Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Ένα Δελτίο Τύπου από την «Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας» , 1 σχόλιο και 2 αφορισμοί του διαχειριστού.

Από την «ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» που εδώ και λίγους μήνες δραστηριοποιείται ενεργά στην πόλι μας, λάβαμε το παρακάτω Δελτίο Τύπου και ευχαρίστως το δημοσιεύουμε:



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από το 1972 η 5η Ιουνίου κάθε έτους, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), έχει καθιερωθεί να εορτάζεται διεθνώς ως «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος».
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, τα αποτελέσματα και τις συνέπειες της οποίας ήδη βιώνουμε .
Η αδιαφορία, η ασυδοσία και η απληστία του κεφαλαίου αλλά και της πολιτείας, με όλες τις εκφάνσεις της, προκάλεσαν τεράστια υποβάθμιση και μια γιγάντια καταστροφή σε ολόκληρο τον πλανήτη, θέτοντας τελικά σε κίνδυνο την ύπαρξη της ανθρωπότητας στο μέλλον.
Στην πραγματικότητα, η συνεχιζόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος και η έντονη διασάλευση της οικολογικής ισορροπίας θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα διαρκές έγκλημα που διαπράττει η γενιά μας σε βάρος των μελλοντικών γενεών.
Η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου τα ημίμετρα έχουν πάψει να έχουν την οποιαδήποτε σημασία.
Απαιτείται η εκ βάθρων αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς, κυρίως σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μας μοντέλου σε μια νέα ανθρωποκεντρική και οικολογική αντίληψη, αναφορικά με το νόημα και το περιεχόμενο της οικονομικής ανάπτυξης.
Οι ακολουθούμενες μέχρι τώρα πρακτικές είναι απόλυτα εσφαλμένες και χρειάζονται ριζική αλλαγή.
Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε όλοι, ότι ο επόμενος εορτασμός της «Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος» θα έχει φέρει μεγαλύτερη κινητοποίηση των πολιτών –καταναλωτών και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τα θέματα της ίδια μας της ζωής.
Και στην περιοχή μας βιώνουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, είτε με το μολυσμένο νερό, είτε με τα απόβλητα της Λάρκο στον Ευβοϊκό, είτε με τις χωματερές, είτε ακόμα με τα μαγνητικά και ηλεκτρικά πεδία από τους πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ που περνούν πάνω από τα κεφάλια μας.
Χρειάζεται καθημερινή επαγρύπνηση και αγώνας ενάντια στις όποιες αυθαιρεσίες του κεφαλαίου μπροστά στο κέρδος, αλλά και στην ολιγωρία της πολιτείας.
Καλούμε τους πολίτες-καταναλωτές να βοηθήσουν όλοι από την καθημερινή τους πρακτική στην εμπέδωση αρχών αγάπης στο περιβάλλον, αγάπης στην ζωή!

Για την ΕΠΚΑ-ΣΤΕ

Ο Πρόεδρος, Η Γ.Γ.
Γ. Μητροπέτρος, Χ. Δημαρέλου


ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥ
Από την μεριά μας το ιστολόγιο ως βήμα έκφρασης και του Εκπολιτιστικού κομματιού του συλλόγου μας, είναι στο πλευρό των επ’ αγαθώ προσπαθειών κάθε μή κερδοσκοπικού συλλόγου με πολιτιστικά ενδιαφέροντα ή γνήσιες οικολογικές ευαισθησίες. Επιπλέον ο εδώ σχολιάζων διαχειριστής καί υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών καί παραμένει ενεργό μέλος της σχετικά πρόσφατα ιδρυθείσας Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Περιφέρειας ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στην Χαλκίδα.
Παρόλ’ αυτά και απέναντι στις παντοειδείς πρωτοβουλίες και δράσεις του λεγόμενου ΟΗΕ, διατελεί αμετάπειστα σκεπτικιστής και δυστυχώς ιδεολογικά αλλεργικός απέναντι σε κάθε κατά παραγγελίαν εορτασμό παγκόσμιων ημερών, μηνών, χιλιετιών και λοιπών παρομοίων κελευσμάτων προγενεστέρων τε και συγχρόνων αθεάτων αρχιερέων, φαιδρών διακονούντων υποκριτών ή φαιά φορούντων μανδαρίνων.

Και όσον αφορά το από κάποιους λατρευτικά προβαλλόμενο Περιβάλλον, αυτός αυτοεξαιρούμενος -με την ανθρωποκεντρική του εμμονή- κάπου έχει καταγεγραμμένους για τους συγχρόνους και τους μελλοντικούς συνανθρώπους του, τους κάτωθι –μάλλον πεσσιμιστικούς- αφορισμούς του:

1. Χωρίς τον άνθρωπο, το περιβάλλον έχει κάτι από την «θαλπωρή» των νεκροταφείων
- ελεφάντων για να μην ‘πώ αυτοκινήτων ή διαστημικών ακάτων.

2. Και η μόλυνσι του περιβάλλοντος αρχίζει από το μέσα μας!

Α.Σ.

Aforismi (sull' Ambiente naturale)
1. Senza l’ uomo, l’ ambiente ha qualcosa dall’ accoglienza dei cimiteri
-di elefanti, per non dire di auto o di navi spaziali.
2. Anche l’ inquinamento dell’ ambiente parte dal nostro di dentro.

Alex Sellenides

Δεν υπάρχουν σχόλια: