Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

«Υποψίες». Το νέο χρονογράφημα από τον Αιθεροβάμονα και το τραγούδι του Σαββόπουλου «Πολιτευτής». “Sospetti”; testo di cronaca di Eterovanon ...

“Sospetti”; testo di cronaca di Eterovanon e la canzone "Politico" di Savvopoulos
Ξεπέρασε τον εαυτό του ο φίλος και συνεργάτης με το ψευδώνυμο Αιθεροβάμων με το σημερινό του κείμενο. Εμείς που ξέρουμε πως του αρέσει και το ρόκ όσο και το έντεχνο ελληνικό τραγούδι επισυνάπτουμε στο αντιεξουσιαστικό γραπτό του ένα κατάλληλο –όπως πιστεύουμε- για την περίστασι μουσικό κομμάτι, από τα παλιά, του Νιόνιου.

..................

Υ Π Ο Ψ Ι Ε Σ
1
Φίλοι μου, γεια σας!
Επανέρχομαι στον σατιρικό σχολιασμό της επικαιρότητας με το φλέγον θέμα που μας προβάλλουν τα κόμματα και τα Μ.Μ.Ε., τις εκλογές. Στο μυαλό μου τριγυρίζουν, στήνουν χορό διάφορες υποψίες:
Υποψιάζομαι πως αυτές οι εκλογές θα είναι απογυμνωμένες από τα κλασικά και παραδοσιακά φολκλορικά στοιχεία των ελληνικών εκλογών: Μουσική (πολιτικό τραγούδι), φανφάρες, εντυπωσιασμοί, βαρύγδουπες ομιλίες κ.α. Αλλοίμονο! Οι εκλογές θεωρούνται το πανηγύρι της Δημοκρατίας! Θα πάψουμε να έχουμε τέτοια πανηγύρια; Θα πάψουμε, επιτέλους, να είμαστε για τα πανηγύρια; Θα σοβαρευτούμε ως πολίτες και ψηφοφόροι για να αναγκάσουμε τους καριερίστες πολιτικούς μας να σοβαρευτούν έστω για μια φορά; Δεν θα έχουμε πια μεταφερόμενους οπαδούς, όπως π.χ. Ευβοιώτες από τη Λαμία, Λαμιώτες από τη Λειβαδιά κ.ο.κ.; Θα χαθούν τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα των εκλογών;
Υποψιάζομαι πως και πάλι η πελατειακή πολιτική θα κυριαρχήσει. Υποσχέσεις, ταξίματα, παχιά λόγια, αμοιβαία μετάθεση ευθυνών από τα 2 (θεωρητικά πια) μεγάλα κόμματα .Για όλα φταίνε πάντα οι άλλοι, οι άθλιοι, οι πονηροί, οι απατεώνες. Μας ξεγέλασαν , μας την έστησαν. Επομένως, αυτοί πρέπει να καταψηφιστούν. Εμείς, πρέπει να δικαιωθούμε, να υπερψηφιστούμε, γιατί κοιτάμε στα μάτια το λαό, γιατί διαθέτουμε εθνικό και πατριωτικό τσαμπουκά. Αντισταθήκαμε, όσο μπορούσαμε στο μνημόνιο, δεν υπογράψαμε εξαρχής, αλλά τελικά το κάναμε για το καλό του λαού. Σοβαρά; Τότε γιατί τα ποσοστά της ανεργίας ξεπερνούν τα ποσοστά των 2 μεγάλων κομμάτων; Τι γίνεται με την αγορά εργασίας; Το πρώτο επάγγελμα που άνοιξε ήταν του πρωθυπουργού. Έκαναν τη ζωή μας να μοιάζει με κρεμμύδι: Το καθαρίζουμε κλαίγοντας!
Υποψιάζομαι πως πολλοί θα το παίξουν επαναστάτες μεταπηδώντας από το ένα κόμμα σε άλλο, αλλάζοντας προσωπείο, κομματική ταμπέλλα, αλλά όχι ταυτότητα. Θα παραμένουν πάντα οι αληθινοί εχθροί του λαού, οι λαϊκιστές, οι υποκριτές, οι δήθεν επαναστάτες, οι τζάμπα μάγκες. Προβλέποντας το Βατερλώ των 2 γνωστών αποτυχημένων κομμάτων έχουν βγει στη γύρα για το κυνήγι του θησαυρού.

2
Βολιδοσκοπούν μικρά κόμματα και πουλάνε τουπέ, συμπεριφέρονται σαν να κάνουν χάρη στο μικρό κόμμα στο οποίο μεταγράφονται. Αυτό δεν είναι πολιτικό σκηνικό. Είναι απομίμηση της Σούπερ Λίγκας:
Μεταγραφές, υποσχέσεις, κινητοποίηση φανατικών οπαδών, τα παρασκήνια των αποδυτηρίων, τα στημένα παιχνίδια, οι κλίκες, τα λαμόγια κ.λ.π. Και τα μυαλά στα κάγκελα! Και φτάνουμε στο μεγάλο ντέρμπυ!
Υποψιάζομαι πως θα υποσχεθούν μια νέα πολιτική ζωή χωρίς τα λάθη που έγιναν, θα πιάσουν τον στριμωγμένο στη γωνία ψηφοφόρο και θα εκμεταλλευτούν άγρια τις αυξημένες και σχεδόν αξεπέραστες ανάγκες του: Θα τάξουν δουλειά στον άνεργο, διορισμό στο παιδί του, δάνειο στο φουκαρά και μια καινούρια προοπτική για τη χώρα. Θα έρθουν σαν ξενηστικωμένοι κεραμιδόγατοι πόρτα-πόρτα για να πουλήσουν την άθλια πραμάτεια τους: ΦΥΚΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΛΕΣ! Λένε πως για να γίνεις ηγέτης πρέπει πρώτα να μάθεις να χάνεις. Σαχλαμάρες! Ο Τζέφρι πρώτα κυβέρνησε και μετά τα έχασε όλα! Ο Τόνυ πάλι απέδειξε πως είναι ακατάλληλος για πρωθυπουργός πριν να προλάβει ο έρμος να κυβερνήσει!
Υποψιάζομαι τέτοια και άλλα πολλά. Εσείς έχετε παρόμοιες υποψίες, που τείνουν να αγγίζουν τα όρια της βεβαιότητας; Εάν ναι, τότε μη μασάτε το κουτόχορτο της όποιας προπαγάνδας. Γιατί απλά στην πολιτική λέγονται πράγματα που δεν γίνονται και άλλα που γίνονται χωρίς να λέγονται! Ταλαιπωρημένε πολίτη, εξαπατημένε λαέ, επιτέλους, για μια φορά πάρε το παιχνίδι στα χέρια σου . Βάρα ΕΣΥ τον ταμπουρά και χόρεψέ τους. Χόρεψέ τους στο δικό σου το σκοπό. Στείλε τους αναξιόπιστους στα σπίτια τους, στο ταμείο ανεργίας, όπως έστελναν μέχρι τώρα εσένα. Βγάλε από την πλάτη και από το σβέρκο σου τους άχρηστους ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΧΩΡΙΣΟΥΝ ΟΥΤΕ 2 ΓΑΪΔΑΡΩΝ ΑΧΥΡΟ! ΠΟΥ Σ’ ΕΜΑΣ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΓΡΙΕΥΟΥΝ, ΕΝΩ ΕΞΩ ΕΙΝΑΙ ΚΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΚΑΡΙΖΟΥΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ- ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΜΑΣ! Αντιμετωπίστε τους γερά και με τσαμπουκά!
Και μην ξεχνάτε: ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΠΑΜΠΕΡΣ: ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΧΝΑ ΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΟΓΟ!!!


ΑΙΘΕΡΟΒΑΜΩΝ


Διονύσης Σαββόπουλος
Πολιτευτής




Πολιτευτής


Αυτά τα λόγια με σφίξανε σαν πένσα,
τα είπε χθες το βράδυ μια ψυχή
κι ένας φαλάκρας, (απ' έξω και από μέσα) χαμογελούσε!
Ναι, γιατί να σκοτιστεί;

Θυμάσαι που βαλάντωνες εκεί στην εξορία
και διάβαζες και Ρίτσο και αρχαία τραγωδία;
Τώρα κοκορεύεσαι επάνω στον εξώστη
και μιλάς στο πόπολο σαν τον ναυαγοσώστη.

Στη φοιτητριούλα που σ' έχει ερωτευτεί
θα σε καταγγείλω, πονηρέ πολιτευτή.
Τζάμπα χαραμίζει, θα πάω να της πω,
τον νεανικό της και αγνό ενθουσιασμό.

Εκείνο που υψώνεται και σε εκμηδενίζει
είναι της καρδούλας μου το φως που ξεχειλίζει
και ό,τι σε γλιτώνει και σου δίνει την αιτία
είναι που χρειάζεται και η γραφειοκρατία.

Ο πρώτος προβοκάτορας απ' όλους στη ζωή μου
είναι η αφεντιά σου που αντιγράφει την φωνή μου.
Άλλαξες το σώμα μου με έπιπλα και σκεύη
σαν τον σοσιαλισμό που σε βολεύει.

Χαρά να σε γιαούρτωνα εκεί που ρητορεύεις,
εκεί που με χειροκροτάς χωρίς να το πιστεύεις!
Παίρνεις την αλήθεια μου και μου την κάνεις λιώμα
απ' το πόδι με τραβάς βαθιά μέσα στο χώμα.

Στίχοι και μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος (1979)

Δεν υπάρχουν σχόλια: