Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Άρθρο του Χ. Γιασεμή κατά των συγχωνεύσεων και υπέρ της αποκέντρωσης. Un post d’ un amico del blog contro la politica della “fusione amministrativa"

Ο εκ των ιδρυτικών μελών του συλλόγου μας και φίλος του ιστολογίου Χρήστος Γιασεμής μάς έστειλε το παρακάτω κείμενο κατά της όψιμης κυβερνητικής τακτικής των απανταχού συγχωνεύσεων. Τον ευχαριστούμε.
.
.
.

ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΣ

Η ισχύς εν τη ενώσει, λέει η εξουσιαστική λογική. Δεν χρειαζόμαστε 200 εφορίες, αλλά 50 φτάνουν. Δεν χρειαζόμαστε 200 νοσοκομεία ή σχολεία ή πολεοδομίες ή ό,τι άλλο θέλετε, αρκούν και τα …40!
Αυτή η λογική από πότε προέκυψε? Ποιοι ομιλούσαν χρόνια τώρα για την γιγάντωση του κέντρου και την αποψίλωση της περιφέρειας και κάνοντας αυτοκριτική μιλούσαν για ανάγκη αποκέντρωσης ; Τα κατάπιαν τώρα όλα. Πού είναι οι βουλευτές της περιφέρειας; (Εδώ έρχονται, στα ...εξοχικά τους, βέβαια!)
Το αίτημα της ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ μπορεί να είναι το όραμα της επόμενης δεκαπενταετίας που τόσο χρειαζόμαστε. Αλλά για να δημιουργήσεις οράματα και όχι ονειρώξεις, χρειάζονται ριζοσπαστικές αποφάσεις, όπως λ.χ. ο ορισμός της Λάρισας ως της διοικητικής πρωτεύουσας της Ελλάδας. Η Αθήνα να παραμείνει η ιστορική πρωτεύουσα του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Όταν οι ίδιοι οι πολιτικοί δείχνουν το δρόμο με αποφάσεις ανατροπής, τότε αλλάζει και η σχέση των πολιτών με αυτούς προς το καλύτερο.
Το να μας πλασάρεται η συγχώνευση, το τσουβάλιασμα, η αστυφιλία με νέους όρους ως πρόοδος, δεν είναι απλώς γελοίο. Είναι πισωγύρισμα.
Σήμερα ο παππούς σας, Κύριοι, τουλάχιστον επιστρέφει στο χωριό του, αν είχε λείψει, έστω για να πεθάνει, σας κρατάει το παιδί σας όταν πάτε διακοπές, δεν κινδυνεύει τόσο όσο στη μεγάλη πόλη.
Εμπρός λοιπόν, ρημάξτε ό,τι δεν προλάβατε……

Χ. Φ. ΓΙΑΣΕΜΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: