Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Ένα ακόμη επίκαιρο χρονογράφημα από τον «Αιθεροβάμονα» συνεργάτη και το τραγούδι «Βαρέθηκα» του Βαρδή

Προ ημερών (εβδομάδων) ο καυστικός «Αιθεροβάμων» μάς είχε στείλη ως νέα συνεργασία ένα χρονογράφημα με τον τίτλο « ΕΛΛΑΣ: Η ΤΡΕΛΗ ΑΓΕΛΑΣ». Εν τούτοις κάτι απρόσμενα τεχνικά προβλήματα (ή ο …δαίμων του διαδικτύου;) μας ανέβαλαν την έγκαιρη δημοσίευσι. Δεν πειράζει, το αναρτούμε σήμερα. Άλλωστε δεν έχει χάση την χάρι του (και είναι και μια αφορμή να αφιερώσουμε στον φίλο χρονογράφο και το ωραίο τραγούδι του Βαρδή) !



ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ:
ΕΛΛΑΣ: Η ΤΡΕΛΗ ΑΓΕΛΑΣ

«Βαρέθηκα να ζω με ενδεχόμενα, / συγκρίσεις, προηγούμενα κι επόμενα. / Να χάνω το παρόν που αυτό με καίει, / και ύστερα να ψάχνω τι μου φταίει…».
Έχοντας στο μυαλό μου αυτούς τους στίχους και βλέποντας στα Μ.Μ.Ε. ( Μέσα Μετάλλαξης Εγκεφάλου) τη χωματερή πληροφοριών και παρακολουθώντας την αποχαυνωτική ιεράρχηση των κατ’ ευφημισμό ειδήσεων έκανα τις παρακάτω σκέψεις:

• Ο Τζέφρυ είναι ανύπαρκτος, ο Τόνυ είναι λίγος κι αν πεις για τους υπόλοιπους, είναι ...να σε πιάνει ρίγος. (Κάθε ομοιότητα με πραγματικά πρόσωπα είναι απλή σύμπτωση. Η μήπως όχι;)
• Μας έχουν τρελάνει με τις εξειδικευμένες οικονομικές ορολογίες: Η Ελλάδα δεν έχει πτωχεύσει. Βρίσκεται σε μια ιδιάζουσα κατάσταση, που την ονομάζουν ΧΡΕΟΣΤΑΣΙΟ. Μήπως τελικά η χώρα μας βρίσκεται σε μια κατάσταση που μπορούμε να την ονομάσουμε ΧΟΙΡΟΣΤΑΣΙΟ; Μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δώσετε!
Μας πιπιλάνε την καραμέλα για ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ, μας ζαλίζουν με το περιβόητο «ΚΟΥΡΕΜΑ» του ελληνικού χρέους. Δεν μας δίνουν όμως ούτε μια εξήγηση για το ...κόντρα κούρεμα και το κόντρα ξύρισμα που μας κάνουν και μάλιστα χωρίς αφρό ξυρίσματος.
• Οι 2 μεγάλοι αρχηγοί δεν μπορούν η δεν θέλουν να συναινέσουν και οι υπόλοιποι αρχηγοί κομμάτων και αποκομμάτων το παίζουν βεντέτες. Η θείτσα μας, η Αλέκα, κοιτάζει μόνιμα την προοπτική του … παρελθόντος (πολύ σικάτη έκφραση), την οπισθοδρομική εξέλιξη: -« Θα τραβήξουμε μπροστά βαδίζοντας προς τα πίσω».
• Ο ωραίος και μοιραίος Αλέξης , το θείο βρέφος της πολιτικής κονίστρας έχει επιλέξει το δρόμο του χάους: «-Μπαχαλατζήδες ενωθείτε. Κάντα κι εσύ μπάχαλο. Μπορείς». Κολλημένος στις αερολογίες του παίζει με τις λέξεις. Πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο Αλέξης. Εξάλλου νέο παιδί είναι και φυσιολογικά ακολουθεί το ρητό: « Τα παιδία παίζει». Το ερώτημα είναι: Τι παίζει;
Κρίμα το δαχτυλίδι που του έδωσαν. Αυτός κοιτάζει τα άστρα (εκεί βρίσκεται μόνιμα, αφού είναι αστροναύτης χωρίς επιστροφή χαμένος στο παγωμένο διάστημα) και τραγουδά σε στυλ Φρανκ Σινάτρα:
Strangers in the night”. Αποτελεί ένα από τα μεγάλα ΠΛΗΝ του «ΣΥΝ».
• Τέλος, ο άλλος αρχηγός, ο πολύς Καράτζ Αφέρ μιλάει με ύφος σουλτάνου
και ζητά επίμονα συγκυβέρνηση: «- Δός μου κι εμένα μπάρμπα ...κανένα
υπουργείο»!

Μας πώς μας κατάντησαν έτσι;
Μας ρίξαν στης Ευρώπης τα απόβλητα
και χάσαμε τα λίγα, τ' αυτονόητα.
Σ’ αυτό που αποκαλούν πολιτισμό,
εγώ χτυπάω το ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ…

ΑΙΘΕΡΟΒΑΜΩΝ


Βαρδής Αντώνης ~ Βαρέθηκα


Βαρέθηκα
[Στίχοι: Αντώνης Ανδρικάκης
Μουσική - Πρώτη εκτέλεση: Αντώνης Βαρδής]

Βαρέθηκα να ζω με ενδεχόμενα
συγκρίσεις, προηγούμενα κι επόμενα
να χάνω το παρόν που αυτό με καίει
και ύστερα να ψάχνω τι μου φταίει

Βαρέθηκα να βλέπω τα συμπτώματα
να γράφω διευθύνσεις και ονόματα
ανθρώπων που μου γύρισαν τις πλάτες
βαρέθηκα εμπόρους και πελάτες

Να κάνουνε στο χρόνο μου κατάληψη
να ζω το ίδιο έργο σ' επανάληψη
οθόνες να κοιτάω κι αριθμούς
να κάνω μια ζωή συμβιβασμούς...

Βαρέθηκα τον άψυχο τον έρωτα
τα βράδια με τους φίλους τα ξενέρωτα
Βαρέθηκα τους στίχους, τα συνθήματα
τα λόγια και τα εύκολα αισθήματα...

Βαρέθηκα να κρίνω τα φαινόμενα
να είμαι μόνο για παραλειπόμενα
προβλέψεις ισχυρών να δικαιώνω
να βλέπω των ονείρων μου τον φόνο

Με ρίξαν στου αιώνα τα απόβλητα
και έχασα τα λίγα τα απόλυτα
Σ' αυτό που λεν αυτοί πολιτισμό
εγώ βαράω τον συναγερμό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: