Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

«Λευτεριά, Λευτεριά…»: το χρονογράφημα του Αιθεροβάμονα. “Liberta’, Linerta’…”; testo di cronaca, dal “Eterovamon”, nostro collaboratore.

Ο φίλος και τακτικός συνεργάτης πια Αιθεροβάμων, μας έστειλε το επίκαιρο κείμενό του με τον τίτλο "Λευτεριά, Λευτεριά" και μας παρακαλεί να επισυνάψουμε «το αντίστοιχο τραγούδι με τον αξέχαστο Ν. Ξυλούρη με τον τίτλο: «Στο άγαλμα της Ελευθερίας που φωτίζει τον κόσμο».
Εμείς παρ’ όλο που τυχαίνει να διαφωνούμε κάπου [: στο σημείο όπου αναφέρεται –έστω και με το δικαίωμα της σάτιρας- στον (για εμάς) σχεδόν άγιο της Πολιτικής και μέγιστο Έλληνα πολιτικό, Ιωάννη Καποδίστρια], προβαίνουμε στην δημοσίευσι του κειμένου μαζί και με την υποδεικνυόμενη μουσική …υπόκρουσι και για άλλη μια φορά τον ευχαριστούμε για την συνεργασία!

................................................................


ΛΕΥΤΕΡΙΑ, ΛΕΥΤΕΡΙΑ…

Αγαπητοί φίλοι,
Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, λέω να καταθέσω κι εγώ τις ταπεινές μου σκέψεις για το υπέρτατο αγαθό, για την πεμπτουσία της ανθρώπινης ζωής, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
Έχετε σκεφθεί ,μετά την εθνική μας παλιγγενεσία , αν και πόσο ελεύθεροι υπήρξαμε ως έθνος και ως άνθρωποι; Δεν πρόλαβαν να φύγουν οι πασάδες από το κεφάλι μας και πήραμε γυροβολιά τους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης: «- Αγαπητοί σινιόροι, τζέντλεμεν, μουσιού, μήπως σας περισσεύει κανένας πρίγκιπας για να μας κυβερνήσει, γιατί εμείς είμαστε τόσο στουρναροκέφαλοι, ώστε δεν μπορούμε να κυβερνηθούμε χωρίς ξένο κεχαγιά από πάνω μας. Τετρακόσια χρόνια ήταν αυτά! Το να βρεθούμε ξαφνικά εντελώς ελεύθεροι είναι κάπως επικίνδυνο. Δώστε μας, που να συγχωρεθούν τα πεθαμένα σας, ένα γαλαζοαίματο πριγκιπόπουλο, για να το έχουμε τιμή μας και ΚΟΡΩΝΑ ΜΑΣ!». Μέχρι τον Πάπα πήγαμε οι ανεγκέφαλοι. «- Χαίρετε, κύριε Πάπα!» του είπαμε. Κι εκείνος απάντησε: « Ταράχτε τους στη φάπα!». Τελικά, μας βρήκανε τον Καποδίστρια, τον Βαυαρό πρίγκηπα Όθωνα (Κόθωνα) και μας τον πέρασαν κολάρο. Και μαζί μ’ αυτόν μας καβάλησε στο σβέρκο η ντόπια ολιγαρχία: Κοτζαμπάσηδες, Δημογέροντες, Τσιφλικάδες, Αρχιερείς, Γραμματείς και Φαρισαίοι, μια φράξια όλοι αυτοί έγιναν οι νέοι δυνάστες του λαού, που έχυσε ποτάμια το αίμα του και έδωσε και τη ζωή του για το υπέρτατο αγαθό της ζωής: τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ! Τα 1821 πέτυχε εθνικά, αλλά απέτυχε κοινωνικά. Πάλι ο ελληνικός λαός βρέθηκε προδομένος, παγιδευμένος, υποδουλωμένος.
Από τότε η ταλαίπωρη Ελλάδα δεν γνώρισε Λευτεριά. Άγγλοι, Γάλλοι, Ιταλοί, Γερμανοί, Αμερικανοί μας άλλαξαν τον αδόξαστο.

Και μοιραία ερχόμαστε στο σήμερα. Αλήθεια, τι θα γιορτάσουμε σε λίγες μέρες;
Την υποδούλωσή μας στο Δ.Ν.Τ.; Την χειραγώγησή μας από Την Τρόικα; Την αβάσταχτη ελαφρότητα και την εγκληματική πολιτική των νεότερων ειδικά κυβερνήσεών μας;
Που πήγε η εθνική μας υπερηφάνεια; Τι άπόγιναν τα περίφημα ιδανικά μας;
Και από πάνω, οι εκπρόσωποι της εξουσίας έχουν το απύθμενο θράσος να εμφανίζονται στις παρελάσεις και να μιλούν στα κανάλια για εθνική προκοπή και για καλύτερο μέλλον. Υπερηφανεύομαι για τους ηρωϊκούς προγόνους μας, αλλά ντρέπομαι βαθύτατα για τους σημερινούς κατσικοκλέφτες, κατσαπλιάδες, μιζαδόρους κ.λ.π.
Τη σημαία μας θα την υψώσω, αλλά για χάρη όλων των ηρώων μέχρι σήμερα.
Αλλά παράλληλα θα ρίξω κι ένα καλό βρισίδι μαζί με μια διπλή μούντζα για χάρη των όλων των κλεφτοκοτάδων και μιζαδόρων επίσης μέχρι σήμερα.

Η νεοελληνική λαϊκή θυμοσοφία λέει: «- Όποιος έχει γρόθο, τρώει καρύδια, όποιος έχει στα δάχτυλά του μέλι , το γλείφει και όποιος έχει μαχαίρι, τρώει πεπόνι». Και επειδή η διαφθορά συμβαδίζει με την πολιτική ισχύ, ο Ευριπίδης συμβουλεύει: «- Ποτέ μη δίνεις την εξουσία στους εξαχρειωμένους πολιτικούς, γιατί παραφουσκώνουν από το δημόσιο χρήμα και γίνονται αλαζονικοί από τη δύναμη που αποκτούν».
Η πολιτική εξουσία είναι σύμφυτη με τη διαφθορά. Για την κυρίαρχη ομάδα δεν ισχύουν νόμοι, ούτε γραπτοί ούτε άγραφοι. Ισχύει μόνο το εξής: Ο,ΤΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΌ ΑΝΘΡΩΠΟ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΙΟ. Επικρατεί εκχυδαϊσμός των θεσμών και καταρράκωση του πολίτη στα πλαίσια της προσπάθειας της εκάστοτε εξουσίας να τον υποβαθμίσει σε ανδράποδο και κατευθυνόμενο υποχείριο της όποιας κομματικής προπαγάνδας. Εδώ ο κόσμος καίγεται, κι αυτοί κάνουν σχέδια εκλογικά για καρέκλες, γραφεία, μάσες, μίζες, αρπαχτές ακολουθώντας όλες τις μοδάτες και κερδοφόρες συνήθειες του πολιτικού κόσμου. Και αυτοί οι εξανδραποδιστές του λαού θα βγουν μεθαύριο να «τιμήσουν» με την ελεεινή παρουσία τους την εθνική επέτειο.

Στο μυαλό μου έρχονται οι στίχοι του Κώστα Καρυωτάκη: « - Λευτεριά, λευτεριά σχίζει, δαγκάνει τους ουρανούς το στέμμα σου… Λευτεριά ,λευτεριά θα σ’ αγοράσουν έμποροι και κονσόρτσια κι Εβραίοι… Λευτεριά, λευτεριά σε νοσταλγούνε μακρινά δάση, ρημαγμένοι κήποι…».


ΑΙΘΕΡΟΒΑΜΩΝ


ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ - ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: