Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Το "Baσιλεῦ οὐράνιε Παράκλητε" ως προσευχή και τροπάριο βυζαντινής μουσικής. Un inno bizantino che e’ anche una vera preghiera allo Spirito Santo.

ΔΕΥΤΕΡΑ, του Αγίου Πνεύματος

1. "ΒΑΣΙΛΕΥ ΟΥΡΑΝΙΕ", ΜΑΪΣΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΨΑΛΤΙΚΗΣ


Εικάζω ότι δεν θα είναι μόνο η ημετέρα ασχετοσύνη που θεωρούσε πως το υμνογραφικό κείμενο «Baσιλεῦ οὐράνιε» ήταν απλώς ένα πεζολογικό παρά ρυθμοτονικό ποίημα, το οποίο παραδοσιακά επιβιώνει στην κοινή εμπειρία και των σημερινών χριστιανών, ως μία σύντομη προσευχή προς το Άγιο Πνεύμα .
Εμείς πάντως πρόσφατα συνειδητοποιήσαμε πως αυτό το αγαπημένο –ήδη από τα παιδικά μας βιώματα- «ποιημάτιον» είναι σύνθεσι του Αγίου Κοσμά του Μελωδού (περ. 675-περ. 752) και ψάλλεται κανονικά ως Ιδιόμελο στιχηρό/Δοξαστικό στον Εσπερινό και τον Όρθρο της Πεντηκοστής και της Εορτής του Αγίου Πνεύματος, σε ήχο πλ. Β΄.
Σε κάθε περίπτωσι πρόκειται στα χείλη των πιστών (κάθε φύλου ή ηλικίας αλλά με άδολη καρδιά) για ένα λατρευτικό μέσο (ως μονόστροφος ύμνος ή απαγγελλόμενη προσευχή) με μεγάλη υποβλητικότητα και υψηλή πνευματική σημασία.

2. "Βασιλεύ Ουράνιε" Πέτρος Γαϊτάνος. Petros Gaitanos


3. Η …τρίτη Εκτέλεσι!

Ακολουθεί η τρίτη και καλύτερη, όπως έχουμε ξαναπή, εκτέλεσι: η δική σας (κι όπως θέλει και μπορεί ο καθένας, ψαλτικώς, ραψωδικώς ή, καλύτερα, όπως διαβάζει κανείς ψιθυριστά)!

Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε,
τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας,
ὁ πανταχοῦ παρών, καὶ τὰ πάντα πληρῶν,
ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν, καὶ ζωῆς χορηγός,
ἐλθέ, καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν,
καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος,
καὶ σῶσον, ἀγαθὲ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: