Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ – ΚΑΜΙΝΗΣ και η ανατρεπτική συνέντευξί τους στους «Πρωταγωνιστές» στο κανάλι Mega. Απόψεις έκπληξι για Λαθρομεταναστευτικό & Σλαβομακεδονία!

Η χθεσινή εκπομπή του Mega Channel «Πρωταγωνιστές» φιλοξένησε τους νεοεκλεγέντες δημάρχους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Γιώργο Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη. Οι νικητές των εκλογών συναντήθηκαν (για πρώτη φορά απ’ ό,τι ομολόγησαν στον φακό), στο τσιμεντένιο αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών έχοντας απέναντί τους καμμιά 65αριά φοιτητές από σχολές δημοσιογραφίας, ψυχολογίας, πολιτικών επιστημών (του Παντείου) και υποκριτικής.
Ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε στους 2 νεο-Δημάρχους πολλά απο τα «εκκρεμή» ερωτήματα για τη σχέση τους με τα κόμματα, τους πολιτικούς τους αντιπάλους, την ενδεχόμενη μεταπήδησί τους στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και κάποια ιδιαιτέρως προσωπικά ερωτήματα.
Ανάμεσα σε όλα τα άλλα, καταγράφηκαν αναπάντεχες απαντήσεις απο τους πρωταγωνιστές αυτής της εκπομπής αλλά και των πρόσφατων δημοτικών εκλογών. Ορισμένες μάλιστα, ήσαν σε τέτοιο σημείο απρόσμενες που θα μπορούσαν να δώσουν έναν άλλο, ξένης εκπομπής, τίτλο ή υπότιτλο στην εκπομπή του κ. Σ. Θεοδωράκη: Ανατροπή!
Συγκεκριμένα σχεδόν με το «καλημέρα σας», ο κ. Μπουτάρης παραδέχθηκε πως το σπίτι στην Θεσσαλονίκη που προβάλλει το σημερινό κράτος (Θυμηθείτε το εφετινό θέμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων στην Ν.Ε. Λογοτεχνία) και προσκυνάν οι Νεότουρκοι και οι υποστηρικτές τους, ΔΕΝ είναι του Κεμάλ! (ΣΣ Όταν το επαναλάμβανε στους κύκλους του ο υπογράφων, κάποιοι συνάδελφοί του τον αποκαλούσαν «φανατικό» ή «εθνικιστή»)
Στα επίμονα ερωτήματα του Σ. Θεοδωράκη για το θέμα των «μεταναστών» (ΣΣ politically correct όρος, αντι «λαθρομετανάστες»), ο κ. Καμίνης απάντησε ότι είναι φυσιολογική η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων (πάνω από 5% στις πρόσφατες δημοτικές στην Αθήνα) με τέτοιους ρυθμούς αύξησης της λαθρομετανάστευσης τα τελευταία χρόνια και ότι ως λύσι βλέπει το κλείσιμο των συνόρων! Στην αντίδρασι του Σ. Θεοδωράκη για το πώς να εμποδιστούν οι 48.000 των εφετινών εισελθόντων από τον Έβρο, ο κ. Καμίνης τον κεραυνοβόλησε με την άποψί του να χρησιμοποιηθή ο στρατός , αφού αυτή είναι η αποστολή του, η φύλαξι των συνόρων!!
Στο ίδιο μήκος κλίματος ο κ. Μπουτάρης συναινών (όχι με τον ατυχήσαντα παρουσιαστή, αλλά με τον κ. Καμίνη), δήλωσε ότι η χώρα μας δεν αντέχει άλλους. Κατά λέξι: «Η Ελλάδα μπούκωσε»!!
Λιγότερο έκπληξι προκάλεσε η άποψι αμφοτέρων των συνεντευξιαζομένων δημάρχων σχετικά με το θέμα της δημόσιας λατρείας των μουσουλμάνων και τα δικαιώματά τους. Από κοινού όμως, εξέφρασαν την αντίθεσί τους στην ανέγερσι ενός κεντρικού τζαμιού στην Αθήνα, όντας υπέρ της άποψης για περισσότερα του ενός «Όχι ένα! Μερικά τζαμιά διάσπαρτα στην Αθήνα», αλλά και όπου είναι αναγκαίο. (ΣΣ Δεν μας είπαν, βέβαια, ούτε πόσα εν συνόλω, ούτε ποιος θα περιορίζει την αυθαίρετη επιλογή του τόπου, αλλά ούτε και το και ποιος θα πληρώνει τα έξοδα ανέγερσης των μουσουλμανικών τεμένων).

Όπως προβλεπόταν από την εκπομπή, προς το τέλος, οι 65 περίπου φοιτητές, στο τέλος της συνέντευξης, επέλεξαν δια φανερής ψηφοφορίας ποιος από τους δύο δημάρχους είναι πιο καινοτόμος, (Μπουτάρης - Καμίνης: 1-0), ειλικρινής (Μπουτάρης - Καμίνης: 2-0), και κοινωνικά ευαισθητοποιημένος (Μπουτάρης - Καμίνης: 2-1). Επίσης ανέδειξαν αυτόν που κατά τη γνώμη τους είναι πιο έτοιμος να διαχειριστεί την εξουσία του Δημάρχου (εδώ καταμετρήθηκαν από τον παρουσιαστή: Μπουτάρης 30 - Καμίνης 32).
Σημειωτέον ότι είχε προηγηθή μια έκτακτη ψηφοφορία στην οποία υπέβαλε το εκ νεαρών φοιτητών/ -ριών κοινό της εκπομπής του ο κ. Σ. Θεοδωράκης, αμέσως μετά από το κεφάλαιο για το «μεταναστευτικό». Η προς (φανερή) ψηφοφορία ερώτησι είχε να κάνει με τις απόψεις που κατέθεσαν (βλ. πιο πάνω) οι δύο νέοι δήμαρχοι για το θέμα με τους λαθρομετανάστες, και συγκεκριμένα την πρότασί τους για το κλείσιμο των συνόρων και τις απελάσεις.
Τα αποτελέσματα (να το πώ ψυχρολουσία;):
1. Ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ. Ψήφοι 32
2. Συμφωνώ. Ψήφοι 20
3. Διαφωνώ. Ψήφοι 2


Δεν του βγήκαν του προοδευτικού παρουσιαστή και κάποιες ερωτήσεις -πιθανώτατα από τις προσωπικές εμμονές του- κατά την κυρίως συνέντευξι:
Ρωτάει (ερώτησι ανάμικτη με δόσι υπερηφάνειας και άλλο τόσο βεβαιότητας):
- Είστε και οι δύο άθεοι;
Ο κ. Μπουτάρης δήλωσε Χριστιανός Ορθόδοξος, ενώ κάπως άβολα (Δεν ήταν η πρώτη φορά που το έβλεπε αυτό κανείς, πάνω στο πρόσωπό του) ο κ. Καμίνης δήλωσε « Αγνωστικιστής».
Και για την ονομασία των Σκοπίων ο Σ. Θεοδωράκης εκδηλώθηκε:
-Καλύτερη ονομασία η Βόρεια Μακεδονία!

Ο κ. Μπουτάρης όμως πάλι αναπάντεχα διαφωνώντας, τον "άδειασε" μεγαλειωδώς:
«Σλαβομακεδονία το καλύτερο!!» (ΣΣ No comment από την απέναντι όχθη)

Τέλος, αξιοσημείωτη ήταν και η θέσι του κ. Καμίνη για το αφόρητο πρόβλημα του κέντρου της πρωτεύουσας με τις συχνότατες πορείες και διαδηλώσεις, θέμα στο οποίο τον εγκάλεσε ένας νεαρός φοιτητής. Απάντησε, λοιπόν, ο νέος δήμαρχος Αθηναίων: «Για να ηρεμήση και να μην κλείνει το κέντρο, να ψηφίσουμε νόμο για τις συγκεντρώσεις…». Προφανώς είναι της άποψης να απαγορευτούν!
Όσο για τον κ. Μπουτάρη, πέρα από τα 7 τατουάζ και την ευθύτητά του όταν παραδέχθηκε την εμπειρία του και από τις ναρκωτικές ουσίες και από τον αλκοολισμό, μας εντυπωσίασε η χριστιανικού ήθους απάντησί του στις μάλλον προβοκατόρικες ερωτήσεις που δέχθηκε για τον Επίσκοπο Θεσσαλονίκης. Ο κ. Μπουτάρης, λοιπόν, (αφού παραδέχτηκε πως πιστεύοντας ότι οι ιερείς είναι για να υπηρετούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, αντιμετώπισε τις πολιτικές παρεμβάσεις του κ. Άνθιμου Θεσσαλονίκης σθεναρά, λέγοντάς του: «Θέλεις να μιλάς έτσι; Ξύρισε τα γένια και κάνε κόμμα!»), δήλωσε με απόλυτα ειλικρινές ύφος, πως θα αποφύγη να τον συναντήση σύντομα, για να μην τον προκαλέση.
«Ο Άνθιμος είναι ένα πληγωμένο πλάσμα. Και οι πληγωμένοι έχουν ανάγκη από φροντίδα…»!

Οπωσδήποτε, επρόκειτο για μια πράγματι πολύ ενδιαφέρουσα και επιτυχημένη εκπομπή, με δύο Πρωταγωνιστές, οι οποίοι μάλιστα μακριά από θεατρινισμούς ή συνήθεις στον πολιτικό στίβο συμβατικότητες και ξύλινο λόγο, έβγαλαν ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Αμφότεροι, αλλά την παράστασι έκλεψε, θα λέγαμε, ο Γιάννης Μπουτάρης.

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Για τις ελλείψεις στην πρόσφατη ψηφοφορία του ιστολογίου μας.

Είναι δικαιολογημένες οι ενστάσεις από φίλους σχετικά με το μη ολοκληρωμένο σύνολο που παρουσιάζει στις επιλογές των ενδιαφερομένων να συμμετάσχουν επισκεπτών μας η πρόσφατα αρχινισμένη ψηφοφορία στο περιθώριο της σελίδας του Ιστολογίου.
Ένας από τους διαμαρτυρόμενους φίλους μας ανέφερε πως δεν ψήφισε γιατί δεν τον καλύπτουν οι διαθέσιμες (12 τον αριθμό!) επιλογές στην ψηφοφορία (στημένη βεβαίως με το ίδιο ύφος του κ. "ΜαζίΤαΦάγαμε" - μπαρντόν!- κ. Πάγκαλου) για τον πιο αντιπαραγωγικό «κλάδο» στο κράτος μας. Μας ανάφερε μάλιστα ως ενδεικτικό παράδειγμα την Ακαδημία.
Αν δεν είχε ήδη κάποιος ψηφίση, θα μπορούσαμε να διορθώσουμε την ψηφοφορία προσθέτοντας 1-2 επιλογές, όπως:

13. Άλλο
14. Διαφωνώ, είναι όλα τα παραπάνω
ή
15. Διαφωνώ, είναι όλα τα παραπάνω, εκτός από τον Πάγκαλο κλπ.
Όμως αυτό τεχνικά δεν είναι εφικτό.

Κατόπιν τούτου και προσπαθώντας να καλύψουμε την έλλειψι, δίνουμε την δυνατότητα να παρέμβη με προσωπικό σχόλιο στην παρούσα ανάρτησι, όποιος επιθυμεί να συμμετάσχη, προσδιορίζοντας έτσι με σαφέστερο τρόπο την άποψί του.

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Οι Επαναληπτικές Δημοτικές Εκλογές στην Χαλκίδα: Βήμα βήμα τα αποτελέσματα και η νίκη του κ. Ζεμπίλη κατά του κ. Παγώνη. Τα πραγματικά ποσοστά ...

Τα αποτελέσματα του Α΄ γύρου των Δημοτικών Εκλογών στην πόλι μας δεν προδίκαζαν άλλο αποτέλεσμα στις Επαναληπτικές Δημοτικές Εκλογές της 14 Νοεμβρίου 2010, από εύκολη νίκη και επανεκλογή του Δημάρχου κ. Αθανάσιου Ζεμπίλη κατά του αντιπάλου του κ. Χρήστου Παγώνη.
[Θυμίζουμε τα στατιστικά (παρμένα απο την σχετική ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών) που αφορούσαν στους δύο νικητές του πρώτου γύρου:
47.88% Ζεμπίλης,
34.39% Παγώνης
(Για την εικονική πραγματικότητα των επίσημων ποσοστών του εκλογικού συστήματος θα αναφερθούμε προσεχώς. Εδώ να δώσουμε τα αληθινά στατιστικά στοιχεία: Εγγεγραμμένοι 74.935, ψηφίσαντες:
Ζεμπίλη 20.831, δηλαδή 27,8%,
Παγώνη 14.962 που σημαίνει 19,98%!)]

Όμως το γενικότερα ευνοϊκό για την Κυβέρνησι αποτέλεσμα, καθώς και το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών Εκλογών, η μεγάλη αποχή, (συν την εν τω μεταξύ κινητοποίησι, αλλά και το ερωτηματικό των εκλογέων που είχαν ψηφίση άλλους συνδυασμούς διεκδικώντας τον Δήμο Χαλκιδέων), είχαν αναθερμάνη τις ελπίδες όσων είχαν υποστηρίξη κατά την πρώτη Κυριακή τον κ. Παγώνη και τον συνδυασμό του.

Και πράγματι η δημοσίευσι των αποτελεσμάτων με τον τρόπο που έγινε από την ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευβοίας, αποδείχθηκε αρκετά αμφίρροπη, ενώ στην αρχή είχε και το στοιχείο του θρίλερ.
Έτσι από το πρώτο Εκλογικό Τμήμα μέχρι και το 10% περίπου των αποτελεσμάτων που μεταδίδονταν ηλεκτρονικά το βράδι, η αναμέτρησι φαινόταν εξαιρετικά αμφίρροπη και μάλιστα προηγείτο ο κ. Παγώνης.
Στην συνέχεια όμως παρόλο που η διαφορά ήταν ελάχιστοι φήφοι, ανατράπηκε η εικόνα καθώς άρχισε να προηγείται ο κ. Ζεμπίλης. Όσο παίρναγε η ώρα και ενσωματώνονταν τα αποτελέσματα περισσότερων εκλογικών τμημάτων άρχισε να εδραιώνεται η υπέρ του κ. Ζεμπίλη διαφορά και μάλιστα με αυξητική τάσι.
Αργά την νύκτα, ξημερώματα της 15ης Νοεμβρίου, η διαδικασία περατώθηκε.

Τελικά Αποτελέσματα

Επαναληπτικές Δημοτικές Εκλογές 14 Νοεμβρίου 2010
- ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ -
- ΨΗΦΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ -

ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ-ΣΥΜΜΑΧΙΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΖΕΜΠΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
55,58% (Σύνολο εδρών 25)
ΓΕΦΥΡΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΓΕΦΥΡΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ -ΠΑΓΩΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
44,43% (Σύνολο εδρών 12)

Τα πραγματικά ποσοστά και η απουσία του κυρίαρχου λαού.

Και επίλογος με τα αληθινά στατιστικά στοιχεία:
Είδαμε τα επίσημα ποσοστά, όμως το πραγματικό ποσοστό στο οποίο αντιστοιχούν οι 17.901 ψήφοι στον δεύτερο γύρο του κ. Ζεμπίλη είναι το 23,9%
ενώ το αντίστοιχο του κ. Παγώνη είναι το 19,01% (14.309 ψήφοι).
(Πού οφείλεται αυτή η σημαντική διαφορά ανάμεσα στα επισήμως ανακοινούμενα και στα πραγματικά με την μαθηματική έννοια ποσοστά; Μα φυσικά στο ισχύον σύστημα του εκλογικού νόμου: πρωτίστως στον μη συνυπολογισμό της αποχής και δευτερευόντως στην ύπουλη εξόντωσι του ποσοστού του «κόμματος» του Λευκού και του Άκυρου: οι 1.387 λευκές ψήφοι και οι 1445 άκυρες πετάγονται στον καιάδα φουσκώνοντας εντέχνως τα εκλογικά ποσοστά των υπολοίπων)
Να σημειώσουμε πως στον δεύτερο γύρο, όχι μόνο δεν υπερψηφίστηκαν οι δύο μονομαχούντες διεκδικητές από τους πολίτες των άλλων συνδυασμών, αλλά υποστηρίχθηκαν και από λιγότερους ψηφοφόρους! (900 λιγώτερους περίπου ο πρώτος και 600 ο δεύτερος!)
Υπ' όψιν: Ακόμα και αν τα αθροίσουμε τα πραγματικά απόλυτα ποσοστά όσων ψήφισαν τους δύο σχηματισμούς (23,9 + 19,01 = 43%) δεν πλησιάζουμε την έννοια της πλειοψηφίας. (Αυτή στην περίπτωσί μας "εκπροσωπείται" απο την πρωτοφανή αποχή!)
Όλοι οι άλλοι οι συνδυασμοί των υποψηφίων Δημάρχων μαζί, εξέλεξαν το …καταπληκτικό ποσοστό των 4 συμβούλων!
Κι όμως κάποιοι πανηγυρίζουν (και στην Χαλκίδα) και δηλώνουν ότι χαίρουν της εμπιστοσύνης των πολιτών…

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Μνημόνιο 2010, Μνημόνιο...1843, και η κοντή μνήμη των Νεοελλήνων! Memorandum ...1843, Memorandum 2010 e la memoria corta dei neogreci

Εν όψει της αυριανής τελευταίας πράξης του θρίλερ των Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2010, που διεξάγονται υπο την σκιάν του μισητού Μνημονίου, αναδημοσιεύουμε από την σελίδα του facebook του φίλου Παναγιώτη Χαρατζόπουλου το παρακάτω σημείωμα με τον εμβληματικό τίτλο « MNHMONIO 1843, .... Θυμηθείτε 12-12-2010».
Όσοι μετά την ανάγνωσι του κειμένου (που στην συνέχεια διαπίστωσα ότι είναι αντιγραφή και ότι το πρωτότυπο – γραμμένο από τον μπλογκερίστα Yiannis Aeras στο εξαιρετικό ιστολόγιο ΑΛΗΘΙΝΑ ΨΕΜΑΤΑ- με τον τίτλο «ΣΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΙ;» έχει ημερομηνία 20 Οκτωβρίου), νομίζουν ότι κάτι τους θυμίζει εκείνη η ιστορία του παλιού Μνημονίου, ας ...σηκώσουν το χέρι -ή τέλος πάντων ας λάβουν τα μέτρα τους!



MNHMONIO 1843, .... Θυμηθείτε 12-12-2010

Διαβάστε τι έγινε στην ελληνική οικονομία το 1843, συγκρίνετε το με το σήμερα και θα αντιληφθείτε τι συμβαίνει στην παγκόσμια και στην ελληνική ιστορία, ανεξαρτήτως εποχών, προσώπων και ονομάτων. Η σύγκριση, μόνο ανατριχίλα μπορεί να προκαλέσει. Έχουμε και λέμε:

Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων που είχε πάρει η χώρα. Δυστυχώς τα λεφτά δεν είχαν πάει σε υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμμένη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης και στα λούσα του παλατιού και των Βαυαρών συμβούλων του στέμματος. (Σας θυμίζει τίποτα;) Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό των συνολικών εσόδων του ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Στην πραγματικότητα, με την καταβολή των τόκων δεν περίσσευε τίποτα να επενδυθεί προς όφελος του ελληνικού λαού. (Αυτό μήπως;)

Την άνοιξη του 1843, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα λιτότητας, τα οποία όμως δεν αποδίδουν τόσο ώστε να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα για την ετήσια δόση χρήματα. Έτσι, τον Ιούνιο του 1843, η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά. Αυτές αρνούνται κατηγορηματικά. (Βρέ κάτι συμπτώσεις...)

Αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του. Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο (!), σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό επιπλέον ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών, που θα δοθούν στους δανειστές της. (Πάμε πάλι απ' την αρχή. Σας θυμίζει τίποτα;)

Για να είναι σίγουροι ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους, αλλά και των ποσών που εισπράττονται. (Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει...)

Για να μην πολυλογώ, σας αναφέρω τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου. Κάθε ομοιότητα με την εποχή μας είναι εντελώς τυχαία και πέραν των προθέσεων του ιστορικού:


1. Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν.
2. Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες.
3. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ενστόλων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια.
4. Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της "δεκάτης", που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή.
5. Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου.
6. Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα τα δημόσια έργα.
7. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους.
8. Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου.
9. Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.
10. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες "εθνικές γαίες" με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης.
11. Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού.

Δεν είναι ανατριχιαστικά όμοια με την εποχή μας; Είδατε που οι οικονομικές συνταγές λιτότητας είναι σαν το παλιό καλό κρασί; Ίδιες, αιώνιες, ανυπόφορες.

Κι επειδή ξέρω ότι θα ρωτήσετε "τι πέτυχαν με όλα αυτά;", σας απαντώ: Ο κόσμος εξαθλιώθηκε για μεγάλο διάστημα, οι ξένοι πήραν ένα μέρος των χρημάτων τους, η χώρα είδε κι έπαθε να συνέλθει, αλλά φαλίρισε ξανά μετά από πενήντα ακριβώς χρόνια, με το "Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν" του Χαριλάου Τρικούπη το 1893.
Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, από πολλούς ιστορικούς θεωρείται μία από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε Σύνταγμα στη χώρα.


Η πηγή του κειμένου εδώ.

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Ikariam, κολοκύθες Χάλογουιν, κορδελάκια και …στο βάθος Σατανισμός και νέα Κατοχή! La festa del Halloween ha posseduto il gioco di Ikariam (e non solo

Από το πρωί της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου οι Έλληνες χρήστες στους «κόσμους» του διαδικτυακού παιχνιδιού Ikariam (οι οποίοι σημειωτέον είναι σχεδόν απόλυτη πλειονοψηφία στον ελληνικό εξυπηρετητή -server- του γερμανικής καταγωγής παιχνιδιού) είδαν με έκπληξι να αλλάζουν οι εικόνες στα τέσσερα βασικά κουμπιά χειρισμού («επισκόπησης») της κεντρικής σελίδας του λογαριασμού τους. Τα τέσσερα Avatar (= γελοιογραφικά σχεδιασμένες μουτσούνες) για τον "Κυβερνήτη", τον "Υπουργό Στρατιωτικών", τον "Υπουργό Ενέργειας" και τον "Διπλωμάτη" είχαν μεταμφιεσθή αντιστοίχως (με την ίδια σκιτσογραφικά γελοιογραφική αντίληψι) σε Διάβολο, Κόμη Δράκουλα, Κολοκύθα και Μάγισσα.
Ήταν προφανές ότι οι παραγωγοί του δημοφιλούς παιχνιδιού (βρίσκεται από πλευράς επισκεψιμότητας στην θέσι 457 στην παγκόσμια κατάταξι των Ιστοτόπων κατά την Alexa) ήθελαν να δώσουν πανηγυρικό τόνο στον ήδη παγκοσμιοποιούμενο εορτασμό της γιορτής των Δυτικών που είναι γνωστή ως Χάλοουϊν ή Χάλογουιν (Halloween). Ως γνωστόν πρόκειται για ένα είδος αποκριάτικης γιορτής συνδεόμενης όμως έντονα με το μεταφυσικό (βλ. δαιμονικό) και το στοιχείο του τρόμου.
Και πράγματι όπως διαπίστωσα και εγώ αργότερα περνώντας από το φόρουμ της διαδικτυακής κοινότητας των παιχτών στο blog του Ικάριαμ, υπήρξε και ανάρτησι εκεί με ημερομηνία Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010, στην οποία οι διαχειριστές έγραφαν όλα κι όλα τα εξής:
Halloween θέμα παιχνιδιού
«Σήμερα έγινε εγκατάσταση το θέμα Halloween... Μπορεί στην Ελλάδα να μην υπάρχει αυτο το "έθιμο" αλλά αποφασίσαμε να το βάλουμε και ελπίζουμε να σας αρέσει.... Να ξεφύγουμε λίγο απο την ρουτίνα».



[Το παράδοξο είναι ότι εκείνη την ίδια ημέρα έναρξης του βαρβαρικού εθίμου, την Δευτέρα, ως αρχή της γιορταστικής εβδομάδας που τελείωνε την Κυριακή 31 Οκτωβρίου, οι πανελλήνιας εμβέλειας ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί Mega, Antenna, Extra 3, Makedonia TV, Alter και Star Channel φόρεσαν από το πρωί δίπλα στο σήμα τους ένα ρόζ κορδελάκι. Το κορδελάκι βγήκε την επόμενη ημέρα προφανώς θα δυσκόλευε η παρουσία του ανήμερα του Αγίου Δημητρίου και εν αναμονή της Εθνικής Εορτής. Και βέβαια κανένας τηλεοπτικός σταθμός από τους προαναφερθέντες, (τι λέω; ούτε και κανένα από τα τρία κρατικά και κρατικοδίαιτα κανάλια!) δεν εσκέφθηκε ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου να στολίση το σήμα του με ένα ελληνικό σημαιάκι! Ά πα πα! Μόνο τα ξένα σύμβολα πρέπει να προβάλλονται και να λατρεύονται στο Ελλάδα! Τα δικά μας στην απομόνωσι, στην χλεύη, στην αποκαθήλωσι και στην πυρά!]
Κάποια στιγμή έκανα κι εγώ ένα επικριτικό σχόλιο με κυκλικό μήνυμα (που το αναζήτησα ύστερα ματαίως για να το αναδημοσιεύσω αυτολεξεί), στο οποίο με καυστικό ύφος και ξορκίζοντας τους ξενόφερτους Καλικαντζάρους μίλαγα για προηγηθείσα (της οικονομικής) πνευματική πτώχευσι και ιδιότυπη πολιτιστική κατοχή.
Είναι γεγονός ότι το ενοχλητικό ντεκόρ του παιχνιδιού μας, εκνεύρισε πολλούς χρήστες στο ελληνικό Ikariam (επιπλέον και για το γεγονός ότι οι διαχειριστές δεν έλεγαν να το βγάλουν ούτε αφού τελείωσε το γιορταστικό έθιμο με τις μάγισσες, τα φαντάσματα και τις κολοκύθες των κατακτητών μας, -έε, συγγνώμη: των φίλων και συμμάχων μας).
Μέχρι, όμως, να αποκατασταθή η κανονική εικόνα στο παιχνίδι (πράγμα που έγινε μόλις το βράδι της 3 Νοεμβρίου!?) κάποιοι από τους χρήστες άφησαν τα αποδοκιμαστικά σχόλιά τους κάτω από το post που προαναφέραμε. Και επειδή έχουν το ενδιαφέρον τους και ως μαρτυρία, τα αναπαράγουμε κι εμείς κλείνοντας το θέμα μας:


Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010
Halloween θέμα παιχνιδιού
Σήμερα έγινε εγκατάσταση το θέμα Halloween... Μπορεί στην Ελλάδα να μην υπάρχει αυτό το "έθιμο" αλλά αποφασίσαμε να το βάλουμε και ελπίζουμε να σας αρέσει.... Να ξεφύγουμε λίγο απο την ρουτίνα
Αναρτήθηκε από D… στις 1:25 μ.μ.

Αντιδράσεις:
5 σχόλια:


GEORGE L είπε...
Νομίζω οτι απο την στιγμή που δεν είναι ελληνικό έθιμο και υπήρχε δυνατότητα να μην το δεχτούμε κακώς μπήκε. Είναι ή δεν είναι η ελληνική έκδοση το ikariam.gr; Άρα δεν είχε καμμιά δουλειά να μπεί.
Προσωπικά τώρα το θεωρώ φοβερά κακόγουστο που ξεπερνά τα όρια του κιτς.......και πραγματικά δυσκολεύομαι να το βλέπω !!!!!!!!

25 Οκτωβρίου 2010 6:35 μ.μ.

D… (ΣΣ Ένας από τους Διαχειριστές) είπε...
Και τα greeklish δεν είναι ελληνικά αλλά τα βλέπουμε... Δεν είδα ποτέ παράπονα όμως... απεναντίας.

Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι πολλοί έχουν χάσει πλέον την αίσθηση του παιχνιδιού και τα παίρνουν όλα πολύ σοβαρά... κακό αυτό. Γενικά πολύ κακό για το τίποτα. Άλλωστε δεν νομίζω να προσβάλλει κανέναν... Είναι σαν τις δικές μας τις απόκριες. εκεί δεν σας πειράζει να βλέπετε μασκαράδες?
25 Οκτωβρίου 2010 7:46 μ.μ.

GEORGE L είπε...
Και τα greeklish βεβαιως και δεν μου αρέσουν και όπου τα βλέπω το κρίνω αρνητικά. Αλλωστε και μες στο φόρουμ δεν επιτρέπονται και εγω προσωπικά ποτέ δεν γράφω με greeklish . Αρα νομίζω ήταν άστοχο το παράδειγμα
Οσο για την αίσθηση του παιγνιδιού δεν την έχω χάσει καθόλου αλλά αυτό δεν μου απαγορεύει να κρίνω κάτι που θεωρώ μη αρεστό σε μένα. Εξάλλου νομίζω οτι το παιγνίδι αυτό προσφέρει αρκετά κέρδη σε κάποιους και κατά κάποιο τρόπο είμαι παίκτης - πελάτης οπότε έχω το δικαίωμα να εκφράζω την δυσαρέσκεια μου σε κάτι που δεν μου αρέσει. Και το πιο σωστό θα ήταν να υπήρχε η δυνατότητα στον καθένα να το επιλέγει η όχι, τα μασκαραλίκια εννοώ,......και μην μου πείτε οτι τεχνικά δεν γινόταν....γιατί απο ό,τι άκουσα ήδη κυκλοφορεί σκριπτακι που το αφαιρεί......!
Αυτά απο έναν που παίζει το παιγνίδι μόνο και μόνο για να διασκεδάζει και οχι για να κερδίζει χρήματα απο αυτό και που έχει το δικαίωμα να κριτικάρει κάτι αρνητικά που του χαλάει την αισθητική του και κατα συνέπεια την διασκέδασή του..........!
27 Οκτωβρίου 2010 12:22 π.μ.

K είπε...
Βασικά θα συμφωνήσω με τον/την GEORGEL είμαστε ελληνικός σερβερ ή οχι?Αν είμαστε να βγει αυτη η βλακεία απο όλους τους κόσμους διοτι το παιχνίδι είναι αρχαίας Ελλάδας και όχι Αμερικής ή Αγγλίας τουλάχιστον απο τον ελληνικό σερβερ αν θέλουν να βάλουν κάποια ελληνική γιορτή και οχι αμερικανιές και βλακείες. Όπως 28 Οκτωβρίου ή κάτι ελληνικό όχι βλακείες.
28 Οκτωβρίου 2010 2:35 μ.μ.

ΛάκηS είπε...
Ξέρει κανείς πότε θα βγει αυτό το θέμα?????
3 Νοεμβρίου 2010 1:29 μ.μ.


ΥΓ
Και μπορεί για τον απλό κόσμο και τα παιδιά να είναι η περίοδος του Halloween μια αποκριάτικη γιορτή αθώων μεταμφιέσεων και ξεχασμένων θρύλων, για τις Νεοπαγανιστικές αναβιώσεις και τις παραθρησκείες της Νέας Εποχής όμως, η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για τον ημερολογιακό κύκλο τους.
Ειδικά για τον Σατανισμό
, η ημέρα ή μάλλον η νύχτα του Χάλογουιν είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς τότε τελούνται πολυάριθμες «μαύρες λειτουργίες» και λοιπές λατρευτικές πράξεις σατανισμού. Επιπλέον, όπως έχει και από αρμοδιότερους επισημανθή «ο εγκωμιασμός του μακάβριου δεν αποτελεί παρά ένα ύπουλο τρόπο για να προσεγγίσουν οι μικρότεροι σε ηλικία τον Σατανισμό»

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Άλντα Μερίνι: Αντί (ετήσιου) φιλολογικού μνημοσύνου, 20+1 αποφθέγματά της. Un anno senza Alda Merini: scegliendo e traducendo 20 +1 suoi aforismi

Ομολογώ πως βρέθηκα σε μεγάλη αμηχανία χθές –ακριβώς πάνω στον έναν χρόνο από την κοίμησί της- θέλοντας να τιμήσω στο παρόν ιστολόγιο την μνήμη της ιταλίδας ποιήτριας Άλντα Μερίνι. ( Την Alda Merini , 21 Μαρτίου 1931 – 1 Νοεμβρίου 2009, είχα την ευκαιρία να την πρωτοπαρουσιάσω εδώ πέρυσι -μόλις ένα μήνα πρό του αιφνιδίου θανάτου της). Δυσκολευόμουν αφάνταστα στην επιλογή ενός –ει δυνατόν του πιο αντιπροσωπευτικού- δείγματος της χειμαρρώδους ποιητικής της παραγωγής, για να το προσφέρω πρόσχαρα στους εκλεκτούς φίλους και επισκέπτες του «Νέου Παλαμήδη», μέσα από μια προσωπική μεταφραστική απόπειρα. Το μέν πνεύμα ήτο –ως συνήθως- πρόθυμον, αλλά η κόπωσι της μέρας με έκανε βγαίνοντας κάπως από τον απόλυτο στόχο της «επετειακότητας», να αναβάλω προς στιγμήν το εγχείρημα και να το παρουσιάσω τελικά απόψε.
Κατέληξα, λοιπόν, αυτή την φορά, αντί να μεταφράσω ένα ακόμα ποίημα, να διαλέξω εικοσιένα “Aforismi”, 21 χαρακτηριστικά δηλαδή αποφθέγματα της (ως πηγή χρησιμοποίησα τον ομώνυμό της ιταλικό ιστοχώρο). [Κάποια στιγμή οφείλω να ετοιμάσω και ένα εγκυκλοπαιδικό-βιογραφικό σημείωμα για την ποιήτρια, για την ώρα πάντως να σημειώσω μόνο το γεγονός ότι στο πολυσήμαντο έργο της πλεονάζει το προσωπικό-υποκειμενικό στοιχείο, ενώ η ίδια αρέσκεται (και όχι μόνο στον πεζό λόγο των συνεντεύξεων και των προσωπικών σημειώσεών της) ιδιαίτερα στην αποφθεγματική διατύπωσι των ιδεών και των αισθημάτων της] Αντί φιλολογικού μνημοσύνου:

Dagli AFORISMI:
Ogni alba ha i suoi dubbi.
Tutti gli innamorati sono in Dio.
I colori maturano la notte.
L’uomo non può avere esempi umani per essere sé stesso.
Io trovo i miei versi intingendo il calamaio nel cielo.
Ci sono notti che non accadono mai.
Non cercate di prendere i poeti perché vi scapperanno tra le dita.
La fama si conquista con la solitudine.
Il poeta non rigetta mai le proprie ombre.
Dio ci regala il sonno per vincerci il giorno dopo.
Ci sono adolescenze che si innescano a novanta anni .
La calunnia è un vocabolo sdentato che, quando arriva a destinazione, mette mandibole di ferro.
La bellezza non è che il disvelamento di una tenebra caduta e della luce che ne è venuta fuori.
La casa della poesia non avrà mai porte.
Anche la follia merita i suoi applause
Il vero poeta non deve avere parenti.
La corda più silenziosa è quella dei versi.
Ogni poeta vende i suoi guai migliori.
Se Dio mi assolve, lo fa sempre per insufficienza di prove.
Il poeta non dorme mai in compenso muore spesso.

Quando ero in manicomio,
e vedevo l’erba dalla parte delle radici,
ero convinta (e ancora lo sono)
che il grande arazzo della volontà divina
lo vedano gli angeli, mentre noi,
incamminati verso l’indolenza
o il sacrificio estremo,
non comprendiamo nulla.

Alda MERINI

Αφορισμοί-ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ
1. Κάθε αυγή έχει της αμφιβολίες της.
2. Όλοι οι ερωτευμένοι είναι εν Θεώ.
3. Τα χρώματα ωριμάζουνε την νύκτα.
4. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να έχει ανθρώπινα πρότυπα για να είναι ο εαυτός του.
5. Εγώ τους στίχους μου τους βρίσκω βουτώντας το καλαμάρι μου στον ουρανό .
6. Υπάρχουν νύχτες που δεν συμβαίνουν ποτέ.
7. Μην γυρεύετε να πιάσετε τους ποιητές γιατί θα σας ξεγλιστρήσουν απ’ τα δάχτυλα .
8. Η φήμη κατακτάται με την μοναξιά.
9. Ο ποιητής δεν απορρίπτει ποτέ τις σκιές του .
10. Ο Θεός μας χαρίζει τον ύπνο για να μας νικήση την επομένη.
11. Υπάρχουν εφηβείες που πυροδοτούνται στα ενενήντα.
12. Η συκοφαντία είναι μια λέξι φαφούτα που, όταν φτάνει στον προορισμό της, βγάζει σαγόνια σιδερένια.
13. Η ομορφιά δεν είναι παρά ξεσκέπασμα ενός ζόφου που κατέπεσε και του φωτός που βγαίνει απο εκεί μέσα.
14. Το σπίτι της ποίησης ποτέ δεν θα έχει πόρτες.
15. Και η τρέλα αξίζει το χειροκρότημά της.
16. Ο αληθινός ποιητής δεν πρέπει να έχει συγγενείς.
17. Η πιο σιωπηρή χορδή είναι εκείνη των στίχων.
18. Κάθε ποιητής πουλάει τις καλύτερες σκοτούρες του.
19. Εάν ο Θεός με αθωώνει, το κάνει πάντα ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων.
20. Ο ποιητής δεν κοιμάται ποτέ, σε αντιστάθμισμα πεθαίνει συχνά.


21. Όταν βρισκόμουν στο φρενοκομείο
και έβλεπα τα χόρτα και τα ραδίκια ανάποδα
ήμουν πεπεισμένη (και ακόμα είμαι)
πως την μεγάλη ταπετσαρία της Θείας θέλησης
την βλέπουνε οι Άγγελοι, ενώ εμείς,
βαδίζοντας προς την αναλγησία
ή την έσχατη θυσία,
δεν κατανοούμε τίποτα.


Άλντα ΜΕΡΙΝΙ

(Μετάφρασι: Αλέξανδρος Σελλενίδης)
(Traduzione di Alex. Sellenides)