Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΤηλΕστία»: η Εστία Γνώσης και Πολιτισμού Χαλκίδας σε νέα τροχιά. La “Casa della Scienza e del Cultura” di Calcide

"Tilestia": Un nuovo progetto dalla “Casa della Scienza e del Cultura di Calcide"

Με αφορμή αφ’ ενός την πρόσφατη ενημερωτική με το προσωπικό επιτόπια επίσκεψί μας, αφ’ ετέρου την έκθεσι που «τρέχει» εκεί (μέχρι την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου!) με θέμα τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στην πόλι μας, θα αναφερθούμε σήμερα, έστω και δι’ ολίγων, σε μια πολύ σημαντική πολιτιστική και εκπαιδευτική προσπάθεια: την Εστία Γνώσης Χαλκίδος και τις καινοτόμες δράσεις της.

Η Εστία Γνώσης και Πολιτισμού της Χαλκίδας είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με πρωτοποριακά χαρακτηριστικά «ελεύθερης γνώσης και μαθησιακής αναζήτησης» και το οποίο δρά από χρόνια (και συνεχίζει ακατάπαυστα) παράγοντας πλούσιο εκπαιδευτικό έργο στην πόλι μας.
Εδώ και μια περίπου δεκαετία, το περίφημο Κόκκινο Σπίτι, ο χώρος όπου στεγάζεται και λειτουργεί το ίδρυμα, έχει δεχθή χιλιάδες μαθητές διαφόρων τάξεων από τα σχολεία της Χαλκίδας, αλλά και από άλλες πόλεις. Έχουμε υπ’ όψιν μας ακόμα και επισκέψεις από το εξωτερικό (βλέπετε σε μία από αυτές εξ Ιταλίας ο υπογράφων διαχειριστής, συμμετείχε - παραλλήλως με εκείνην του εκπαιδευτικού- με την ιδιότητα του …μεταφραστή!).
Πρόσφατα, εδώ και 1-2 χρόνια, παράλληλα με τα άλλα δοκιμασμένα προγράμματα «μαθησιακής αναζήτησης μέσω Επιστημονικών κατασκευών και εκθεμάτων» που κυρίως σχετίζονταν με τον χώρο των Φυσικομαθηματικών Επιστημών, η Εστία έθεσε σε λειτουργία ένα νέο πρόγραμμα τηλε-εκπαίδευσης με το όνομα «τηλΕστία». Το πρόγραμμα αυτό το απευθύνει σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που λόγω απόστασης δεν μπορούν να την επισκευθούν. Αξιοποιώντας επαναστατικά την σύγχρονη τεχνολογία εξασφαλίζει την «ζωντανή» σύνδεσι μαθητών απομακρυσμένων σχολείων όχι μόνο με το επιστημονικό προσωπικό του ιδρύματος, αλλά και με μαθητές και Καθηγητές που επιλέγουν να συμμετέχουν σ’ αυτήν την εκπαιδευτική διαδικασία – τηλεημερίδα ευρισκόμενοι στις εγκαταστάσεις της Εστίας!

Με ιδιαίτερη χαρά αναδημοσιεύουμε το Δελτίο Τύπου, το οποίο (προ εβδομάδος περίπου) μάς απεστάλη από τον επι κεφαλής στην διεύθυνσι του ιδρύματος, κ. Γιάννη Μαρκόπουλο:
.
.
.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξεκίνησε και εφέτος με επιτυχία ο 3ος κύκλος των καινοτόμων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Εστίας Γνώσης και Πολιτισμού Χαλκίδας μέσα από το πρόγραμμα «ΤηλΕστία». Έτσι, την εβδομάδα που πέρασε, συνδέθηκαν και συμμετείχαν στο πρόγραμμα της Εστίας το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής (20/1/12) και το 1ο Γυμνάσιο Καβάλας (23/1/12), ενώ στην έδρα της Εστίας, στο «Κόκκινο Σπίτι», παρευρέθηκαν το 6ο Γυμνάσιο Χαλκίδας και το Γυμνάσιο Αλιάρτου αντίστοιχα.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μέθοδο τηλε-εκπαίδευσης, που, με κέντρο τη Χαλκίδα, τείνει να γίνει θεσμός στον χώρο της Παιδείας. Δεκάδες γυμνάσια και λύκεια από όλη την Ελλάδα αλλά και από την ομογένεια έχουν κάνει αιτήσεις «σύνδεσης» με την Εστία Γνώσης και Πολιτισμού, με σκοπό να συμμετάσχουν στο πρόγραμμά της με επιστημονικές και διδακτικές της δραστηριότητες από το χώρο της Αστρονομίας – Αστροφυσικής, των Μαθηματικών, και της Πληροφορικής. Οι καθηγητές της Εστίας όπως ο Δρ Αστροφυσικής κ. Αντώνης Αντωνίου, και οι καθηγητές Μαθηματικών κ. Άρης Μαυρομάτης και κ. Αποστόλης Παπανικολάου κάθε εβδομάδα, μέσα από το διαδίκτυο και την σύγχρονη τεχνολογία, επικοινωνούν αμφίδρομα με ολόκληρες τάξεις μαθητών σχολείων που βρίσκονται σε πόλεις και χωριά πολύ μακριά από την Χαλκίδα και ουσιαστικά κάνουν ένα μάθημα …βγαλμένο από το μέλλον. Σημειώνεται ότι στα πλαίσια του προγράμματος αυτού το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου θα συμμετάσχουν το ελληνικό γυμνάσιο και λύκειο του Μονάχου καθώς και το ελληνικό λύκειο του Άουγκσμπουργκ της Γερμανίας

Τονίζεται ότι, εφέτος, το πρόγραμμα «ΤηλΕστια», πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Ιεράς Μητρόπολεως Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων και μετά από προσωπικό ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου, πράγμα για το οποίο εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες.

Παράλληλα, το πρόγραμμα της Εστίας συνεχίζεται καθημερινά στην έδρα της στο «Κόκκινο Σπίτι», με προσέλευση και συμμετοχή σχολείων (πολλές φορές και λόγω έλλειψης ελεύθερων ημερομηνιών 2 την ημέρα) τόσο από την Χαλκίδα και την ευρύτερη περιοχή του νομού μας όσο και από περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας.

Πάντα με την ουσιαστική υποστήριξη του Δήμου Χαλκιδέων, η πόλη μας μέσα από την Εστία Γνώσης και Πολιτισμού, πρωτοπορεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και μέσα από καινοτόμα προγράμματα εκπαίδευσης και τεχνολογίας δείχνει τον δρόμο για την παιδεία του …αύριο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Οι επιστημονικοί υπεύθυνοι

Άρης Μαυρομμάτης Αντώνιος Αντωνίου
Καθηγητής Μαθηματικών Δρ. Αστροφυσικής Παν/μίου Αθηνών, Μαθηματικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: