Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Μελωδικό σχόλιο με Κράφτγουερ για το κλείσιμο των πυρηνικών στην Γερμανία. No al Nucleare con Il brano "Radioactivity" dei Kraftwerk

Από χθές κυκλοφορεί στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ η σημαντική είδησι πως η Γερμανία με απόφασι της κυβέρνησής της εγκαταλείπει την χρήσι πυρηνικής ενέργειας για παραγωγή φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος.
Και μπορεί η επίσημη ανακοίνωσι του γερμανικού κράτους να μιλάει για σταδιακό κλείσιμο των 17 πυρηνικών σταθμών μέχρι το έτος 2022, (βλέπετε η Merkel είχε καταφέρη πέρυσι να αποσπάση από την Γερμανική Βουλή έγκρισι για μέγιστη δωδεκαετή παράτασι στην λειτουργία των νεώτερων αντιδραστήρων – παρά την αντίδρασι της γερμανικής κοινής γνώμης), αλλά πάντως η απόφασι είναι «μή αναστρέψιμη» και συνιστά ένα ΟΧΙ ΠΙΑ στην χρήσι της ατομικής ενέργειας.

Δεν μπορεί, λοιπόν, κανείς παρά να χαιρετίση την είδησι πως μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές δυνάμεις του πλανήτη εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια, αλλά το γεγονός πως η Γερμανία γίνεται η πρώτη από τις μεγάλες χώρες που θα γυρίση τη πλάτη της στα πυρηνικά δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες (υπέρ της ειρήνης ή του περιβάλλοντος) και αντιπυρηνικές κινητοποιήσεις με μεγάλη λαϊκή συμμετοχή (λ.χ. οι παραδοσιακές ετήσιες ειρηνιστικές "Πορείες του Πάσχα" –αλλά και άλλες ευκαιριακές, όπως η κινητοποίησι-ρεκόρ της 26ης Μαρτίου εφέτος λόγω του δυστυχήματος στην Φουκουζίμα), πραγματοποιούντο στην Γερμανία εδώ και μισό αιώνα! Από την εποχή της πάλαι ποτέ Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας και ειδικά την εποχή του «Ψυχρού Πολέμου».

Αλλά εμείς διαλέξαμε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της διευρυμένης αντιπυρηνικής συνειδητοποίησης των Γερμανών πολιτών, ένα γνωστό κι αγαπημένο μας μουσικό κομμάτι.
Το κομμάτι αυτό μπορεί να ανήκει σε ένα σχετικά περιορισμένης απήχησης μουσικό είδος (ηλεκτρονικής μουσικής), αλλά το γερμανικό συγκρότημα των Kraftwerk καί με τους απλοϊκούς, αλλά αγωνιστικούς στίχους αυτής της ήδη τριακονταετούς σύνθεσης, επιβεβαιώνει την εν γένει πρωτοπορία και την σημαντικότητά του.
Το κομμάτι αυτό στην πρώτη του έκδοσι (καρπός συνεργασίας των Γερμανών μουσικών Ralf Hütter , Florian Schneider και του καλλιτέχνη Emil Schult) όχι μόνο ενσωματώνει κάποιες πρωτοποριακές τότε καθαρά μουσικές τεχνικές, αλλά έχει και την πρωτοτυπία να συνοδεύεται με ηχητικά σήματα του κώδικα Μόρς που αναμεταδίδουν τον τίτλο του κομματιού με την ένδειξι ΣΟΣ !
Επιπλέον αν και ήταν δεύτερο κατά σειράν στην πρώτη πλευρά, έχει τόση βαρύτητα που δίνει τον τίτλο σε ολόκληρο το άλμπουμ του συγκροτήματος.


Αυτό το κομμάτι του 1975, οι Kraftwerk μετά τα πυρηνικά «ατυχήματα» του Χάρισμπουργκ 1979 και πάνω απ’ όλα του Τσέρνομπιλ ( ή Τσερνομπίλ / Černobyl') 1986, το συμπεριέλαβαν (μαζί και με το του Σέλλαφηλντ που είχε «αμαρτήση» δίς, το 1957 και το 1973) με ενσωμάτωσι των τριών αυτών ονομάτων Tschernobyl / Chernobyl, Harrisburgh, Sellafield του πυρηνικού τρόμου (πλάι σ’ αυτό της Χιροσίμα) στους πρωτότυπους στίχους του κομματιού στο άλμπουμ που έβγαλαν ψηφιακά το 1991 με τον τίτλο MIX, ενώ το έκαναν και σημαία στις ζωντανές τους συναυλίες.
Απο αυτήν, την δεύτερη "version" του τραγουδιού, είναι το παρακάτω βίντεο που βρήκαμε στο "You Tube".

Kraftwerk Radioactivity - Radioaktivität - Radioattivita'


Radioactivity Οι στίχοι (I versi / lyrics):

.-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
R A D I O A C T I V I T Y

Tschernobyl,
Harrisburgh,
Sellafield,
Hiroshima

Tschernobyl, Harrisburgh, Sellafield, Hiroshima
{Proposta di Neos Palamedes per un attuale miglioramento:
Chernobyl, Harrisburgh, Sellafield, Fukushima}!

Stop radioactivity
Is in the air for you and me
Stop radioactivity
Discovered by Madame Curie

Chain reaction and mutation,
contaminated population

... --- ... ... --- ... ... --- ... ... --- ...
... --- ... ... --- ... ... --- ... ... --- ...

R A D I O A C T I V I T Y
R A D I O A C T I V I T Y
Tschernobyl, Harrisburgh, Sellafield, Hiroshima
Tschernobyl, Harrisburgh, Sellafield, Hiroshima

Stop radioactivity
Is in the air for you and me
Stop radioactivity
Discovered by Madame Curie

Chain reaction and mutation,
contaminated population
Stop radioactivity
Is in the air for you and me
... --- ... --- ... --- ... --- ... --- ... --- ... --- ... --- ... ---

Δεν υπάρχουν σχόλια: