Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Ένα σχόλιο για την άδικη ήττα από την Νιγηρία στο μπάσκετμπωλ και τον αποκλεισμό-σόκ που …μας άξιζαν!


Η εμφάνισι της Εθνικής μας στον αποψινό κρίσιμο αγώνα της εναντίον της Νιγηρίας κατά το Προολυμπιακό Τουρνουά καλαθοσφαίρισης στην Βενεζουέλα, ήταν πράγματι πολύ κατώτερη του αναμενομένου και ο άσημος αντίπαλος (που ήδη σημείωσε την μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του) αποδείχθηκε τουλάχιστον ισάξιος.
Είναι αλήθεια πως η Ελλάδα δεν έπαιξε καλά, ειδικά στο β΄μισό του αγώνα, προφανώς υποτιμώντας (με την αρχική διαφορά των 12 πόντων) τον αντίπαλο.
Από αυτή την πλευρά η ήττα μας με έναν πόντο (79-80) και  κατά συνέπειαν ο αναπάντεχος αποκλεισμός μας δεν μπορούμε να πούμε πως δεν μας άξιζαν.
Όμως επιπλέον πίκρα άφησε ο τρόπος με τον οποίο αποκλεισθήκαμε: μια περίπτωσι αδικίας από λάθος της διαιτησίας με τον μη καταλογισμό καταφανέστατου φάουλ στα τελευταία 2 δευτερόλεπτα του αγώνα. Σε τρίποντο που επιχείρησε ο Σπανούλης.

Δεν θα είχαμε τίποτ’ άλλο να πούμε επ’ αυτού, αλλά μια σειρά από αρνητικά σχόλια που διαβάσαμε λίγο μετά τον αγώνα σε αμερικάνικο μπασκετικόιστοτόπο, διανθισμένα μάλιστα με αρκετή ειρωνεία και εμπάθεια, μας ώθησαν να επιχειρήσουμε να στείλουμε ένα –έστω κάπως οπαδικό- σχόλιο.
Κι επειδή ακόμα δεν κατέστη εφικτό να το ποστάρουμε (επιχειρήσαμε την εγγραφή όπως μας ζητήθηκε, αλλά ακόμα δεν έχουμε πάρη την άδεια απο τον διαχειριστή) το ρίχνουμε –για να μας φύγη ο καημός- εδώ:

«Ο Σπανούλης έβαλε 25 πόντους αλλά έχασε μια κρίσιμη ελεύθερη βολή (5 στα 11 από την γραμμή του φάουλ…κλπ»

Δεν είναι αυτό όλη η αλήθεια. Ο Σπανούλης αστόχησε στο τελευταίο του (και πιο κρίσιμο) σούτ τριών πόντων επειδή του έκαναν φάουλ και οι διαιτητές δεν το καταλόγισαν.
Εσείς θα ήσασταν ΟΚ μετά από μια τέτοια απόφασι;

Αν θέλετε απαντήστε ειλικρινά:

1. Θα δεχόσασταν αδιαμαρτύρητα μια τέτοια ήττα;
2. Θα υπήρχε ποτέ περίπτωσι να τολμήση ένας διαιτητής, μια διαιτησία, να «κλέψη» -μην καταλογίζοντας σαφή παράβασι- την νίκη (και μαζί την πρόκρισι σε Ολυμπιακούς Αγώνες) από αντιπροσωπευτική ομάδα μιας χώρας σαν τις ΗΠΑ;
(Κλπ):


Spanoulis had 25 points but missed a critical free throw (5/11 from the FT line)…” etc etc

This is not the whole truth. Spanoulis missed his final 3points shoot, the most critical one, because he was fouled and the referees didn’t give it.
Would you have been OK after such a crucial and unfair decision?

If you want answer honestly:

1. Would you accept such a defeat?
2. Would it be ever possible for  a referee to dare steal the victory (and the qualification to the Olympics) from a team of a country let’s say of the USA;

I admit that Greece did not played good (especially at the second half) and probably we underestimated Nigeria.
The African team was very athletic and talented and, surely so improved, it was an equal and worthy opponent.


Κατά τα άλλα
μαζί με την κάμψι που μάλλον είναι παροδική της ελληνικής ομάδας στο αγαπημένο ομαδικό άθλημα της καλαθόσφαιρας, πρέπει να παραδεχθούμε και την ισχύ της μεταμορφωμένης Νιγηρίας. Ο αποψινός αγώνας ήταν (ένα ακόμα) δείγμα προφανώς της μεγάλης ανόδου  που σημείωσε –έστω και με την βοήθεια του επαγγελματικού παράγοντα που λέγεται ΝΒΑ. Ένα συνολικά καινούργιο δεδομένο που (άσχετα με την συνέχεια σ’ αυτό το προ-ολυμπιακό τουρνουά) βάζει το αφρικανικό μπάσκετμπωλ σε νέα εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: