Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ιστορικό προηγούμενο: Δικαίωσι της Ελλάδος το 1936 σε ισχυρισμό αδυναμίας αποπληρωμής χρέους (προς Τράπεζα Ξένης χώρας) στο Διεθνές Δικαστήριο!

Precedente storico: Nel 1936 la Grecia ha dichiarato impossibilita' di pagamento dei suoi debiti (verso una banca Belga) ed e' stata assolta dalla Corte Internazionale !!
ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Η στάσι πληρωμών του 1936 και η δικαίωσι απο Διεθνές Δικαστήριο συνιστά πανίσχυρο νομικό προηγούμενο

Μόλις χθές μας προωθήθηκε με το ηλ-ταχυδρομείο, μας εντυπωσίασε, αλλά όπως αντιληφθήκαμε μετά από σύντομη καταφυγή στις μηχανές αναζήτησης, το αρχικό δημοσίευμα (με αρχικό τίτλο «Το καθήκον του Κράτους») ήταν αρκετές μέρες παλιότερο και εμείς απλώς δεν το γνωρίζαμε. Το θέμα είναι ότι το αναφερόμενο στο παρακάτω κείμενο γεγονός, πρόκειται για ντοκουμέντο μεγάλης σημασίας (απο πολλές απόψεις) και στα χέρια μιας στιβαρής ελληνικής κυβέρνησης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθή καταλλήλως. Ειδικά στην παρούσα κρίσιμη ώρα. Με δυο λόγια: Πριν από 75 περίπου χρόνια (επι κυβερνήσεως Ι. Μεταξά!) η χώρα μας αρνήθηκε να εκπληρώση τις δανειακές της υποχρεώσεις απέναντι σε ξένο κράτος, οι δανειστές την κατήγγειλαν σε διεθνές δικαστήριο διεθνούς δικαίου και αυτή με ισχυρότατα νομικο-πολιτικά επιχειρήματα (:“force majeure”, “state of necessity", “jeopardizing the country's economic existence”»= «Ανωτέρα βία», «κατάστασις αναγκαιότητας», «κίνδυνος οικονομικής ύπαρξης του κράτους» κλπ) δικαιώθηκε! Και όχι μόνον αυτό, η Ιστορική αυτή νομολογία αποτελεί ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ!! Παρακολουθήστε:


Η ιστορία έχει ως εξής: το 1936, η Ελλάδα του Ιωάννη Μεταξά, αρνήθηκε να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δανείου που είχε συνάψει με τη βελγική τράπεζα Societe Commerciale de Belgique. Η κυβέρνηση του Βελγίου προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο του Διεθνούς δικαίου, που είχε ιδρύσει η Κοινωνία των Εθνών, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι αθετεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις.
Η Ελλάδα απάντησε ότι αδυνατεί να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, διότι δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κατάσταση του Λαού και της χώρας!

Στο υπόμνημ
ά της, η Ελληνική κυβέρνηση έλεγε: "Η Κυβέρνηση της Ελλάδος, ανήσυχη για τα ζωτικά συμφέροντα του Ελληνικού λαού και για τη διοίκηση, την οικονομική ζωή, την κατάσταση της υγείας και την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας, δεν θα μπορούσε να προβεί σε άλλη επιλογή. Όποια κυβέρνηση κι αν ήταν στην θέση της, θα έκανε το ίδιο" (Yearbook of the International Law Commission, 1980,v.l.,sel.25). Το επιστέγασμα ήρθε με το υπόμνημα που κατέθεσε στο Διεθνές Δικαστήριο ο νομικός εκπρόσωπος της Ελληνικής κυβέρνησης το 1938, όπου τόνισε τα αυτονόητα:
Ενίοτε μπορεί να υπάρξει μια έκτακτη κατάσταση "η οποία κάνει αδύνατο για τις Κυβερνήσεις να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους δανειστές και προς τον Λαό τους. Οι πόροι της χώρας είναι ανεπαρκείς για να εκπληρώσουν και τις δύο υποχρεώσεις ταυτόχρονα. Είναι αδύνατον να πληρώσει μια Κυβέρνηση το χρέος και την ίδια στιγμή να παρασχεθεί στον λαό η κατάλληλη διοίκηση και οι εγγυημένες συνθήκες για την ηθική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στα δύο. Και φυσικά, το καθήκον του Κράτους να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των βασικών δημοσίων υπηρεσιών, ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ έναντι της πληρωμής των χρεών της.

Από κανένα κράτος δεν απαιτείται να εκπληρώσει, μερικά ή ολικά, τις χρηματικές του υποχρεώσεις, αν αυτό ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών του κι έχει σαν αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση της διοίκησης της χώρας (σας θυμίζει κάτι;).

Στην περίπτωση που η αποπληρωμή των χρεών θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ζωή και τη διοίκηση, η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διακόψει ή και να μειώσει την εξυπηρέτηση του χρέους!
Με αυτά τα επιχειρήματα λοιπόν, το Διεθνές δικαστήριο δικαίωσε την Ελλάδα, δημιουργώντας νομικό προηγούμενο
, στο οποίο μάλιστα το 2003 στηρίχθηκε η Αργεντινή και ο αείμνηστος πρόεδρος της, Νέστωρ Κίχνερ, ο οποίος επέλεξε να διαγ
ράψει μονομερώς το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους της χώρα του, αντί να την υποδουλώσει στο ΔΝΤ!
Χωρίς λόγια...


Πηγή: βλ. εδώ.


[Το υστερόγραφο σχόλιο του χθεσινού επιστολογράφου μας]:

"Eπειδή τους αρέσει να λένε, ότι λέμε ψέματα, ότι δεν υπάρχουν αυτά και ότι είναι κακόβουλες φήμες, κλπ, κλπ,κλπ, σας στέλνω και το βιβλίο που το λέει αυτό και το επίσημο λίνκ στο site του Διεθνούς Δικαστηρίου (Τόμος 2, Μέρος 1), για να το κατεβάσουν οι άπιστοι θωμάδες. Έχει ενδιαφέρον όλο το κομμάτι από το δεύτερο μισό της σελίδας 24, που λέει για την Βουλγαρία, μέχρι και την 27+, αν πάλι θέλετε να διαβάσετε μόνο την αναφορά που λέει παρακάτω, διαβάστε το δεξί μισό της σελίδας 25, (στο τέλος του αριστερού μέρους στη σελίδα 26, ο δικηγόρος των Βέλγων, συμφώνησε ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν γίνεται να πληρώσει η Ελλάδα, και αν και το χρέος αν και δεν παραγράφεται, παγώνει). Τελικά όπως οι ασθενείς αναγκάζονται και γίνονται γιατροί, μπας και την γλυτώσουν, έτσι κ εμείς θα γίνουμε δικηγόροι διεθνούς δικαίου ..."

Δεν υπάρχουν σχόλια: