Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Εορτασμός των Θεοφανείων στην Αυστραλία και ο Αγιασμός των Υδάτων στην Αδελαΐδα (Αναδημοσίευσι) Il Festeggiamento di Epifania ad Adelaide (da G.Frazis

Από τον εν Αυστραλία φίλο Ιωάννη Σαριδάκη πληροφορηθήκαμε (μέσω …Facebook!) για το κείμενο που έστειλε ο αγαπητός Γιώργος Φρατζής στον ηλεκτρονικό Τύπο του απόδημου Ελληνισμού σχετικά με τον χθεσινό εορτασμό της μεγάλης γιορτής των Θεοφανείων στην Αδελαΐδα. Εκεί πληροφορηθήκαμε πως η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων και της Καταδύσεως του Σταυρού τελείται στα Territoria Australia, όχι ανήμερα της μεγάλης Εορτής των Φώτων (όταν η ημέρα αυτή πέφτει καθημερινή), αλλά «την Κυριακή που ακολουθεί».
Όμως καλύτερα να αναδημοσιεύσουμε ολόκληρο το κείμενο. (Αφού στείλουμε προς όλους τους προσωπικούς φίλους και συγγενείς –αλλά και την Ομογένεια εν γένει- της Αυστραλίας τις θερμές ευχές μας για ευτυχές και ευλογημένο το ΝΕΟΝ ΕΤΟΣ 2011 !). Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον εν Αδελαΐδα καθηγητή Γιώργο Φρατζή, καθώς και τον Ιωάννη Σαριδάκη για τις φωτογραφίες που μας έδωσε.



«Κυριακή, 09 Ιανουαρίου 2011
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη, έλαβε χώρα ο Αγιασμός των Υδάτων στην περιφέρεια του Γκλενέλγκ της πόλεως της Αδελαΐδας της Νότιας Αυστραλίας.
Ο εορτασμός των Θεοφανείων τελείται την 6η Ιανουαρίου, αλλά ο Αγιασμός των Υδάτων και η Κατάδυσις του Σταυρού τελείται πάντοτε την Κυριακή που ακολουθεί λόγω του ότι συνήθως η 6η Ιανουαρίου είναι εργάσιμη ημέρα.
Έτσι για φέτος η τελετή έλαβε χώρα την Κυριακή 9 Ιανουαρίου στο Σύδνεϋ, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Στυλιανού, βοηθουμένου υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Απολλωνιάδος κ. Σεραφείμ, και στη Μελβούρνη υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Νίκανδρος πλαισιούμενος από τον ιερό κλήρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής καθώς και ιερείς άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, ετέλεσε τον Αγιασμό των Υδάτων και την Κατάδυσι του Τιμίου Σταυρού. Χιλιάδες Ορθοδόξων Ομογενών και άλλων πολιτών της πόλεώς μας παρηκολούθησαν με ιδιαίτερη κατάνυξη την τελετή του Αγιασμού και συνέψαλαν το τροπάριον:
Ἐν Ἰορδάνῃ βαπτιζομένου σου Κύριε...
Το ανωτέρω τροπάριο έψαλαν και σε άλλες γλώσσες οι αντιπρόσωποι των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, ενώ την ώρα εκείνη αφ’ ενός η πολιτική ηγεσία της Πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας άφηνε ελεύθερα περιστέρια στον καταγάλανο καλοκαιρινό ουρανό της Αδελαΐδας (να σημειωθεί ότι στην Αδελαΐδα είναι καλοκαίρι και ο καιρός ήταν ευχάριστος, δεν είχε τον καύσωνα που είχε πέρσι - 42 βαθμούς), αφ’ ετέρου εγένετο η κατάδυσις του Σταυρού στην ήρεμη θάλασσα της παραλίας του Γκλενέλγκ. Παιδιά από όλες τις Εκκλησίες της Αρχιεπισκοπής έπεσαν στη θάλασσα για να ανασύρουν το Σταυρό.
Μετά το πέρας της θρησκευτικής τελετής, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Νίκανδρος επεσήμανε στην ομιλία του τα ακόλουθα:
"Ο Χριστός δέχεται στην αγκαλιά Του τα νερά και όλα τα στοιχεία της φύσης και τα αγιάζει. Όπως δέχεται ολόκληρη τη δημιουργία επάνω στο Σταυρό και με το αίμα Του την ελευθερώνει από τα δεσμά της αμαρτίας... Με το σώμα του Χριστού, που είναι η Εκκλησία, αγιάζεται το νερό, δεν ανήκει πλέον στον κόσμο της πτώσης και της φθοράς... Η ορατή και η αόρατη δημιουργία βρίσκονται σε ένα διαρκές πανηγύρι. Η κτίση δοξάζει και ευχαριστεί το Θεό, ταυτόχρονα συμμετέχει και διακονεί στο μεγάλο γεγονός της ευχαριστιακής θυσίας... Ο άνθρωπος παρέλαβε από το Θεό τον κόσμο «καλόν λίαν» ως ευλογία και δώρο και τον επιστρέφει πάλι στο Θεό ως δώρο ευχαριστίας... Τέλος η ύλη, ο κόσμος, η κτίση έχουν ανεπανάληπτη αξία, είναι εικόνα του Θεού... και για αυτό δεν μας επιτρέπεται να καταστρέφουμε τον κόσμο και την ομορφιά που μας περιβάλλει".
Με αυτό το μήνυμα της μεγάλης γιορτής, ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία Του αναφέρθηκε στην οικολογική καταστροφή στην Κουησλάνδη της Ανατολικής Αυστραλίας, η οποία υπενθυμίζει ημέρες του κατακλυσμού του Νώε και αποτελεί ένδειξη διαμαρτυρίας των κτισμάτων της φύσης, γιατί ο άνθρωπος πρέπει να εκτιμά τα δώρα του Θεού και να σέβεται τη δημιουργία, όπως και το Δημιουργό: «η κτίσις – η δημιουργία «συστενάζει και συνωδίνει» (Ρωμαίους Η-22), αρχίζει δε να διαμαρτύρεται και δεν μπορεί ο άνθρωπος να εκμεταλλεύεται τα δημιουργήματα, χωρίς συνέπειες.
Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η θέση της Εκκλησίας μας για το σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος, που είναι δώρο Θεού και έχουμε υποχρέωση να το προστατεύουμε.
Ανακοίνωσε στη συνέχεια ο Επίσκοπος ότι η Ιερά μας Αρχιεπισκοπή πιστή στα κελεύσματα των καιρών και στην επίκαιρη οδύνη που πλήττει την Ανατολική Αυστραλία, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα θα κάνει το καθήκον της και θα συμπαρασταθεί υλικά και πνευματικά στους δεινοπαθούντες αδελφούς μας της Κουησλάνδης.
Η πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Στυλιανού, συγκίνησε τα πλείστα τόσο τον πρωθυπουργό της Νότιας Αυστραλίας, όσο την Αρχηγό της Αντιπολιτεύσεως και όλη την πολιτική ηγεσία της Πολιτείας μας .
Στη συνέχεια μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Στυλιανού, ευχαρίστησε τον φιλέλληνα πρωθυπουργό της Νότιας Αυστραλίας κ. Μάικ Ρανν, ο οποίος είναι ειλικρινής φίλος των Ελλήνων και πάντα φίλα προσκείμενος προς τα δίκαια του Ελληνισμού.
Να σημειωθεί δε ότι είναι από τους πρώτους πρωθυπουργούς κρατών που αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζει τα δίκαια των Κυπρίων, δείχνει απεριόριστο σεβασμό προς το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, γεγονός που σε κάθε ομιλία του το τονίζει. Ο Επίσκοπος επίσης ευχαρίστησε την Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Αδελαΐδα, το Δήμαρχο της περιφέρειας Holfast Bay, τους Έλληνες πολιτευτές και Υπουργούς, κο Κατσαντώνη και κ. Γεωργανά, τους ιερείς, τον Πρόεδρο της Διακοινοτικής Επιτροπής, τα Συμβούλια των Εκκλησιών, τις Φιλόπτωχες Αδελφότητες, τη Νεολαία, τους Ιεροψάλτες και όλο τον πιστό λαό που αψηφώντας τη ζέστη, άκουσε την πρόσκληση της Εκκλησίας και έμειναν και φέτος πιστοί στην Ορθόδοξη παράδοση, όπως τηρείται αιώνες τώρα κατά την ημέρα των Θεοφανείων.
Είναι όντως συγκινητικό να βλέπει κανείς εδώ στην Αυστραλία τον τρόπο με τον οποίο διατηρείται η πίστη μας και τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα που σχετίζονται με τον εορτασμό του Αγίου Δωδεκαημέρου.
Οι πρώτοι μετανάστες έχουν διδάξει με το παράδειγμά τους τα παιδιά και τα εγγόνια τους, τα οποία με ζηλευτό τρόπο διατηρούν όλες τις θρησκευτικές μας τελετές ανόθευτες.
Μετά τον Επίσκοπο ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Πρωθυπουργό, την Αρχηγό της Αντιπολιτεύσεως, το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος και το Δήμαρχο του Holfast Bay. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ήταν μαζί μας σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Νότιας Αυστραλίας, οι Έλληνες πολιτευτές και πλήθος επισήμων της Κυβερνήσεως και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τέλος ακολούθησε το καθιερωμένο πανηγύρι που οργανώνει κάθε χρόνο η Ιερά Αρχιεπισκοπή με τη Διακοινοτική Επιτροπή.
Το πανηγύρι τίμησαν όλοι οι ανωτέρω προσκεκλημένοι, καθώς και πλήθος Ομογενών, οι οποίοι γεύτηκαν τα όμορφα εδέσματα που προετοίμασαν τα Συμβούλια των Εκκλησιών της Αρχιεπισκοπής και απήλαυσαν ελληνική μουσική και ελληνικούς χορούς.
Κλείνοντας την ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων, ο Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Νίκανδρος μετέφερε και πάλι τις εόρτιες ευχές και την πατρική στοργή και μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Στυλιανού για ένα ελπιδοφόρο, ευφρόσυνο και δημιουργικό νέο έτος.
Γιώργος Φρατζής


Βλ. και ΡΟΜΦΑΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: