Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

"Τί θα έπρεπε να πεί ο Ηγέτης μας..." Παραπέμποντας στον Δημοσθένη! Citando Demostene (sulla crisi odierna)...

Από τον φίλο Χρήστο Γιασεμή λάβαμε την παρακάτω πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία και με ιδιαίτερη ευχαρίστησι την δημοσιεύουμε:

.


ΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΤΙΓΜΗ


Τηρουμένων των αναλογιών σήμερα ο εχθρός μας, σε εισαγωγικά, είναι το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό Διευθυντήριο.
Όπως ήταν πριν 24 αιώνες και βάλε οι Μακεδόνες για τους Αθηναίους.
Τι έλεγε λοιπόν τότε ο μέγιστος Δημοσθένης στον Α΄ Φιλιππικό του, προσπαθώντας να τονώσει τους Αθηναίους;

"...Πρώτα ,άνδρες Αθηναίοι ,δεν πρέπει να στενοχωριέστε για τη σημερινή κατάσταση όσο κι αν σας φαίνεται πολύ κακή. Διότι αυτό που ήταν το χείριστο στο παρελθόν, αυτό μας δίνει και τις καλύτερες ελπίδες στο μέλλον. Ποιό είναι αυτό; Ότι η κατάσταση είναι κακή ,επειδή δεν κάνατε τίποτε από ό,τι έπρεπε. Αν είχε καταντήσει έτσι ,ενώ θα είχατε πράξει ό,τι πρέπει, τότε δεν θα υπήρχε και ελπίδα να καλυτερέψει . Αν κανείς από σας φρονεί άνδρες Αθηναίοι έχοντας υπόψη και το μέγεθος των δυνάμεων που διαθέτει και το ότι η πόλη μας έχει χάσει όλες τις οχυρές της θέσεις πως ο Φίλιππος είναι δυσπολέμητος, ορθώς το φρονεί. Πρέπει όμως να αναλογισθεί τούτο, ότι και εμείς κάποτε είχαμε την Πύδνα ,την Ποτείδαια,τη Μεθώνη και τα πέριξ εδάφη τους και ότι πολλοί λαοί που είναι τώρα μαζί του ήταν αυτόνομοι και ελεύθεροι και ήθελαν μάλλον με εμάς να συνδέονται παρά με εκείνον. Αν λοιπόν ο Φίλιππος σκέπτονταν έτσι, ότι είναι δύσκολο να πολεμήσει τους Αθηναίους, που διαθέτανε τόσα οχυρά στη δική του χώρα, γυμνός αυτός από συμμάχους τίποτα από όσα ως τώρα έκανε, δεν θα είχε κατορθώσει και ούτε θα είχε αποκτήσει τόση δύναμη. Αλλά εκείνος καλά διέγνωσε ότι όλες αυτές οι θέσεις είναι έπαθλα πολέμου που κείνται ανάμεσα μας και ότι κατά ένα φυσικό νόμο, ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΝΤΩΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΛΩΝ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΟΠΙΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΟΥΝ. Κοιτάξτε, άνδρες Αθηναίοι, την κατάσταση, κοιτάξτε σε ποιο σημείο αναίδειας έφτασε ο άνθρωπος, που δεν μας αφήνει ούτε να διαλέξουμε αν θα πράξουμε ή θα ησυχάσουμε και μας απειλεί και λέει λόγους γεμάτους αλαζονεία, όπως διαδίδεται. Και δεν μπορεί να αρκεσθεί στην κατοχή αυτών που κατέκτησε, αλλά όλο και κάτι περισσότερο μαζεύει από γύρω του και εμάς που χρονοτριβούμε και αδρανούμε, όλο και μας περισφίγγει στον κλοιό του. Πότε λοιπόν, άνδρες Αθηναίοι, πότε θα κάνετε ό,τι πρέπει ¨Όταν τι θα συμβεί; Να σας αναγκάσουν μα τον Δία , τα γεγονότα.
Καλά, και αυτά που τώρα συμβαίνουν, πώς τα κρίνετε; ΔΙΟΤΙ ΕΓΩ ΝΟΜΙΖΩ ,ΠΩΣ Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ .
Για πέστε μου, μήπως θέλετε όλο να σεργιανάτε και να ρωτάτε ο ένας τον άλλον : «Τι νέα υπάρχουν;» Και υπάρχει σπουδαιότερο νέο από το ότι ένας Μακεδών νικά τους Αθηναίους και κυβερνά την Ελλάδα ?
«Πέθανε ο Φίλιππος ;» Μα τον Δία, όχι . «Μα είναι άρρωστος». Και γιατί σας ενδιαφέρει αυτό, αφού και αν πάθη κάτι, γρήγορα εσείς θα κατασκευάσετε έναν καινούργιο Φίλιππο, αν έτσι φροντίζετε τα πολιτικά σας πράγματα. Γιατί αυτός δεν μεγάλωσε τόσο από την ίδια του την δύναμη , όσο από την αμέλεια τη δική σας...."


(αποσπάσματα από «Δημοσθένους οι τρεις Ολυνθιακοί, τρεις Φιλιππικοί και ο λόγος περί των εν Χερρονήσω» σε μετάφραση Κ. Τσάτσου, βιβλιοπωλείο της Εστίας Ι. Δ. Κολλάρου και Σίας Α.Ε.)




Χρήστος Γιασεμής

Δεν υπάρχουν σχόλια: