Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Σκάκι και σύγχρονη τέχνη: Μια σκακιέρα σε πίνακα του R. Paresce.Scacchi e Arte Contemporanea: Una citazione (scacchiera) in una tela di Renato Paresce

Δεν ξέρω τί μ’ έπιασε τις προάλλες και χάζευα διαδικτυακά στις δημοπρασίες του οίκου Κρίστις (Christie's) – οι συλλεκτικές μανίες μου δεν φτάνουν δα και τόσο ψηλά!

Ανάμεσα πάντως από τα διάφορα εκθέματα στο εικονικά διαμορφωμένο κεφάλαιο «Μεταπολεμική και σύγχρονη Τέχνη» των έργων ζωγραφικής, πέτυχα αυτόν τον πίνακα με την σαφή αναφορά στο σκάκι (μέσα από την μαυρόασπρη κανονική σκακιέρα στην αριστερή πλευρά της σύνθεσης).

Το έργο υπογράφεται από τον Ελβετο-Ιταλό ζωγράφο και συγγραφέα Ρενάτο Παρέσε (Renato/ René Paresce, 1886-1937) και τιτλοφορείται «Νεκρή φύση» (Natura morta).

Η περιγραφή του φημισμένου οίκου έχει και τα εξής χρήσιμα στοιχεία για τον πίνακα:
Λάδι σε ύφασμα
61 x 41 εκ.
Τελειωμένο το 1922
Έργο καταγεγραμμένο στο αρχείο Paresce με το νούμερο 13/22

Και το σημείωμα παρουσίασης του έργου στην δημοπρασία:

«Ο René Paresce ζωγράφισε αυτόν τον μουσαμά κατά την διαμονή του στο Παρίσι, όταν ακόμα δεν είχε προσχωρήση στο γκρούπ των «Ιταλών των Παρισίων» και συμμετέχει στην ατμόσφαιρα του εκλεκτισμού της “Ecole de Paris”.
Οι διαστάσεις του πίνακα και το θέμα της σύνθεσης – μια νεκρή φύσι μετακυβιστική – είναι τυπικά χαρακτηριστικά του στυλ του Paresce στις αρχές της δεκαετίας του ’20, όταν ο καλλιτέχνης δημιουργεί μια σειρά ζωγραφικών έργων αυτού του είδους που αντανακλούν πλήρως το γούστο και την αγορά της εποχής. Ο πίνακας –με την παραπομπή της σκακιέρας, με τα επάλληλα επίπεδα και την τοποθέτησι-πόζα του παράθυρου με την κουρτίνα – βρίσκει απ’ ευθείας αντιστοιχία με τις νεκρές φύσεις που η Lux Guyer, η ελβετίδα αρχιτέκτων και φίλη του Paresce, είχε αγοράση για την συλλογή της, κατά την διάρκεια των εκθέσεων του Paresce στο Παρίσι.»
(Rachele Ferrario)

Ίσως ενδιαφέρει και η τιμή πώλησης του έργου στην δημοπρασία:
Με αρχική εκτίμησι €18,000 - €25,000, ο πίνακας έπιασε το ποσό των €43,640!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: