Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Ανησυχία από μικρό σεισμό στην Χαλκίδα. Svegliati i cittadini di Calcide da un debole terremoto

Μικρή σεισμική δόνησι που έγινε μέσα στην νύχτα ανησύχησε τους κατοίκους της Χαλκίδας. Όσοι ξυπνήσαμε μέσα στα άγρια χαράματα (εκεί γύρω στις 4 και μισή το πρωί) ματαίως περιμέναμε από την τηλεόρασι να μάθουμε κάτι συγκεκριμένο για το γεγονός. Κάποιοι (σαν την σύζυγο του υπογράφοντος) που, πιο πολύ ανησυχούσαν για το αν επρόκειτο για τοπικό σεισμό ή για δόνησι που μας έγινε αισθητή από απομακρυσμένο τόπο, κατέφυγαν στο διαδίκτυο. Σύντομα εκεί μάθαμε την αλήθεια. Επρόκειτο για μικρό σεισμό (έντασης μικρότερης από 4 ρίχτερ) και μάλλον τοπικού χαρακτήρα (κοντά στην Χαλκίδα).

Αργότερα, το πρωί ξανακοίταξα την ιστοσελίδα (που επισκέφθηκε πρώτη η σύζυγος) του European-Mediterranean Seismological Centre.Αυτό αρχικά έδινε την έντασι σου σεισμού στο 3,7 και εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα, αλλά μετά διόρθωσε το μέγεθος σε 3,8 (M 3.8 - GREECE - 2011-04-22 01:20 UTC).

Από περιέργεια, επισκέφθηκα και την αντίστοιχη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών. [Απο εδώ και η διπλανή εικόνα]
Εδώ (εκτός από την πλήρη εικόνα για την σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα κατά το τελευταίο 24ωρο και το ακόμα πιο εκπληκτικό: την δυνατότητα παρακολούθησης της σεισμικότητας στην χώρα μας σε «real time» !), βρήκα και τα ακριβή στοιχεία του σεισμού μας:

ΜΕΡΑ: 22/04/11
ΩΡΑ: 1:20:24 GMT (ώρα Γκρήνγουιτς = Greenwich Mean Time ), δηλαδή 4:20΄ ώρα Ελλάδος
ΠΕΡΙΟΧΗ: 11 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Χαλκίδας
ΒΑΘΟΣ: 22,5 χιλιόμετρα
ΕΝΤΑΣΙ: 3,9 ML , δηλαδή Ρίχτερ ( ML= Richter local magnitude )

Του σεισμού αυτού, μαθαίνουμε πως προηγήθηκε (4.08’ ώρα Ελλάδος) ασθενής σεισμική δόνησι ισχύος 1,2 Ρίχτερ, σε μικρότερο εστιακό βάθος (14,9 χμ), ενώ ακολούθησε και εξ ίσου ανεπαίσθητος μετασεισμός (έντασης 1,5 Ρίχτερ) πάλι σε μικρό σχετικά βάθος (12,6 χμ) και στην ίδια πάντα περιοχή.

Συμπέρασμα μή ειδικού: Ευτυχώς ήταν ένας από τους δεκάδες μικροσεισμούς που σημειώνονται καθημερινά στην σεισμογενή χώρα μας.

Ας ελπίσουμε να μην μπούμε ποτέ όχι τόσο στο στόχαστρο του Εγκέλαδου (αυτό πώς να το αποφύγουμε εδώ που καθόμαστε;), όσο στο στόχαστρο κανενός άλλου διεστραμμένου εγκέφαλου που θα κάνει χρήσι ή θα θελήση να πειραματιστή με όπλα τύπου HAARP…

Δεν υπάρχουν σχόλια: