Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Το 5ο ΦΕΣΤ.ΕΛ.Ν. (allias DOCFEST) στην Χαλκίδα. DOCFEST5 a Calcide; una manifestazione DOC –la lingua neogreca ai …dogs!

Από προχθές άνοιξε η αυλαία του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ που για Πέμπτη συνεχόμενη χρονιά φιλοξενείται στην (για κάποιους …μαγευτική!?) πόλι μας.
Η διοργάνωσι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα όχι μόνο της περιοχής μας, αλλά και της χώρας μας. Ασμένως, λοιπόν, κι εμείς από εδώ (ήδη η αφίσα της εφετινής διοργάνωσης βρίσκεται στις βιτρίνες πολλών καταστημάτων του κέντρου, ενώ ένα διαφημιστικό πανό-σημαία συναντήσαμε και στην πολυσύχναστη παραλία) την προβάλλουμε.

«DOCFEST»?
Αλλά να κάνουμε και ένα ερώτημα σχετικά με την επίσημη επωνυμία: Γιατί όχι ένα ακρώνυμο στα ελληνικά, αλλά αυτό μόνο που (από την πρώτη έκδοσι ήδη) εμφανίζεται παντού στην αγγλοαμερικάνικη, την κυρίαρχη γλώσσα του κρατιδίου μας;
Η εκδήλωσι είναι αναμφίβολα σημαντική, και είναι μια γιορτή “D.O.C.”. Η ελληνική γλώσσα, όμως, όχι απλώς δεν είναι κάτι σαν προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Π.Ο.Π. (γιατί αυτό σημαίνει στα ιταλικά το ακρώνυμο D.O.C. : Di Origine Controllata), αλλά στην σημερινή ελλάδα του παραδείσου των χοτ-ντόκ και των φαστφουντάδικων φαίνεται πως απλούστατα έφτασε να είναι για τα …σκυλιά («ντόγκς») !

Δεν υπάρχουν σχόλια: