Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Η ανακοίνωσι της ΕΠΚΑ-ΣΤΕ για το «κίνημα της πατάτας» στην Χαλκίδα, και ένα κείμενο (του Δημ. Κατσούλη) για το κίνημα «Μιας Στάσης … Ζωής» .

Ετοιμαζόμασταν να αναδημοσιεύσουμε την παρακάτω «Ανακοίνωση» την οποία μας απέστειλε η « Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Στερεάς Ελλάδας», όταν επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα της ΕΠΚΑ-ΣΤΕ διαβάσαμε το πολύ διαφωτιστικό κείμενο του κ. Δημήτρη Κατσούλη σχετικά με το νεοφώτιστο «Κίνημα της πατάτας» και την σημασία του. Θα ‘ταν παράλειψις να μην το επισυνάπταμε…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Με επιτυχία ξεκίνησε η προσπάθεια της ΕΠΚΑ-ΣΤΕ με την οργάνωση εθελοντικής ομάδας “μια ..ΣΤΑΣΗ” για την προμήθεια καταρχάς, πατάτας Νευροκοπίου από τον παραγωγό με... " μία ΣΤΑΣΗ " στον καταναλωτή.
Ήδη ξεκίνησαν από σήμερα στο Εργατικό κέντρο, όπου ήταν
η πρώτη σύσκεψη με αρκετά μέλη και φίλους, οι παραγγελίες για συσκευασία 20 κιλών στην τελική τιμή των 5,50 ευρώ!
Από τα πρώτα δείγματα του ενδιαφέροντος τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.
Οι πρώτες παραγγελίες έφθασαν ήδη τους 4 τόνους.
Μόλις κλείσουν 25 τόνοι μετά από δύο μέρες, οι ποσότητες θα είναι στην Χαλκίδα.
Καλούμε όλες τις συλλογικότητες, σωματεία και λοιπούς φορείς,
από κοινού να συνεργαστούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Παίρνουμε τις τύχες στα χέρια μας.


Παραγγελίες :
στα γραφεία της ΕΠΚΑ-ΣΤΕ
Δημ. Βασιλείου 1 Χαλκίδα
τηλ. 22210 20509
Μπαίνετε στο site της ΕΠΚΑ-ΣΤΕ: http://www.epka-ste.gr/
για να καταθέσετε την δική σας γνωμη..!


Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΌΕΔΡΟΣ - Η Γ.Γ.
Γ.ΜΗΤΡΟΠΕΤΡΟΣ ΧΡ. ΔΗΜΑΡΕΛΟΥ

..................................


AΠΟ ΤΟ «ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ» ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ «ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ … ΖΩΗΣ». ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Άρθρο του Δημήτρη Κατσούλη
Δικηγόρου, τ. Δημάρχου Αυλώνος Ευβοίας

Αυτές τις ημέρες εξελίσσεται μία σημαντική εκδήλωση ακτιβισμού των καταναλωτών και των παραγωγών που επικεντρώνεται αρχικά στην πώληση της πατάτας και έχει πλέον χαρακτηριστεί «Κίνημα της Πατάτας». Ξεκίνησε από το Νευροκόπι και την Πιερία και απλώνεται σε όλη την χώρα με την συμμετοχή των ενώσεων καταναλωτών, ορισμένων δήμων αλλά και άλλων συλλογικών ομάδων πολιτών.
Το « Κίνημα της Πατάτας» έχει πρωτίστως , τουλάχιστον στην παρούσα φάση, συμβολικό χαρακτήρα. Δείχνει τον δρόμο της αλλαγής στην αγορά των βασικών γεωργικών κυρίως προϊόντων που φεύγουν από τον παραγωγό φτηνά και φθάνουν στον καταναλωτή ακριβά σε σχέση μάλιστα και με ομοειδή εισαγόμενα προϊόντα. Μεσολαβεί η αλυσίδα των μεσαζόντων εμπόρων που συνήθως, έχοντας μειωμένο κόστος στην δική τους επαγγελματική «συμμετοχή» προσθέτουν υπέρμετρο κέρδος και εκτινάσσουν τις τιμές. Σε αυτή την αλυσίδα τον κεντρικό νευραλγικό ρόλο παίζουν τα καρτέλ των Super Market που διαμορφώνουν την τελική τιμή προς όφελος όλου του συστήματος διακίνησης και σε βάρος τόσο του παραγωγού όσο κυρίως του καταναλωτή.
Το «Κίνημα της Πατάτας» δείχνει πως μπορούν να διαμορφωθούν τα πράγματα χωρίς τους μεσάζοντες. Πως μπορούν να πέσουν οι τιμές με αμφίπλευρο ουσιαστικό κέρδος και για τον παραγωγό και για τον καταναλωτή. Οι πατάτες στο Super Market κοστίζουν 0,70€ περίπου το κιλό. Στην τιμή αυτή το κόστος αγοράς από τον παραγωγό δεν υπερβαίνει το 0,15 το κιλό. Με την άμεση πώληση από τον παραγωγό στον καταναλωτή, στο πλαίσιο της ακτιβιστικής δράσης η τιμή διαμορφώνεται- ανάλογα με την απόσταση και το κόστος μεταφοράς- έως 0, 30. Στο Super Market κοστίζει μίαμιση φορά- τουλάχιστον παραπάνω.
Βέβαια η τιμή του 0,60-0,65 για το κιλό της πατάτας είναι και η τιμή στον πάγο της Λαϊκής Αγοράς. Εδώ δεν φταίνε οι μεσάζοντες. Φταίει η «βουλιμία» του παραγωγού καθώς και άλλα κόστη που προκύπτουν όταν η πατάτα δεν φύτρωσε στο χωράφι του παραγωγού αλλά ήρθε από την Αίγυπτο ή αλλού και βαπτίστηκε ντόπια. Γίνεται και αυτό, όπως λένε οι γνωρίζοντες, την στιγμή που δεν λειτουργεί κανένα σύστημα ελέγχου της ποιότητας και της προέλευσης των προϊόντων. Διότι, τελικά, ασύδοτη δεν είναι μόνο η αγορά των κεφαλαίων αλλά η ασυδοσία καλύπτει και τον μικρόκοσμο των τοπικών αγορών.
Το «Κίνημα της Πατάτας» γίνεται λοιπόν Κίνημα «Μίας Στάσης» από τον παραγωγό στον καταναλωτή και δείχνει ότι οι παραγωγοί και οι καταναλωτές μπορούν να οργανώσουν την κίνηση των προιόντων πρώτης διατροφικής ανάγκης με όρους μείωσης των τιμών και συνεπώς ελάφρυνσης του μέσου οικογενειακού κόστους διατροφής σε όλες τις ελληνικές οικογένειες που στενάζουν μέσα στην πτώχεια, την ανέχεια, την ανεργία.
Το επόμενο βήμα είναι η κατοχύρωση της ποιότητας μέσα από ένα σύστημα πιστοποίησης και ελέγχου των προϊόντων που διατίθενται στο πλαίσιο του κινήματος. Παράλληλα όμως πρέπει να ανοίξει ένας ειλικρινής και άμεσος διάλογος με τις ενώσεις καταναλωτών και τους παραγωγούς κάθε περιοχής έτσι ώστε να προστατευτεί και το τοπικό αγροτικό εισόδημα παράλληλα με την προστασία του ντόπιου καταναλωτή. Να διαμορφωθεί μία Τοπική Συμφωνία Αλληλεγγύης στην αγορά των αγροτικών προϊόντων γιατί το κίνημα ανοίγει δρόμους αλλά δεν υποκαθιστά την αγορά και την ικανότητα αυτορρύθμισής της. Έτσι το «Κίνημα μίας Στάσης» αναδεικνύεται σε «Κίνημα μίας στάσης … ζωής» όπως εύγλωττα και περιεκτικά το προτείνει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Στερεάς Ελλάδας.
Τέλος η προσεκτική και κυρίως διαφανής διαδικασία της εμπορικής συναλλαγής υπό το βλέμμα των διοργανωτών μπορεί να αναδείξει πρότυπα και καλές πρακτικές νέας κοινωνικής οικονομίας που ανοίγουν δρόμους για την αυτοοργάνωση των παραγωγών και της κοινωνίας. Έτσι στην πτώχεια που διασπείρουν τα μνημόνια οι πολίτες απαντούν με την δική τους πρωτοβουλία να οργανώνουν την οικονομική ζωή επανακαθορίζοντας τους όρους της αγοράς.
Μπορεί ο αγώνας να είναι άνισος αλλά κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος όταν είναι δίκαιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: