Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

«Ένα εκατοστό του δευτερολέπτου», μια ταινία μικρού μήκους με ηθικό προβληματισμό. «One Hundredth Of A Second», a short film about Ethics and M. Media

Μας τό ‘στειλε ο Δημήτρης, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου μας μαζί με τον σύνδεσμο για την δημοσίευσι στο προσωπικό του ιστολόγιο της βαρυσήμαντης ανοικτής επιστολής «στην διεθνή κοινή γνώμη» την οποία απέστειλε προχθές ο μεγάλος μας Μίκης Θεοδωράκης.
. Είναι μία ταινία μικρού μήκους με θέμα την σύγκρουσι της καρδιάς και του μυαλού, της ηθικής απέναντι στον εγωισμό, την προσωπική ανάδειξι μέσω αυτού που κοινώς ονομάζεται και θεωρείται «επιτυχία» (Ο Θεός να μας "φυλάει απ’ τα σουξέ" που λέει και ο Σαββόπουλος). Αλλιώς θα μπορούσε να πή κανείς πως το εν λόγω θέμα έχει να κάνει με την δεοντολογία των ΜΜΕ, καθώς διαπραγματεύεται το εάν ένας δημοσιογράφος-οπερατέρ ευρισκόμενος αυτόπτης μάρτυρας σε ύπο εξέλιξι έγκλημα θα έπρεπε να κατατείνει στο να παράσχη βοήθεια στο υποψήφιο θύμα, παρά να παραμένει αδρανής, απλώς καταγράφοντας με ουδέτερη στάσι το έγκλημα για να καρπωθή εκ των υστέρων τα εύσημα για την «πιστή» μεταφορά της συγκλονιστικής είδησης-μαρτυρίας.

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας, η Κέιτ, κατά την διάρκεια φωτογραφικού της ρεπορτάζ σε πεδίο πολέμου και ευρισκόμενη αυτόπτης μάρτυρας σε φόνο ενός κοριτσιού, αναπαρίσταται να κάνει μια δεύτερη σκέψι σχετικά με το αν πρέπει να συνεχίση να φωτογραφίζει «αντικειμενικά» ή να παρέμβη μήπως σώση το παιδί από έναν οπλισμένο άνδρα.
Αλλά αξίζει να συμπεριλάβουμε και το γενικότερο σχόλιο του Αντιπροέδρου μας:

"Ένα εκατοστό του δευτερολέπτου
Ένα εκατοστό του δευτερoλέπτου - όπου πρέπει κάποια στιγμή στη ζωή του να διαλέξει καθένας από μας....να ενεργήσει με τη ψυχή του ή με το μυαλό του και τη λογική .....να βοηθήσει τον άλλο ή να κάνει τη δουλειά του καλά ..... και αν διαλέξει το μυαλό .... η ψυχή του εκδικείται.... με τις τύψεις .... Για αυτό είμαστε άνθρωποι......
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΕΡΓΗΣΕΤΕ ή ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΑΔΡΑΝΕΙΣ...όπως τώρα που δεν αντιστεκόμαστε όσο πρέπει στη λαίλαπα της τρόικας...ΚΟΥΝΗΘΕΙΤΕ!"

Δημήτρης Κακάτσος



Δεν υπάρχουν σχόλια: