Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΚΑΚΙ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ. ΣΚΑΚΙ ΣΤΟ 9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ. La Nona Scuola Elementare di Calcide (Campionato Interno 2012)

ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
Η περσινή λίαν δημιουργική χρονιά στο 9ο δημοτικό Σχολείο και συγκεκριμένα η πολύ ενθαρρυντική αρχή συνεργασίας του υπογράφοντος με τους ανθρώπους του Σχολείου για την εξωσχολική δραστηριότητα του σκακιού υπο την μορφή μαθημάτων, θα ήταν κρίμα να μην έχει ανάλογη συνέχεια.
Και πράγματι, μετά την αλλαγή ηγεσίας στη διοίκησι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες απο τον νέο πρόεδρο, κ. Γιάννη Μαρκόπουλο, για την ανανέωσι της συνεργασίας μας.
Από τα μέσα Νοεμβρίου ήδη είχαν σχηματισθή δύο ομάδες παιδιών βάσει ηλικίας και δυναμικότητος και οργανώθηκε λίγο-πολύ πάνω στα περσινά πρότυπα το Σκακιστικό Τμήμα του σχολείου.
Τα μαθήματα συνεχίσθηκαν συστηματικά και τα παιδιά ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό. Τα 10 περίπου μικρότερα παιδιά που απαρτίζουν το Μικρό τμήμα συνεχίζουν να μαθαίνουν τους κανονισμούς και τα άλλα μυστικά του παιχνιδιού για μια ώρα την εβδομάδα.
Το Μεγάλο, όμως τμήμα του σχολείου, αποτελούμενο από 12-14 μαθητές των μεγαλυτέρων τάξεων και με μεγαλύτερη εμπειρία στο άθλημα, άρχισε να προετοιμάζεται πιο συστηματικά για τις αγωνιστικές υποχρεώσεις του. Μετά τις περσινές επιτυχίες των παιδιών η αυτοπεποίθησι ανέβηκε και εφέτος οι προσδοκίες είναι υψηλές. Καί στο ατομικό σχολικό, αλλά κυρίως στο Ομαδικό σχολικό Πρωτάθλημα, όπου κατά την κρίσι του προπονητού τους οι μαθητές της ισχυρής ομάδας του σχολείου είναι το «φαβορί» για μία από τις δύο πρώτες θέσεις σε επίπεδο Νομού!
Γι’ αυτόν τον λόγο το τμήμα αυτό έχει ξεκινήσει μια σειρά εσωτερικών αγώνων, συγκεκριμένα ένα Κύπελλο και ένα Πρωτάθλημα.


ΤΟ Α΄ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΚΑΚΙΟΥ

Ήδη ολοκληρώθηκε το Εσωτερικό Κύπελλο του σχολείου που με την συμμετοχή όλων των εγγεγραμμένων παιδιών διοργανώθηκε επιτυχώς κατά τους μήνες Δεκέμβριο-Ιανουάριο.
Μετά από συναρπαστικούς αγώνες με ειδικό σύστημα κληρώσεως και συναντήσεων «νόκ-άουτ» νικητής αναδείχθηκε ο Νίκος Ντούρμας, ο οποίος στον μεγάλο τελικό με δυσκολία επιβλήθηκε της πολύ βελτιωμένης από πέρυσι Μαρίας Γκουτζηγιάννη (τελικό αποτέλεσμα: 2-1).
Τρίτος κατετάγη ο Πέτρος Ανάγνου.

Να σημειώσουμε πως σ’ αυτήν την πρώτη αγωνιστική φάσι προετοιμασίας δεν είχαν συμμετάσχη οι κατά τεκμήριον δύο ισχυρότεροι σκακιστές του 9ου: ο Αντώνης Δούκας και ο Στράτος Καλλέργιος, οι οποίοι προτίμησαν την ατομική προπόνησι και τις αγωνιστικές υποχρεώσεις των συλλόγων τους.
Η επίσημη βράβευσι (απονομή του Κυπέλλου και των μεταλλίων στους νικητές) προγραμματίζεται για το τέλος της χρονιάς.

ΤΟ Β΄ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Εδώ και τρείς εβδομάδες έχει ξεκινήση το Εσωτερικό Πρωτάθλημα του 9ου Δημοτικού, στο οποίο λαμβάνουν μέρος 13 μαθητές, (ενώ ενσωματώθηκαν προπονητικά και ...υποβοηθητικά οι δύο προαναφερθέντες κορυφαίοι, Καλλέργιος και Δούκας).
Οι αγώνες διεξάγονται με το σύστημα πούλ και βρίσκονται στον 3ο γύρο.


ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Να σημειώσουμε πως οι μαθητές του σκακιστικού τμήματος –πρωτοτυπώντας!- επέλεξαν το εναλλακτικό σύστημα (και παιδαγωγικά προτιμότερο κατά την γνώμη του υπογράφοντος) βαθμολόγησης των αποτελεσμάτων στο σχολικό σκάκι: 3 βαθμοί για την νίκη, δύο για την ισοπαλία και 1 βαθμό για την ήττα.
Προηγείται, λοιπόν, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου με 8 βαθμούς και ακολουθεί ο Πέτρος Ανάγνου με 7 βαθμούς.
Συνωστισμός στην 3η θέσι με έξι (!) ισόβαθμους.

Αναλυτικά:
1. Κωνσταντίνος Ιωάννου 8 β (3 αγώνες)
2. Πέτρος Ανάγνου 7 β (3 αγώνες)
3.-8 Γιάννης Γιώτης 5 β
Αλέξανδρος Κώτσης 5 β
Γιάννης Βασίλαινας 5 β
Θέμης Μαρκόπουλος 5 β
Στέλιος Ανδρεσάκης 5 β ((3 αγώνες)
Βασίλης Σκούρας 5 β ((3 αγώνες)
9.- 11 Θάνος Ματσούκας 4 β
Νίκος Ντούρμας 4 β
Βαγγέλης Σπύρου 4 β
12.- 13 Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος 3 β
Μαρία Γκουτζηγιάννη 3 β

ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ
Επόμενες συναντήσεις:

Βασίλης Σκούρας - Γιάννης Βασίλαινας
Θέμης Μαρκόπουλος - Νίκος Ντούρμας
Θάνος Ματσούκας - Πέτρος Ανάγνου
Στέλιος Ανδρεσάκης - Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος
Μαρία Γκουτζηγιάννη - Γιάννης Γιώτης
Βαγγέλης Σπύρου - Κωνσταντίνος Ιωάννου

Δεν υπάρχουν σχόλια: