Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Σχολικό Σκάκι. Οι αγώνες στο Αφράτι και οι επιτυχίες των μαθητών μας. Scacchi scolastici. Il torneo ad Afrati e la prestazione dei nostri alunni

Ως γνωστόν, εχθές σημειώθηκε λήξι Σχολικού Έτους στα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και, όπως είναι φυσικό, μαζί με τα κανονικά μαθήματα έληξαν και οι εξωσχολικές δραστηριότητες στα Δημοτικά.
Το ιστολόγιό μας θα κάνει λίαν προσεχώς μια ανασκόπησι πεπραγμένων (αγωνιστικές δραστηριότητες, λήξι σκακιστικών μαθημάτων) και στα τρία δημοτικά σχολεία της πόλης μας (Α΄Δημοτικό, Ζ΄ Δημοτικό και Θ΄ Δημοτικό Χαλκίδος), στα οποία ο υπογράφων διαχειριστής έχει από πρώτο χέρι πληροφόρησι.
Σήμερα όμως, θα αναφερθούμε στους σχολικούς αγώνες που διοργανώθηκαν πριν μια εβδομάδα στο Αφράτι.

Σχολικούς αγώνες σκακιού για παιδιά-μαθητές Δημοτικών Σχολείων διοργανώνει τακτικά την τελευταία πενταετία ο δραστήριος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αφρατίου, μιας γειτονικής στην Χαλκίδα Κοινότητας.
Νέος Παλαμήδης έχει στο παρελθόν καλύψη τους σχετικούς αγώνες, αλλά πέρυσι για λόγους ανωτέρας βίας (μικρό ατύχημα με τις φωτογραφίες και το κείμενο), η ανάρτησι ενώ ήταν σχεδόν ολοκληρωμένη, τελικά δεν κατέστη δυνατόν να δημοσιευθή –προς μεγάλη στενοχώρια των παιδιών/μαθητών μας, που πάλι, εκτός από την ενθουσιώδη συμμετοχή, είχαν και την μερίδα του λέοντος στις διακρίσεις].
Στους εφετινούς αγώνες συμμετείχαν 30 συνολικά παιδιά, μαθητές από διάφορα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής (Αφρατίου, Νέας Λαμψάκου και Χαλκίδος).
Συγκεκριμένα από τα Δ.Σ. της Χαλκίδας συμμετοχή δήλωσαν το 1ο Δημοτικό, με 2 παιδιά, το 7ο Δημοτικό με έναν μαθητή, το 9ο με μία μαθήτρια και το 20ο Δημοτικό με τρείς μαθητές. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι όλα αυτά τα επτά παιδιά από την Χαλκίδα, είναι μαθητές που συνδέονται με τον Σύλλογό μας, αφού διδάσκονται τα μυστικά του πνευματικού αθλήματος από τον υπογράφοντα.
Οι αγώνες, ενταγμένοι στο πανηγυρικό κλίμα των κατ’ έτος καλοκαιρινών εορταστικών εκδηλώσεων που επιτυχώς διοργανώνει το Σχολείο Αφρατίου, διεξήχθηκαν κατά το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη 8 και 9 Ιουνίου στον χώρο του σχολείου, και συνδιοργανώθηκαν από τον Σύλλογο Γονέων του εν λόγω Σχολείου και από την Ευβοϊκή Ένωσι Σκακιστών.
Οι τριάντα μαθητές αγωνίσθηκαν, χωρισμένοι σε τρείς ηλικιακές κατηγορίες (ανα δύο τάξεις) με το ελβετικό σύστημα 5 γύρων.
Όπως συνέβη πέρυσι και πρόπερσι οι μαθητές μας πραγματοποίησαν εξαιρετική εμφάνισι και κατέκτησαν και τέσσερα μετάλλια στις 2 κατηγορίες στις οποίες είχαμε συμμετοχή.

Στην μεσαία κατηγορία (μαθητές/τριες Γ’ και Δ΄ Δημοτικού) ο μαθητής μας Κωνσταντίνος Νερούτσος κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο.
Στην μεγάλη κατηγορία (μαθητές Ε΄και Στ΄Δημοτικού) η επικράτησι των μαθητών μας ήταν απόλυτη, καθώς - όπως και πέρυσι – οι τρείς από τους τέσσερις συμμετάσχοντες κατέκτησαν και τα τρία μετάλλια!! [Βλ. απάνω (αρχική φωτογραφία ανάρτησης): εξ αριστερών Στάθης ΤΕΡΕΡΕΣ, Γιώργος ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ, Δημήτρης ΝΕΙΛΑΣ].

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα των 7 μαθητών μας:
ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (Σύνολο συμμετοχών 11)
Γιώργος Σοϊλεμέζης (μαθητής Στ΄ Τάξης στο 20ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδος) 1ος (με 5/5) και Χρυσό Μετάλλιο
Δημήτρης Νείλας (μαθητής Στ΄ Τάξης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδος) 2ος (με 3,5 βαθμούς) Ασημένιο Μετάλλιο
Στάθης Τερερές (μαθητής Στ΄ Τάξης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδος) 3ος με 3,5 βαθμούς και Χάλκινο Μετάλλιο)
Δημήτρης Χαλιώτης (μαθητής Στ΄ Τάξης του 20ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδος) 9ος με 1 βαθμό (αν και από τα φαβορί, εγκατέλειψε μετά τον 2ο γύρο λόγω υποχρεώσεων)
ΜΕΣΑΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (Σύνολο συμμετοχών 11)
Κωνσταντίνος Νερούτσος (μαθητής Γ΄ Τάξης στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδος) 2ος με 3 στους 5 βαθμούς και Ασημένιο μετάλλιο.
Πάρις Σοϊλεμέζης ( μαθητής Γ΄ Τάξης του 20ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδος) 5ος και αυτός με 3 βαθμούς, αλλά με κακό συντελεστή άρσης ισοβαθμίας, αφού είχε μηδενισμό στους 2 πρώτους γύρους. (Στην ουσία, δηλαδή έφερε 3 στα 3!).
Μαρία Γκουτζιγιάννη (Μαθήτρια στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδος) 7η με 2 βαθμούς.
[Στην κατηγορία αυτή, (όπου είχαμε την τιμή να κάνουμε και την απονομή των σχετικών βραβείων), νικητής αναδείχθηκε ο μαθητής της Δ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αφρατίου, και παλιός μας γνώριμος στον ΆΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ, Φίλιππος Πετρόπουλος, ο οποίος -πολύ βελτιωμένος εφέτος- επικράτησε εύκολα με το απόλυτο 5 στα 5. Αξιοσημείωτη, βεβαίως, και η επιτυχία του πρωτοεμφανιζόμενου στους αγώνες Δημ. Σχολείου Νέας Λαμψάκου, του οποίου ο μαθητής της Γ΄ Τάξης Σταγάκης Γιώργος, κατέκτησε το Χάλκινο μετάλλιο με 3 βαθμούς].
Στην μικρή κατηγορία δεν είχαμε καμμία συμμετοχή.

Οι αγώνες, όπως συνηθίζεται τελευταία, επισφραγίστηκαν από την πολύ καλή διαιτησία των υπευθύνων εκπροσώπων της Ε.Ε.Σ., Βαγγέλη Καλαϊτζή και Θόδωρου Μαρινέλου, (αμφότεροι διαπιστευμένοι διαιτητές της ΕΣΟ) και την άψογη φιλοξενία των διοργανωτών, ιδιατέρως δε του Προέδρου του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου-οικοδεσπότη, συναδέλφου και φίλου κ. Γιώργου Πίσχινα.

Συγχαίρουμε όλους –με πρώτα πρώτα τα παιδιά που όλο ενθουσιασμό δήλωσαν συμμετοχή στους αγώνες- και ευχόμαστε Καλό Καλοκαίρι και «Του Χρόνου με υγεία»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: