Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Ένα κι ένα ποιήματα (από Πρεβελάκη και Σελλενίδη)

Για τα πρόσφατα γενέθλια Ιστολογίου και διαχειριστού δύο ποιήματα. Ένα από την «Γυμνή Ποίηση» του Π. Πρεβελάκη γραμμένο το 1933, και ένα …λίγο νεώτερο, ανέκδοτο προ τριακονταετίας στιχούργημα, του Αλέξανδρου Σελλενίδη.

Per il recente doppio compleanno, del 'Neos Palamedes" e del suo amministratore, una piu' una poesie. La prima che s' intitola "Presentimento" e' di Pantelis Prevelakis (dalla raccolta "Poesia nuda" del 1933), e l' altra e' di Alex. Sellenidis, un brano ineditto di trent' anni fa'.


ΠΡΟΑΙΣΘΗΜΑ

Οι λαχτάρες φουσκώνουν το στήθος μου
καθώς σπόροι το νοτερό χώμα.
Ένα δάσος φυσάει πάνω απ’ τα μαλλιά μου!...
Με προσμένει ένα αύριο
λιτό και πλούσιο
σαν ψωμί μουσκεμένο στο κρασί,
στοχασμοί και πράξεις
τυπωμένοι από τη βούλα
της αιωνιότητας.


Παντελής Πρεβελάκης («Η Γυμνή Ποίηση», 1933)

@@@@@@@@@@@@@@@

ΔΙΑΨΕΥΣΙ (ΟΛΙΓΟΠΙΣΤΙΑΣ;)

Ένας βράχος.
Έρχονται πολλοί τον κοιτούνε
μερικοί δύσπιστα τον κτυπάνε και φεύγουν.
Φυσικά τον κατάλαβαν αμέσως,
φαινόταν από μακρυά,
πως δεν μοιάζει σαν εκείνον της Γραφής.

Κι ο έρημος απομένει μόνος.
Κανείς τόσο κοντά
δεν τον πλησίασε να ’δή
στο μέρος της καρδιάς
τα πληγιασμένα σημάδια,
ν’ ακούση από μέσα πώς κελαρύζει
σαν μυστική πληγή
το ματωμένο ρυάκι

(που αργά –αδιόρατα- τον στραγγίζει
Και αδιαμαρτύρητα τον διαβρώνει…)

Α.Σ. (1981)

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Το Απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών σε δική μας «μετάφρασι»

Το γνωστό απολυτίκιο των σήμερα εορταζομένων μεγάλων Πατέρων της Ελληνοορθοδοξίας σε (ανέκδοτη) έμμετρη απόδοσι στην νεοελληνική από τον ιδρυτή του «Νέου Παλαμήδη».

«Τους τρεις μεγίστους φωστήρες
της Τρισηλίου Θεότητος,
τους την οικουμένην ακτίσι
δογμάτων θείων πυρσεύσαντας
τους μελιρρύτους ποταμούς της Σοφίας,
τους την κτίσιν πάσαν
θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας,
Βασίλειον τον Μέγαν και τον Θεολόγον Γρηγόριον
συν τον κλεινόν Ιωάννην τω την γλώτταν χρυσορρήμονι.
Πάντες οι των λόγων αυτών ερασταί
Συνελθόντες ύμνοις τιμήσωμεν˙
Αυτοί γαρ τη Τριάδι υπέρ ημών αεί πρεσβεύουσιν
».
(Απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών)

Απόδοσι στην νεοελληνική:

Τους τρείς τρισμέγιστους αστέρες
της Τρίφωτης Θεότητας,
αυτούς που φωτοδότησαν με ακτίνες θείων
αληθειών την οικουμένη,
αυτούς που σαν ποτάμια μελιστάλακτα σοφίας
αρδεύσανε όλη την κτίσι
με αγιασμένα νάματα θεογνωσίας:
τον μέγα τον Βασίλειο, Γρηγόριο τον θεολόγο
μαζί και με τον Ιωάννη, τον ξακουστό που είχε
στόμα με χρυσαφένια λόγια,
όλοι εμείς οι θαυμαστές των λόγων τους ας μαζευτούμε
να τους τιμήσουμε με ύμνους.

Αφού κι αυτοί προς την ΑγιαΤριάδα
μεσολαβούν υπέρ μας.


Αλέξανδρος Σ.

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Μία (κατάλληλη για ενηλίκους) απάντησι σε Βερεμητικούς τσατσόπουλους κλπ προβεβλημένους τουρκολάγνους αναθεωρητάς.

Η «ΓΕΝΕΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ» ή η μιξοπαρθενογένεση και η ενηλικίωση μιας αντεθνικής επιχορηγούμενης υστερίας;

Μέχρι να πάω να βρώ τα κόκκαλα των προγόνων μου στον Πόντο να τους πώ τα πρόσφατα «νέα», την πολλαπλά προβαλλόμενη αναθεωρητική άποψι του ελλαδίτικου συρφετού πως τάχατες δεν είχαμε Γένος με συνέχεια πάππος προς πάππον. (Πως οι …Γάλλοι εφηύραν την έννοια του Έθνους. Εμείς, λέει, από το 1821 και μετά γεννηθήκαμε Έλληνες, τι γεννηθήκαμε δηλαδή, μας ονόμασαν ψεύτικα κάποιοι. Ενώ Τουρκόσποροι ήμασταν, μπάσταρδοι και γύφτοι στην υπηρεσία των καλών μας αγάδων. Στην Rumeli - Ελλάδα επαναστατώντας το '21 ...καταπατήσαμε ως κλεφτο-αναρχο-τρομοκράτες τα δικαιώματα των ευυπόληπτων Τούρκων, Αλβανών, Βουλγάρων, Εβραίων, Φραγκολεβαντίνων και λοιπών καταξιωμένων και νομίμων κυρίων αυτής της χώρας).
Μέχρι να πάω να τους αναγγείλω στα καταπατημένα χώματα της Τραπεζούντας και της όλης Μικράς Ασίας, πως «ντεμέκ» κάναν λάθος οι προ του 1821 προπάπποι μου να διασώζουν αετίσια (για να μην πώ λυσσαλέα) την ελληνικότητά τους στην γλώσσα, στην πίστι, στην πολιτισμική ταυτότητα, ας κάνω υπομονή. Κάποια στιγμή θα τους πετύχω τους βλάσφημους και θα τα ακούσουν κι από μένα. Προς στιγμήν φθάνει μια μικρή ανάρτησι με την εν θερμώ απάντησι ενός άλλου –επώνυμου- συνέλληνα.

Γιώργος Τράγκας απο το ραδιόφωνο του Real FM.

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ: ΕΓΚΩΜΙΟΝ ΠΟΙΗΤΙΚΟΤΗΤΟΣ (μέρος β’). GREGORIO DI NAZIANZO (io dico: Arianzeno); Un Santo Grande Poeta Ed Erudito. II

Το παρακάτω αποτελεί συνέχεια της προ διετίας (?!) ανάρτησής μας:

Απο το νεανικό καίμενό μου: "ΤΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΤΑ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΝΑΖΙΑΝΖΗΝΟΥ ..." (Ο ποιητής Γρηγόριος ο Θεολόγος ή Αριανζηνός)

«(...) Δεκαέξι αιώνες τώρα, εφάνησαν λίγος χρόνος για να εκτιμηθή σωστά, αν όχι να αναγνωρισθή, το μεγαλύτερο μέρος της συγγραφικής του παραγωγής, το ποιητικό!
Και το σημαντικώτερο, η παραγνωρισθείσα αυτή ποίησι, όχι μόνο δεν είναι τυχαία, μα έχει και κάτι το πρωτοποριακό, όσο και βαθειά ανθρώπινο. Και τούτο είναι το άκρως προσωπικό ή μάλλον εξομολογητικό ύφος και περιεχόμενο.
Eν τούτοις, σήμερον, όπου τα προκατειλημμένα, όσο και προκλητικά κηρύγματα του Γίββωνος και του Μοντεσκιά για τον «Βυζαντινό» πολιτισμό, μοιάζουν με εφιαλτικά σκέλεθρα, είναι τουλάχιστον λυπηρό το να υπάρχουν μελετητές, και μάλιστα Έλληνες, που να αρνούνται ολοσχερώς την ποίησι (ως γνήσια ποιητική έμπνευσι) του Γρηγορίου ή άλλοι, οι οποίοι να παραβλέπουν την πρωτοτυπία της για να προβάλουν επ’ αυτού άλλες ποιητικές φυσιογνωμίες της χριστιανικής Δύσεως και δή μεταγενέστερες! (…),,
Αυτά στο «Αντί Προλόγου». Πάμε τώρα στο κεφάλαιο:
Η Ποιητική Παραγωγή Του Γρηγορίου
"Δεν θα ήτο σφάλμα, εάν ελέγαμε ότι ως συγγραφέας ο Γρηγόριος, ήτο περισσότερο ποιητής.
Τούτο πιστοποιείται πρωτ’ απ’ όλα από το ποσοστό της ποιήσεως στην όλη διασωσμένη συγγραφική του παραγωγή (= πολύ μεγαλύτερο του μισού). Επ’ αυτού η θέσι μας ενισχύεται περισσότερο, αν λάβουμε υπ’ όψι μας την γνώμη του λεξικού της Σούδας, ότι δηλ. ο Γρηγόριος συνέταξε πάνω από τριάντα χιλιάδες (30.000!) στίχους, γνώμη που από δέχονται αρκετοί ερευνητές (όπως π.χ. ο Muratori).
Επίσης στο αυτό συμπέρασμα μας οδηγεί η κοινώς αποδεκτή παρατήρησι ότι καί «οι λόγοι του εν πολλοίς είναι πεζά ποιήματα». Έτσι άλλωστε εξηγείται το γεγονός ότι οι λόγοι του Γρηγορίου «προσφέρθηκαν σαν πρώτο υλικό στις ψυχές και τον κάλαμο των μεγάλων υμνογράφων της Εκκλησίας», όπως του Ι. Δαμασκηνού και του Κοσμά Μαϊουμά.
Επι πλέον η ανωτέρω γνώμη μας, ότι δηλ. ο Γρηγόριος ήτο κυρίως ποιητής, επικυρούται και από την μεγάλη διάδοσι που είχαν τα έπη του στους μεταγενεστέρους. Ενδεικτική είναι η ιδιαίτερη εκτίμησι των υμνογράφων της ρυθμικής ποιήσεως. Θαυμασμό για την ποιητική τεχνική του Γρηγορίου εκφράζει ο Θεόδωρος Πρόδρομος, γράφοντας για αυτόν ότι κατείχε «γραμματικήν τ’ ιδέ μέτρα πολύτροπα, θεσμά τε ρήτρης». Μακρά υπομνήματα στην ποιητική και πεζή παραγωγή του Γρηγορίου έγραψε ο Κοσμάς ο Μαϊουμά. Ανθολογία των ποιημάτων του συνέταξε ο Νικήτας Δαυίδ (9ος αι.) και σχόλια επ’ αυτής ο Ζωναράς (12ος αι.). Προσθετέον επ’ αυτών οι πολλές επώνυμες και ανώνυμες συλλογές εμμέτρων γνωμικών του Γρηγορίου, οι οποίες αλλεπάλληλα ανευρίσκονται από την φιλολογική έρευνα σε άγνωστα χειρόγραφα «οφειλόμεναι εις διαφόρους μελετητάς του μεγάλου πατρός της εκκλησίας» αφ’ ενός, αφ’ ετέρου δε στην ίδια την ποίηασι του Γρηγορίου, που σε αρκετά μεγάλο βαθμό είναι αποφθεγματική.
Γεγονός πάντως είναι ότι από την όλη αρχική ποιητική παραγωγή του Γρηγορίου, σήμερον μας σώζονται 408 «έπη» που εκτείνονται σε 20.000 περίπου στίχους. Ο αριθμός των επών εκφραζόμενος σε εκατοστιαία ποσοστά, αναλογεί κατά το 60% περίπου σε «επιτάφια / επιγράμματα», κατά το 25% σε «έπη ιστορικά», το 9% σε «ηθικά» και το 6% σε «θεολογικά».
Βέβαια, όπως είναι ευνόητο, η αριθμητική υπεροχή των «επιταφίων / επιγραμμάτων». Δεν πρέπει να μας λέει και πολλά, μια και η ποσοτική τους έκτασι σε στίχους είναι κάπως ασήμαντη εν σχέσει με το σύνολο των υπολοίπων ποιητικών συνθέσεων. Συγκεκριμένα, μετα βίας ξεπερνούν τους χίλιους στίχους."

(Συνεχίζεται)

Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Α.Ε.Κ. ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ: Δελτίο Τύπου για την Κοπή της Βασιλόπιττας 2011 (+ 17 Φωτογραφίες). "Abacco e Pezzi": Festa x inizio dell' anno 2011 (+ Foto)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με μια όμορφη και ζεστή γιορτή υποδέχτηκαν επίσημα τον καινούριο χρόνο τα μέλη και οι φίλοι του Αθλητικού Εκπολιτιστικού Κέντρου «ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ».
Την Κυριακή 16/1/2011, τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου καθώς και οι μαθητές-μαθήτριες και οι αθλητές- αθλήτριες του Σκακιστικού Τμήματος και αρκετοί γονείς, συγκεντρώθηκαν σε αίθουσα του ξενοδοχείου LUCY, όπου έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας.
Η γιορτή ξεκίνησε με την ευλογία της βασιλόπιττας από τον ιερέα Ιωάννη Φαφούτη, ο οποίος ευχήθηκε στους παρόντες καλή χρονιά με υγεία και πολλές επιτυχίες. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρόεδρος κ. Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης, ο οποίος αναφέρθηκε στη δραστηριοποίηση του Συλλόγου τη χρονιά που μας πέρασε κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό. Στα πλαίσια ενός ανεπίσημου τουρνουά μεταξύ των μαθητών του Σκακιστικού Τμήματος για την καινούρια σεζόν, έγιναν τιμητικές απονομές διπλωμάτων στους αθλητές, Γιώργο Σοϊλεμέζη , Κωνσταντίνο Σοϊλεμέζη και Μιλτιάδη Μεταξά. Επίσης τιμητικά διπλώματα δόθηκαν και στους Βούλα Ζησίμου και Χρήστο Δεληγιάννη, επειδή διακρίθηκαν σε ανεπίσημο τουρνουά πινγκ πονγκ μεταξύ των συμμετεχόντων στο υπό κατασκευή Τμήμα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης το οποίο λειτουργεί δοκιμαστικά για εφέτος.
Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιττας. Οι βασιλόπιττες ήταν δύο. Μία για το Διοικητικό Συμβούλιο και μια για τα υπόλοιπα μέλη-φίλους του Συλλόγου. Οι τυχεροί ήταν τρεις. Το φλουρί της πίττας του ΔΣ, που αντιστοιχούσε σε ένα βιβλίο, το κέρδισε ο αναπληρωτής ταμίας του Συλλόγου κ. Ευρυβιάδης Κωνσταντινίδης. Τα δύο φλουριά της μεγάλης βασιλόπιττας των υπόλοιπων παρευρισκομένων, που αντιστοιχούσαν σε ένα MP4 και ένα MP3, τα κέρδισαν ο αθλητής-σκακιστής Χρήστος Δεληγιάννης και η μικρή μαθήτρια Δέσποινα Καραγεώργου αντίστοιχα.
Η γιορτή έκλεισε με ένα σύντομο αποχαιρετισμό του αντιπροέδρου κ. Δημητρίου Κακάτσου, πολλές ευχές για καλή χρονιά από όλους, εν αναμονή της επόμενης συγκέντρωσης, η οποία θα είναι ο καθιερωμένος αποκριάτικος χορός του Συλλόγου.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΣ
(Η ΓΓ Ζωή Κωνσταντινίδου)

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.







Τουρνουά σκακιού στην Χαλκίδα από την Ευβοϊκή Torneo Scacchi a Calcide (dalla “Evvoiki Enossi”)

Με ικανοποίησι στην αλληλογραφία της εβδομάδος λάβαμε την κοινοποίησι από τους φίλους της Ε.Ε.Σ. και, βεβαίως, την σχετική πρόσκλησι, σχετικά με την διεξαγωγή σκακιστικού Τουρνουά (το πρώτο) στην έδρα του συλλόγου τους.

Πρόκειται για τουρνουά 7 γύρων ελβετικού συστήματος με χρόνο 90΄+30΄. Οι αγώνες απευθύνονται σε όλους τους εγγεγραμμένους στην ΕΣΟ σκακιστές και θα διεξάγονται κάθε Τετάρτη απόγευμα (ώρα έναρξης 6.00).
Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Ευβοϊκής, ευχόμενοι κάθε επιτυχία στους φίλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ιστορικού σωματείου, και καλούμε -και από το Ιστολόγιο- όποιον από τους αθλητές μας μπορεί (εν γνώσει της κάποιας δυσκολίας που παρουσιάζει η επιλογή της εργάσιμης ημέρας), να δηλώση συμμετοχή όχι μόνο προς ενίσχυσι της διοργάνωσης, αλλά και για απόκτησι Elo και αγωνιστικής εμπειρίας.
Παραθέτουμε πιο κάτω την σχετική προκήρυξι:

1ο ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙ

ΕΥΒΟΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ


ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Η Ευβοϊκή Ένωση Σκακιστών προκηρύσσει το 1ο Ανοιχτό Τουρνουά Σκάκι.
Χώρος αγώνων: εντευκτήριο Ευβοϊκής Ένωσης (Βορ. Ηπείρου 57, Χαλκίδα).
Διευθυντής των αγώνων ορίζεται ο κ. Βέργος Σπυρίδων.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι σκακιστές που διαθέτουν δελτίο ΕΣΟ.
Σύστημα αγώνων: Ελβετικό 7 γύρων.
Οι αγώνες θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη από 19-1-2011 έως και 2-3-2011 και ώρα 6 μ.μ.
Ο χρόνος σκέψης ορίζεται σε 90΄ για τις πρώτες 40 κινήσεις και 30΄ για το υπόλοιπο της παρτίδας. Επιπλέον, θα υπάρχει προσαύξηση 30΄΄ από την πρώτη κίνηση.
Τα κριτήρια ισοβαθμίας έχουν κατά σειρά ως εξής:
1. τα αποτελέσματα των ισοβάθμων εφόσον έχουν αγωνιστεί μεταξύ τους
2. η βαθμολογική πρόοδος και τα κριτήρια άρσης αυτής
3. Μπούχολτς
4. Σόνεμποργκ-Μπέργκερ.
Η επιτροπή ενστάσεων ορίζεται από τους κ. Νικολούτσο Αναστάσιο και Δρακόπουλο Παναγιώτη.
Παίκτης που δεν εμφανίζεται στο χώρο των αγώνων εντός 30΄ από την προκαθορισμένη ώρα έναρξης των αγώνων, μηδενίζεται.
Εξαιρέσεις δίδονται με απόφαση του διευθυντή αγώνων (μία σε κάθε παίκτη και μόνο για κάποιο πολύ σοβαρό λόγο). Αναβολές δίδονται επίσης, με απόφαση του διευθυντή αγώνων και με την προϋπόθεση ο συγκεκριμένος αγώνας να διεξαχθεί πριν την κλήρωση του επόμενου γύρου.
Ο παίκτης, που αδικαιολόγητα δεν εμφανίζεται την προκαθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα και μηδενίζεται, θεωρείται ότι αποχώρησε από το πρωτάθλημα.
Ο διαιτητής των αγώνων θα οριστεί από την ΤΕΔ.
Ισχύουν οι κανονισμοί FIDE και ΕΣΟ.
Τα αποτελέσματα των αγώνων θα αποσταλούν στην ΕΣΟ και στη FIDE για εθνική και διεθνή αξιολόγηση.
Ορίζεται παράβολο συμμετοχής 15 ευρώ για κάθε αθλητή.
Έπαθλα: χρηματικά κύπελλα θα δοθούν στους 3 πρώτους νικητές ως εξής: ο πρώτος θα λάβει το 25% των παραβόλων, ο δεύτερος το 15% και ο τρίτος το 10%.
Δηλώσεις συμμετοχής στον κ. Γιαννούτσο Παναγιώτη έως την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011.
Λόγω του περιορισμένου χώρου διεξαγωγής του τουρνουά, θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας της δήλωσης των αθλητών.
Τέλος, για ό,τι δεν προβλέπεται από την προκήρυξη και τους κανονισμούς της ΕΣΟ και της FIDE αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Ένα ποίημα του Πρεβελάκη αντί Αφιερώσεως στα Γενέθλια του Ιστολογίου (+ μετάφρασι στα ιταλικά). Una poesia tradotta di Prevelakis come dedica al blog

Una poesia di Pantelis Prevelakis tratta da “La Mantiglia di Santa Veronica” (tradotta anche in italiano); come dedica al compleanno del blog.

Ένα αγαπημένο ποίημα του Παντελή Πρεβελάκη διάλεξε ο Αλέξανδρος Σελλενίδης -αντι αφιερώσεως στα πρόσφατα γενέθλια (06.01.2008) του «Νέου Παλαμήδη». Το δημοσιεύουμε μαζί με την ανέκδοτη ιταλική του μετάφρασι.


Απο ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ του Π. ΠΡΕΒΕΛΑΚΗ (1933-1945), Εκδόσεις των Φίλων, Αθήνα 1969, σ. 107


Τ’ ΑΣΤΕΡΙΑ περάσανε πάνω
απο το ξέσκεπο πηγάδι,
η μυρουδιά των κρίνων ήρθε
κι έβρεξε τη ζεστή της ανάσα.
Ήρθε κι ο ποιητής να δροσίσει
το πήλινο στήθος και τα χείλη του.
Μα όταν έσκυψε πάνω
απ’ τον καθρέφτη της νύχτας,
ο ποιητής εγνώρισε την ψυχή του,
το ξέσκεπο πηγάδι,
το ξεδιπλωμένο μαντίλι των χωρισμών,
όπου ξαναγεννιούνται τ’ αστέρια,
όπου δροσίζουνται οι κρίνοι
κι όπου, μές στα ρίγη της νύχτας,
γράφεται η κάθε στιγμή.


Παντελής Πρεβελάκης
(Το Μαντίλι Της Αγίας Βερονίκης, 1933-34)

ΙΤΑΛΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΙ:

LE STELLE passarono sopra
il pozzo scoperto;
venne l’ odore dei gigli
ed inumidi’ il suo caldo respiro.
Venne anche il poeta per dissetare
il suo petto d’ argilla e le labbra.
Ma quando si curvo’ sopra
lo specchio della notte,
il poeta riconobbe l’anima sua:
il pozzo scoperto,
la mantiglia spiegata delle separazioni,
dove si rinascono le stelle,
dove si rinfrescano i gigli
e dove, nei brividi della notte,
ogni momento e’ scritto.


Pantelis Prevelakis (1933)
(Traduzione: Alex. S. e Sil. Galiazzo)

Εορτασμός των Θεοφανείων στην Αυστραλία και ο Αγιασμός των Υδάτων στην Αδελαΐδα (Αναδημοσίευσι) Il Festeggiamento di Epifania ad Adelaide (da G.Frazis

Από τον εν Αυστραλία φίλο Ιωάννη Σαριδάκη πληροφορηθήκαμε (μέσω …Facebook!) για το κείμενο που έστειλε ο αγαπητός Γιώργος Φρατζής στον ηλεκτρονικό Τύπο του απόδημου Ελληνισμού σχετικά με τον χθεσινό εορτασμό της μεγάλης γιορτής των Θεοφανείων στην Αδελαΐδα. Εκεί πληροφορηθήκαμε πως η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων και της Καταδύσεως του Σταυρού τελείται στα Territoria Australia, όχι ανήμερα της μεγάλης Εορτής των Φώτων (όταν η ημέρα αυτή πέφτει καθημερινή), αλλά «την Κυριακή που ακολουθεί».
Όμως καλύτερα να αναδημοσιεύσουμε ολόκληρο το κείμενο. (Αφού στείλουμε προς όλους τους προσωπικούς φίλους και συγγενείς –αλλά και την Ομογένεια εν γένει- της Αυστραλίας τις θερμές ευχές μας για ευτυχές και ευλογημένο το ΝΕΟΝ ΕΤΟΣ 2011 !). Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον εν Αδελαΐδα καθηγητή Γιώργο Φρατζή, καθώς και τον Ιωάννη Σαριδάκη για τις φωτογραφίες που μας έδωσε.



«Κυριακή, 09 Ιανουαρίου 2011
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη, έλαβε χώρα ο Αγιασμός των Υδάτων στην περιφέρεια του Γκλενέλγκ της πόλεως της Αδελαΐδας της Νότιας Αυστραλίας.
Ο εορτασμός των Θεοφανείων τελείται την 6η Ιανουαρίου, αλλά ο Αγιασμός των Υδάτων και η Κατάδυσις του Σταυρού τελείται πάντοτε την Κυριακή που ακολουθεί λόγω του ότι συνήθως η 6η Ιανουαρίου είναι εργάσιμη ημέρα.
Έτσι για φέτος η τελετή έλαβε χώρα την Κυριακή 9 Ιανουαρίου στο Σύδνεϋ, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Στυλιανού, βοηθουμένου υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Απολλωνιάδος κ. Σεραφείμ, και στη Μελβούρνη υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Νίκανδρος πλαισιούμενος από τον ιερό κλήρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής καθώς και ιερείς άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, ετέλεσε τον Αγιασμό των Υδάτων και την Κατάδυσι του Τιμίου Σταυρού. Χιλιάδες Ορθοδόξων Ομογενών και άλλων πολιτών της πόλεώς μας παρηκολούθησαν με ιδιαίτερη κατάνυξη την τελετή του Αγιασμού και συνέψαλαν το τροπάριον:
Ἐν Ἰορδάνῃ βαπτιζομένου σου Κύριε...
Το ανωτέρω τροπάριο έψαλαν και σε άλλες γλώσσες οι αντιπρόσωποι των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, ενώ την ώρα εκείνη αφ’ ενός η πολιτική ηγεσία της Πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας άφηνε ελεύθερα περιστέρια στον καταγάλανο καλοκαιρινό ουρανό της Αδελαΐδας (να σημειωθεί ότι στην Αδελαΐδα είναι καλοκαίρι και ο καιρός ήταν ευχάριστος, δεν είχε τον καύσωνα που είχε πέρσι - 42 βαθμούς), αφ’ ετέρου εγένετο η κατάδυσις του Σταυρού στην ήρεμη θάλασσα της παραλίας του Γκλενέλγκ. Παιδιά από όλες τις Εκκλησίες της Αρχιεπισκοπής έπεσαν στη θάλασσα για να ανασύρουν το Σταυρό.
Μετά το πέρας της θρησκευτικής τελετής, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Νίκανδρος επεσήμανε στην ομιλία του τα ακόλουθα:
"Ο Χριστός δέχεται στην αγκαλιά Του τα νερά και όλα τα στοιχεία της φύσης και τα αγιάζει. Όπως δέχεται ολόκληρη τη δημιουργία επάνω στο Σταυρό και με το αίμα Του την ελευθερώνει από τα δεσμά της αμαρτίας... Με το σώμα του Χριστού, που είναι η Εκκλησία, αγιάζεται το νερό, δεν ανήκει πλέον στον κόσμο της πτώσης και της φθοράς... Η ορατή και η αόρατη δημιουργία βρίσκονται σε ένα διαρκές πανηγύρι. Η κτίση δοξάζει και ευχαριστεί το Θεό, ταυτόχρονα συμμετέχει και διακονεί στο μεγάλο γεγονός της ευχαριστιακής θυσίας... Ο άνθρωπος παρέλαβε από το Θεό τον κόσμο «καλόν λίαν» ως ευλογία και δώρο και τον επιστρέφει πάλι στο Θεό ως δώρο ευχαριστίας... Τέλος η ύλη, ο κόσμος, η κτίση έχουν ανεπανάληπτη αξία, είναι εικόνα του Θεού... και για αυτό δεν μας επιτρέπεται να καταστρέφουμε τον κόσμο και την ομορφιά που μας περιβάλλει".
Με αυτό το μήνυμα της μεγάλης γιορτής, ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία Του αναφέρθηκε στην οικολογική καταστροφή στην Κουησλάνδη της Ανατολικής Αυστραλίας, η οποία υπενθυμίζει ημέρες του κατακλυσμού του Νώε και αποτελεί ένδειξη διαμαρτυρίας των κτισμάτων της φύσης, γιατί ο άνθρωπος πρέπει να εκτιμά τα δώρα του Θεού και να σέβεται τη δημιουργία, όπως και το Δημιουργό: «η κτίσις – η δημιουργία «συστενάζει και συνωδίνει» (Ρωμαίους Η-22), αρχίζει δε να διαμαρτύρεται και δεν μπορεί ο άνθρωπος να εκμεταλλεύεται τα δημιουργήματα, χωρίς συνέπειες.
Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η θέση της Εκκλησίας μας για το σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος, που είναι δώρο Θεού και έχουμε υποχρέωση να το προστατεύουμε.
Ανακοίνωσε στη συνέχεια ο Επίσκοπος ότι η Ιερά μας Αρχιεπισκοπή πιστή στα κελεύσματα των καιρών και στην επίκαιρη οδύνη που πλήττει την Ανατολική Αυστραλία, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα θα κάνει το καθήκον της και θα συμπαρασταθεί υλικά και πνευματικά στους δεινοπαθούντες αδελφούς μας της Κουησλάνδης.
Η πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Στυλιανού, συγκίνησε τα πλείστα τόσο τον πρωθυπουργό της Νότιας Αυστραλίας, όσο την Αρχηγό της Αντιπολιτεύσεως και όλη την πολιτική ηγεσία της Πολιτείας μας .
Στη συνέχεια μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Στυλιανού, ευχαρίστησε τον φιλέλληνα πρωθυπουργό της Νότιας Αυστραλίας κ. Μάικ Ρανν, ο οποίος είναι ειλικρινής φίλος των Ελλήνων και πάντα φίλα προσκείμενος προς τα δίκαια του Ελληνισμού.
Να σημειωθεί δε ότι είναι από τους πρώτους πρωθυπουργούς κρατών που αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζει τα δίκαια των Κυπρίων, δείχνει απεριόριστο σεβασμό προς το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, γεγονός που σε κάθε ομιλία του το τονίζει. Ο Επίσκοπος επίσης ευχαρίστησε την Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Αδελαΐδα, το Δήμαρχο της περιφέρειας Holfast Bay, τους Έλληνες πολιτευτές και Υπουργούς, κο Κατσαντώνη και κ. Γεωργανά, τους ιερείς, τον Πρόεδρο της Διακοινοτικής Επιτροπής, τα Συμβούλια των Εκκλησιών, τις Φιλόπτωχες Αδελφότητες, τη Νεολαία, τους Ιεροψάλτες και όλο τον πιστό λαό που αψηφώντας τη ζέστη, άκουσε την πρόσκληση της Εκκλησίας και έμειναν και φέτος πιστοί στην Ορθόδοξη παράδοση, όπως τηρείται αιώνες τώρα κατά την ημέρα των Θεοφανείων.
Είναι όντως συγκινητικό να βλέπει κανείς εδώ στην Αυστραλία τον τρόπο με τον οποίο διατηρείται η πίστη μας και τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα που σχετίζονται με τον εορτασμό του Αγίου Δωδεκαημέρου.
Οι πρώτοι μετανάστες έχουν διδάξει με το παράδειγμά τους τα παιδιά και τα εγγόνια τους, τα οποία με ζηλευτό τρόπο διατηρούν όλες τις θρησκευτικές μας τελετές ανόθευτες.
Μετά τον Επίσκοπο ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Πρωθυπουργό, την Αρχηγό της Αντιπολιτεύσεως, το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος και το Δήμαρχο του Holfast Bay. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ήταν μαζί μας σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Νότιας Αυστραλίας, οι Έλληνες πολιτευτές και πλήθος επισήμων της Κυβερνήσεως και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τέλος ακολούθησε το καθιερωμένο πανηγύρι που οργανώνει κάθε χρόνο η Ιερά Αρχιεπισκοπή με τη Διακοινοτική Επιτροπή.
Το πανηγύρι τίμησαν όλοι οι ανωτέρω προσκεκλημένοι, καθώς και πλήθος Ομογενών, οι οποίοι γεύτηκαν τα όμορφα εδέσματα που προετοίμασαν τα Συμβούλια των Εκκλησιών της Αρχιεπισκοπής και απήλαυσαν ελληνική μουσική και ελληνικούς χορούς.
Κλείνοντας την ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων, ο Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Νίκανδρος μετέφερε και πάλι τις εόρτιες ευχές και την πατρική στοργή και μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Στυλιανού για ένα ελπιδοφόρο, ευφρόσυνο και δημιουργικό νέο έτος.
Γιώργος Φρατζής


Βλ. και ΡΟΜΦΑΙΑ

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Άλντα Μερίνι: Περί Αγγέλων και Ανθρώπων (Συνέχεια +1 video --Τεριρέμ). Dal Newsletter ufficiale del sito di Alda Merini II (trad. + 1 inno bizantino)

Συνεχίζουμε την χθεσινή ανάρτησι την οποία δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε.
Το «βίντεο» νομίζουμε πως ταιριάζει καθώς αναφέρεται σε προσόμοιον του ύμνου των αγγέλων.


In questo peregrinare ispirato e onirico nel mondo del Sacro, la Signora Poesia emoziona quando parla di questo Dio che “si lascio’ travolgere dalla morte”, che “amò la morte”.
Ma l'illuminazione poetica è ancor piu' limpida quando descrive gli angeli e loro musica: è una musica che “odono i bambini, i santi e anche gli eretici che si sentono chiamati a un inverno senza pastura”, quando descrive gli angeli che vedono senza la vista: l' “occhio è cieco e vede tutto”, l' “occhio vede ed è cieco.”
Una visione mistica e ispirata del Trascendente.

“Io non so come prende forma
una poesia.
Io prendo il fango
della mia vita
e mi sento
un grande scultore.”
(...)

Giovanni Nuti.
..........................................................................................

Μετάφρασι:

"Μέσα σ’ αυτό το εμπνευσμένο και ονειρικό προσκύνημα του κόσμου του Ιερού, η Κυρία Ποίησι συγκινεί όταν μιλάει για αυτόν τον Θεό που «αφέθηκε να παρασυρθή από τον θάνατο», που «αγάπησε τον θάνατο».
Αλλά ο ποιητικός φωτισμός είναι ακόμα πιο διαυγής όταν περιγράφει τους αγγέλους και την μουσική τους: είναι μια μουσική που “ακούνε” τα παιδιά, οι άγιοι και ακόμα οι αιρετικοί που αισθάνονται σαν να καλούνται σε ένα χειμώνα χωρίς ‘βοσκή’», όταν περιγράφει τους αγγέλους που βλέπουν χωρίς την όρασι: το «μάτι είναι τυφλό και όλα τα βλέπει», το «μάτι βλέπει και είναι τυφλό».
Μία όρασι μυστική και εμπνευσμένη από το Υπερβατικό:
«Εγώ δεν ξέρω πώς σχηματίζεται
ένα ποίημα.
Εγώ παίρνω την λάσπη
της ζωής μου
και αισθάνομαι
ένας μεγάλος γλύπτης»
(…)

[ Μετάφρασι: Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης
Τα αποσπάσματα έχουν σταχυολογηθή από τις ποιητικές συνθέσεις της Alda Merini:
“La carne degli angeli”, “Eternamente vivo”και “Corpo d’amore”].


Terirem -Orthodox Byzantine Chant- Glory to God

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Σταχυολογώντας την ποίησι της Άλντα Μερίνι: Περί Αγγέλων και Ανθρώπων (+1 video). Il Newsletter ufficiale dal sito di Alda Merini (traduzione...)

Ένα ευχητήριο μήνυμα με ιδιαίτερη βαρύτητα δεχθήκαμε αυτά τα Χριστούγεννα από τον διαχειριστή της ιστοσελίδας της ποιήτριας Άλντα Μερίνι, Τζιοβάνι Νούτι, και επιχειρούμε να το μεταφράζουμε (κατά το κυριότερο μέρος του) ασχολίαστα.

Newsletter ufficiale http://www.aldamerini.it/
“Degli angeli abbiamo una vecchia memoria. Ce ne hanno raccontato le nonne: che hanno delle grandi ali, e che volano alto e che sono esenti dal male e sono esenti dalle lacrime. Ma gli angeli piangono, piangono e vanno e vengono dalla terra al cielo a portare le nostre preghiere, le nostre desolazioni, i nostri spazi vuoti.
Gli angeli non capiscono l’amore. Se capissero l’amore morirebbero, però lo guardano con tenerezza, lo guardano e lo riducono a una terra limitata, così limitata che loro la devono abbandonare perché sono abituati a spazi piu’ alti.
Gli angeli non credono nell’amore dell’uomo, ma credono nel vincolo che l’uomo ha con le sue ali, nel vicolo che l’uomo ha con il suo desiderio d’amore. L’amore è qualcosa di universale: l’amore è una terra, l’amore è una fame insaziabile.
E l’angelo vuole accompagnare l’uomo verso questo amore, questa terra che sembra desolata e poi rivela ricchezze incredibili.”
Leggo “La carne degli angeli” e l’anima vibrante e illuminata della Musa dei Navigli canta. Canta della volontà di Dio, “degli angeli che si oppongono alla foschia delle genti”, dello “splendore di colei che per prima, sola e unica donna, è stata divorata da un angelo” e di Gesù, “una grande catastrofe, ci ha avvicinati tutti l’uno all’altro”...

Giovanni Nuti
(Continua)

(Traduce in Greco: Alex. S.):

«Για τους αγγέλους έχουμε μια παλιά ανάμνησι. Μας έχουν διηγηθή γι’ αυτούς οι γιαγιάδες: πως έχουν κάτι μεγάλα φτερά, και πως πετάνε ψηλά και ότι είναι απαλλαγμένοι απο το κακό και είναι απαλλαγμένοι από τα δάκρυα. Μα οι άγγελοι κλαίνε, κλαίνε και πάνε και έρχονται από την γή στον ουρανό να μεταφέρουν τις προσευχές μας, τις απελπισίες μας, τις μεγάλες μας κενότητες.
Οι άγγελοι δεν καταλαβαίνουν τον έρωτα. Αν καταλάβαιναν θα πέθαιναν, όμως τον κοιτάζουν με τρυφερότητα, τον κοιτούν και τον περιστέλλουν σε μια γή περιορισμένη, τόσο περιορισμένη που αυτοί είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν γιατί είναι συνηθισμένοι σε πιο υψηλά στερεώματα.
Οι άγγελοι δεν πιστεύουν στην αγάπη των ανθρώπων, αλλά πιστεύουν στον δεσμό που έχει ο άνθρωπος με τα φτερά του, στον δεσμό που ο άνθρωπος έχει με την επιθυμία του για αγάπη. Η αγάπη είναι κάτι το συμπαντικό: η αγάπη είναι μια γή, η αγάπη είναι μία πείνα ακόρεστη.
Και ο άγγελος θέλει να συνοδεύση τον άνθρωπο προς αυτήν την αγάπη, αυτήν την γή που φαίνεται παντέρμη και ύστερα αποκαλύπτει θησαυρούς απίστευτους

Διαβάζω από το “Η σάρξ των αγγέλων” και η ψυχή δονούμενη και φωτισμένη από την “Μούσα των Πλεουμένων“ ψάλλει. Ψάλλει για την θέλησι του Θεού, «για τους αγγέλους που αντιτίθενται στην ομίχλη του ανθρωπίνου γένους», για την «λάμψι εκείνης που πρώτη, μόνη και μοναδική γυναίκα “κατεπόθη“ από έναν άγγελο» και για τον Ιησού, «μια μεγάλη κοσμοχαλασιά (που) μας πλησίασε όλους τον έναν στον άλλο κοντά»...

Μετάφρασι: Α.Σ.

(Συνεχίζεται)

Angels

Α.Ε.Κ. ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ (του Σκακιστικού Τμήματος)

Δημοσιεύουμε και στο ιστολόγιο την Ανακοίνωση που δόθηκε στους γονείς των μαθητών και στους αθλητές του Συλλόγου κατά την προ ημερών λήξη του έτους, σχετικά με την μετά τις Γιορτές επανάληψη των μαθημάτων και την συνέχιση λειτουργίας του σκακιστικού τμήματος.

Ένα τραγούδι για την Ημέρα: (Κ. Τουρνά, «Ανοίγει ο ουρανός»). Una canzone x il giorno di Festa: K. Tournas, “Si apre il cielo” + versi (in greco)

Για την σημασία της ημέρας και τα σχετικά με τον εορτασμό της κορυφαίας Εορτής του Εορτολογίου μας μην έχοντας κάτι ετοιμάση, παραπέμπουμε στο ωραίο κείμενο που είδαμε σε άλλο ιστολόγιο σήμερα «Η εορτή των Θεοφανείων στην ιστορία, την τέχνη και την παράδοση» (του Θωμά Μπαϊρακτάρη), (αλλά και εδώ).

Εμείς θα προτείνουμε ένα παλιό τραγούδι του αγαπημένου μας Κώστα Τουρνά, ένα κάπως ξεχασμένιο κομμάτι που όμως δεν το θεωρούμε ούτε άσχετο ούτε ανεπίκαιρο.



Οι στίχοι:
ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ

Ο κόσμος ξυπνάει, ο κόσμος φοβάται.
Και 'γώ έχω ψυχή που ποτέ δε κοιμάται.
Να 'ρθής σε καλεί, να 'ρθής σου ζητάει.
Σου στρώνει χαλί και κάποιος γελάει.

Κι ανοίγει ο ουρανός στις ακοίμητες ψυχές
και στην πόρτα περιμένει.
Ανοίγει ο ουρανός στις ακούραστες φωνές
και σε κείνον που επιμένει,
σ' όποιον μόνος υπομένει.

Φωτιά και καπνός, κλοπή και απάτη.
Και χάσκει ο λαός, του βγαίνει το μάτι.
Ο κόσμος γυμνός, μιά πορνογραφία.
Το χθές και το πώς σαν πλαστογραφία.

Κι ανοίγει ο ουρανός στις ακοίμητες ψυχές
και στην πόρτα περιμένει.
Ανοίγει ο ουρανός στις ακούραστες φωνές
και σε κείνον που επιμένει,
σ' όποιον μόνος υπομένει.

Ο κόσμος ξυπνά, ο κόσμος φοβάται,
ο κόσμος γυμνός, ο κόσμος κοιμάται.
Φωτιά και καπνός, κλοπή και απάτη.
Και χάσκει ο λαός, του βγαίνει το μάτι.

Κι ανοίγει ο ουρανός στις ακοίμητες ψυχές
και στην πόρτα περιμένει.
Ανοίγει ο ουρανός στις ακούραστες φωνές
και σε κείνον που επιμένει,
σ' όποιον μόνος υπομένει.

Ο κόσμος ξυπνά, ο κόσμος φοβάται,
ο κόσμος γυμνός, ο κόσμος κοιμάται...

(μουσική-στίχοι: Κώστας Τουρνάς)

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ Α΄. Η πρωτιά—ρεκόρ του Κοτρωνιά στο Πρωτάθλημα Ελλάδος, η συνέντευξή του στον Σκαλκώτα και 2 παρτίδες. Sul nuovo primato di V. Kotronias

(Rassegna A). La conquista del Campionato Greco dal GM Vassilios Kotronias, una sua intervista e due partite.

Είπαμε να επιχειρήσουμε στο ιστολόγιο μια ασυστηματική (και όπως πάντα ερασιτεχνικότατη) ανασκόπηση της περασμένης χρονιάς αρχίζοντας από το ΣΚΑΚΙ.
Πολλά τα γεγονότα και αρκετές οι επιτυχίες του ελληνικού σκακιού και κατά το 2010 (με μέγιστη επιτυχία την νίκη της ολυμπιακής αντιπροσωπευτικής μας ομάδος εναντίον της Ρωσσίας και απίθανη ΕΚΤΗ -!!- ΘΕΣΙ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Προύσα), αλλά εμείς σήμερα θα περιοριστούμε να υπογραμμίσουμε το πρόσφατο κατόρθωμα του μεγάλου (ΜΔΜ) Βασίλειου Κοτρωνιά: την κατάκτηση για ένατη (!!) φορά του Ατομικού Πρωταθλήματος!!
Ευχόμαστε στον πανάξιο Έλληνα υπερ-Πρωταθλητή Με Υγεία το Νέο Έτος, Καλή Επιτυχία στην νέα του θέση ως Προπονητής της Εθνικής μας Ομάδος και Με το Καλό κι ο δέκατος τίτλος του Πρωταθλητή Ελλάδος!

Προ δεκαημέρου ο εκ των ευνοουμένων του ιστολογίου μας Έλληνας Γκρανμαίτρ (ο σκακιστής με το άλλο μεγάλο ρεκόρ: σε συμμετοχές ως μέλος της Εθνικής μας ομάδας, με τις 222 παρτίδες που έχει παίξει σε σύνολο 26 διοργανώσεων), ευγενώς (αλλά και με την χαρακτηριστική του σεμνότητα) παρεχώρησε μια σύντομη συνέντευξη στον κοινό φίλο (και προπονητή του Συλλόγου μας) Νίκο Σκαλκώτα.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΤΡΩΝΙΑ

ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ: Σε ποιά ηλικία έμαθες Σκάκι;
ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ: Σε ηλικία εννέα ετών ένας θείος μου μού δίδαξε τις κινήσεις.
Σ: Και πότε άρχισες να μελετάς περισσότερο το παιχνίδι; Ποια ήταν τα πρώτα Σκακιστικά βιβλία που διάβασες;
Κ: Δώδεκα με δεκατριώ χρόνων. Ξεκίνησα απ΄ τα βιβλία του Σιαπέρα, του Τσέρνιεβ και το MY SYSTEM του Νίμζοβιτς.
Σ: Και πότε αποφάσισες να ασχοληθείς αποκλειστικά με το Σκάκι;
Κ: Δεκαέξη χρονών αποφάσισα να γίνω επαγγελματίας Σκακιστής.
Σ: Πόσες φορές αναδείχθηκες Πρωταθλητής Ελλάδος;
Κ: Εννέα φορές πού μέχρι στιγμής αποτελεί ρεκόρ. Το 1986, 1987, 1988, 1990, 1991, 1992, 1994, 2006, και 2010. Ας σημειωθεί ότι την περίοδο 1997 και 2003 εντάχθηκα στην Κυπριακή Ομοσπονδία και όλα αυτά τα Χρόνια δεν συμμετείχα σε κανένα Πρωτάθλημα Ελλάδος.
Σ: Ποιούς θεωρείς σήμερα τους κορυφαίους Σκακιστές στον κόσμο;
Κ: Ανάντ, Αρονιάν, Κάρλσεν, Τοπάλοβ. Το μεγαλύτερο ταλέντο όλων κατά τη γνώμη μου είναι ο Αρονιάν, πού είναι και εξαιρετικός χαρακτήρας. Σπουδαία ταλέντα είναι επίσης ο Άνταμς και ο Ιβαντσούκ, αλλά ο μεν πρώτος δεν ασχολήθηκε όσο έπρεπε, ο δε δεύτερος έχει ασταθή ψυχολογία, γεγονός που επηρεάζει τα αποτελέσματά του.
Σ: Και ποιόν θεωρείς τον καλύτερο Σκακιστή όλων των εποχών;
Κ: Τον Φίσερ. Το περιεχόμενο των κινήσεών του ήταν κρυστάλλινα καθαρό. Οι κινήσεις του μιλούσανε από μόνες τους.
Σ: Ποιές θεωρείς τις καλύτερες παρτίδες που έχεις παίξει;
Κ: Κοτρωνιάς-Sedlak (Διασυλλογικό Κύπελλο Σερβίας 2006)
Harikrisna-Κοτρωνιάς (Γιβραλτάρ 2008) [ΣΣ. Lapsus linguaelapsus calami): προφανώς εννοεί 2009]
Κοτρωνιάς-Parligras (Δρέσδη 2008, Ολυμπιάδα)
Κοτρωνιάς-Δημήτρης Μαστροβασίλης (Κύπελλο Ελλάδος, Αθήνα 2010)
Σ: Τι είδους μουσική προτιμάς;
Κ: Μ’ αρέσει ο Μάνος Χατζιδάκις – ιδιαίτερα το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» και από τραγουδιστές ο Μητσιάς, ο Καλογιάννης, ο Ξυλούρης και η Βίκυ Λέανδρος και στα ελληνικά και στα ξένα. Από ξένη μουσική μου αρέσει η metal και ειδικώτερα ένα φινλανδικό συγκρότημα που πιθανό να μην είναι γνωστό σε πολλούς, οι Sonata Arctica.
Σ: Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου συγγραφείς;
Κ: Ο Ντοστογιέβσκυ – ιδιαίτερα το «Έγκλημα και Τιμωρία» και «Ο Ηλίθιος» - και ο Μπαλζάκ με πιο αγαπημένα μου το «Μαγικό Δέρμα» το «Μπάρμπα Γκοριό» και το «Ευγενία Γκραντέ»
Σ: Από τους ξένους σκακιστές που έχεις γνωρίσει ποιοί σου κάνανε περισσότερη εντύπωση για τον καλό χαρακτήρα τους, άσχετα με την δυναμικότητά τους;
Κ: Ο Αρονιάν, ο Σπήλμαν, ο Χέμπντεν, ο Σπράιγκετ και ο Γιουσούποβ.
Σ: Ποια είναι τα επόμενα Τουρνουά στα οποία θα συμμετάσχεις;
Κ: Στο Χέηστινγκς (28-12-2010 με 5-1-2011) και μετά στο Γιβραλτάρ και στο μεγάλο OPEN της Aeroflot.
(Αθήνα, Δεκέμβριος 2010)

Ευχαριστούμε αμφοτέρους για την απίστευτα τιμητική αποκλειστικότητα και παραθέτουμε δύο τελευταίες από τις παραπάνω μνημονευόμενες ως καλύτερες παρτίδες του κορυφαίου Έλληνα σκακιστή!

Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης – Δημήτρης Προβελέγγιος


ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΠΑΡΤΙΔΕΣ
Παραθέτουμε τις δύο παρτίδες ασχολίαστες.
Απο τις άλλες δύο αναφερόμενες, ούτε την Κοτρωνιάς-Sedlak (Διασυλλογικό Κύπελλο Σερβίας 2006), αλλά ούτε και την Harikrisna-Κοτρωνιάς (Γιβραλτάρ 2009) την οποία θεωρούσαμε πολύ εύκολη καταφέραμε μέχρι σήμερα να βρούμε.[Αντ’ αυτού βάλαμε (βλ. δίπλα)μια φωτογραφία του Βασίλη από το Γιβραλτάρ, για να του ευχηθούμε ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ (όπως εκείνη της πρώτης του συμμετοχής, όταν ισοβάθμισε στην κορυφή με τον Σόρτ - Nigel Short- το 2003) στην εκεί εφετινή του συμμετοχή (κατά το τέλος του μηνός )!]


1. ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ - ΠΑΡΛΙΓΚΡΑΣ (Ολυμπιάδα, Δρέσδη 2008)

[Event "38th Olympiad"]
[Site "Dresden GER"]
[Date "2008.11.23"]
[Round "10"]
[White "Kotronias, V."]
[Black "Parligras, M."]
[Result "1-0"]
[ECO "B33"]
[WhiteElo "2587"]
[BlackElo "2611"]
[PlyCount "119"]
[EventDate "2008.11.13"]

1. e4 c5 2. Nf3 Nc6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 Nf6 5. Nc3 e5 6. Ndb5 d6 7. Bg5 a6 8.
Na3 b5 9. Bxf6 gxf6 10. Nd5 f5 11. Bd3 Be6 12. c3 Bg7 13. Nxb5 axb5 14. Bxb5
Bd7 15. exf5 O-O 16. O-O Re8 17. Qg4 Kh8 18. a4 e4 19. Rad1 Re5 20. Ne3 d5 21.
Rxd5 Rxd5 22. Nxd5 Ne5 23. Qxe4 Bxf5 24. Qxf5 Qxd5 25. Re1 Rd8 26. h3 h6 27. b4
Rd6 28. Re3 Rg6 29. g3 Rg5 30. Qc8+ Kh7 31. h4 Rg6 32. Qf5 Kg8 33. Bf1 Re6 34.
a5 Qa2 35. Be2 Qd2 36. Kg2 Qd5+ 37. Qe4 Qxe4+ 38. Rxe4 Nc6 39. Rxe6 fxe6 40. a6
Na7 41. b5 Be5 42. b6 Nc8 43. b7 Na7 44. Bc4 Kf7 45. f4 Bb8 46. f5 Nc6 47.
Bxe6+ Kf6 48. Kf3 Na7 49. Bd7 Ke5 50. Kg4 Kf6 51. Ba4 Kg7 52. c4 Bc7 53. c5 Bb8
54. Kh5 Bxg3 55. f6+ Kxf6 56. Kxh6 Be5 57. Kh7 Ke6 58. h5 Kd5 59. h6 Kxc5 60.
Kg8 1-0



Play chess online



2. ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ - ΔΗΜ. ΜΑΣΤΡΟΒΑΣΙΛΗΣ (Κύπελλο, Αθήνα 2010)

[Event "28o Greek Team Cup"]
[Site "Peristeri"]
[Date "2010.07.03"]
[Round "1.1"]
[White "Kotronias, Vasilios"]
[Black "Mastrovasilis, Dimitrios"]
[Result "1-0"]
[ECO "C67"]
[WhiteElo "2582"]
[BlackElo "2583"]
[PlyCount "83"]
[EventDate "2010.07.03"]

1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bb5 Nf6 4. O-O Nxe4 5. d4 Nd6 6. Bxc6 dxc6 7. dxe5 Nf5
8. Qxd8+ Kxd8 9. Nc3 Ne7 10. h3 Bf5 11. Nd4 Bg6 12. Bg5 Kc8 13. Rad1 c5 14.
Ndb5 a6 15. Nd6+ cxd6 16. exd6 f6 17. dxe7 Bxe7 18. Bf4 Bd8 19. Rfe1 Bxc2 20.
Rc1 Bg6 21. Nb5 b6 22. Nd6+ Kd7 23. b4 Kc6 24. a4 Bc7 25. b5+ axb5 26. axb5+
Kd7 27. Rcd1 Ra4 28. Nf7+ Rd4 29. Nxh8 Bxf4 30. Nxg6 hxg6 31. Rxd4+ cxd4 32.
Re4 Be5 33. f4 Bd6 34. Rxd4 Ke6 35. Kf1 Bc5 36. Rd8 Bd6 37. g3 g5 38. fxg5 Bxg3
39. Rc8 fxg5 40. Rc6+ Kd5 41. Rxb6 Kc5 42. Rg6 1-0



Play online chess

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Μια άτυπη συνέντευξι του Δημήτρη Κακάτσου για την οικονομική κρίσι.(+ 1 τραγούδι). D. Kakatsos intervistando se stesso (+ la canzone “Acquario”)...

Μετά από τις (γραπτές και προφορικές) εορταστικές ευχές του ο Αντιπρόεδρος του «Άβαξ και Πεσσοί» και φίλος Δημήτρης Κακάτσος ως έμπειρος υπο την επαγγελματική ιδιότητά του περί τα χρηματιστηριακο-επενδυτικά ζητήματα και παίρνοντας θέσι στο μέγα πρόβλημα της οικονομικής κρίσης, μας έδωσε σήμερα την παρακάτω συνέντευξι. Κατά υπόδειξί του το κείμενο ολοκληρώθηκε με μια κατάλληλη (για υδροχόους και μή) μουσική κατακλείδα.
.................................

Κείμενο «Συνέντευξης»:
[Οι δηλώσεις του Δ.Κ.* παρατίθενται με κεφαλαία - όπως προέκυψαν από την …α΄ αποδελτίωσι]

-- Αν και σε έχουμε ξαναρωτήσει: Τι γνώμη έχεις για το ΔΝΤ και το Μνημόνιο;
-- ΤΑ ΛΕΜΕ KAI TA ΞΑΝΑΛΕΜΕ…
Η ΤΡΟΪΚΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΖΥΓΟ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΜΗΚΥΝΟΥΝ ΤΟ ΝΕΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΨΙΛΟ-ΕΠΙΜΗΚΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟ!
-- Γίνε πιο σαφής.
--ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ Η ΙΔΙΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΜΑΣ ……..ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΑ ΞΕΦΟΡΤΩΘΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΛΙΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ) ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΦΟΡΤΩΘΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ…….ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΘΑ ΤΑ ΡΙΞΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ……
-- Είναι λογικό να το κάνει αυτό το Ευρωπαϊκό Κεντρικό Ταμείο;
--...ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΚΑΘΙΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΡΑΧΗΛΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΞΕΖΟΥΜΙΣΟΥΝ!
ΘΑ ΤΑ ΡΙΞΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΟΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ
-- Δείχνεις αρκετά απαισιόδοξος. Πώς το αιτιολογείς;
-- ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΑΝΕΙΣΤΕΙ…
ΑΥΤΟ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΙΑ «ΒΟΜΒΑ ΧΡΕΟΥΣ» ΜΙΑ ΠΥΡΑΜΙΔΟΕΙΔΗ ΒΟΜΒΑ ΧΡΕΟΥΣ ΣΑΝ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΟΥΝ, ΜΑΖΕΥΟΥΝ. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΚΑΝΕ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΧΑΡΟΣ!
-- Συνεπώς τα μέτρα της ασφυκτικής λιτότητας δεν θα έχουν αποτέλεσμα;
--… ΟΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ, ΠΡΟΚΟΠΗ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΑΦΟΥ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΔΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΟ………
-- Τι προτείνεις;
-- ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΛΗΣΤΡΙΚΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΑΝΕΙΣΕΙ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΕ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ….ΤΙ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΦΠΑ, ΤΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ , ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ…
ΤΟ ΑΠΑΤΟ ΒΑΡΕΛΙ ΔΕ ΓΕΜΙΖΕΙ.
-- Συμπέρασμα;
-- ΟΛΑ ΤΡΙΓΥΡΩ ΑΛΛΑΖΟΥΝΕ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΝΟΥΝ………





* ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΚΑΤΣΟΣ, MSc
Φυσικός, Επενδυτικός σύμβουλος

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Μια παρτίδα ενός ξεχασμένου Μαίτρ. Othoneos – Primavera; a chess game of a forgotten Master (R.I.P.)

Άλλο σχεδίαζα για θέμα της σημερινής μας ανάρτησης.
Κατά την τελική όμως φάσι της οργάνωσης του υλικού μου και ενώ αναζητούσα κάτι παρτίδες του Β. Κοτρωνιά, στο chessgames.com, η προσοχή μου πήγε στο αριστερό περιθώριο της εκεί αρχικής σελίδας, όπου διέκρινα ένα ελληνικό όνομα στην στήλη "Happy Birthday To": Aris Othoneos.
Με την σιγουριά πως πρόκειται για έναν από τους παλιούς του ελληνικού σκακιού, τον Μαίτρ του Φιλοσκακικού Όμιλου Αθηνών, Αρίστο Οθωναίο, και με την αμφιβολία για το αν είναι ανάμεσά μας, έκανα μια πρόχειρη αναζήτησι.
Η περσινή ανάρτησι του εξαίρετου Ηλία Οικονομόπουλου μου έδωσε την στενόχωρη απάντησι.
Δεν έχω ακόμα επικοινωνήση με τον ξένο ιστότοπο, να τον πληροφορήσω πως δεν είναι δυνατόν να ευχηθή κανείς για τα γενέθλιά του στον μακαρίτη (γενν. 3.01.1913), αλλά νομίζω ότι οφείλω μια σκακιστικού τύπου αναφορά/υπενθύμισι (αντί ενός απλού «Αιωνία η μνήμη») στον ξεχασμένο και προσωπικά άγνωστό μου παλιό σκακιστή.

Διάλεξα την νικηφόρα παρτίδα του από τους 9ους Ολυμπιακούς Αγώνες Σκακιού στο Ντουμπρόβνικ, το 1950. Τότε που ο Αρίστος Οθωναίος έπαιξε ως αναπληρωματικός 11 παρτίδες (Η Εθνική μας ήλθε τελευταία από τις 16 χώρες που έλαβαν μέρος, αλλά αν δεν κάνω λάθος, αυτή ήταν η παρθενική της συμμετοχή στον θεσμό).

[Event "Dubrovnik olm"]
[Site "YUG"]
[Date "1950.??.??"]
[Round "13"]
[White "Aris Othoneos"]
[Black "Giuseppe Primavera"]
[Result "1-0"]
[ECO "D13"]
[PlyCount "135"]
[EventDate "1950.??.??"]

1. d4 d5 2. c4 c6 3. cxd5 cxd5 4. Nc3 Nf6 5. Nf3 Nc6 6. e3 Bf5 7. Bb5 Bd7 8.
Ne5 e6 9. Nxd7 Nxd7 10. O-O Be7 11. Qe2 O-O 12. Bd2 a6 13. Bxc6 bxc6 14. Na4
Qb8 15. Rfc1 Rc8 16. Rc2 Qb5 17. Nc3 Qxe2 18. Nxe2 c5 19. dxc5 Rxc5 20. Rxc5
Bxc5 21. Rc1 Rb8 22. b3 f6 23. Nf4 Kf7 24. Nd3 Bd6 25. Rc6 Rb6 26. Rxb6 Nxb6
27. Ba5 Nd7 28. Kf1 e5 29. Nb4 Bxb4 30. Bxb4 Ke6 31. Ke2 d4 32. Kd3 Kd5 33.
exd4 exd4 34. f4 g5 35. g3 g4 36. Ba3 f5 37. b4 Nb8 38. Bb2 Nc6 39. a3 h5 40.
Ba1 Na7 41. Bxd4 Nb5 42. Bb2 Nd6 43. a4 Nc4 44. Bd4 Na3 45. Bg1 Nc4 46. b5 axb5
47. axb5 Na5 48. Kc3 Ke4 49. Kb4 Nb7 50. b6 Kd5 51. Kb5 Nd6+ 52. Ka6 Kc6 53.
Bd4 Nb7 54. Ka7 Nd6 55. Ka6 Nb7 56. Bf6 Nc5+ 57. Ka7 Nb7 58. Be7 Na5 59. Ka6
Nb7 60. Bf8 Nd8 61. Ba3 Kd7 62. b7 Nc6 63. Bb2 Ke6 64. Be5 Kd5 65. b8=Q Nxb8+
66. Bxb8 Ke4 67. Be5 h4 68. gxh4 1-0






Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Δυο ποιήματα για γνωριμία με τον φίλο του ιστολογίου και συμπαρατασσόμενο πατριώτη στην αντίστασι κατά της Εξουσίας, Πάνο Βενιζέλο. Due poesie di P.V.

Due poesie, come primo incontro, con l' amico del blog Panos Venizelos


[Δύο ενδιαφέροντα ποιήματα του συμπολίτη (και σε κάποια ζητήματα συναγωνιστή), Πάνου Βενιζέλου. Τα βρήκαμε (μαζί με άλλα κείμενα) από καιρό στο προσωπικό του ιστολόγιο, μας άρεσαν. Αρχικά νομίσαμε πως ήσαν «υπο έκδοσιν».
Σήμερα μας πληροφόρησε πως ήδη εκδόθηκαν και μας έδωσε την άδειά του να τα αναδημοσιεύσουμε. Το κάνουμε με μεγάλη ευχαρίστησι, χωρίς περαιτέρω σχόλια και με την ελπίδα να μην παρεξηγήση κάποιος εμπαθής ή άσχετος το κατά Σουρή ύφος ή την αριστοφάνεια ελευθεροστομία του δημιουργού.]


^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

«Ούτε πολίτης του κόσμου αυτού είμαι, ούτε Ευρωπαίος, ούτε Βαλκάνιος, ούτε γιος της μάνας μου και του πατέρα μου. Είμαι από παρθενογένεση ένα από τα γνήσια παιδιά της μάνας Ελλάδας (από κανέναν καλύτερος ή χειρότερος)… Που κουβαλάω μέσα μου το άγιο φως της. Που υποφέρω, κλαίω και οδύρομαι όσο κανείς, που δεν “μπολιάστηκαν” κι άλλοι απ’ αυτό και δεν αγωνίστηκαν ή δεν αγωνίζονται για να παραμείνει άσβεστο. Αυτό είμαι, ένας απλός Έλληνας στη ψυχή, στη συνείδηση και στη σκέψη, που κανείς μέχρι σήμερα δεν τόλμησε να με προσηλυτίσει ώστε να με αποκόψει από τον άρρηκτο ομφάλιο λώρο που με κρατάει σφιχτοδεμένο μαζί της…»
Πάνος Βενιζέλος
(Από την «Εκσπερμάτιση 2» , 2009)

1.
ΑΝΑΘΕΜΑ ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ

Ανάθεμα, κατάντημα
στη χώρα αυτή που ζούμε.
Το άθλιο το έζησες
τι έχουμε να πούμε.

Όλα στραβά κι ανάποδα
τα μάτια σου θα κλείσεις
Ποτέ σου δεν τα άνοιξες
γιατί θ’ αυτοκτονήσεις.

Ψωρίλα, βρώμα και οσμή
κακομοιριά και κλάμα
Έτσι σε ανάθρεψαν
να ζεις σ’ αυτό το δράμα.

Λακκούβες, πέτρες και στροφές
και πουθενά ευθείες -
Την τύφλα και την μούντζα σου
θα βρεις στις οδηγίες.

Αποκαΐδια, κουρνιαχτός
το “κάρβουνο” πουλάει.
Τα δάση τα κατέκαψαν
κανείς δεν τα πονάει.

Χαβούζες και χωματερές
στο κάθε σου το βήμα
Οι “βόθροι” και τα λύματα
σου έφτιαξαν το “κλίμα”.

Σκουπίδια, μπάζα και βρωμιές
νοθεία και πορνεία
Τα πάντα τα σκεπάσανε
γαμάνε τη παιδεία.

Όλα στραβά κι ανάποδα
απ’ όπου ξεκινήσεις
Αγύρτες κι αλητόπουστες
εσύ θα συναντήσεις.

Ανάθεμα κατάντημα
στη χώρα αυτή που ζούμε
Ποινή εκτίουμε όλοι μας
ισόβια θα πούμε.

Ξεφτίλα ψωροκώσταινα
ρημάδια και νταμάρια
Γαϊδούρια ξεσαμάρωτα
στο παίζουνε κεφάλια.

« Σκατά εδώ, σκατά εκεί
σκατά και πάρα πέρα »
Πρώτος τα είδε ο Σουρής
και τα έγραψε μια μέρα.


Πάνος Βενιζέλος
[Από την ποιητική συλλογή "Ανάθεμα κατάντημα", ( 2007)]


2.
ΤΟ ΣΦΥΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΜΟΝΙ

Αν θες του κόσμου τα κακά
εσύ να τα ισιώσεις
Πάρε αμόνι και σφυρί
και μη το μετανιώσεις.

Βάρα και χτύπα συνεχώς
αυτά που εσύ βιώνεις
Αλλιώς κορόιδο ( * ) πιάστηκες
και συ θα την πληρώνεις.

Αν είσαι δίκαιος πολύ
και θέλεις να αρχίσεις
Απ’ τη δική σου κεφαλή
πρώτα να ξεκινήσεις.

Εσύ είσαι υπεύθυνος
και εκεί θα καταλήξει
Όλη αυτή η διαδρομή
θα ΄ρθει και θα σε πλήξει.

Συνέχισε με τις “σφυριές”
το σπίτι να ισιώνεις
Τη σύζυγο και τα παιδιά
εσύ να βελτιώνεις.

Βάρα και χτύπα συνεχώς
το φιλικό σου κύκλο
Περίλαβέ τους και αυτούς
όσο εγώ θα λείπω.

Συνέχισε να τους βαράς
και χέρι να απλώνεις
Στη γειτονιά και στο χωριό
εσύ να τους τα χώνεις.

Προχώρησε στο Δήμαρχο
μετά και στο Νομάρχη
Φτάσε και στο Βουλευτή
και βάρα όπου λάχει.

Κατέληξε μες στη Βουλή
σ’ αυτούς που χεις ψηφίσει
Εκεί τον κύκλο έκλεισες
εσύ που χες ανοίξει.

Ο φαύλος κύκλος ξεκινά
πάντα από εσένα
Αυτό εκμεταλλεύονται
και δε σου είπα ψέμα.

Ο ενωμένος ο λαός
μπορεί να δώσει λύση
Κανένα μόνο άτομο
όσο κι αν προσπαθήσει.

Τη μαγική τη συνταγή
ξέρουν να τη τιμάνε
Διαίρει και βασίλευε
κι όλο θα κυβερνάνε.

Γι αυτό ποτέ η κριτική
το αυτί τους δεν ιδρώνει
Είναι πολλοί όλοι αυτοί
δεν φτάνει ένα αμόνι.

Πάνος Βενιζέλος
(Απο την συλλογή «Το σφυρί και το αμόνι» (2008, ποιήματα / αποφθέγματα).




(*) Εναλλακτική λ. : «μαλάκας» (ΣΣ Προφανώς το ...όνομα του πρόσφατου τυφώνα στην Ιαπωνία)

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Ένα βίντεο για θαυμασμό και αναστοχασμό. Και ευχές για ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!! Auguri di un Buon Anno 2011; con un video stupendo (dal You Tube)

«ΩΣ ΧΑΡΙΕΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΤ’ ΑΝΘΡΩΠΟΣ Η»
Μια νότα αισιοδοξίας για την νέα χρονιά με θερμές ευχές!

Απίστευτη η θέλησι του ανθρώπου και αφάνταστα τα κρυφά χαρίσματά του.
Ύμνος για τις εκπληκτικές δυνάμεις που κρύβει μέσα του ο άνθρωπος …
Δήτε το βίντεο από το «Γιουτιούμπ»:
People Are Awesome


Εκπληκτικό!

{Με το μυαλό να πηγαίνει στο χορικό της Αντιγόνης}

Βέβαια ακόμα πιο σημαντική είναι η ηθική και πνευματική δύναμι που μπορεί να επιδείξη κάποιος άνθρωπος. Και αυτές οι περιπτώσεις αφανών ή επιφανών προσώπων, όπου φανερώνεται το μεγαλείο του εσωτερικού κόσμου τους, είναι ακαταμάχητη απόδειξι για το απροσμέτρητο μέγεθος που έχει στον άνθρωπο η διάστασι του βάθους!
Επ’ αυτού ακόμα πιο ενδεικτικό από το πιο πάνω πασίγνωστο ρητό του Μενάνδρου, είναι το απόσπασμα από το Α΄Στάσιμο (στ. 332 κ.ε.) της Αντιγόνης:
"Πολλὰ τὰ δεινὰ κοὐδὲν ἀνθρώπου δεινότερον πέλει".

[Εδώ όμως οφείλουμε να σημειώσουμε πως μόνο η αρχή αυτή της α΄ στροφής του στάσιμου μπορεί να ταιριάξη, γιατί το υπόλοιπο χορικό μάλλον είναι μακριά –αν όχι εναντίον – από κάθε επίδειξι εγωπάθειας ή ανώφελης δεξιοτεχνίας. Ο άνθρωπος στην κλασσική αρχαιότητα, νοείται μόνο μέσα στην κοινωνικότητά του και ολοκληρώνεται ως ενεργό μέλος ενός συνόλου, ως Πολίτης της .
Στο εν λόγω αριστούργημα του Σοφοκλή και στο συγκεκριμένο λυρικό αυτό κομμάτι , για όλα τα μεγαλειώδη επιτεύγματά του υμνείται το ανθρώπινο όν (και ως άτομο, αλλά νοούμενο μέσα σε οργανωμένο σύνολο, ως ανθρωπότητα που πορεύεται μέσα στον χρόνο): την κατάκτησι της βιοσφαίρας του (γή, θάλασσα, ζωικό βασίλειο), την σκέψι και τη γλώσσα, την κοινωνική οργάνωσι και την εξελικτική ανάπτυξι τεχνολογίας. Πράγματα που του επέτρεψαν να αντιμετωπίση με αξιοθαύμαστη επιτυχία το φυσικό κακό. Μόνο 2 πράγματα του μείναν και μένουν εσαεί ανυπέρβλητα: ο θάνατος ("Ἅιδα μόνον φεῦξιν οὐκ ἐπάξεται" –δηλ. μόνο τον Χάρο δεν μπορεί να αποφύγη ) και το ηθικό κακό ("τοτὲ μὲν κακόν, ἄλλοτ᾽ ἐπ᾽ ἐσθλὸν ἕρπει "--δηλ: άλλοτε προς το αγαθό και άλλοτε προς το κακό βαδίζει).
Για να προβάλη ως διαχρονική αξία ο ιδανικός τύπος πολίτη; Ο «ὑψίπολις». Που, αξίζει να το προσέξουμε, είναι ο νομοταγής και ταυτόχρονα ευσεβής πατριώτης ("νόμους γεραίρων χθονὸς θεῶν τ᾽ ἔνορκον δίκαν",/ ὑψίπολις), αυτός που υψώνει την πόλι. Ο άλλος («ὅτῳ τὸ μὴ καλὸν ξύνεστι τόλμας χάριν», που «συντρέχει στο άσχημο από θράσος», αυτός είναι «άπολις»]...

Αλλά αρκετη η ...παραφιλολογία!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε όλους!!


ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ, Αντιγόνη
Α΄ Στάσιμο (στ. 332-372)
Χορός
πολλὰ τὰ δεινὰ κοὐδὲν ἀνθρώπου δεινότερον πέλει.
τοῦτο καὶ πολιοῦ πέραν πόντου χειμερίῳ νότῳ 335
χωρεῖ, περιβρυχίοισιν
περῶν ὑπ᾽ οἴδμασιν.
θεῶν τε τὰν ὑπερτάταν, Γᾶν
ἄφθιτον, ἀκαμάταν, ἀποτρύεται
ἰλλομένων ἀρότρων ἔτος εἰς ἔτος
ἱππείῳ γένει πολεύων. 340
κουφονόων τε φῦλον ὀρνίθων ἀμφιβαλὼν ἄγει
καὶ θηρῶν ἀγρίων ἔθνη πόντου τ᾽ εἰναλίαν φύσιν 345
σπείραισι δικτυοκλώστοις,
περιφραδὴς ἀνήρ•
κρατεῖ δὲ μηχαναῖς ἀγραύλου
θηρὸς ὀρεσσιβάτα, λασιαύχενά θ᾽ 350
ἵππον ὀχμάζεται ἀμφὶ λόφον ζυγῶν
οὔρειόν τ᾽ ἀκμῆτα ταῦρον.
καὶ φθέγμα καὶ ἀνεμόεν φρόνημα καὶ ἀστυνόμους 355
ὀργὰς ἐδιδάξατο καὶ δυσαύλων
πάγων ὑπαίθρεια καὶ δύσομβρα φεύγειν βέλη
παντοπόρος• ἄπορος ἐπ᾽ οὐδὲν ἔρχεται
τὸ μέλλον• Ἅιδα μόνον φεῦξιν οὐκ ἐπάξεται• 360
νόσων δ᾽ ἀμηχάνων φυγὰς ξυμπέφρασται.
σοφόν τι τὸ μηχανόεν τέχνας ὑπὲρ ἐλπίδ᾽ ἔχων 365
τοτὲ μὲν κακόν, ἄλλοτ᾽ ἐπ᾽ ἐσθλὸν ἕρπει,
νόμους γεραίρων χθονὸς θεῶν τ᾽ ἔνορκον δίκαν,
ὑψίπολις• ἄπολις ὅτῳ τὸ μὴ καλὸν 370
ξύνεστι τόλμας χάριν. μήτ᾽ ἐμοὶ παρέστιος
γένοιτο μήτ᾽ ἴσον φρονῶν ὃς τάδ᾽ ἔρδει.