Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΚΑΚΙ: Νομαρχιακό Ευβοίας 2011: Η Απόρριψί μας από την ΕΣΟ, η Προκήρυξι του διοργανωτή και ένα επείγον ΔΤ. Scacchi Scolastici; Campionato 2011

Δεν είναι πολύς καιρός, 3 περίπου εβδομάδες, από τότε που λάβαμε μέσω της κανονικής αλληλογραφίας, την απογοητευτική για εμάς απάντησι της Σκακιστικής Ομοσπονδίας σχετικά με το ενδιαφέρον μας για την ανάληψι του εφετινού Νομαρχιακού Σχολικού Πρωταθλήματος. (Σύμπτωσι: Κοντά-κοντά με τον μηδενισμό μας στον πρώτο γύρο του Διασυλλογικού Ομαδικού Πρωταθλήματος Ανατολικής Στερεάς).
Με τις υγείες μας!
Αλλά ας αναφέρουμε σύντομα το ιστορικό:

18 Ιαν 2011-03-23 ο Έφορος αγωνιστικού προγράμματος της ΕΣΟ
Βασίλης Ανδρώνης, μας έγραφε:
«Σας ενημερώνουμε ότι όποιο σωματείο ενδιαφέρεται να αναλάβει τη διοργάνωση του Νομαρχιακού Σχολικού Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στο Νομό του, θα πρέπει να ενημερώσει την ΕΣΟ έως τη Δευτέρα 24/01/2011 με αποστολή fax ή e-mail στην ΕΣΟ (210 9221620, info@chessfed.gr).
Επίσης όποιο σωματείο ενδιαφέρεται να αναλάβει τη διοργάνωση του Περιφερειακού Σχολικού Πρωταθλήματος 2011, θα πρέπει να ενημερώσει την ΕΣΟ έως την Τετάρτη 26/01/2011 με αποστολή fax ή e-mail στην ΕΣΟ (210 9221620, info@chessfed.gr)
».

Εμείς, στο Α.Ε.Κέντρο ΆΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ συγκαλώντας επίσημα Δ.Σ. αποφασίσαμε για πρώτη φορά και μόλις ενάμισι χρόνο από την εγγραφή μας στην δύναμι της ΕΣΟ, να απαντήσουμε θετικά στην πρόσκλησι της Ομοσπονδίας και να θέσουμε υποψηφιότητα για την ανάληψι της μικρότερης –σε σημασία- από τις 2 διοργανώσεις, το Νομαρχιακό Σχολικό.
Βασιζόμασταν όχι μόνο στον ενθουσιασμό των μελών μας και την συσσωρευμένη πείρα από την συμβολή μας σε αντίστοιχες διοργανώσεις κατά το πρόσφατο παρελθόν στην πόλι μας, αλλά και την βεβαιότητα πως η συνδυαζόμενη ιδιότητα του εν ενεργεία ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΣΤΗ σε κάποιους από εμάς, μας έδινε και κάποιο επιπλέον δικαίωμα να θέλουμε να συμβάλουμε στον εν λόγω θεσμό.
Παρ’ όλα αυτά η ΕΣΟ απέρριψε την εκδήλωσι ενδιαφέροντος για την ανάληψι του Νομαρχιακού Σχολικού από τον σύλλογό μας, …μετά πολλών επαίνων!

Στην απάντησί του ο αρμόδιος έφορος μαζί με τα …συγχαρητήρια, τις ευχαριστίες και τους σκακιστικούς χαιρετισμούς, μας ενημέρωσε πως η ΕΣΟ δέχτηκε «πρόταση για τις διοργανώσεις "Νομαρχιακό Σχολικό Πρωτάθλημα Εύβοιας" και "Περιφερειακό Αν. Στερεάς και Εύβοιας" από το σωματείο "Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος, Παλαμήδης ο Ευβοεύς"…», και πως σ’ αυτό αποφάσισε να δώση «την άδεια για την οργάνωση και διεξαγωγή αυτών των διοργανώσεων».
Έκλεινε την επιστολή του μάλιστα με την εξής επισήμανσι: «..Η πρόταση του σωματείου αυτού, περιλάμβανε μαζί και το Περιφερειακό πρωτάθλημα, ενώ ανέφερε συγκεκριμένους χώρους τέλεσης των αγώνων».
Δεν μας δόθηκε βέβαια η δυνατότητα να δευτερολογήσουμε, για να πούμε πως κατ’ αρχάς οι 2 διοργανώσεις είναι ανεξάρτητες –όπως φαίνεται και από την πρόσκλησι εκδήλωσης ενδιαφέροντος της ίδιας της ΕΣΟ στο e-mail της 18.01.2011.
Έπειτα, δεν καταλαβαίνουμε γιατί ήταν σημαντικό το ότι η πρότασι του άλλου σωματείου «ανέφερε συγκεκριμένους χώρους τέλεσης των αγώνων». Δεν εζητείτο κάτι τέτοιο, όπως μπορεί ο καθένας να διαπιστώση από την έγγραφη «πρόσκλησι» της ΕΣΟ που παραθέσαμε πιο πάνω.
Και νά λοιπόν που για το παρουσιαζόμενο περίπου ως ατού στοιχείο της αναφοράς του χώρου τέλεσης των αγώνων, ο διοργανωτής του Νομαρχιακού (ο ίδιος που εφέτος ανέλαβε και το Νομαρχιακό και το Περιφερειακό και το Πανελλήνιο Σχολικό)
αναγκάσθηκε να τον αλλάξη --σχεδόν τελευταία στιγμή!
Ας δούμε λοιπόν –επ’ ευκαιρία – και την επίσημη προκήρυξι των αγώνων, όπως εστάλη και στα σχολεία και στον δικό μας σύλλογο:


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Ν। ΕΥΒΟΙΑΣ 2011 । Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΙ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Χαλκίδα 29 Ιανουαρίου 2011
Αριθμ. Πρωτ.: 10 / 2011
23ο ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ 2011
9ο ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ 20101
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ



ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ

Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία προκηρύσσει το 23o Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα και το 9ο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας 2011, του οποίου τα προκριματικά θα διεξαχθούν κατά Νομό και οι προκριθέντες ανά κατηγορία θα αγωνιστούν στους τελικούς Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας (Περιφερειακά Πρωταθλήματα Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας 2011).
Η διοργάνωση για τα πρωταθλήματα του Νομού Ευβοίας ανατέθηκε από την ΕΣΟ στην Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας “Παλαμήδης ο Ευβοεύς”

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στην Χαλκίδα
Το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011 το Ατομικό
Την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011 το Ομαδικό.


Χώρος αγώνων: Κλειστό Γυμναστήριο Κανήθου “Τάσος Καμπούρης”.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Δικαίωμα να αγωνιστούν στα Σχολικά, έχουν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών του Νομού Εύβοιας.
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στον κ. Γιώργο Τσουνή, τηλ. 6932-274274 & 22210-85735, με ΦΑΞ στο 22210-85737 ή με email στην διεύθυνση tsounisg@otenet.gr , μέχρι τις 24-2-2011 ώρα 14.00.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:
Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (Ε.Σ.Ο.)
Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος “Παλαμήδης ο Ευβοεύς”
Ώρα προσέλευσης- επιβεβαίωση συμμετοχών: 09:00-09:30 π.μ.
Ώρα έναρξης: 10:00 π.μ.
ΠΡΟΣΟΧΗ!: Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους και να συμπληρώσουν το έντυπο συμμετοχής στη γραμματεία των αγώνων ως τις 9.30 π.μ. διαφορετικά δε θα συμπεριληφθούν στις τελικές λίστες συμμετοχών.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΩΝΩΝ: Γιώργος Τσουνής
ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
Ελβετικό Σύστημα επτά (7) γύρων ανά κατηγορία.
Αν σε κάποια κατηγορία οι συμμετοχές είναι λίγες, η Διεύθυνση αγώνων διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει το Σύστημα ή/και τον Αριθμό των Γύρων για την κατηγορία αυτή μετά από εισήγηση του Επικεφαλής Διαιτητή
.
Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 11 κατηγορίες:
Μαθητές - Μαθήτριες Νηπιαγωγείων
Μαθητές - Μαθήτριες Α' Τάξης Δημοτικού
Μαθητές - Μαθήτριες Β' Τάξης Δημοτικού
Μαθητές - Μαθήτριες Γ' Τάξης Δημοτικού
Μαθητές - Μαθήτριες Δ' Τάξης Δημοτικού
Μαθητές - Μαθήτριες Ε' Τάξης Δημοτικού
Μαθητές - Μαθήτριες ΣΤ' Τάξης Δημοτικού
Μαθητές - Μαθήτριες Α' Τάξης Γυμνασίου
Μαθητές - Μαθήτριες Β' Τάξης Γυμνασίου
Μαθητές - Μαθήτριες Γ' Τάξης Γυμνασίου
Μαθητές - Μαθήτριες Λυκείου
ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
• Απο το ΑΤΟΜΙΚΟ: Προκρίνονται στους τελικούς Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας τα τρία (3) πρώτα αγόρια και τα τρία (3) πρώτα κορίτσια από κάθε κατηγορία.
Εάν κάποιος από τους προκριθέντες δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του στην επόμενη φάση, αναπληρώνεται από τον 4ο, 5ο, 6ο κ.ο.κ. της κατηγορίας του. Οι ατομικές προκρίσεις είναι υποχρεωτικά ανά τάξη.
• Από το ΟΜΑΔΙΚΟ: Οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε κατηγορία (Δημοτικά, Γυμνάσια Λύκεια).
Οι προϋποθέσεις για το ομαδικό είναι ίδιες με τη γενική προκήρυξη της ΕΣΟ.
Εάν κάποια ομάδα δεν επιθυμεί τη συμμετοχή της στην επόμενη φάση, αναπληρώνεται από την επόμενη.
ΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Η αρχική κατάταξη στους ομίλους να γίνει αλφαβητικά για Νήπια, Α, Β και Γ Δημοτικού και για όλες τις άλλες τάξεις με βάση τα εθνικά ΕΛΟ του Α’ Εξαμήνου 2011 αρκεί ο μαθητής να έχει έλο μεγαλύτερο ή ίσο του 1040, αλλιώς πάλι αλφαβητικά.
ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ
Ο χρόνος σκέψης ορίζεται σε 15' για κάθε παίκτη για ολόκληρη την παρτίδα. Επιπλέον από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο αθλητής παίρνει ακόμα δέκα δευτερόλεπτα (10΄΄) χρόνου σκέψης. Σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα διαθέσιμα χρονόμετρα για όλους τους ομίλους, θα καταβληθεί προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον για τους ομίλους των μεγαλύτερων τάξεων. Στους λοιπούς ομίλους, για τους οποίους δε θα επαρκούν τα διαθέσιμα χρονόμετρα, θα χρησιμοποιούνται µόνο σε περιπτώσεις που κάποιες παρτίδες δε θα έχουν τελειώσει μετά από 20' από την έναρξη του συγκεκριμένου γύρου. Στις περιπτώσεις αυτές θα χρησιμοποιείται χρονόμετρο µε χρόνο σκέψης 5' για κάθε παίκτη.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΡΣΗΣ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ
Θα ισχύσουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας, ανάλογα με το σύστημα των αγώνων:
Α) Για το ομαδικό πρωτάθλημα: Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια κατάταξης των ομάδων είναι κατά σειρά :
Α1. Για ελβετικό σύστημα
(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (Βαθμοί, Πόντοι, εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Το σύνολο των πόντων σε όλους τους αγώνες.
(γ). Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων.
(δ). Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων που η ομάδα νίκησε, συν το μισό των πόντων των αντιπάλων με τους οποίους η ομάδα έκανε ισοπαλία
(ε). Το σύνολο των πόντων κατά σειρά στην 1η σκακιέρα, στη 2η, κ.ο.κ
Α2. Για κυκλικό σύστημα (πουλ)
(α). Κατάταξη του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων (Βαθμοί, Πόντοι).
(β). Άθροισμα πόντων στο σύνολο των αγώνων.
(γ). Το σύνολο των πόντων κατά σειρά στην 1η σκακιέρα, στη 2η, κ.ο.κ.
Β) Για το ατομικό πρωτάθλημα:
Β1. Για ελβετικό σύστημα
(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων).
(γ). Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
(δ). Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).
Β2. Για κυκλικό σύστημα (round robin)
(α). Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
(β). Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
(γ). Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων (τα μεταξύ τους αποτελέσματα)..
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ
Θα ισχύσουν οι κανονισµοί της Ε.Σ.Ο..
ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Οι διαιτητές θα οριστούν από την ΤΕΔ
ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Οι ενστάσεις εκδικάζονται από τριμελή επιτροπή. Για να εκδικασθεί κάποια ένσταση καταβάλλεται στη Διεύθυνση των Αγώνων παράβολο ενστάσεως 50 € (το οποίο θα επιστρέφεται, εάν δικαιωθεί η ένσταση έστω και µερικώς).
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ
Θα ορισθεί με Συμπληρωματική Προκήρυξη.
ΑΠΟΝΟΜΕΣ - ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ – ΕΠΑΘΛΑ
Στον 1o, 2o, και 3o Νικητή της Γενικής Βαθμολογίας και στο 1o, 2o, και 3o Κορίτσι κάθε Ομίλου θα απονεμηθούν Κύπελλα
Θα βραβευτούν µε μετάλλιο οι τρεις πρώτοι νικητές στη γενική κατάταξη και τα τρία πρώτα κορίτσια κάθε ομίλου. Σε περίπτωση ισοβαθμίας θα ισχύσουν τα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας.
Κύπελλα θα δοθούν στις τρεις πρώτες Ομάδες κάθε Κατηγορίας ενώ σε όλα τα μέλη των Ομάδων που θα καταταγούν στις τρεις πρώτες θέσεις του Ομαδικού θα απονεμηθούν Μετάλλια,.
Παρατήρηση: Εάν ένα κορίτσι καταταγεί στους τρεις πρώτους της γενικής κατάταξης, παίρνει όλα τα έπαθλα που της αναλογούν.
Ο νικητής κάθε τάξης ανακηρύσσεται Πρωταθλητής Ν. Εύβοιας (το 1ο κορίτσι ανά τάξη ανακηρύσσεται Πρωταθλήτρια Ν. Εύβοιας).
Σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα.
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ - ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Με µέριµνα της Διεύθυνσης των Αγώνων θα υπάρχει γιατρός στο χώρο των αγώνων.
ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:
Η σύνθεση των ομάδων θα είναι 4μελής (+2 αναπληρωματικοί) με υποχρεωτική συμμετοχή 1 τουλάχιστον κοριτσιού στην 4η σκακιέρα. Οι ομάδες πριν την έναρξη των αγώνων θα δηλώσουν τη βασική σύνθεσή τους (αποτελούμενη από 4 μέλη και 2 αναπληρωματικά), με μοναδικό περιορισμό τη συμμετοχή μαθήτριας στην 4η σκακιέρα. Η σειρά των σκακιέρων στη βασική σύνθεση δεν αλλάζει και ισχύει για όλο το πρωτάθλημα.
Κάθε σχολική ομάδα υποχρεούται να προσκομίσει, πριν την έναρξη των αγώνων, στον επικεφαλής διαιτητή, βεβαίωση του Σχολείου ότι όλα τα μέλη της είναι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου.
Η κάθε ομάδα ορίζει τον αρχηγό της εκ των μελών της.
Κάθε σχολείο μπορεί να συμμετέχει με περισσότερες από δυο ομάδες ανά κατηγορία με σύμφωνη γνώμη του διοργανωτή.
ΔΙΑΦΟΡΑ
Για κάθε ζήτηµα που δεν προβλέπεται από αυτή την προκήρυξη ή από τους κανονισµούς της Ε.Σ.Ο. και της FIDE, καθώς και για κάθε έκτακτο περιστατικό, αρµόδιοι να αποφασίσουν είναι η Διεύθυνση των Αγώνων για οργανωτικά θέματα και ο Επικεφαλής Διαιτητής για τεχνικά θέματα.

Η Πρόεδρος
Άννα Παυλίδου



Ο Γενικός Γραμματέας
Σωτήριος Φωτόπουλος

....................................................................


Όπως λοιπόν θα διαπιστώσετε από το δελτίο Τύπου που με χαρακτηρισμό «Επείγον», μας κοινοποιήθηκε αργά χθές βράδυ από την Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος, προέκυψε δικαιολογημένη αλλά ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ…
Αυτά.
Και επειδή για εμάς προέχει η επιτυχία της διοργάνωσης δεδομένου του ευαίσθητου χαρακτήρα της ως ΑΓΩΝΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ, αναπαράγουμε χωρίς άλλα σχόλια την πληροφορία/διόρθωσι και τονίζουμε προσεκτικά την ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:
Χώρος αγώνων: Αίθουσα συνεδριάσεων ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
(Νομαρχιακό Μέγαρο) Λ. Χαϊνά 93, Χαλκίδα...

2 σχόλια:

barbis είπε...

Δεν ήξερες δε ρώταγες;Δικαιοσύνη στην ΕΣΟ ψάχνεις να βρεις;Τρεις διοργανώσεις η άλλη ομάδα καμία εσύ.Δε σε χάλασε;Kαι τι πακέτο προσφοράς δύο σε ένα σαν τα σαμπουάν :)Aλλά από την άλλη υπάρχει και ένα ελαφρυντικό για αυτούς στην ΕΣΟ αν τους είπαν θέλουμε ή και τις δύο διοργανώσεις ή αλλιώς τίποτα που θα έβρισκαν κάποιον να κάνει το περιφερειακό;Οπότε Αλέξανδρε όταν κάνεις πρόταση να την κάνεις σωστά να αναλαμβάνεις όλους τους αγώνες μέχρι το τέλος της διοργάνωσης !Πάλι βέβαια αμφιβάλλω αν θα πάρεις κάτι διότι όπως είναι τα πράγματα στην περιοχή και μόνος σου να τρέχεις δεύτερος θα έρθεις...

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

Ξέρεις, αγαπητέ Θανάση, πόσο δυσκολεύτηκα να πείσω κάποια μέλη του ΔΣ του Συλλόγου μας να αποδεχθούνε την πρότασί μου να δηλώσουμε υποψηφιότητα στην ΕΣΟ να αναλάβουμε το Νομαρχιακό;
Ήταν δύσπιστοι ότι
α. με τόσο αντίξοο περιβάλλον στην Χαλκίδα από τον ανταγωνιστή θα βρίσκαμε υποστήριξι από τοπικό φορέα ή χορηγό.
και
β. ότι θα μας προτιμούσε η ΕΣΟ, αφού δεν είμαστε από τους ευνοουμένους της.
Ο ενθουσιασμός μου με την αφέλειά μου ή η ρητορική μου τους έπεισαν να ψηφίσουν ΟΜΟΦΩΝΑ!
Αλλά, φαίνεται ότι το ελληνικό σκάκι δεν μας χρειάζεται. Έχει τόσους και τόσους ευυπόληπτους κυρίους να αναλαμβάνουν όλα τα θέματα και να το οδηγούν στην γενική πρόοδο αυτά τα τελευταία χρόνια.
Ειδικά στο –σχεδόν ανύπαρκτο- Σχολικό Σκάκι.
Μάλλον είναι καιρός να ασχοληθούμε με το Πινγκ-Πόνγκ!