Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Θεοδωράκης, Καμμένος, Μωραϊτάκης: 3 στιγμές πατριωτικής έκρηξης. Tre (recenti) momenti- esplosione di patriotismo

Μεγαλύτερο κι από το όποιο τρέχον δημοσιονομικό έλλειμμα, είναι πιστεύω, το έλλειμμα γνήσιου πατριωτισμού που σημειώνεται τις τελευταίες δεκαετίες σ’ αυτό εδώ το ελεύθερο κομμάτι του ελληνισμού.
Την εβδομάδα που διανύουμε σημειώσαμε, μεταξύ άλλων, τρείς περιπτώσεις, τρείς στιγμές έκρηξης πατριωτικού συαισθηματισμού, (η μία πιο έντονη από την άλλη), τις οποίες λέω να καρφιτσώσω στο ιστολόγιο. Ως αφορμή συνειδητοποίησης και, βεβαίως, προβληματισμού…

1. Μίκης Θεοδωράκης

Από πρόσφατη συνέντευξη στην Πόλυ Κρημνιώτη (χθές την είδαμε στον ιστοτόπο του «Κινήματος», αλλ’ είναι από την ΑΥΓΗ της Κυριακής: 09/10/2011) αναδημοσιεύουμε την αρχή και το τέλος των δηλώσεών του μεγάλου μας Μίκη.


* Το φανταζόσασταν ότι στα 86 χρόνια σας θα χρειαζόταν να ετοιμαστείτε πάλι για πόλεμο;

Δεν σκέφτομαι τον εαυτό μου. Εκείνο που με απασχολεί, με προβληματίζει και με στεναχωρεί είναι το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός σχεδόν στο σύνολό του γνωρίζει πια πολύ καλά τους εχθρούς του και είναι έτοιμος να τους πολεμήσει, όμως βρίσκεται σε αδυναμία να το κάνει, γιατί δεν υπάρχει η ηγετική δύναμη που θα τον οδηγήσει στον νέο αγώνα του. Σκόρπιες φωνές υπάρχουν, από δω και από κει, όμως δεν αρκούν. Γιατί ο λαός, πολύ σωστά, εκτιμά ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα πρόβλημα ιστορικού μεγέθους. Και δεν πρόκειται να εμπιστευτεί παρά μόνο όταν πειστεί ότι υπάρχει η ανάλογη ηγεσία και οργάνωση με την ανάλογη δύναμη και σοβαρότητα, με το ανάλογο κύρος, θέληση, ικανότητα και αποφασιστικότητα για να αναλάβει αυτόν τον καινούργιο αγώνα που η σημασία του μπορεί να συγκριθεί μόνο με κείνον της γερμανικής κατοχής.

(...)

* Μια χώρα η οποία λεηλατείται και η εθνική της κυριαρχία παραδίδεται στα χέρια των δανειστών της, όπως έχετε πει, μια χώρα στην οποία τα παιδιά στο σχολείο δεν έχουν βιβλία, αλλά φωτοτυπίες, όπου οι εργασιακές κατακτήσεις κατεδαφίζονται, το κράτος αποδομείται, έχει μέλλον;

Σας ανέφερα ήδη ότι ευελπιστώ ότι δεν θα αργήσει η δημιουργία του μετώπου αντίστασης που θα τα αλλάξει όλα. Όμως και αν -ό μη γένοιτο- δεν συμβεί κάτι τέτοιο, είμαι βέβαιος πως ό,τι και να συμβεί, «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει». Σ' αυτό συμφωνούσα πάντα, ακόμα και όταν το άκουγα σε συνθήκες που με έκαναν να ανατριχιάζω... Όσο για τους Έλληνες, γι' αυτό δυστυχώς δεν είμαι βέβαιος.


* Πολύ συχνά γίνεται εμφανές ότι η μνήμη είναι είδος εν ανεπάρκεια σ' αυτό τον τόπο. Σας δημιουργείται κι εσάς αυτή η εντύπωση;

Δεν μπορεί να μην υπάρχει... Όμως πιο συχνά τη σκεπάζει ο φόβος, το συμφέρον και ο φθόνος.

* Τι φοβάστε περισσότερο, αυτή την εποχή;

Φοβάμαι για το μέλλον των παιδιών μας. Έχουμε πάρει τόσα από τους προγόνους μας, από τους γονείς μας... Οφείλουμε να τους το εξασφαλίσουμε.


* Ποιο τραγούδι δεν έχετε γράψει ακόμα;

Αυτό που θα γράψω στη νέα μου ζωή...



2. Πάνος Καμμένος
(Αγόρευσι στην Βουλή, 19/10/2011)

ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΒΟΥΛΗ 19/10/2011 ΔΕΙΤΕ ΤΟ



3. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης


Η συγκίνηση του χρηματιστή Αλέξανδρου Μωραϊτάκη
(από την εκπομπή ΣΚΑΪ «Τώρα» με την Πόπη Τσαπανίδου, ΣΚΑΪ, 19 Οκτ. 2011)


Ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών...

Δεν υπάρχουν σχόλια: