Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Ένα τετράστιχο (του Όσκαρ Ουάιλντ!) κι ένα βίντεο-ποίημα για την Ελλάδα. Από ψηλά! Una strofe di Oscar Wilde + 1 splendido video x la Grecia ...

Una strofe (4 versi) di Oscar Wilde e uno splendido video x la Grecia, dall’ alto!

Το παρακάτω δεκαπεντάλεπτο βίντεο είναι αυτό που σημαίνει κυριολεκτικά η λέξι αξιοθέατο.
Πρόκειται για μια καταπληκτική σύνθεσι (ελληνοαμερικάνικη παραγωγή) οπτικού υλικού που συλλέχθηκε μετά από πολύωρες πτήσεις με ελικόπτερο πάνω από εμβληματικές τοποθεσίες της Ελλάδας.
Το είδαμε πριν από λίγο σε περιθωριακό τηλεοπτικό κανάλι (“Kontra Channel”) και μας γοήτευσε. Το αναζητήσαμε αμέσως και το βρήκαμε στο διαδίκτυο. Μάλιστα μαζί με ένα τετράστιχο του Όσκαρ Γουάιλντ, που κι αυτό εντυπωσιάζει με εκείνο το ύφος των απανταχού εραστών της πατρίδας μας. Των ιδανικών εραστών εννοούμε, βεβαίως, όχι των εγχωρίων ή εισαγομένων «λάτιν λόβερς», αλλά των αθεράπευτα ερωτευμένων με την Ελλάδα φιλελλήνων.
Το τετράστιχο του Ιρλανδού ποιητή-συγγραφέα του ευρηματικού πορτραίτου του Ντόριαν Γκρέυ το αναδημοσιεύουμε και το μεταφράζουμε εκ του προχείρου (ως συνήθως).
Ειδικά όμως το βίντεο, το καρφιτσώνουμε στο ιστολόγιο για να πάρουμε μια ανάσα αισιοδοξίας και να κρατήσουμε κάτι από αυτήν την αίσθησι φωτεινής μεγαλοπρέπειας και γαλανόλευκης μαγείας.
Η χώρα αυτή έχει κατακλυσθή εσχάτως από ανθρώπους και τρόπους χαμερπείς.
Αλλά αποδεικνύεται πως για όσους μπορούν να την βλέπουν σε ύψος και βάθος παραμένει ένα διαμαντένιο άγαλμα λουσμένο μές σε φώς, ακόμα, αβασίλευτο!



Το ποίημα (1 τετράστιχο):


The sea was sapphire coloured, and the sky
Burned like a heated opal through the air;
We hoisted sail; the wind was blowing fair
For the blue lands that to the eastward lie.


"Greece" by Oscar Wilde



Η θάλασσα ήταν ένα τόνος στο ζαφειρί, κι ο ουρανός
Είχε πυρποληθή σαν από έναν οπάλιο διάττοντα στον αέρα.
Υψώσαμε πανιά κι ο άνεμος μας φύσαγε στα ίσια
Για τα μέρη του γαλανού που προς ανατολάς απλώνονται.

(Απόδοσι στα ν.ε. από τον διαχειριστή Α.Σ.)

Το βίντεο:

Aerial viewing of Greece ( Από αέρος Θέα της Ελλάδας)


Μεταφέρουμε αυτούσια τα εξαιρετικά χρήσιμα πληροφοριακά στοιχεία που έχει συμπεριλάβη (προς τιμήν του) ο άγνωστος (Έλληνας) χρήστης (ονόματι Gladiator33111) που έχει ανεβάση το αξιοθαύμαστο αυτό βίντεο στο You Tube. (ΣΗΜ. Αξίζει μια επίσκεψι και στο κανάλι του)

"Ενδεικτικά τα μέρη που φαίνονται στο βίντεο είναι:

Όλυμπος, Αθήνα, Πειραιάς, "Υψηλή Γέφυρα" (κρεμαστή) της Χαλκίδας, Φάρος Ρέπι - Σκιάθου (μάλλον), Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, Αιγαίο, Κυκλάδες, Μύκονος, Ο Φάρος Αρμενιστής - Μυκόνου,
Δήλος, Νάξος (Η Πορτάρα, η μαρμάρινη πύλη στη νησίδα Παλάτια),
Φιλώτι Νάξου, Αμοργός - Η Παναγία Χοζοβιώτισσα, Αντίπαρος, Σίφνος, Πάρος, Κρατήρας Σαντορίνης, Νέα Καμένη, Αμμούδι (Σαντορίνης), Σαντορίνη, Ηφαιστειογενές έδαφος - Θηρασία, Οία, Κνωσός, Κρήτη, Ρόδος, Λίνδος Ρόδου, Λέσβος, Μυτιλήνη - Η Παναγία της Πέτρας, Γενοβέζικο Φρούριο Μήθυμνας, Θράκη, Άλογα στο ποτάμι του Αξιού, Καβάλα, Αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, Χερσόνησσος όρους Άθως (Άγιο Όρος), Θεσσαλονίκη, Καταρράκτες Έδεσσας, Λίμνη Πρέσπα, Φαράγγι του Βίκου, Γέφυρα στην τεχνητή λίμνη του Αλιάκμονα, Λίμνη Ιωαννίνων, Μετέωρα, Διώρυγα της Κορίνθου, Οδοντωτός στο φαράγγι του Βουραϊκού, Μονεμβασιά, Πύλος, Νιόκαστρο Πύλου, Μπούρτζι Μεθώνης, Σπαρτιάτικο φρούριο Σφακτηρίας, Ναός της Αφαίας στην Αίγινα, Μυκήνες, Θέατρο της Επιδαύρου, Αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας, Ζάκυνθος, Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, Ποντικονήσι - Κέρκυρα, Δελφοί, Ακρόπολη - Αθήνα, Ξωκλήσι και θάλασσα.. :)
--
Η μουσική (εδώ) είναι από τους Βαγγέλη Παπαθανασίου, Σταύρο Ξαρχάκο, Γιάννη Μαρκόπουλο, Ευανθία Ρεμπούτσικα και Κυριάκο Καλαϊτζίδη.
Music (here) is by Vangelis Papathanasiou, Stavros Xarhakos, Giannis Markopoulos, Evanthia Reboutsika and Kyriakos Kalaitzidis.

---
Παραγωγή: Σταύρος Νιάρχος, 2003 (Producer: Stavros Niarchos, 2003)

Executive Producer: Roy Hammond

Producer, Writer, Editor: Sam Toperoff

Producer, Aerial Director: Duby Tall

Wescam Technician and Operator: Grant Bieman

Helicopter Pilot: Στέλιος Μπούνας (Stelios Bounas)

85 ώρες πτήση πάνω από την Ελλάδα (85 hours flight)

Γυρίστηκε επ΄ ωφελεία Αμερικάνικου Τηλεοπτικού Σταθμού"

Δεν υπάρχουν σχόλια: