Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ο Νέος Παλαμήδης και το Σκάκι στα Σχολεία της Χαλκίδας. 1. Το Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ. Scacchi alla 1ma Scuola Elementare di Calkide

Il “Neos Palamidis” e gli Scacchi Scolastici.

Είναι καιρός να αναφερθούμε διεξοδικά σε ένα θέμα, το οποίο το Ιστολόγιο μας από την αρχή της λειτουργίας του το παρακολουθεί σε λίαν υψηλή προτεραιότητα: το σχολικό σκάκι. Και συγκεκριμένα τα προγράμματα μαθημάτων γύρω από το παιχνίδι-άθλημα του σκακιού, που ως εξωσχολικές δραστηριότητες γίνονται σε κάποια σχολεία με πρωτοβουλία των οικείων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.
Και πριν απ’ όλα επιτρέψτε μας να υπενθυμίσουμε κάτι το οποίο αφορά στον υπογράφοντα και το οποίο έχει την σημασία του.
Ο εν λόγω λοιπόν υπογράφων διαχειριστής του “Νέου Παλαμήδη», ως ιδρυτής δύο συλλόγων στην πόλι του (Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος «Παλαμήδης ο Ευβοεύς» και Αθλητικό εκπολιτιστικό Κέντρο «Άβαξ Και Πεσσοί’», έχει συμπεριλάβη σε αμφότερα τα Καταστατικά των Συλλόγων, τα οποία προσωπικά συνέταξε - εννοούμε φυσικά τα ουσιώδη κεφάλαια των Σκοπών και των Μέσων - ως σκοπό την καλλιέργεια του σκακιού στα Σχολεία της Χαλκίδας και την εν γένει υποστήριξι του θεσμού του Σχολικού Σκακιού. Το Σχολικό σκάκι άλλωστε, είναι κάτι με το οποίο ο έχων την τιμή να υπογράφει ασχολείται σχεδόν από …τριακονταπενταετίας! (Σ.Σ. Άντε, να κατοχυρώσουμε και δικαίωμα …σύνταξης!!).
Επανερχόμενοι λοιπόν στο θέμα των σκακιστικών δραστηριοτήτων στα Σχολεία της περιοχής μας και εν όψει των επίσημων διοργανώσεων Σχολικού Σκακιού από πλευράς της Σκακιστικής Ομοσπονδίας, θα αρχίσουμε την παρουσίασι των των σκακιστικών τμημάτων των σχολείων στα οποία έχουμε άμεση πληροφόρησι ή, ως συνήθως, «προσωπικότερη» σχέσι.

ΤΟ Α’ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Κι αρχίζουμε από το 1ο Δημοτικό Σχολείο.
Έχουμε παρουσιάση τις κατά το παρελθόν –ιδιαιτέρως επιτυχείς μάλιστα- δραστηριότητές του.
Τα μεγαλύτερα παιδιά του σχολείου στα οποία ανήκει η τιμή των σπουδαιό
τερων μέχρι σήμερα διακρίσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου στο σχολικό Σκάκι, η περσινή «Έκτη Τάξη» όπως είναι φυσικό, αποχώρησαν συνεχίζοντας τις σπουδές τους στο Γυμνάσιο, αλλά η «κληρονομιά» τους συνεχίζεται και μάλιστα με αμείωτο ενδιαφέρον.
Και εφέτος, λοιπόν, λειτουργούν υπο την επιστασία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου αυτού 2 τμήματα, στα οποία 20 και παραπάνω παιδιά από διάφορες τάξεις, μαθαίνουν τα μυστικά του βασιλικού παιχνιδιού.
Το μεγαλύτερο μάλιστα τμήμα, που αποτελούμενο από μαθητές μεγαλυτέρων τάξεων είναι, φυσιολογικά, και το ισχυρότερο, ολοκληρώνει την πρώτη του εφετινή αγωνιστική δραστηριότητα:
Τα δώδεκα παιδιά του Τμήματος, υπο την καθοδήγησι του υπογράφοντος, διοργάνωσαν (από τον Δεκέμβριο) ένα «Χριστουγεννιάτικο Κύπελλο Σκακιού» μεταξύ τους. Με σύστημα κληρώσεων «νόκ-άουτ» και μετά από τις διάφορες φάσεις, το «Κύπελλο» έχει φτάσει στον μεγάλο Τελικό, όπου συναντώνται οι μαθητές της Δ’ Τάξεως Κωνσταντίνος Μπακρής και Λευτέρης Κατσούλης.
Ο τελικός νικητής θα αναδειχθή βάσει του κανονισμού από «μάτς» δύο τουλάχιστον παρτίδων. Σε περίπτωσι ισόπαλου αποτελέσματος θα διεξαχθή και Τρίτη (!) παρτίδα.
Μέχρι στιγμής προηγείται ο Κωνσταντίνος Μπακρής, ο οποίος νίκησε κατά την πρώτη παρτίδα.
Για την τρίτη θέσι διεξήχθη αγώνας («Μικρός Τελικός») μεταξύ των μαθητών της Ε’ Δημοτικού ΜΑΛΛΙΑΡΗ Γιώργου και ΔΗΜΗΤΡΟΥ Βασίλη και νικητής αναδείχθηκε ο Γιώργος ο Μάλλιαρης.
Οι τρείς πρώτοι του Κυπέλλου θα βραβευθούν από τον Σύλλογο Γονέων στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: