Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

«Αιδώς Αργείοι!», ή αλλιώς «Ψεύδη και χρεοκοπία»: επίκαιρο "άρθρο-παρέμβαση" Γ. Μητροπέτρου, εναντίον των κυβερνώντων και των οργάνων τους.

Bugie e bancarotta

Το σημερινό κείμενο δεν είναι η μόνη συνεργασία που περίμενε υπομονετικά την δημοσίευσι στο Ιστολόγιό μας, αλλά αν καθυστερούσε κι άλλο ίσως έχανε ένα σημαντικό μέρος της φρεσκάδας της. Γράφει ο φίλος –και ιδρυτικό μέλος του «Α.Ε. Κέντρου ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ»-- Γιώργος Μητροπέτρος.

ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ….!!!
Βουλιάζετε τη Χώρα!

Τι παραμύθια μας έχετε πει μέχρι σήμερα; τι ανακρίβειες ξεστομίζετε κάθε μέρα; τόσο εσείς, όσο και τα πληρωμένα «παπαγαλάκια» σας;
Τι θράσος έχετε και υποβάλλετε καθημερινά το λαό σε ψυχρό ντους και του θέτετε συνεχώς ψευδοδιλλήματα;
Για ποια σωτηρία της χώρας από την χρεοκοπία μας λέτε τόσο καιρό;
Πως αποσοβήσατε την στάση πληρωμών των μισθών και των συντάξεων με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου;
Άλλα μας λέτε, άλλα διαβάζετε, άλλα συμφωνείτε και άλλα ψηφίζετε;
Όλα αυτά τα ψεύδη αποδεικνύονται με τα δικά σας στοιχεία, αυτά που ψηφίσατε, αυτά του περιβόητου «σωτήριου» μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου.

Πάρτε μολύβι και χαρτί:
Είναι αλήθεια ή ψέματα;
ότι οι τόκοι εξυπηρέτησης των δανείων ενώ το 2009 ήταν 12,325 δίς € το 2015 με όλα αυτά που υφίσταται ο πολίτης-καταναλωτής και με όλες τις παρεμβάσεις θα είναι 23,4 δις €.;(Βλέπε σελ. 12 του Νόμου Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015 που ψηφίσατε).
Είναι αλήθεια ή ψέματα;
ότι το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2009 ήταν 298,7 δίς € και μετά την οικονομική αφαίμαξη του λαού και τις λοιπές παρεμβάσεις θα είναι το 2015 στα 401,3 δις €; (βλέπε σελ.13 του Νόμου), και με το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας (βλέπε αποκρατικοποιήσεις) θα είναι το 2015 στα 351,35 δις €; Είναι αλήθεια ή ψέματα;
ότι το χρέος της γενικής Κυβέρνησης ως ποσοστό % στο ΑΕΠ το 2009 ήταν 127,1% και μετά την «θυσία» και του τελευταίου ευρώ του μισθωτού και του συνταξιούχου θα είναι το 2015 στο 159,3%;
Τότε τι μας τσαμπουνάτε ότι σώσατε τη χώρα από την χρεοκοπία το 2010; Με όλα τα παραπάνω, που εσείς ψηφίσατε, το 2015 όταν όλα θα είναι αυξημένα δηλ. οι τόκοι προς τους δανειστές, το χρέος της χώρας σε απόλυτους αριθμούς και το χρέος ως ποσοστό στο ΑΕΠ, σε τι κατάσταση θα είναι η χώρα; Σε χρεοκοπία ή σε κοινωνική, αλλά και εθνική διάλυση;
Φτάνει το παραμυθάκι. Μην ψελλίζετε οικονομικούς όρους με φιλολογικές αναλύσεις.
Μην πλάθετε ανούσιες δικανικές εκφράσεις για να αποκαλύψετε την έλλειψη πατριωτικού πολιτικού θάρρους.
Μην εκφυλίζετε τις οικονομικές έννοιες, με εξωεπιστημονικούς όρους προκαλώντας το γέλιο και τον εκνευρισμό του μέσου πολίτη.
Τι «μασκαριλίκια» είναι αυτά, βαφτίζοντας το κρέας ψάρι για να …αγιάσουμε; Βαφτίζουμε την χρεοκοπία σε «επιλεκτική χρεοκοπία»!
Λες και αν ο ασθενής χαροπαλεύει, ο γιατρός θα λέει, πως μπορούμε να το σώσουμε με μία «επιλεκτική» ευθανασία.!

Πάρτε θέση τώρα, πριν είναι πολύ αργά.!
Τα τακτικά έσοδα της χώρας ήταν το 2009 στα 52,307 δις € και το 2015 θα είναι 63,596 δίς €. Από αυτά για το 2009 τα 49,724 δις(ποσοστό 95,06%) είναι από έμμεσους και άμεσους φόρους και το 2015 θα είναι τα 59,234 δις € (ποσοστό 93,14%). (βλέπε σελ. 12 του Νόμου).
Οι δε δαπάνες για μισθούς και συντάξεις το 2009 ήταν 24,487 δις € και μετά τις περικοπές το 2015 θα είναι 20,46 δις €. (βλέπε σελ.15 του Νόμου).
Άρα ήταν παραμύθι, πως αν δεν ψηφιζόταν το «μεσοπρόθεσμο», την άλλη μέρα δεν θα είχαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και έτσι υφαρπάξατε, με το ωμό αυτόν εκβιασμό, την ψήφο των βουλευτών!
Όλα αυτά τα αδιάσειστα στοιχεία, τα «μπουκωμένα» Μ.Μ.Ε τα κάνανε «γαργάρα» και βομβάρδιζαν τον Ελληνικό λαό για το ποιος είναι πιο πολύ πατριώτης, αυτός που αγωνίζεται για την «δήθεν» σωτηρία της χώρας ψηφίζοντας το μεσοπρόθεσμο ή αυτός που τολμά να πει την αλήθεια;
Γνωρίζω, πως όταν κάποιος χρωστάει και δεν μπορεί να πληρώσει, πηγαίνει στους δανειστές του και διαπραγματεύεται. Παρουσιάζει τα στοιχεία της μη δυνατότητας αποπληρωμής όλου του χρέους του και διεκδικεί να γίνει διαχειρίσημο ή με κούρεμα του ίδιου του χρέους ή με κούρεμα των τόκων και με περίοδο χάριτος, ώστε να κανονίσει τα οικονομικά του, έτσι ώστε, να μπορέσει κάποτε να αποπληρώσει. Εμείς τι κάνουμε…;
Λεονταρισμούς και γενναιοδωρίες. Ότι μπορούμε, τάχα, όλα να τα πληρώσουμε.! Ψέματα, αφού όλα αυτά που ψηφίσαμε το αντίθετο λένε.!
Πουλάμε , ξεπουλάμε, χρεοκοπούμε το λαό καθημερινά για να πληρώσουμε τους «επενδυτές-δανειστές» ώστε αυτοί να μη χάσουν τίποτα.
Αφού και αυτοί ρίσκαραν αγοράζοντας τα Ελληνικά ομόλογα, στα οποία επένδυαν με τας υποδείξεις των «λαμπρών νέων» των οίκων αξιολόγησης. Αυτός που «επενδύει» αναλαμβάνει και κάποιο ρίσκο.
Από τον τελευταίο επαγγελματία, μέχρι τον μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό επενδυτή.
Έτσι είναι η ζωή.!
Αδέλφια μας δανειστές, αποδεχθείτε μόνοι σας το ποσοστό του ρίσκου σας και …«αυτοκουρευτείτε», γιατί δεν βλέπω διεκδίκηση από τον δανειζόμενο και τον αδυνατούντα να σας πληρώσει.!
Είναι φαίνεται, όλοι τους, πρώην…λέοντες και νυν κότες.!
Σε όλους αυτούς, κλείνοντας αυτήν μου την παρέμβαση, τους αφιερώνω ένα στίχο του μεγάλου ποιητή Κώστα Βάρναλη:
«Πέτα την ανθρωπιά σου
και από τον αφέντη πιάσου!
Κι άμα σε φτύνει αφτός
Να κάθεσαι σκυφτός.
Και θάχεις τα πρωτεία
στη σάπια πολιτεία».

Αιδώς αργείοι!

Χαλκίδα 18-7-2011
Γιώργος Μητροπέτρος
Οικονομολόγος
Πρόεδρος της ΕΠΚΑ-ΣΤΕ

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Το ποίημα «Εχεμύθεια» του Εμπειρίκου, μια «Ζηλοτυπία» προς σύγκρισι και ένα τραγούδι των Αφών Κατσιμίχα.La poesia Confidenza di Empirikos in confronto

La poesia “Confidenza” di Empirikos in confronto con una vecchia (piu' di 100 anni) dal titolo “Gelosia”.



Σ’ ένα παλιό περιοδικό* βρήκα ένα ποίημα με τον ελκυστικό τίτλο «Ζηλοτυπία» και - υπομειδιώντας κατά την ανάγνωσι- η σκέψι μου πήγε αμέσως σε ένα ποίημα απο την Ενδοχώρα του Α. Εμπειρίκου, την καταπληκτική (και απο χρόνια αγαπημένη μου) «Εχεμύθεια». Μετά βίας απορρίπτω την πειρασμό που μου ψιθυρίζει πιθανή επίδρασι του παλιού στο νεότερο. Θεωρώ πάντως, ότι την «Ζηλοτυπία» του αγνώστου μου Ν. Γ. ΑΙΓΕΙΑΛΙΔΗ, θα μπορούσα να την χρησιμοποιήσω ως παράλληλο κείμενο του εμπειρίκιου ποιήματος.
(Βεβαίως δεν γεννάται θέμα σύγκρισης των δύο συνθέσεων, ως προς την ποιότητα: Η «Εχεμύθεια» του Εμπειρίκου είναι απείρως πιο γοητευτική, ενώ η «Ζηλοτυπία» δεν είναι και αψεγάδιαστη - όπως ελπίζω να μου δοθή η ευκαιρία να δείξω μία από αυτές τις μέρες στους φοιτητές και συναδέλφους που συμμετέχουν στο εφετινό In-Country Program στην Κάλυμνο).
Ως εκ τούτου, παραθέτω αμφότερα τα ποιήματα για να ανακαλύψετε (αφού τα απολαύσετε) μόνοι σας τις ενδεχόμενες ομοιότητες και διαφορές.

ΖΗΛΟΤΥΠΙΑ

Βαρούσαν τα όργανα κι εσειόταν το σπίτι
Σ’ ολόφωτη σάλα χορός εκρατούσε
Κι εκείνη σαν άλλη, θαρρείς, Αφροδίτη
Στα κύματα μέσα της πόλκας πετούσε,

Δειλά φωλιασμένη σε άλλου τα χέρια.
Σαν έβλεπα κάπου κρυφά ν΄ανταμώνει
Μ’ εκείνον τα μάτια, τα δυο της αστέρια,
Αλλόκοτοι μέσα μ’ εδάγκαναν πόνοι.

Φουρτούνες μου δέρναν κρυφές το κεφάλι
Και μέσα μου φίδια μού βόσκαν τα στήθια.
Εκείνη απ’ αγκάλη πετούσε σ’ αγκάλη.
Της έδιν’ η νιότη φτερά για βοήθεια.

Σκεφτόμουνα πλέον να μή της μιλήσω,
Να γίνω για λίγο κι εγώ πεισματάρης.
Δεν ήξευρα ότι προτού το θελήσω-
Άχ! Ήμουνα πλέον, στ’ αλήθεια ...ζηλιάρης!

Αθήναι 1882
ΝΕΟΚΛΗΣ Γ. ΑΙΓΕΙΑΛΙΔΗΣ

Υπόμνημα:

1 σπήτι
2 ΄Σ
4 ‘Σ
6 ανταμόνη
7 ‘μάτια
9 Φουρτούναις κρυφαίς
10 φείδια
15 είξευρα περριχού

* Περ. ΑΠΟΛΛΩΝ, 1889 σ. 968. Μεταγράφω πιστά το ποίημα, αλλά επεμβαίνω –λόγω δυσκολίας στην δακτυλογράφησι- στην αντικατάστασι του πολυτονικού και επιχειρώ και κάποιες επουσιώδεις επεμβάσεις –με στόχο την διευκολύνσι του σημερινού αναγνώστη- στην ορθογραφία.


ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ
Με την ριπή του άνεμου στα μαλλιά
Της γυναικός που στροβιλίζεται μέσ' στο σαλόνι
Και παίρνει την ζωή όπως της έρχεται
Και με στολίδια και παιδιά
Που την λατρεύουν κι όλο λέγουν τ' όνομά της
Και με τους άνδρες που σηκώνουν
Όρθιο το χέρι τους στον ουρανό
Μεσ' στην εξαίσια λειτουργία των παλμών τους
Στον στρόβιλο του βαλς που πλησιάζει
Τα στήθη τους στα στήθη της γυναίκας.

Ανδρέας Εμπειρίκος (Ενδοχώρα)

Και για λόγους αντικειμενικής παρουσίασης του θέματος, μετά από το πρώτο βίντεο με το ορχηστρικό κομμάτι των αδελφών Κατσιμίχα, παραθέτουμε και το ομώνυμο τραγούδι τους, από τον δίσκο τους «Απρίλη, ψεύτη!» (1989). Μια μελοποίησι οπωσδήποτε ενδιαφέρουσα, παρόλο που, προσωπικά, από τότε που την πρωτοακούσαμε μέχρι σήμερα, δεν μας ενθουσιάζει, τόσο όσο άλλες του αγαπημένου και πολύ ποιοτικού αυτού δίδυμου.

Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας - Εχεμύθεια

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΕΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΠΟΡΑΔΙΚΗΣ ΑΙΘΡΙΑΣ. Ένας κέντρωνας με στίχους απο τους Προσανατολισμούς (1941).Cogliendo 15sillabi negli "Orientamenti" di Elitis

Cogliendo versi 15sillabi nei giardini degli "Orientamenti" di Odisseas Elitis

Για την παραξενιά του υπογράφοντος να αναζητεί σε ποιητικές συνθέσεις της μοντέρνας νεοελληνικής ποίησης το στοιχείο της παραδοσιακής αντίληψης του ρυθμού και μάλιστα στην λαϊκότερη μορφή του, αυτήν του ιαμβικού δεκαπεντασυλλάβου, ίσως έχουν αρχίση να εξοικειώνονται οι τακτικοί επισκέπτες του Νέου Παλαμήδη.
Η φιλοπαίγμων διάθεσίς του -σε συνδυασμό με την φιλολογική περιέργεια – τον έχουν οδηγήση μέχρι στιγμής σε δύο παράδοξα δημοσιεύματα σχετικά με την κρυμμένη γοητεία του δεκαπεντασύλλαβου στίχου (σε μέτρο ιαμβικό), όπως την αισθάνθηκε να αναδύεται μέσα απο τις υπερρεαλιστικές συνθέσεις του Ανδρέα Εμπειρίκου στην Ενδοχώρα.
Φυλλομετρώντας λοιπόν την «εμπειρίκια Ενδοχώρα» και δρέποντας 15συλλάβους, κατέληξε να συνθέση 2 «κέντρωνες» χρησιμοποιώντας, βέβαια, μια τεχνική που είναι κοντά στην τεχνική του κολλάζ: ένα «δεκατριάστιχο στα κάστρα του ανέμου» και ένα δεκατετράστιχο που αυθαίρετα μεν, αλλά με απέραντο σεβασμό στον ποιητή και το ύφος του, το τιτλοφόρησε «Εμπειρίκιον σονέττον Ελλήνων εστι το φώς».
Με ανάλογη διάθεσι και τεχνική κατέληξε στο σημερινό δημοσίευμα: ένας νέος κέντρωνας, αυτή τη φορά απο προσεκτική ανθολόγησι που επιχείρησε στην αγαπημένη του συλλογή ποιημάτων του Οδυσσέα Ελύτη «Προσανατολισμοί». Πρόκειται για ένα επτάστιχο –καθόλου τυχαίο για τον «επταδολάτρη» Ελύτη, ο οποίος στους «Προσανατολισμούς» συμπεριφέρεται χαρακτηριστικά «επταδικά» (προσέχοντας τον αριθμό επτά και τα πολλαπλάσιά του).
Σχεδιάζουμε να επανέλθουμε καί στον μεγάλο μας ποιητή συμμετέχοντας στο κλίμα εορτασμού της εκατονταετηρίδας απο την γέννησί του και στην σημαντικότατη πρώτη αυτή ποιητική του συλλογή (που κι αυτή κλείνει 70 χρόνια!), αλλά μέχρι τότε, ας αναρτήσουμε το παρόν.


.
.
.
.

ΕΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΠΟΡΑΔΙΚΗΣ ΑΙΘΡΙΑΣ
«Κι οι αθώοι του καημοί πίδακες χρυσανθέμων»

Κυματιστή, ξεφυλλισμένη, ελεύθερη σαν φώς
Μια κάμαρη όπου γδύθηκε κορίτσι αγαπημένο
Σ’ ένα μαντίλι που έχασε τις τέσσερείς του άκρες
Δίνοντας μια σπρωξιά στην αναμφίβολη ευτυχία
Δεν ξέρει καν πώς βρέθηκε να ζει σ’ ένα σεργιάνι
Μέσα στ’ αμίλητο νερό της κολυμπήθρας του ήλιου

Ναί θα στολίσουμε τη γή, θα σφίξουμε τη μέρα!


(Στίχοι: ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ (ΣΠΟΡΑΔΕΣ, Αιθρίες Ι-ΧΧΙ), Σύνθεσι "Κολλάζ": Αλέξανδρος ΣΕΛΛΕΝΙΔΗΣ)

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

«Οιωνός». Το τολμηρό δημοσίευμα του Παπαδιαμάντη (από το 1896) για τους υπεύθυνους της εθνικής κατάπτωσης. “Ionos” un articolo di Papadiamantis (1896)

Ionos” (= Omen, Auspicio); un articolo coraggioso di Alexandros Papadiamantis, 115 anni fa


Υπάρχει ένα όχι πολύ γνωστό φιλολογικό σημείωμα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το οποίο υπο μορφή πρωτοχρονιάτικου άρθρου δημοσιεύθηκε πριν από 115 χρόνια στην αθηναϊκή εφημερίδα «Ακρόπολις».
Έχει τον τίτλο «Οιωνός», τίτλος ο οποίος σχετίζεται με την περίφημο ομηρικό στίχο –αποφθεγματική ρήσι/ομολογία φιλοπατρίας- (στο Μ 243) της Ιλιάδος: ΕΙΣ ΟΙΩΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΣ, ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ (= Ένα είναι το καλύτερο σημάδι, ο καλύτερος οιωνός: το να πολεμάει κανείς υπερασπιζόμενος την πατρίδα του ).
Σε αυτό το πρωτότυπο (και απίστευτα επίκαιρο) δημοσίευμα, ο άγιος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ενώ ξεκινά με μια διάθεσι φιλολογική (στην εισαγωγή του κάνει τρείς κειμενικές αναφορές σε αντίστοιχους κλασσικούς συγγραφείς, Όμηρο, Κικέρωνα και Πλάτωνα), συνεχίζει με μια σύντομη διήγησι, την οπία χρησιμοποιεί ως παράδειγμα (λίαν τολμηρό καί στην σύλληψι καί στην διατύπωσι –ειδικά στο β’ μέρος του- όπως ίσως καταφέρουμε να καταδείξουμε σε προσεχή αναφορά μας) για το άστοχο της αναζήτησης «οιωνών, καλών δηλ. σημαδιών και ευνοϊκών προβλέψεων.
«Οι μόνοι αληθείς οιωνοί είναι τα πράγματα» επισημαίνει ο Παπαδιαμάντης και κλείνει το άρθρο του με μια σύντομη αναφορά στα εν εθνικά ζητήματα.

Σ’ αυτό το κομμάτι (που αναδεικνύει το όλο δημοσίευμα σε μαρτυρία μνημειώδους για τον μέγα Σκιαθίτη συγγραφέα πολιτικής τόλμης) με μια σειρά ρητορικών ερωτήσεων και κατάλληλων κριτικών τοποθετήσεων σε γλώσσα που σφύζει από το πάθος της φιλοπατρίας, αποδεικνύει πως «το αμύνεσθαι περι πάτρης» δεν συγκινεί την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας. Αντίθετα, για την πνευματική και κοινωνική παρακμή, τον ηθικό εκφυλισμό, την πολιτική φαυλότητα ακόμα και αυτήν την οικονομική καταστροφή με την συντελεσθείσα (και ακόμα πρόσφατη τότε) χρεοκοπία της ορφανεμένης από φιλοπάτριδες ηγέτες χώρας μας, καταδεικνύει ως υπεύθυνους τους άστοργους (σαν …τις μητριές! -όπως λέει) πολιτικούς.
Αυτό το τελικό μέρος του άρθρου θα παραθέσουμε εδώ (το βρίσκει κανείς και αλλαχού στο διαδίκτυο αναδημοσιευόμενο, αλλά συνήθως με στοιχεία ενοχλητικής προχειρότητος, ενώ κάποτε και ασυγχώρητης συγχύσεως ).
Αξίζει, λοιπόν, να θαυμάσουμε την πατριωτική ευαισθησία του κορυφαίου λογοτέχνη μας (τον οποίο κάποιοι, θύματα της πολιτικής τους ιδεοληψίας ή της θρησκευτικής τους προκατάληψης τον θέλουν χωρίς κοινωνικοπολιτική αγωνιστικότητα και απλό έως θρησκόληπτο ηθογράφο) συνυφασμένη με την ανησυχία του για την συνολική κατάντια που παρουσίαζε εκείνη την εποχή η πατρίδα μας (οι διαπιστώσεις του λόγω χάρι στον στρατιωτικό τομέα «σπασμωδικαί, κακομελέτητοι και κακοσύντακτοι επιστρατείαι» και «σκωριασμένης επιδεικτικότητος θωρηκτά» δείχνουν όχι τυχαία οξυδέρκεια, καθώς μάλιστα φθάνει να διαπιστώση το πρόβλημα έναν και πλέον χρόνο πριν την ντροπιαστικά αποτυχημένη σύρραξι με τους Τούρκους).
Και πάνω απ’ όλα άξιο θαυμασμού, είναι η σκληρή όσο και εύστοχη κριτική του κυρ-Αλέξανδρου κατά του αποτυχημένου (από τότε) πολιτικού συστήματος, το οποίο καταδικάζει σε επίπεδο ηγεσίας κρίνοντάς το παμψηφεί ένοχο, αν όχι τόσο ευθέως «επι προδοσία», όμως βεβαιότατα «επι ανικανότητι»:
Για την καταστροφή της πατρίδας μας «φταίνε οι ανίκανοι πολιτικοί μας ηγέτες»!


ΟΙΩΝΟΣ
"Το εκήρυξεν ο θείος Όμηρος προ ετών τρισχιλίων: Είς οιωνός άριστος!...
Εύρεν ευκαιρίαν να βάλη εις το στόμα του Έκτορος όλην την αηδίαν, όσην του ενέπνεον κατά βάθος οιωνοί και οιωνοσκόποι, καίτοι, λόγω του επικού αξιώματος, ήτο αναγκασμένος, ο θεσπέσιος, να περιγράφη μετά μεγάλης σοβαρότητος όλας
τας τελετάς και τας ασκήσεις των θυσιών, και των οιωνών και των μαντευμάτων.
(.…)

Τί χρειάζεται ο οιωνός :
Μήπως δεν είναι τα πράγματα;
Είς οιωνός άριστος. Αλλά τίς έβαλεν εις πράξιν την συμβουλήν του θειοτάτου αρχαίου ποιητού; Εκ της παρούσης ημών γενεάς τίς ημύνθη περί πάτρης;

Ημύνθησαν περί πάτρης οι άστοργοι πολιτικοί, οι εκ περιτροπής μητρυιοί τού ταλαιπώρου ωρφανισμένου Γένους, του «στειρεύοντος πρίν και ητεκνωμένου δεινώς σήμερον»;
Άμυνα περί πάτρης δεν είναι αι σπασμωδικαί, κακομελέτητοι και κακοσύντακτοι επιστρατείαι, ουδέ τα σκωριασμένης επιδεικτικότητος θωρηκτά.
Άμυνα πετρί πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσμών, η εθνική αγωγή, η χρηστή διοίκησις, η καταπολέμησις του ξένου υλισμού και του πιθηκισμού, του διαφθείραντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος, και η πρόληψις της χρεωκοπίας.
Τίς ημύνθη περί πάτρης;
Και τί πταίει η γλαυξ, η θρηνούσα επί ερειπίων; Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια. Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδος.


Και σήμερον, νέον έτος έρχεται. Και πάλιν τί χρειάζονται οι οιωνοί; Οιωνοί είναι τα πράγματα.
Μόνον ο λαός λέγει. Κάθε πέρσι και καλύτερα.
Ας ευχηθώμεν το ερχόμενον έτος να μή είναι χειρότερον από το έτος το φεύγον”.






Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Εφημερίς “Ακρόπολις”, 1 Ιαν. 1896



[ Σημ. Τα αποσπάσματα του κειμένου ακολουθούν την κριτική έκδοσι του Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλου ( «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ΑΠΑΝΤΑ, τ. 5. Εκδόσεις Δόμος, Αθήνα 1988, σσ. 251-254). Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να γράψουμε το κείμενο –ή …να το βρούμε έτοιμο- στο πολυτονικό]

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Νεανικό Τουρνουά Σκάκι από την ΕΕΣ. Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ. Un Torneo per giovani (under 20) a Calcide (Il bando di Gara dell’ organizzatore)

Αναδημοσιεύουμε ευχαρίστως την προκήρυξι σχετικά με σκακιστικούς αγώνες για νέους που μας έστειλε εχθές ο πρόεδρος (και φίλος) της ΕΕΣ, κ. Παναγιώτης Γιαννούτσος.
Πρόκειται για το πρώτο καθαρά Νεανικό Σκακιστικό Τουρνουά που διοργανώνει η Ευβοϊκή και απευθύνεται σε παιδιά και νέους που έχουν αθλητικό δελτίο και είναι κάτω των 20.
Συστήνουμε ενθέρμως το καλοκαιρινό αυτό τουρνουά επτά γύρων (κάθε Δευτέρα βράδυ 8.00-10.00) σε όλους τους νεαρής ηλικίας αθλητές του Α.Ε. Κέντρου «ΆΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ» και ευχόμαστε στους διοργανωτές «Καλή Επιτυχία»!!




ΕΥΒΟΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ

Χαλκίδα 08-07-2011
Αρ.Πρωτ. 167


ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
1ο ΑΝΟΙΧΤΟ ΝΕΑΝΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙΟΥ ΕΥΒΟΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ

Η Ευβοϊκή Ένωση Σκακιστών προκηρύσσει το 1ο Ανοιχτό Νεανικό Τουρνουά Σκακιού .
Χώρος αγώνων: εντευκτήριο Ευβοϊκής Ένωσης (Βορ. Ηπείρου 57, Χαλκίδα).
Διευθυντής των αγώνων ορίζεται ο κ. Γιαννούτσος Παναγιώτης.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι σκακιστές που διαθέτουν δελτίο ΕΣΟ και είναι ηλικίας κάτω των 20 ετών.
Σύστημα αγώνων: Ελβετικό 7 γύρων. Σε περίπτωση μικρού αριθμού συμμετεχόντων θα πραγματοποιηθεί κυκλικό (πουλ) τουρνουά.
Οι αγώνες θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα από 11-07-2011 έως και 29-08-2011 και ώρα 8 μ.μ.. Αγώνες δε θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 15 Αυγούστου.
Ο χρόνος σκέψης ορίζεται σε 61΄ για κάθε παίκτη για όλες τις κινήσεις της παρτίδας.
Τα κριτήρια ισοβαθμίας έχουν κατά σειρά ως εξής:
1. τα αποτελέσματα των ισοβάθμων εφόσον έχουν αγωνιστεί μεταξύ τους
2. Μπούχολτς
3. Σόνεμποργκ-Μπέργκερ.
4. η βαθμολογική πρόοδος και τα κριτήρια άρσης αυτής.
Η επιτροπή ενστάσεων ορίζεται από τους κ. Κοντοχρήστο Τιμόθεο και Αλπογιάννη Παναγιώτη.
Παίκτης που δεν εμφανίζεται στο χώρο των αγώνων εντός 30΄ από την προκαθορισμένη ώρα έναρξης των αγώνων, μηδενίζεται.
Εξαιρέσεις δίδονται με απόφαση του διευθυντή αγώνων (μία σε κάθε παίκτη και μόνο για κάποιο πολύ σοβαρό λόγο).
Αναβολές δίδονται επίσης, με απόφαση του διευθυντή αγώνων και με την προϋπόθεση ο συγκεκριμένος αγώνας να διεξαχθεί πριν την κλήρωση του επόμενου γύρου.
Ο παίκτης, που αδικαιολόγητα δεν εμφανίζεται την προκαθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα και μηδενίζεται, θεωρείται ότι αποχώρησε από το πρωτάθλημα.

Ο διαιτητής των αγώνων θα οριστεί από την ΤΕΔ.
Ισχύουν οι κανονισμοί FIDE και ΕΣΟ.
Τα αποτελέσματα των αγώνων θα αποσταλούν στην ΕΣΟ για εθνική αξιολόγηση.
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.
Έπαθλα: μετάλλια θα δοθούν στους 3 πρώτους νικητές .
Δηλώσεις συμμετοχής στον κ. Γιαννούτσο Παναγιώτη έως τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011 και ώρα 3 μ.μ. στα τηλ. 2221087908, 6944806371 και Καλαϊτζή Ευάγγελο στο τηλ. 6993900598.
Λόγω του περιορισμένου χώρου διεξαγωγής του τουρνουά, θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας της δήλωσης των αθλητών.
Τέλος, για ό,τι δεν προβλέπεται από την προκήρυξη και τους κανονισμούς της ΕΣΟ και της FIDE αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

Ο πρόεδρος Η γεν. γραμματέας
Π. Γιαννούτσος Ελ. Δρακοπούλου

Το ποίημα «Σάλπισμα» του Δ. Ιατρόπουλου. La poesia “Salpisma” (= Suono di tromba) di Demetrio Iatropulos

Με χαρά αναδημοσιεύουμε το καθαρά πατριωτικό (με κάπως απλοϊκό, αλλά ανατρεπτικό-επαναστατικό ύφος) ποίημα του γνωστού στιχουργού, ποιητή και δημοσιογράφου Δημήτρη Ιατρόπουλου.
Ο ποιητής απορρίπτει συλλήβδην τους πολιτικούς ταγούς και καθε τύπου ειδήμονες-"σωτήρες". Χαλάει την παρτίδα και σταματάει να παίζει με όρους καθωσπρεπισμού, συνειδητοποιούμενος αγωνιστικά!
Αξιοπρόσεκτη (μετά τις όχι αλάνθαστες στιχουργικά 7 πρώτες τετράστιχες στροφές) η υστερόγραφη (στις τελευταίες 4 στροφές – τερτσίνες!) σαν επεξηγηματική κάπως επίκλησι στην προσωπική ευθύνη, στην πατριωτική ευαισθησία του μεμονωμένου Έλληνα.

Σάλπισμα

Δεν κάνω πια πίσω,
Το στρίβω για εμπρός,
Παντού όπου γυρίσω,
Με σπρώχνει ο καιρός.

Ανοίγω τη βρύση,
Και τρέχουν φωτιές,
Με έχουν αντλήσει,
Χιλιάδες φορές..

Δεν έχω άλλο τράτο,
Στο δρόμο θα βγω.
Με πήγαν στον πάτο,
Τους πάω στο γκρεμό!

Δεν θέλω μνημείο,
Του Άγνωστου Έλληνα.
Μονάχος μου έμεινα,
Αρχαίο αγγείο..

Οι δήθεν φωστήρες,
Πηδούν στο κρεβάτι μας.
Θα βγούμε για πάρτη μας,
Και τέρμα οι "σωτήρες"..

Δε γουστάρω κανένα,
Τα όνειρά μου ένα-ένα,
Αριθμούς τά ‘χουν κάνει,
Με τους τηλεφακούς..

Δε γουστάρω κανένα,
Παρά μόνο Εσένα*,
Έλληνά μου που βλέπεις,
Αδελφέ μου που ακούς..

*Μονάχα από Εσένα περιμένω,
Με στίχο αγριεμένο,
Που διόρθωσε ο Θεός..

*Μονάχα από Εσένα περιμένω,
Εσύ είσαι το Τρένο,
Εσύ είσαι κι ο Σταθμός..

*Μονάχα από Εσένα περιμένω
Χαλάω την παρτίδα,
Δεν παίζω, εδώ κι εμπρός!

*Μονάχα από Εσένα, περιμένω,
Εσύ είσαι η Πατρίδα,
Εσύ είσαι τ' ΑΓΡΙΟ ΦΩΣ!

Δημήτρης Ιατρόπουλος


(Το είδαμε στο ιστολόγιο «Ας μιλήσουμε επιτέλους…»

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ο πατριώτης Νίκος Ξυλούρης, το «Γεννήθηκα» για την χθεσινή επέτειο της γέννησής του, η Κύπρος και το τραγούδι Ξαστεριά. 2 canzoni di Nikos Xiluris

Γεννήθηκα



Γεννήθηκα στο βλέφαρο του κεραυνού
Σβήνω κυλώντας στα νερά

Ανέβηκα στην κορυφή της συννεφιάς
Σαλτάροντας με τις τριχιές του λιβανιού
Πήρα τον δρόμο της φθοράς

Κοιμήθηκα στο προσκεφάλι του σπαθιού
Είχα τον ύπνο του λαγού

Αγνάντευα την πυρκαγιά της θημωνιάς
Αμίλητος την ώρα της συγκομιδής
Πήρα ταγάρι ζητιανιάς

Αντάμωσα το χάρο της ξερολιθιάς
Το άλογο στ’ αλώνι να ψυχομαχεί
Πήρα ταγάρι ζητιανιάς
(Στίχοι: Κ. Χ. Μύρης)
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος)


Γράφαμε στην εφετινή επέτειο της μνήμης του τον Φεβρουάριο:
"Εφέτος που θα έπρεπε να γιορτάσουμε 75 χρόνια από την γέννησι του ελληνόψυχου λεβέντη, περιοριζόμαστε στην αναθέρμανσι της συγκίνησής μας κατά την τιμή της μνήμης του. Τριάντα ένα χρόνια, ήδη, από τότε που έφυγε από κοντά μας..."

Ένας συνειδητά πολιτικοποιημένος και πάνω απ’ όλα Ελληνικός καλλιτέχνης σαν τον Νίκο Ξυλούρη, δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος απέναντι σε οποιοδήποτε εθνικό ζήτημα. Μια σχετικά πρόσφατη συνέντευξι της αδελφής του Ζυμπουλίας, φωτίζει με ιδιαίτερο τρόπο αυτήν την πλευρά του μεγάλου Νίκου . (Και μας δίνει την κατάλληλη ευκαιρία να αναφερθούμε προεξαγγελτικά και στα 37χρονα του κατεχόμενου κυπριακού ελληνισμού, την μαύρη επέτειο του ακόμα διαιωνιζόμενου αίσχους της Τουρκικής Κατοχής επι Ευρωπαϊκού εδάφους).
Είναι μάλιστα ενδεικτική η μαρτυρία της πως ο Ψαρονίκος μετά την τουρκική εισβολή στην Μεγαλόνησο, το 1974, το παραδοσιακό κρητικό τραγούδι “Ξαστεριά
« για τον λαό και το νησί της Κύπρου το ’λεγε και μετά για τον κόσμο όλο..»!


Μεταφέρουμε μερικά από τα λόγια της Ζυμπουλίας Ξυλούρη που κατέγραψε πέρυσι ο δημοσιογράφος Πάμπος Βάσιλας, όπως της βγήκαν τότε, σε κάποια από τις πολλές επισκέψεις Κυπρίων αδελφών- προσκύνημα στο σπίτι των Ξυλούρηδων στα Ανώγεια:
«Την πονούσε πολύ την Κύπρο και εσάς τους Κυπριώτες, σας είχε στην καρδιά και το λογισμό του…».
«Την πονούσε πολύ την Κύπρο. Σαν έγιναν τα γεγονότα και έπεσε η χούντα μετά που έγινε όλο εκείνο το κακό στην Κύπρο, μαράζωσε η ψυχή του και βάρυνε ο λογισμός του. Να βοηθήσει ήθελε και εκείνος τους Έλληνες της Κύπρου που βρίσκονταν σε μαύρα ζόρια, ήθελε να σας εβοηθάει …».
Η αδελφή συγκινημένη συμπλήρωσε και μια πληροφορία-ανάμνησί της σχετικά με μια συναυλία για την Κύπρο στην ομογένεια των ΗΠΑ, στην οποία συμμετέσχε ο Ξυλούρης αφιλοκερδώς κατά το 1975:
«Ο Νίκος πήρε το αεροπλάνο και πήγε στη Νέα Υόρκη. Πήρε μαζί του στις αποσκευές μια σειρά από τραγούδια να τα λέει στον κόσμο να μαζεύει χρήματα για την προσφυγιά της Κύπρου. Τού ’λεγε η μάνα μας, να προσέχει. Μα ’κείνος της έλεγε “μάνα μην σκιάζεσαι, μην φοβάσαι, μέσα μου βγαίνει αυτό που κάνω.
Για τη λεβέντα Κύπρο
”…
»!!

Για την «λεβέντα» Κύπρο!
Καθόλου υπερβολικό, επομένως, αυτό που ένας από τους κυπριώτες θαυμαστές του Νίκου Ξυλούρη σαν επιγραμματική δήλωσι σε βιβλίο επισκεπτών, άφησε να ακουσθή στην φιλόξενη οικία της αδελφής του ήρωα:
«Αν ζούσε ο Ξυλούρης δεν θα είχαμε Τούρκους στην Κύπρο»!
(Βλ. Εφημ. Φιλελεύθερος, 8 Νοε 2010, σ. 22)

Άς ξανακούσουμε, λοιπόν, όχι με άλλο, διαφορετικό από αποφασιστική αγωνιστικότητα και εθνική υπερηφάνεια, αίσθημα, αλλά με ανανεωμένο νόημα το χιλιοτραγουδισμένο λαϊκό εμβατήριο που ακούει στο όνομα «Πότε θα κάνει Ξαστεριά» και εμπρός, ας κατέβουμε -όσοι δεν το έχουμε ήδη κάνει- σε νέους ασυμβίβαστους αγώνες αληθινής εθνεγερσίας και πνευματικής ανεξαρτησίας!(Και πότε επιτέλους θα μάθουμε το όνομα εκείνου του χουντικού υπεύθυνου Λογοκρισίας –ή των όποιων εισηγητών του- για να συμπληρώσουμε καμμιά από τις κενές θέσεις στην ατέλειωτη σειρά των αφανών και επιφανών Προδοτών της δυστυχισμένης Πατρίδας μας, εκείνου ειδικά του γραικύλου που ομνύοντας στο υποκριτικό και ουσιαστικά αντίχριστο και ανθελληνικό σύνθημα «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών», τόλμησε να «κόψη» από το ραδιόφωνο και, βέβαια, και την - αείποτε προπαγανδιστικό εξάρτημα της εξουσίας – κρατική Τηλεόρασι, την «Ξαστεριά» και μαζί με αυτήν τον κρητίκαρο Νίκο και όλα του τα αθάνατα τραγούδια;)

Νίκος Ξυλούρης-Πότε θα κάνει Ξαστεριά


Πότε θα κάμει ξαστεριά

Πότε θα κάμει ξαστεριά, πότε θα φλεβαρίσει,

να πάρω το ντουφέκι μου, την έμορφη πατρόνα,

να κατεβώ στον Ομαλό, στη στράτα τω(ν) Μουσούρω(ν),

να κάμω μάνες δίχως γιους, γυναίκες δίχως άντρες,

να κάμω και μωρά παιδιά, να κλαίν' δίχως μανάδες,

να κλαίν' τη νύχτα για νερό, και το πρωί για γάλα,

και τ'αποξημερώματα για τη γλυκιά πατρίδα.

(Παραδοσιακό)


Για την παραλλαγή (σσ. 6-7):

να κλαιν' τη νύχτα για νερό, και το πρωί για γάλα,
και τ’ αποδιαφωτίσματα για την καημένη μάνα

βλ και το ιστολόγιο Κριαρά με ενδιαφέρουσες ερμηνευτικές απόπειρες, αλλά και υποκειμενισμούς.

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

"ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ = 1-0 !" Κείμενο του Γ. Μητροπέτρου για την δικαίωσι στο δικαστήριο καταχρεωμένου οφειλέτη, με διαγραφή τραπεζικών χρεών .

Pensionato greco al tribunale e' riuscito a far salvare la casa e a cancellare il 90% del proprio dedito verso le banche!

Δεν είχαμε προλάβη να ολοκληρώσουμε καλά-καλά την αναζήτησι στο διαδίκτυο των λεπτομερειών που αφορούσαν στην απίστευτη είδησι (μόλις την ακούσαμε στην αποψινή εκπομπή του Extra 3 «Αποκαλυπτικό Δελτίο» ) περί δικαίωσης ηλικιωμένου οφειλέτη που βρισκόταν σε αδυναμία να πληρώση το προς τις τράπεζες χρέος του (τελικά του χαρίστηκε-διαγράφτηκε το 90% των χρεών και του εξασφαλίσθηκαν ευνοϊκότατοι όροι αποπληρωμής!) και λάβαμε στο ηλ-ταχυδρομείο μας το παρακάτω. Πρόκειται για ένα κείμενο ακριβώς επι του θέματος, υπογραφόμενο από τον φίλο και ιδρυτικό μέλος του συλλόγου μας, Γιώργο Μητροπέτρο. Το αναρτούμε πάραυτα και χωρίς δεύτερη σκέψι, με ένα τελευταίο σχόλιο-ομολογία: Αυτό που μας έκλεψε την καρδιά, δεν ήταν τόσο το καθεαυτό περιεχόμενο του κειμένου με τον ποδοσφαιρικό τίτλο, όσο το υστερόγραφο, για το οποίο (διαπιστώνοντας με έκπληξι να καθρεφτίζει απαράλλαχτα την σκέψι μας) θα αναφωνούσαμε από την πρώτη στιγμή της ανάγνωσής μας στο σημείο εκείνο (απευθυνόμενοι στον αγαπητό μας συνάδελφο και από εφέτος Πρόεδρο της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Στερεάς Ελλάδος): «Γιώργο, πιάσε κόκκινο!»!



ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ = 1-0 !
( και χωρίς …στήσιμο..!!)
Μια ιστορική απόφαση του Ειρηνοδικείου των Αθηνών η οποία ανοίγει τον δρόμο για δικαίωση οφειλετών, που βρίσκονται σε προφανή οικονομική αδυναμία πληρωμής των δανείων τους και έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Το δικαστήριο αποδεχόμενο τα αυτονόητα, δικαίωσε συνταξιούχο που χρωστούσε 222.000 ευρώ σε 9 τράπεζες, διαγράφοντας το χρέος κατά 90% περίπου.
Το πανίσχυρο τραπεζικό σύστημα δέχθηκε ηχηρό κτύπημα στις δικαστικές αίθουσες, εκεί που προσφεύγουν οι πολίτες- δανειολήπτες, ως αποκούμπι στις αδηφάγες ορέξεις τους.
Οι πολίτες-καταναλωτές, που σήμερα όσο ποτέ δέχονται πανταχόθεν ραπίσματα τόσο στο εισόδημά τους, όσο και στην ποιότητα των αγαθών, καλούνται να σταθούν όρθιοι, ελπίζοντας στην δικαιοσύνη ως ένα θεσμό με τους λιγότερους λειτουργικούς κραδασμούς και την λιγότερη κοινωνική απαξίωση.


Οι Καταναλωτικές Ενώσεις σήμερα σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, τόσο για την ενημέρωση των πολιτών όσο και για την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες, αλλά και την προσφυγή στην δικαιοσύνη, αν η προσπάθεια αυτή αποβεί άγονη.
Η στάση των τραπεζών στην εξωδικαστική προσπάθεια να βρεθεί λύση στην υπερχρέωση των νοικοκυριών, είναι υπεροπτική και καμιά φορά απάνθρωπη, σε πολίτες με προφανή την δυσκολία αποπληρωμής δανείων και καρτών με τοκογλυφικά επιτόκια, που οι ίδιες αφειδώς έδιναν. Η προσπάθεια της ΕΠΚΑ-ΣΤΕ θα συνεχιστεί, με επιχειρήματα και πειθώ, με καλή πρόθεση, με αληθή και αποδεδειγμένα στοιχεία, ώστε και στο στάδιο το εξωδικαστικό να βρίσκεται λύση. Δεν συμφέρει κανέναν όλες οι υποθέσεις να φτάνουν στην δικαιοσύνη.
Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει οι τράπεζες, δηλαδή τα στελέχη τους, να γνωρίζουν ότι υπάρχει και η δικαιοσύνη, η οποία λειτουργεί και προστατεύει τους πολίτες, και θα πρέπει να είναι διαλλακτικές αλλά και λογικές στις απαιτήσεις τους, γιατί γνωρίζουν πως τα επιτόκια που επιβάλλουν είναι σε πολλές περιπτώσεις, πέραν των δικαιοπρακτικών και νομίμων, όπως έχουν αποφανθεί ανώτατα δικαστήρια της Χώρας μας.
Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι όλοι οι δανειολήπτες «μπαταχτσήδες», υπάρχουν περιπτώσεις υγείας, υπάρχουν περιπτώσεις ανεργίας και αλλαγής των εργασιακών σχέσεων, ανατροπής των προβλεπόμενων εσόδων που έφεραν πολλούς συμπολίτες μας, σε αδυναμία εκπλήρωσης των συμβατικών τους υποχρεώσεων.


Οι καιροί ου μενετοί, η ψυχραιμία όλων έχει διαταραχθεί, τα θέλω και τα πιστεύω έχουν καταβαραθρωθεί, η αμηχανία, η αβεβαιότητα για το μέλλον έχει μεγεθυνθεί, η ανέχεια και η κοινωνική ταπείνωση ενδυναμώνει ως φαινόμενο. Όλα αυτά, δημιουργούν σκέψεις και συνειρμούς πέραν της λογικής, σε πολλές των περιπτώσεων.
Χρειάζεται σήμερα όσο ποτέ, η συσπείρωση των πολιτών–καταναλωτών γύρω από τις Καταναλωτικές Οργανώσεις, και στην περιφέρειά μας, γύρω από την ΕΠΚΑ-ΣΤΕ, ώστε οργανωμένα, επίσημα, και έντιμα, να αντιμετωπίσουμε τον καθημερινό Γολγοθά που βιώνουν πολλοί εκ των συμπολιτών μας.


Και προς θεού, να κλείσουν τα αυτιά τους σε πολλούς επιτήδειους, που για όφελός τους δήθεν, θα τους λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα και θα σβήσουν όλα τα χρέη τους , έναντι βέβαια μεγάλης αμοιβής!!!.

Προσοχή, η αντιμετώπιση του όποιου χρέους είναι σοβαρή υπόθεση που έχει να κάνει με την επιβίωση και την αξιοπρέπεια του κάθε πολίτη, δεν την εκχωρούμε σε κανένα. Μόνο στα επίσημα όργανα που συμμετέχουν στο δίκτυο εξυπηρέτησης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όπως είναι και η Ένωσή μας, με τους νομικούς συμβούλους της και την Ανθρώπινη και ζεστή αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης, στα πλαίσια βέβαια των δυνατοτήτων που μας παρέχει το νομικό πλαίσιο.

Τέλος, χρειάζεται η υπενθύμιση, ότι μετά την νέα αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011 όλων των ακινήτων που επισπεύδονται από τα πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές μέχρι 200 χιλ. ευρώ, αλλά και της κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως ποσού το οπλοστάσιο των δανειζομένων αποκτά περισσότερα όπλα.!



ΥΓ: Λέω…μήπως, αυτό το μοντέλο πληρωμής χρέους από τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπως εφαρμόσθηκε δικαστικά στην περίπτωση του συνταξιούχου με την απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, μήπως θα έπρεπε να ακολουθηθεί και για τις οφειλές τις χώρας μας έναντι των δανειστών της ; Λέω, μήπως….!

Χαλκίδα 5-7-2011
Γιώργος Μητροπέτρος Οικονομολόγος
Πρόεδρος της ΕΠΚΑ-ΣΤΕ

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ. ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ 50 ΔΙΣ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ 50 ΔΙΣ ΕΤΗΣΙΩΣ. ΑΙΣΧΟΣ! (Αναδημ.)

Αναδημοσιεύουμε -όχι χωρίς επιφυλάξεις σε κάποια σημεία- το παρακάτω κείμενο, συμμετέχοντας σε συντονισμένη ανάρτησι των ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΩΝ Ελλήνων Ιστολόγων.

Κανείς δεν μιλάει για την μεγάλη προδοσία που γίνεται στην Ελλάδα, που ξεπουλάμε με τον εφαρμοστικό νόμο ( διαβάστε τον νόμο με σχόλια http://www.epikaira.gr/content/files/Efarmostikos_nomos_sxolia1.pdf ) τους αρχαιολογικούς χώρους, τα δάση μας, τις παραλίες, τα λιμάνια, τον ορυκτό μας πλούτο και φυσικά όλες τις ΔΕΚΟ κοψοχρονιά, για να εκταμιεύσουμε 50 δις, όταν χωρίς να πειράξουμε μισθούς και συντάξεις ούτε να αυξήσουμε το ΦΠΑ, μπορούμε να βρούμε τα 50 δις περικόπτοντας τις αλόγιστες δαπάνες για τους λαθρομετανάστες.

Κανείς δεν λέει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό, ούτε οι "υπερπατριώτες" του ΛΑ.Ο.Σ. που ψήφισαν το Μνημόνιο 1, ούτε φυσικά οι όψιμοι εθνοσωτήρες αριστερίζουσας ιδεοληψίας, τύπου Σεισάχθειας ή Σπίθας, ακόμα και ο λαλίστατος οικονομολόγος Καζάκης που γυροφέρνει τους αγανακτισμένους πολίτες.

Λεφτά υπάρχουν αρκεί να ακολουθήσουμε εθνική πολιτική και όχι πολυπολιτισμική made in U.S.A., κύριοι της αριστεράς, αλλά και της δεξιάς. Η αλληλεγγύη στους λαθρομετανάστες, η πολιτική των ανοικτών συνόρων και οι χρηματοδοτήσεις των Μ.Κ.Ο. αλληλεγγύης στους λαθρομετανάστες βούλιαξαν την Ελλάδα και την οδήγησαν στην αγκαλιά του ΔΝΤ και της παγκοσμιοποίησης. Προμελετημένο σχέδιο που οι πάντες αποσιωπούν.
Η Δανία εξοικονόμησε 6,7 δις αλλάζοντας μεταναστευτική πολιτική,
εμείς γιατί δεν το κάνουμε, αλλά προτιμάμε να ξεπουλήσουμε την Ελλάδα αντί να αλλάξουμε μεταναστευτική πολιτική;
Να σας πούμε γιατί. Διότι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος υπηρετεί τους αμερικανούς και τους εβραίους τραπεζίτες, και όχι τους έλληνες. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ. Η ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΔΙΕΛΥΣΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ

Σας παραθέτουμε όλα τα στοιχεία που κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί σε Περιοδικά και εφημερίδες, αλλά οι πάντες ...κωφεύουν.

Α1 Σάββατο 21 Ιουνίου 2011 2 δις σε επιδόματα ανεργίας σε αλλοδαπούς. 736 ευρώ σύνταξη με ένα χρόνο ασφάλιση
Α1 5ης Μαΐου 2007 5,5δις φεύγουν προς Αλβανία. Περισσότερα από 15 εκ. ευρώ την ημέρα τα τελευταία 7 χρόνια.
ΑΥΡΙΑΝΗ Πέμπτη 23 Ιουνίου 250.000 αλλοδαποί έπαιρναν παράνομες συντάξεις 700 ευρώ = 2δις ετησίως
31 δις το παρεμπόριο
(Καθημερινή 30 Ιουνίου 2011) ενώ η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου κάνει λόγο για 20 δις. Σύμφωνα με έρευνα του ΕΒΕΑ, την οποία φέρνει στο φως η «PRESS Time» μιλάει για 25 δις
150 εκατομμύρια ευρώ η επιβάρυνση του ΕΣΥ από αλλοδαπούς που είχαν δωρεάν νοσηλευτική περίθαλψη. Δηλώσεις του υπουργού Υγείας Λομβέρδου στον ΣΚΑΙ
75% επιδότηση από το κράτος εάν απασχολείς αλλοδαπούς εργαζομένους. (ΑΥΡΙΑΝΗ 26/03/09). Δηλ. εάν έχουν 1000 ευρώ μισθό μικτά τα 750 τα αναλαμβάνει το κράτος και τα 250 ο εργοδότης. Άρα 1.150.000 αλλοδαποί του ΙΚΑ x 750 σημαίνει 12 δις ετησίως
350 εκατ. επιστροφή φόρου από παράνομους μισθούς από την εφορία (περιοδικό Επίκαιρα 19/5/2011)
4,5 εκατ. σε κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών (περιοδικό Επίκαιρα: 03/02/2011)

Το ποσό των περίπου τεσσεράμισι εκατομμυρίων ευρώ αναλύεται ανά νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ως εξής:
- Ν.Α. Έβρου: 1.799.111,28
- Ν.Α. Σάμου: 1.180.308,65
- Ν.Α. Λέσβου: 751.582,37
- Ν.Α. Χίου: 308.959,01
- Ν.Α. Δωδεκανήσου: 303.653,99
- Ν.Α. Εύβοιας: 113.163,03
- Ν.Α. Κυκλάδων: 14.832,49
- Ν.Α. Μαγνησίας: 13.292,22
- Ν.Α. Χανίων: 10.949,96
- Ν.Α. Μεσσηνίας: 2.178,00
- Ν.Α. Φθιώτιδας: 1.170,16
- Ν.Δ. Πειραιά: 750,88


ΣΥΝΟΨΙΣ

ΕΤΗΣΙΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
2 δις για επιδόματα και συντάξεις
12 δις για επιδοτήσεις εργοδοτών
150 εκατ. Νοσήλεια
4,5 εκατ. έξοδα υποδοχής & φιλοξενίας αλλοδαπών
350 εκατ. επιστροφή φόρου
--------------------
14.504.500.000 τα έξοδα του κράτους


ΞΕΝΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
30 δις παρεμπόριο
5,5 δις προς Αλβανία
5,5 δις προς άλλες χώρες
----------------------
41 δις ξένο συνάλλαγμα, δηλ. φεύγουν από την Ελλάδα



ΑΘΡΟΙΣΜΑ: Πάνω από 55 δις ετησίως χάνονται για αλλοδαπούς.
Σημειωτέον: δεν υπολογίσαμε τα χρήματα σε Μ.Κ.Ο. υποστήριξης λαθρομεταναστών.


Άρα, λεφτά υπάρχουν για τους αλλοδαπούς. Για τους Έλληνες δεν υπάρχουν, ρατσιστές, μισέλληνες πολιτικοί !!

Όσο υπάρχουν παρεμπόριο αλλοδαπών και ανθελληνικοί ρατσιστικοί και αντισυνταγματικοί νόμοι, με επιδοτήσεις εργοδοτών που απασχολούν αλλοδαπούς και παράνομες συντάξεις και επιδόματα, η Ελλάδα ποτέ δεν θα ανακάμψει οικονομικά.

ΕΛΛΗΝΕΣ, Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ !
ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ
Το άρθρο 120 του Συντάγματος ενεργοποιήθηκε.
Ζήτω η Ελλάς!






ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΣΤΟΛΟΓΟΙ
http://akommatistoi-istologoi.blogspot.com/2011/07/50-50.html

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Η χρονολογία γέννησης του Βρεττάκου και μια μικρή προσωπική ανθολόγησι (3 ποιήματα , 2 μεταφράσεις). 2+1 poesie di Nikiforos Vretakos

Η συνειδητά απρογραμμάτιστη όπως και η ανέμελη περιδιάβασι μέσα στο διαδικτυακό σύμπαν έχει μια επικίνδυνη γοητεία, αφού, όπως κάθε πέρασμα σε αχαρτογράφητη περιοχή, είναι συνήθως ένα πράγμα περιπετειώδες, ενώ συχνά κρύβει (δυσάρεστες ή και ευχάριστες) εκπλήξεις.
Μια ξαφνική ρέμβη αρχικά καβαφικού τύπου και η χθεσινή νυχτερινή πλοήγησι ανάμεσα σε ελληνικά, αλλά και κάποια αλλόγλωσσα αγκυροβόλια τύπου blogspot και wordpress, με έκανε με έναν περίεργο τρόπο να καταφύγω στην ασφάλεια της βιβλιοθήκης μου. Ανοίγοντας λοιπόν μετά από χρόνια το βιβλίο του Francesco MasperoDa Palamas a Vretakos; poesia neogreca del novecento”, από το κεφάλαιο του Καβάφη κατέληξα να διαβάζω αχόρταγα το τελευταίο μέρος του βιβλίου, το αφιερωμένο (όπως αφήνει να εννοηθή και ο τίτλος) στον Βρεττάκο. Η αλήθεια είναι ότι μετά το τέλος της σύντομης ανάγνωσης του σχετικού κεφαλαίου η περιέργειά μου με ανάγκασε να επιστρέψω στην φαινομενική παντογνωσία του διαδικτυακού χώρου. Ήθελα τώρα να διασταυρώσω την ακριβή χρονολογία γέννησης του πολυβραβευμένου νεοέλληνα ποιητή (και ακαδημαϊκού). Και πράγματι διαπίστωσα πως υπήρξε μια μικρή σύγχυσι γύρω από το ζήτημα.
Ενώ ο Maspero (όπως και ο Λίνος Πολίτης στην «Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας», Αθήνα 19892 ) τον θεωρούν γεννημένο το 1911 (οπότε εφέτος τον Δεκέμβριο θα είχαμε την εκατονταετία) οι σύγχρονες παραπομπές του διαδικτύου (πλήν μιας περιπτώσεως που έχοντας στοιχεία προχειρότητας γράφει «Σύντομο Βιογραφικό: Γεννήθηκε τὸ 1913 στὶς Κροκεὲς τῆς Λακωνίας») προσδιορίζουν την ημερομηνία γεννήσεως ως 1 Ιανουαρίου του 1912 (βλ. κυρίως ελληνική και αγγλική Βικιπαίδεια) .
Βλέποντας την χρονολογία χαραγμένη και στην εν Πειραιεί προτομή του, θεωρούμε πως μάλλον η πληροφορία του Maspero για τον Βρεττάκο που τον έφερε (και μάλιστα 2 φορές) ως “nato nel 1911” είναι λανθασμένη -έστω κατά …1 μέρα.

Πάντως, όπως ήταν αναμενόμενο λόγω της χρονικής εγγύτητας, όλοι συμφωνούν με την ημερομηνία του θανάτου του: 4 Αυγούστου 1991. Εφέτος, λοιπόν, αν δεν έχουμε ακριβώς τα εκατόχρονα της γέννησής του, έχουμε τα είκοσι χρόνια από την προς την αιωνιότητα αναχώρησί του.
Το ιστολόγιο ελπίζει να τιμήση με επετειακή ανάρτησι τον μεγάλο μας ποιητή σε έναν μήνα. Αλλά εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών ας μην χάσουμε την ευκαιρία να καταγράψουμε κι απόψε -μοιράζοντάς την- την νωπή συγκίνησί μας: Ανθολογούμε τον φυσιολάτρη, όσο και σοσιαλιστή, αλλά πάνω απ’ όλα γνήσιο ποιητή, Νικηφόρο Βρεττάκο, με τρία ποιήματα.


Επιστροφή στο βουνό

Δε θα ξανάρθω πια κοντά σου
να μην ακούσεις το ποτάμι
που μες στο στήθος μου κυλά.
Αν δεις τον ήλιο να σου γνέφει
τον έσπερο να σε ρωτά,
βάλε τα σπάρτα τα μαλλιά σου
τις μυγδαλιές στην αγκαλιά σου
κι' έβγα νυφούλα στα βουνά


Έβγα νυφούλα στα βουνά.
κι' αν σε ρωτήσουνε τ' αλάφια,
αν σε ρωτήσουν τα πουλιά,
πες τους: θα βγω με το φεγγάρι,
με τρεις αγγέλους συντροφιά!
Διπλό γαρύφαλλο στ' αφτί μου,
η μάνα μου και τ' άλογό μου,
ο Ιησούς Χριστός κ' εφτά παιδιά!


Νικηφόρος Βρεττάκος

ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΑΝΑΧΩΡΗΤΗΣ
Μελοποίησι: Παναγιώτης Κωνσταντακόπουλος
Ερμηνεία: Βασίλης Σκουλάς



Πικραμένος αναχωρητής

Θα φύγω σε ψηλό βουνό, σε ριζιμιό λιθάρι
να στήσω το κρεβάτι μου κοντά στη νερομάνα
του κόσμου που βροντοχτυπούν οι χοντρές φλέβες του ήλιου,
ν' απλώσω εκεί την πίκρα μου, να λυώσει όπως το χιόνι.

Μην πιάνεσαι απ' τους ώμους μου και στριφογυρίζεις
άνεμε!
φεγγαράκι μου!
Καλέ μου!
Αυγερινέ μου!

Φέξε το ποροφάραγκο! Βοήθα ν' ανηφορήσω!
Φέρνω ζαλιά στις πλάτες μου τα χέρια των νεκρών!
Στη μια μεριά έχω τα όνειρα, στην άλλη τις ελπίδες!
Κι ανάμεσα στις δυο ζαλιές το ματωμένο στέφανο!

Μη με ρωτάς καλέ μου αϊτέ, μη με ξετάζεις ήλιε μου!
Ρίχτε στο δρόμο συννεφιά να μη γυρίσω πίσω!
Κοιτάχτηκα μες στο νερό, έκατσα και λογάριασα,
ζύγιασα το καλό και το κακό του κόσμου. Κι αποφάσισα,
να γίνω το μικρότερο αδερφάκι των πουλιών!


[Traduciamo:
Anacoreta rammaricato

Me ne andro’ a una montagna alta,
Quella colle falde di pietra,
a montare il letto accanto alla sorgiva
del mondo che la colpiscono con forza le grosse vene del sole,
a stendere la mia amarezza la’ per farla sciogliere come la neve.

Non mi tenere dale spalle e mi giri e rigiri,
vento!
Piccola mia luna!
Bella mia,
Stella di matino!

Fai luce al burrone! Aiutami a salire!
Porto un carico alle spalle: le braccia dei morti!
A una parte tengo i sogni, all’ altra le speranze!
E in mezzo ai due carichi porto la corona di sangue!

Non mi chiedere, cara mia aquila, non mi interrogare, sole mio!
Buttate nuvolosita’ sul mio percorso a non tornare dietro!
Mi son specchiato nell’ acqua, mi son messo a far i conti,
Ho ponderato il bene e il male del mondo. Ed ho deciso
a diventare il piu piccolo fratellino degli uccelli! ]


Γράμμα στὸν ἄνθρωπο τῆς πατρίδας μου

...Μὴν μὲ μαρτυρήσεις!
Καὶ προπαντὸς νὰ μὴν τοῦ πεῖς πὼς μ᾿ ἐγκατέλειψεν ἡ ἐλπίδα!

Καθὼς κοιτᾷς τὸν Ταΰγετο, σημείωσε τὰ φαράγγια
ποὺ πέρασα. Καὶ τὶς κορφὲς ποὺ πάτησα. Καὶ τὰ ἄστρα
ποὺ εἶδα. Πές τους ἀπὸ μένα, πές τους ἀπὸ τὰ δακρυά μου,
ὅτι ἐπιμένω ἀκόμη πὼς ὁ κόσμος
εἶναι ὄμορφος!


Νικηφόρος Βρεττάκος


[Traduciamo:
Lettera all’ uomo della mia patria

…Non mi denunciare!
Anzitutto non andargli a dire
che la speranza mi ha abbandonato!

Mentre stai a guardare Taigeto,
segna i burroni che ho trascorso.
E le cime che ho conquistato.
E le stelle che ho visto.
Vai a dirli da parte mia, dirli dalle mie lacrime,
che sto ancora insistendo
che il mondo e’ bello! ]