Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Πανευρωπαϊκό Ομαδικό Πρωτάθλημα Βετεράνων: Θρίαμβος της Ρωσίας και πολύ καλή εμφάνισι για την χώρα μας. Europeo Senior a Squadre (risultati etc)

Έκτακτες υποχρεώσεις δεν μας επέτρεψαν μεταξύ άλλων να παρουσιάσουμε εγκαίρως το Ευρωπαϊκό Ομαδικό Πρωτάθλημα Σκακιού Βετεράνων που διεξήχθη το τελευταίο δεκαήμερο στο Λιτόχωρο.
Και βεβαίως, η παρουσία του αρχιπροπονητού και φίλου μας Νίκου Σκαλκώτα στην αντιπροσωπευτική ομάδα της πατρίδας μας στους εν λόγω αγώνες, συνιστούσε ηθική υποχρέωσι και βεβαίως ένα επιπλέον κίνητρο για εμάς.

Europeo Senior a Squadre: Triomfo della Russia, buona prestazione x la Grecia

Το ομαδικό αυτό πρωτάθλημα για σκακιστές τρίτης ηλικίας (το ηλικιακό όριο πέρα από το οποίο δικαιούται κάποιος να συμμετάσχη σε ατομικούς ή ομαδικούς αγώνες «πρεσβυτών» είναι τα 60 χρόνια), διοργανώνεται εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη, αλλά η χώρα μας δεν είχε συμμετάσχη σε προηγούμενες εκδόσεις. Μάλιστα ως θεσμός πρέπει να μετρά πάνω από 12, αλλά η σελίδα του συνδιοργανωτή αναφέρει κάπου την εφετινή ως υπ’ αριθμόν δέκα.
Οι αγώνες διεξήχθησαν στο ξενοδοχείο Δίον Παλάς με τη συμμετοχή 36 ομάδων από 20 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Σκακιστικής Ομοσπονδία (ECU), ανάμεσά τους και μεγάλες δόξες του παρελθόντος και ακόμα ισχυρότατοι σκακιστές (12 Γρανμαίτρ και 12 Διεθνείς Μαίτρ).

Νικήτρια ομάδα, όπως ήταν αναμενόμενο, η Ρωσία που παρατάσσοντας τρείς γκρανμαίτρ (Βασιούκοφ, Πούσκοφ, Τσερνίκοφ) κατέκτησε μάλλον εύκολα την πρώτη θέσι και το χρυσό μετάλλιο, αφού αήττητη, παραχώρησε μόνο τρείς ισοπαλίες
(με Μαυροβούνιο, Ισραήλ και, τελευταίο γύρο, με την Αυστρία –σύνολο βαθμών 16).
Δεύτερη η Γερμανία (με επικεφαλής τους ΜΔΜ Ούλμαν και Χέχτ – που τερμάτισε αήττητος στην 2η σκακιέρα!) με ένα βαθμό λιγότερο από την Ρωσία (από την οποία και μόνο ηττήθηκε με 2,5 – 1,5 τον 4ο γύρο).
Στην τρίτη θέσι βρέθηκε το Μαυροβούνιο που παρέταξε μόνο έναν τιτλούχο, τον ΜΔΜ Μπόζ. Ιβάνοβιτς, με 13 βαθμούς (και χάνοντας μόνο από το Ιασραήλ, το οποίο παρ’ όλα τα προγνωστικά έχασε το μετάλλιο, περιοριζόμενο με την 4η θέσι).

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΛΗ Η ΕΜΦΑΝΙΣΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ
Την χώρα μας εκπροσώπησε μια πενταμελής ομάδα βετεράνων σκακιστών, η οποία αποτελέσθηκε από τον ΔΜ Νίκο Σκαλκώτα στην 1η σκακιέρα, τον Μαίτρ Δημήτρη Τσομή στην 2η , ο οποίος ήταν και ο αρχηγός της ομάδας, τον Ιωάννη Αφτσόγλου στην 3η σκακιέρα και στην 4η σκακιέρα τον Στυλιανό Ευκαρπίδη μέχρι τον 5ο γύρο και στην συνέχεια τον παλιό Μαιτρ Μιχάλη Καλοσκάμπη.
Με δεδομένο ότι ο μ.ό. των παικτών κατέτασσε την ομάδα μας στην 25η αρχική θέσι (starting rank) η κατάκτησι της τελικής 14ης θέσης (ισοβαθμώντας με 10 βαθμούς με τον δέκατο της γενικής, την Φινλανδία!), δεν μπορεί παρά να θεωρηθή ιδιαίτερα επιτυχής.

Αναλυτικότερα, μετά από ένα μέτριο ξεκίνημα (1 νίκη, 2 ισοπ. 2 ήττες ) μέχρι τον 5ο γύρο, το αντιπροσωπευτικό μας σύνολο από την είσοδο του Καλοσκάμπη στην ομάδα, μεταμορφώθηκε και άρχισε να σημειώνει το ένα μετά το άλλο τέσσερα συνεχόμενα θετικά αποτελέσματα: με δύο νίκες (ξεκινώντας με το κρίσιμο μάτς εναντίον της Τουρκίας, 3,5- 0,5 και αμέσως μετά με το 2,5 – 1,5 εναντίον της δεύτερης ομάδας της Αγγλίας), και δύο ισοπαλίες (στον 8ο γύρο με την Φινλανδία και στον αποφασιστικό 9ο γύρο με την δεύτερη ομάδα της Γερμανίας).
[Σημ. 1 Όπως μας είχε δηλώση παραμονές των αγώνων ο Νίκος Σκαλκώτας, ο Καλοσκάμπης δεν μπορούσε να παίξη από την αρχή των αγώνων λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων.
Σημ. 2 Όλα τα επιμέρους αποτελέσματα της Εθνικής μας ανα γύρο, (καθώς και την νικηφόρα παρτίδα του Νίκου Σκαλκώτα), μπορείτε να τα δήτε στο ιστολόγιο "Σκακιστικό Καφενείο"]

ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΙ ΣΤΗΝ 3η ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ο Γιάννης Αφτσόγλου σε εξαιρετική φόρμα σημείωσε το εκπληκτικό αποτέλεσμα 7,5 /9
, με το οποίο όχι μόνο σημείωσε την φοβερή απόδοσι των 2381 βαθμών Elo, αλλά και κατετάγη ΤΡΙΤΟΣ (!!) μεταξύ όλων των σκακιστών που έπαιξαν στην 3η σκακιέρα των ομάδων τους!

Πολύ καλή, μεταξύ άλλων αξιοσημείωτων, ήταν η εμφάνισι της Ιταλίας, η οποία με τους ΔΜ Στέφανο Τατάι στην 1η σκακιέρα, τον πρώτο ΜΔΜ της, τον Σέρτζιο Μαριότι στην 2η , και δύο Μαίτρ, τον Κάρλο Μικέλι στην 3η και τον Αντόνιο Ροζίνο (που ήταν και ο αρχηγός) στην τελευταία σκακιέρα, έφερε όχι μόνο καλά αποτελέσματα, (με εξέχουσα θέσι το 2-2 με το πανίσχυρο Ισραήλ στον τελευταίο γύρο, αλλά και την αξιοπρεπή ήττα 2,5-1,5 από την Ρωσία), αλλά και σημείωσε το καλύτερο ίσως ιστορικό της αποτέλεσμα με την κατάκτησι της 7ης θέσης.
Η παρακάτω εντυπωσιακή μινιατούρα είναι η παρτίδα Τατάι - Τσάιτλιν στην 1η σκακιέρα, απο το μάτς Ιταλία - Ισραήλ του 9ου γύρου (και απο αυτήν την συνάντησι είναι και η αρχική μας φωτογραφία).

Η ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ;






Κλείνουμε την αναφορά μας στους αγώνες (σκοπεύουμε να επανέλθουμε με νέα ανάρτησι και με πιθανή συνεργασία του αρχιπροπονητού μας Νίκου Σκαλκώτα) με το επιλογικό σχόλιο:
Στους αγώνες αυτούς η Ελλάδα συμμετείχε, όπως είπαμε, για πρώτη φορά και δεν αποκλείεται να μην υπήρξε ο απαιτούμενος σχεδιασμός λόγω απειρίας από τους αρμοδίους. Είναι πασιφανές ότι με μια από την αρχή ενισχυμένη τέταρτη σκακιέρα το πολύ καλό αποτέλεσμα, για το οποίο ούτως ή άλλως είναι όλοι οι παίκτες μας άξιοι συγχαρητηρίων, θα ήταν ακόμα πιο κολακευτικό για την Εθνική μας Ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: