Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Το πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτου Χαλκίδος Messaggio pasquale del reverendissimo Metropolita di Calcide

Με χαρά και ευσεβάστως δημοσιεύουμε το εφετινό μήνυμα του Μητροπολίτου μας. Πράγματι, όπως αναφέρει το εισαγωγικό σημείωμα του Γραφείου Τύπου της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, ο «Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, [ΣΣ: αφού πρωτίστως εστιάση στην ιστορική αλήθεια του θαύματος της Αναστάσεως και στην αποτελεσματική χρήσι της δύναμης του χρήματος από τους τότε Φαρισαίους], εύχεται σ’ όλα του τα πνευματικά παιδιά, το πλήρωμα της Τοπικής Εκκλησίας και τα εν τη ξένη παρεπιδημούντα, να μη λησμονούν ποτέ ότι αληθινός Θησαυρός μας είναι ο Αναστάς Χριστός! Να Τον αγαπήσουν, όπως μας το ζήτησε, εξ όλης καρδίας και να τηρήσουν τις εντολές Του. Ας μην εντραπούμε, όλοι μας, την έντιμη κατά Θεόν πτωχεία!»


ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Τέκνα μου αγαπητά και περιπόθητα,
Ανέστη Χριστός εκ νεκρών, λύσας θανάτου τα δεσμά. Είναι η πιο καταπληκτική είδηση, που ακούραστα επαναλαμβάνεται καθημερινά από την Εκκλησία μας σ’ αυτόν τον κόσμο της αδικίας, του πόνου και του θανάτου. Ο Ιησούς ο Ναζωραίος θριάμβευσε πάνω στον έσχατο εχθρό της ανθρωπότητος, τον θάνατο και γι’ αυτό οι ουρανοί και η γη, με ασιγήτους ύμνους, δοξολογούν ακατάπαυστα την φιλανθρωπία Του.
Εξήλθε εκ του τάφου ωραίος, ο υπέρ ημών σαρκί καταδεξάμενος τον Ζωοποιόν Σταυρόν και την εκούσιον ταφήν και εκένωσε τα ταμεία του Άδου, συναναστήσας ως Θεός όλο το ανθρώπινο γένος.
Το πανάγιο σώμα Του δεν εγνώρισε διαφθορά και η Ανάστασή Του ενίκησε και όλη την απάνθρωπη κακία των σκληροτράχηλων σταυρωτών Του, οι οποίοι παρέμειναν, δυστυχώς, σταθερά αμετανόητοι και άπιστοι και μετά το υπό πολλών μαρτύρων επιβεβαιωθέν ιστορικό αυτό γεγονός. Θέλησαν, μάλιστα, κατά την παγία τους τακτική, να κλονίσουν και των άλλων ανθρώπων την πίστη, δωροδοκούντες και σπείροντες το συκοφαντικό σπόρο της αμφιβολίας.
Οι Φαρισαίοι, πράγματι, συναχθέντες μετά των πρεσβυτέρων, συμβούλιον λαβόντες, αργύρια πολλά έδωσαν στους στρατιώτες, οι οποίοι είχαν ορισθεί να φυλάττουν τη θύρα του μνημείου και τους ζήτησαν να πουν ψέμματα• ημών κοιμωμένων εσυλήθη ο νεκρός! Τους διαβεβαίωσαν μάλιστα, ότι θα φροντίσουν να μη περιέλθη η πληροφορία αυτή στα αυτιά του Πιλάτου, αλλά και, εάν ακόμη ακουσθεί και φθάσει στην κορυφή της εξουσίας, τους καθησύχασαν, πείθοντάς τους ότι είχαν και πάλι τα μέσα να παρέμβουν στον Πιλάτο, ώστε να μη τους καταλογισθή ευθύνη για την παράβαση του καθήκοντος και να μείνουν ατιμώρητοι. Και εκείνοι οι φύλακες τι έκαμαν; Εποίησαν ως εδιδάχθησαν, μας πληροφορεί ο Ευαγγελιστής Ματθαίος.
Βλέπεις, λέγει ο Ιερός Χρυσόστομος, πόση δύναμη έχει το χρήμα! Προηγουμένως με το χρήμα αγόρασαν από τον Ιούδα το αίμα του Ιησού. Τώρα, πάλι με το χρήμα, επιθυμούν να αναιρέσουν το γεγονός της αναστάσεως. Βλέπεις, συνεχίζει ο άγιος χρυσολόγος Πατήρ, όλους διεφθαρμένους; Τον Πιλάτο, τους στρατιώτες, τον δήμο; Αλλά μη θαυμάσης, εάν αυτοί διεφθάρησαν και εξηγοράσθησαν. Αφού στην ψυχή του μαθητού, του Ιούδα, είχαν τα χρήματα τόση γοητεία και δύναμη, πολλώ μάλλον σε τούτους.
Ωστόσο, οι ταλαίπωροι αυτοί άνθρωποι, μέσα από τα ίδια τους τα επιχειρήματα, διεψεύσθησαν και, δίχως να το θέλουν, την ανάσταση εβεβαίωσαν!
Ρωτά ο Ιερός Αυγουστίνος τους στρατιώτες• Αφού εκοιμάσθε, τότε τι είδατε; Αφού δεν είδατε, τι λογής μάρτυρες είσθε; Οι Φαρισαίοι προσάγουν μάρτυρες κλοπής του σώματος του Κυρίου ανθρώπους κοιμωμένους! Αλλά ποίοι θα είχαν την τόλμη και την δύναμη να επιχειρήσουν κάτι τέτοιο, να κλέψουν δηλαδή τον Ιησού, όντος εσφραγισμένου δια μεγάλου λίθου του μνημείου και φυλασσομένου υπό στρατιωτών;
Μήπως οι μαθητές του Χριστού; Πως θα τολμούσαν αυτοί οι τόσο δειλοί να βγουν έξω από το σπίτι, όπου είχαν κρυφθεί δια τον φόβον των Ιουδαίων; Και με ποίο θάρρος θα ριψοκινδύνευαν για ένα νεκρό; Προσμένοντας ποία ανταπόδοση;
Και στ' αλήθεια, πού θα εστηρίζοντο; Στη δεινότητα του λόγου τους; Αλλά ήταν απ' όλους αμαθέστεροι. Στα πολλά τους πλούτη; Αλλά δεν είχαν ούτε ραβδί ούτε υποδήματα. Μήπως στην ένδοξη καταγωγή τους; Αλλά ήταν οι ασημότεροι του κόσμου. Μήπως στο πλήθος τους; Αλλά δεν ξεπερνούσαν τους ένδεκα, που κι αυτοί σκόρπισαν.
Αν ο κορυφαίος τους, ο Πέτρος, φοβήθηκε τον λόγο μιας παιδίσκης θυρωρού κι όλοι οι άλλοι, όταν είδαν τον Διδάσκαλό τους δεμένο, τρομοκρατήθηκαν και διαλύθηκαν, πώς θα τους περνούσε απ' το νου να τρέξουν στα πέρατα της οικουμένης και να φυτέψουν πλαστό κήρυγμα αναστάσεως; Και τι θα το έκαμαν άραγε ένα νεκρό και εσμυρνισμένο σώμα;
Οι στρατιώτες, ωστόσο, έστω και με την ψευδή μαρτυρία τους, ομολογούν ότι ο τάφος του Χριστού ευρέθη κενός! Άδειος! Οι Μυροφόρες και στη συνέχεια οι Απόστολοι μαρτυρούν ότι είδαν πολλές φορές Αναστάντα τον Κύριο. Και δεν ήσαν οι μόνοι, αφού ο αναστάς Κύριος και σε άλλους πολλούς παρέστησε τον εαυτό Του ζώντα μετά το παθείν εν πολλοίς τεκμηρίοις!
Εσκύλευται, αγαπητά μου παιδιά, ο θάνατος. Τον Χριστό και την Ανάστασή Του κηρύσσει αδιάκοπα η Αγία Ορθόδοξος Εκκλησία μας.
Όμως δεν έπαυσε από τότε να οργιάζη η αθεϊστική προπαγάνδα, χρησιμοποιούσα μάλιστα τα ίδια δελεαστικά μέσα.

Συκοφαντούν και διαστρέφουν αυτήν την πίστη οι παντός είδους αιρετικοί. Την πολεμούν με μανία και δι’ όλων των τρόπων οι εχθροί. Είναι παραπάνω από φανερό ότι στόχος είναι ο Χριστός και η Αγία Του Εκκλησία. Φόβος και τρόμος τους, μήπως οι άνθρωποι πιστεύσουν και ακολουθήσουν το Χριστό και συνεχίσουν να εμπιστεύωνται τη μία, αγία, καθολική και αποστολική Εκκλησία. Επιθυμία τους να εξαφανίσουν από τη γη το μνημόσυνό Του. Χτυπούν την Ανάσταση, γιατί αυτή περίτρανα αποδεικνύει την Θεότητα του Κυρίου, δίνει περιεχόμενο στο κήρυγμα, νόημα στην πίστη και λόγο υπάρξεως της Εκκλησίας. Όντως επαληθεύεται του Θεοδόχου Συμεών η προφητεία• Ιδού ούτος κείται εις πτώσιν και ανάστασιν πολλών... Προς κέντρα, όμως, λακτίζουν!!!
Αγαπητά μου παιδιά,
Στις μέρες μας, βλέπουμε καθαρώτερα τη δύναμη του χρήματος, που θεοποιείται και λατρεύεται και μπορεί να υποδουλώνη λαούς και να διαφθείρη κοινωνίες, να εξαγοράζη συνειδήσεις, να επιτυγχάνη συμφωνίες, να εξαθλιώνη ανθρώπους, να τους οδηγή ακόμη στην απόγνωση και το θάνατο! Το χρήμα κλείνει και ανοίγει και κατευθύνει στόματα, χειραγωγεί κονδυλοφόρους, κατασκευάζει πληροφορίες, με σκοπό την πλύση του εγκεφάλου και τον έλεγχο της σκέψεως των ανθρώπων.
Εμείς, παρά ταύτα, ας αντισταθούμε! Μη δώσουμε την καρδιά μας σε γήϊνους θησαυρούς, τους οποίους εξανεμίζει η φθορά και κλέπτουν οι ληστές. Θησαυρός για μας, είναι ο Χριστός! Να Τον αγαπήσουμε, όπως μας το ζήτησε, εξ όλης της καρδίας μας και να τηρήσουμε τις εντολές Του. Ας μη εντραπούμε την έντιμη κατά Θεόν πτωχεία!
Προτιμώτερη η ανεκτίμητος των τέκνων του Θεού ελευθερία, της ζωώδους ευωχίας και προσκαίρου ευτυχίας. Ας σταθούμε όρθιοι, συντασσόμενοι τω Χριστώ!
Μη ταρασσέσθω η καρδία σας, μηδέ δειλιάτω, μας ενθαρρύνει, ο Εσταυρωμένος και Αναστάς θριαμβευτής.
Θαρσείτε! Νενίκηκα τον κόσμον!
Εγώ ζω και υμείς ζήσεσθε!
Αυτώ η δόξα εις τους αιώνας.
Αμήν.


Μετά πατρικών ευχών και αναστασίμων ασπασμών αγάπης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ο Χαλκίδος Χρυσόστομος

Δεν υπάρχουν σχόλια: