Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Οικονομική κρίσι και φορολόγησι της Εκκλησίας. Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και το παράδειγμά του (Αναδημοσίευσι υπο Δ. Κακάτσου). Un Vescovo greco ..

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και το παράδειγμά του.
Un Metropolita greco (Nicolao) e il suo esempio difronte alla crisi economica.

«Μεγάλος ντόρος γίνεται για να φορολογηθεί η περιουσία της Εκκλησίας.
Η ηγεσία της δεν την αρνήθηκε στη σημερινή σκληρή πραγματικότητα, αλλά δεν πρέπει και το τεράστιο φιλανθρωπικό της έργο να ζημιωθεί και να μην ωφελείται ο λαός που πραγματικά έχει ανάγκη...
Η Εκκλησία πρέπει να είναι σαν την Τράπεζα της Ελλάδος που έχει απόθεμα σε χρυσό ή άλλα συναλλαγματικά μέσα για μια ώρα ανάγκης, για να μην χρεοκοπήσουμε και υπό μία άλλη έννοια: Η Εκκλησία προσφέρει καθημερινά σε αρρώστους , σε φτωχούς , σε πεινασμένους , σε κρυωμένους, σε ναρκομανείς, σε γέρους και ανήμπορους.
Βοηθάει στην παιδεία, στον πολιτισμό, στην υγεία, στη μουσική μας παιδεία, με χορωδίες και κατηχητικά που απομακρύνουν τη νεολαία μας από επικίνδυνες ατραπούς, και με φοβερό ιεραποστολικό έργο για όλο τον ελληνισμό ως τα πέρατα του κόσμου .
..»
Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα έγραφε σε πρόσφατη ανάρτησι στο προσωπικό Ιστολόγιό του http://www.eviastyl.blogspot.com/(βλ. το πλήρες κείμενο εκεί) ο νύν αντιπρόεδρος του «ΆΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ΄», Δημήτρης Κακάτσος.

Σε σημερινό του ηλεκτρονικό μήνυμα ο Δημήτρης μας προώθησε το παρακάτω πολύ εύστοχο κείμενο για τον Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο, που έχει απόλυτη θεματική συνάφεια. Το αναδημοσιεύουμε πάραυτα!

Το προσωπικό παράδειγμα ενός σύγχρονου ιεράρχου.
ΣΕ ΜΙΑ εποχή όπου όλοι γνωρίζουν την Τζούλια και ελάχιστοι τους πραγματικά αξιόλογους ανθρώπους αυτού του τόπου, σήμερα ας κάνουμε τη διαφορά. Και ας ασχοληθούμε με μια είδηση που πέρασε στα ψιλά. Κανείς δεν τη συζήτησε, κανείς δεν τη σχολίασε, κανείς δεν της έδωσε τη σημασία που της αρμόζει.
Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος ζήτησε διακοπή της μισθοδοσίας του. Όπως είπε στο κεντρικό δελτίο του Αlter:
«Η Εκκλησία πρέπει να συμμετέχει στον αγώνα και την προσπάθεια που γίνεται. Θεωρώντας ότι εγώ δεν έχω τίποτα άλλο να κάνω, ζήτησα να επιστραφεί ο μισθός μου στο κράτος. Μια συμβολική κίνηση την οποία έκαναν και άλλοι άνθρωποι. Σκέφτηκα αφού την κάνει μια ευρωβουλευτής, γιατί να μην την κάνει και ένας επίσκοπος!».

(Να σημειώσω εδώ ότι το ίδιο έπραξε και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, βάζοντας όμως την παράμετρο να μη φορολογηθούν οι επαρχιακές μητροπόλεις!)

Η είδηση με κέντρισε και άρχισα να ψάχνω στο Διαδίκτυο ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος. Ακόμα περισσότερο με κέντρισαν τα ευρήματα της έρευνάς μου. Μεταφέρω εδώ μέρος του βιογραφικού του (ολόκληρο θα χρειαζόμασταν τρεις σελίδες της εφημερίδας):

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος Χατζηνικολάου γεννήθηκε το 1954 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στον τομέα της Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Ηarvard. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη μελέτη της Μηχανικής των Ρευστών και της Μαθηματικής Φυσιολογίας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), όπου έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους και διδακτορικό.

ΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ σπουδές του στο κοινό πρόγραμμα αυτών των δύο πανεπιστημίων επικεντρώθηκαν στον τομέα της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας. Αντικείμενό τους ήταν η αιμοδυναμική μελέτη του κυκλοφορικού συστήματος (καρδιάς και αγγείων) με χρήση Μηχανικής των Ρευστών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Συγκεκριμένα, ασχολήθηκε με την επινόηση, τον σχεδιασμό και τη μελέτη μιας μη αιματηρής μεθόδου διαγνώσεως βαλβιδικών παθήσεων με τη μέθοδο της ακουστικής ανάλυσης!

Εργάστηκε ως ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης στο αγγειολογικό εργαστήριο του Νew Εngland Deaconess Ηospital στην Αμερική. Παράλληλα εργάστηκε ως επιστήμων στη ΝΑSΑ.

Δίδαξε σε σεμινάρια του Χάρβαρντ και στις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κρήτης.

Η επιστημονική και ερευνητική ενασχόλησή του με τον φυσικό κόσμο και τον άνθρωπο και η προσωπική του αναζήτηση οδήγησαν αυτό τον κορυφαίο επιστήμονα στην Ορθοδοξία. Σπούδασε Θεολογία στη Βοστώνη και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Υπήρξε διευθυντής του Κέντρου Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας και πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το 1989, γίνεται πρώτα μοναχός, έπειτα διάκονος και στη συνέχεια πρεσβύτερος. Από το 1990 μέχρι το 2004 διακονούσε ως εφημέριος το αγιορείτικο μετόχι της Αναλήψεως (Μονής Σίμωνος Πέτρας) στον Βύρωνα.

Το 2004 εκλέγεται Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, ενώ πριν από δύο χρόνια αναγορεύεται επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΑΥΤΟΣ Ο λαμπρός επιστήμων απαρνήθηκε τιμές, δόξες και πλούτη και στράφηκε στην Εκκλησία. Ο μισθός του είναι μικρότερος από 2.000 ευρώ. Αυτό τον μισθό δωρίζει στο κράτος, για να συμβάλει όπως μπορεί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Και όπως λέει:

«Αυτό είναι μια συμβολική κίνηση συμπαράστασης στον αγώνα που γίνεται για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών της πατρίδας μας».



[Δημήτρης ΚΑΚΑΤΣΟΣ :
ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΙΚΟΛΑΟ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΙΣΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΣΚΛΑΒΩΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ. ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΧΕ. ΕΚΕΙΝΟΣ ΥΠΟΜΟΝΕΤΙΚΑ ΑΚΟΥΣΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΕΙΠΑΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ, ΜΑΣ ΔΕΧΤΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΟΠΟΥ ΜΙΛΗΣΑΜΕ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΗ ΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΟΥΡΑΣΤΕΙ ή ΝΑ ΝΟΙΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ.. ΕΔΙΝΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΣΤΕΣ, ΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΣΕ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΝ ΡΩΤΑΓΑΜΕ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
]

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Από το Μέγα Απόδειπνο: ο εκκλησιαστικός ύμνος της Μ. Σαρακοστής «Μεθ’ ημών ο Θεός…». L’ inno ecclesiastico del giorno ("Dio e' con noi" in video)

Ένα από τα λίγα πράγματα που θυμάμαι με συγκίνησι από τα μαθήματα που (18χρονος;) παρακολούθησα στο Σεμινάριο Υποψηφίων Κατηχητών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ήταν ο εκκλησιαστικός ύμνος «Μεθ’ ημών ο Θεός, γνώτε έθνη και ηττάσθε ότι μεθ’ ημών ο Θεός…».
[Πρόκειται για έναν από τους αρχαιότερους ύμνους της χριστιανικής Εκκλησίας που όπως ο άλλος, ο εξ ίσου μυσταγωγικά «παιανίζων» και ακόμα πιο παλιός, ο “Τίς Θεός, μέγας, ως ο Θεός ημών…”, απηχεί κάτι από το ηρωικό πνεύμα των πρώτων αιώνων του χριστιανισμού.]
Σήμερα ο αρκετά γνωστός αυτός ύμνος ψάλλεται κατά την διάρκεια του Μεγάλου Αποδείπνου. Και μπορεί το Απόδειπνο, ως ένα είδος κοινής, ομαδικής προσευχής μετά το δείπνο, να διαμορφώθηκε συν τω χρόνω (δηλ. με τους …αιώνες) σε ολόκληρη Ακολουθία, και ως Μικρό Απόδειπνο να το συναντάμε συχνά μέσα στο εκκλησιαστικό έτος, όμως το Μέγα Απόδειπνο, ως εκτενέστερο -εξ ού και Μέγα- κατανυκτικότερο και οπωσδήποτε παλαιότερο, επικράτησε να διαβάζεται μόνο κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη).
Έ, λοιπόν, σήμερα Μεγάλη Τρίτη, καθώς είναι η τελευταία φορά που διαβάζεται το Μέγα Απόδειπνο στους ορθόδοξους ναούς μας, βρήκα στο ηλεκτρονικό σύμπαν τον αρχαίο αυτόν ύμνο του Αποδείπνου. Και τον αναρτώ εδώ.
Έτσι, κάποιοι άσωτοι, όπως ο υπογράφων, έχουμε τώρα μια ευκαιρία να τον ξαναθυμηθούμε λεπτομερώς και (όποτε νιώθουμε την ανάγκη) να τον ψάλ(λ)ουμε!

Καλή Ανάστασι!



Μεθ’ ημών ο Θεός! (God is with us)


[Εάν κάποιοι ορθόδοξοι αδελφοί δεν εκφράζονται από το κάπως δυτικότροπο υλικό και ύφος της οπτικοποιήσεως του ύμνου, δηλ. από το συγκεκριμένο βίντεο, μπορούν να τον έχουν και σε αυτήν την έκδοσι (ψάλλει και εδώ ο Πάνος Καβαρνός)]


TO KEIMENO:

Μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός, γνῶτε ἔθνη καὶ ἡττᾶσθε,

Ὅτι μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός.

Ἐπακούσατε ἕως ἐσχάτου τῆς γῆς,

Ὅτι μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός.

Ἰσχυκότες ἡττᾶσθε,

Ὅτι μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός.

Ἐὰν γὰρ πάλιν ἰσχύσητε, καὶ πάλιν ἡττηθήσεσθε,


Ὅτι μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός.

Καὶ ἣν ἂν βουλὴν βουλεύσησθε, διασκεδάσει Κύριος,

Ὅτι μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός.

Καὶ λόγον, ὃν ἐὰν λαλήσητε, οὐ μὴ ἐμμείνῃ ἐν ὑμῖν,

Ὅτι μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός.

Τὸν δὲ φόβον ὑμῶν οὐ μὴ φοβηθῶμεν, ουδ' οὐ μὴ ταραχθῶμεν,

Ὅτι μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός.

Κύριον δὲ τὸν Θεὸν ἡμῶν, αὐτὸν ἁγιάσωμεν, καὶ αὐτὸς ἔσται ἡμῖν φόβος,

Ὅτι μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός.

Καὶ ἐὰν ἐπ' αὐτῷ πεποιθὼς ᾧ ἔσται μοι εἰς ἁγιασμόν,

Ὅτι μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός.

Καὶ πεποιθὼς ἔσομαι ἐπ' αὐτῷ, καὶ σωθήσομαι δι' αὐτοῦ,

Ὅτι μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός.

Ἰδοὺ ἐγὼ καὶ τὰ παιδία, ἃ μοι ἔδωκεν ὁ Θεός,

Ὅτι μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός.

Ὁ λαὸς ὁ πορευόμενος ἐν σκότει, εἴδε φῶς μέγα.

Ὅτι μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός.

Οἱ κατοικοῦντες ἐν χώρᾳ, καὶ σκιᾷ θανάτου, φῶς λάμψει ἐφ' ἡμᾶς,

Ὅτι μεθ΄ ἡμῶν ὁ Θεός.

Ὅτι Παιδίον ἐγεννήθη ἡμῖν, Υἱός, καὶ ἐδόθη ἡμῖν,

Ὅτι μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός.

Οὗ ἡ ἀρχὴ ἐγεννήθη ἐπὶ τοῦ ὤμου αὐτοῦ.

Ὅτι μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός.

Καὶ τῆς εἰρήνης αὐτοῦ οὐκ ἔστιν ὅριον,

Ὅτι μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός.

Καὶ καλεῖται τὸ ὄνομα αὐτοῦ, Μεγάλης Βουλῆς Ἄγγελος,

Ὅτι μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός.

Θαυμαστὸς σύμβουλος.

Ὅτι μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός.

Θεὸς ἰσχυρός, Ἐξουσιαστής, Ἄρχων εἰρήνης,

Ὅτι μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός.

Πατὴρ τοῦ μέλλοντος αἰῶνος,

Ὅτι μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός.

Δόξα...

Ὅτι μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός.

Καὶ νῦν...

Ὅτι μεθ' ἡμῶν ὁ Θεός.


Μεθ’ ημών ο Θεός, γνώτε έθνη και ηττάσθε, ότι μεθ’ ημών ο Θεός!

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

ΟΛΑ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΣΕ ΣΕΝΑ..: Ένα βίντεο με οικολογικό και όχι μόνο μήνυμα! Tutto ti torna dietro; un video con messagio. It all comes back to you (U Tube)

Τί μπουκάλι, τί σκουπίδι! (Μεταφορά για την ηθική διάστασι της ...ρύπανσης)
Το σημερινό θέμα θα ήταν καλύτερα να το πιάναμε την προ-προηγούμενη Κυριακή (όπου θα αναφερόταν σε όποιον πέταξε παρουσία μαρτύρων «σκουπίδια» στην Χαλκίδα) ή κατά την ημέρα προστασίας του Περιβάλλοντος, (η «Παγκόσμια Ημέρα» απέχει κανα δίμηνο), αλλά επειδή μέλος του Συλλόγου προχθές μας ταχυδρόμησε ηλεκτρονικά το (γνωστό ήδη σε εμάς) επιτυχημένο βίντεο απ’ το Γιουτιούμπι, το αναρτούμε για να μην χάση το πράγμα και την όποια επικαιρότητά του. (Ο Δημήτρης και ο Σταύρος θα καταλάβουν περισσότερα -πειράζει;)

ΠΡΟΣΟΧΗ!!
Μην πετάτε σκουπίδια (Γυρίζουν στα μούτρα σας)!

Attenzione! Non buttare immondizie (ti girano in faccia!)

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2010: Αφοπλισμένες παρελάσεις. Η ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ... ( Αναδημοσίευσι + 1 video από την παρέλασι στην Πρωτεύουσα)

Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Κακάτσος, μας προώθησε την παρακάτω ξένη ανάρτησι συνοδεύοντάς την με το εξής σχόλιό του:
"ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ;»
Εμείς από μεριά μας αναδημοσιεύουμε το κείμενο, αναγνωρίζοντας ότι παρ’ όλα τα αδύνατα σημεία του (είναι λ.χ. φανερή μια δόσι υπερβολικού ζήλου από τον οποίο παρασύρεται ο συγγραφέας σε αμφιλεγόμενους χαρακτηρισμούς, η αναφορά στον «θρησκευτικό» όρκο είναι τουλάχιστον άστοχη, ενώ και με το χαμηλό ύφος κάποιων εκφράσεων διαφωνούμε), μεταφέρει τον σφυγμό ενός σημερινού Έλληνα που αγωνιά σε καιρούς πολιτισμικής παρακμής.
Τέλος δεν μπορούμε αναφερόμενοι στην κουτσουρεμένη εφετινή «στρατιωτική» παρέλασι να μην κάνουμε ένα άλλο, ειρωνικό, σχόλιο:
Άντε και του χρόνου οι παρελαύνοντες οπλίτες να κρατούν –πάντα για λόγους οικονομίας- νεροπίστολα και χάρτινες σαΐτες!
(Εν τω μεταξύ κι ενώ θα εξοπλιστούν οι στρατιώτες με ξύλινα ντουφέκια και σπαθιά ή έστω πλαστικές ξιφολόγχες μοντελισμού σε κλίμακα 1:1, καθώς και με οικολογικά πατίνια κατασκευασμένα με παραδοσιακά και αξιόπιστα ρουλεμάν, οι ελλαδίτες πολιτικοί μας (ή και μεγαλοεκδότες και άλλοι μεγαλοεπώνυμοι) θα κινούνται -περιφρουρούμενοι νυχθημερόν από μικρές στρατιές ενόπλων ένστολων και μή «αστυνομικών» -με κρατικά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, αν όχι και με ακριβά αεριωθούμενα ή τεθωρακισμένες λιμουζίνες).

Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΙ:

20 ΜΑΪΟΥ 1825
Η Ελληνική Επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη. Ένας ιερωμένος ονόματι Γρηγόριος Δικαίος ή Παπαφλέσσας με 300 γενναίους έλληνες στέκεται εμπόδιο απέναντι σε έναν στρατό 6000 ανδρών που ενεργεί υπό τις διαταγές του Ιμπραήμ πασά. Πέφτουν όλοι υπέρ πατρίδος. Ο αντίπαλος αρχηγός αναζητά το άψυχο κορμί του Παπαφλέσσα το οποίο και τιμά με ένα φιλί . Το αδιανόητο για έναν μουσουλμάνο της εποχής αποτελεί γεγονός. Τιμά τον ήρωα ιερωμένο αλλόθρησκο!

6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941
2ος παγκόσμιος πόλεμος. Γερμανική εισβολή και μάχη των οχυρών στα βόρεια σύνορά μας. Ένα και μοναδικό πολυβόλο στα χέρια του Έλληνα λοχία Δημήτριου Ίντζου αποδεκατίζει τους εισβολείς Γερμανούς. Μόλις οι σφαίρες τελειώνουν οι Έλληνες μαχητές του οχυρού παραδίδονται. Ο Γερμανός διοικητής ζητά να δει τον ομόλογό του Έλληνα. Εμφανίζεται μπροστά του ο γενναίος Λοχίας ο οποίος ήταν και ο μόνος βαθμοφόρος, μιας τόσο ο διοικητής όσο και οι αξιωματικοί ήταν νεκροί
Ο Γερμανός τον χαιρετά , και δίνει εντολή οι εισβολείς να ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΟΠΛΑ. Στην συνέχεια τον εκτελούν…


25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010
Ελεύθερη Πολυπολιτισμική Ελλάδα. Ο ήρωας Ίντζος , ο ήρωας Παπαφλέσσας, και ΟΛΟΙ οι ήρωες έλληνες αγωνιστές, που έπεσαν υπέρ πατρίδος, στέκονται «όρθιοι» στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Απέναντί τους ο ιστορικός του μέλλοντος περιμένει να καταγράψει τις δέουσες τιμές απ τους βολεμένους νεοέλληνες της λαμογιάς και της ρεμούλας.
Ποιες είναι αυτές?.... ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΟΠΛΑ!
Αυτή είναι η ύψιστη τιμή για έναν γενναίο στρατιώτη που έπεσε υπέρ πατρίδος, αυτό καταγράφει ο ιστορικός, και αυτό οφείλουν να κάνουν όσοι γεύονται καρπούς ελευθερίας από τη θυσία του αν έχουν φιλότιμο. ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΟΠΛΑ.
Αν το έκαναν μια φορά στη στο πεδίο της μάχης οι εχθροί τους, πρέπει να το κάνουν όσο ζουν και αναπνέουν τα νεότερα αδέλφια τους.

Και Ω ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ: Τα όπλα, λέει, «κοστίζουν». Τα όπλα, λέει, «ρυπαίνουν» Οι γυμνοσάλιαγκες του αίσχους ξέμειναν από σάλιο και τα μηχανοκίνητα όπλα δεν πέρασαν το ΚΤΕΟ της Μπιρμπίλως…

Την στιγμή που και ο μεγαλύτερος μπατίρης της οικουμένης την ημέρα της γιορτής η των γενεθλίων του κερνά γνωστούς και φίλους, εμείς για λόγους κόστους κρύβουμε τα όπλα απ αυτούς που χάρη στη θυσία τους υπάρχουμε.

Οι νεκροί των Ιμίων Χ. Καραθανάσης, Π. Βλαχάκος, Ε. Γιαλοψός μπήκαν με καμάρι στο ελικόπτερο που κατά τα επίσημα χείλη δεν κατερρίφθη, αλλά "έπεσε" μόνο του (γιατί φαίνεται δεν πέρασε ΚΤΕΟ), τώρα όμως από εκεί που βρίσκονται απαγορεύεται να καμαρώσουν σχηματισμούς ελικοπτέρων γιατί κοστίζουν και μολύνουν. Δεν πήραν πράσινη κάρτα απ την Μπιρμπίλω.

Ο ήρωας Ηλιακης και οι άλλοι πεσόντες αετοί δεν αξίζει να δουν από εκεί που βρίσκονται ένα σχηματισμό μαχητικών να πετούν προς τιμή της θυσίας τους. Το «Γκαζιά και τάλιρο» που έλεγαν οι παλιοί, έγινε ευαγγέλιο για τους ταλιροφονιάδες νεότερους.

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ που θεωρείται παγκοσμίως ανεκτίμητη, ΜΠΗΚΕ ΔΙΑΤΙΜΗΣΗ. Λες και είναι τοστ δε κυλικείο αεροδρομίου. Λες και είναι καφές σε μπαρ πλοίου.
Σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης αν κάτι θεωρείται αντικειμενικά ανεκτίμητο είναι η ΤΙΜΗ. Όχι απαραίτητα η στρατιωτική. Η ανθρώπινη τιμή, είτε αφορά πεσόντες ήρωες είτε ανθρωπόμορφους γυμνοσάλιαγκες. Οι ίδιοι οι διατιμητές της μέχρι και για κατάργηση του θρησκευτικού όρκου μιλάνε ζητώντας αντικατάστασή του με ΟΡΚΟ ΤΙΜΗΣ.

ΠΟΙΑΣ ΤΙΜΗΣ ΡΕ ΜΑΓΚΕΣ?

ΑΥΤΗΣ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΒΑΖΕΤΕ ΣΕ ΔΙΑΤΙΜΗΣΗ?

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΕΙΤΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΤΙΜΗ ΡΕ ΜΑΓΚΕΣ, ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΕΙΛΩ ΑΦΟΒΑ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ?

ΣΕ ΠΟΙΑ ΤΙΜΗ ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ?

Σε αυτή του γνωστού Παχύδερμου των Ιμίων που θεωρούσε την σημαία κουρελόπανο και παρακαλούσε να την πάρει ο άνεμος, ή σε αυτή του σημερινού Παχύδερμου – «Καθηγητή» του συνταγματικού δικαίου που μπέρδεψε τις παρελάσεις με τις πασαρέλες και τα στρατόπεδα με εμπορικές εκθέσεις?
Βέβαια έχει ένα ελαφρυντικό. Για να παρουσιάσεις όπλα πρέπει αυτά να είναι όπλα. Ούτε άρματα χωρίς βλήματα που πήραν οι προηγούμενοι, προφανώς γιατί ήταν οι ίδιοι βλήματα, ούτε υποβρύχια που γέρνουν γιατί εκτός από το ότι ήταν βλήματα αυτοί που τα παρέλαβαν, είχαν πάρει και «σασί», ούτε αεροσκάφη τυφλά σαν την μαύρη τύφλα που τους δέρνει.

Αναρωτιέμαι ποιο θα ναι το επόμενο βήμα. Πλαστικά στεφάνια ίσως πολλαπλών χρήσεων? Βλέποντας να έχουν τρυπήσει ακόμα και τον πάτο κάθε συστήματος αξιών τα παχύδερμα της πολιτικής τίποτα πια δεν αποκλείω.

Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση είναι ότι αυτοί που πρέπει να μιλήσουν ΔΕΝ μιλούν. Ποιοι είναι αυτοί? Οι Στρατηγοί Απάνεμοι, και όχι μόνο. Αφού το έχουν ράψει κανονικά, θα στηθούν δίπλα στον Άγνωστο Στρατιώτη και καμαρωτοί σαν γαλοπούλες, θα συμμετάσχουν σαν βουβά φαντάσματα στην αθλιότητα του Παχύδερμου πολιτικού διοικητή τους. Αντί να ξηλώσουν οι ίδιοι τα γαλόνια τους και «να του τα δώσουν στο χέρι» βάζοντάς τον στη θέση του θα στέκονται δίπλα του και θα καμαρώνουν…

Με πρώτο και καλύτερο τον «Μεγάλο Αρχηγό» τους. Ποιος είναι αυτός?
Αυτός που το Σύνταγμα στο άρθρο 45 τον ορίζει ως αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτός που άλλαξε δρομολόγιο όταν πήγε στο Αγαθονήσι μην τυχόν και στεναχωρήσει την Τουρκία, αλλά κατά τα άλλα όποτε δεν έχει τι να κάνει βγάζει λόγους με εκθέσεις ιδεών γαυγίζοντας σαν λουλού του καναπέ για τρομάξει ο κλέφτης. Αυτός που προσυπογράφει τον νέο πίνακα διατίμησης της στρατιωτικής τιμής που του πάσαρε το παχύδερμο, περιμένοντας υπομονετικά την επανεκλογή του

«Δείξε μου τον αρχηγό σου να μετρήσω την αξία σου», έλεγαν οι Ιάπωνες σαμουράι που είχαν άγνοια διατίμησης στο μεγαλείο της ψυχής του μαχητή.

Κάποτε είχαμε να δείξουμε έναν Μεγαλέξανδρο έναν Θεμιστοκλή έναν Λεωνίδα, έναν Κολοκοτρώνη έναν Λοχία Ίντζο και δεκάδες άλλους που οι ψυχούλες τους είναι θαμώνες του μνημείου που οι σημερινοί μας ηγέτες νομίζουν ότι είναι πασαρέλα.

Σήμερα τι έχουμε να δείξουμε?
Τον κύριο «συνταγματολόγο» και τους Στρατηγούς Απάνεμους μαζί με τον νέο τους πίνακα διατίμησης…

Γράφει ο ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
http://radar-gr.blogspot.com/2010/01/blog-post_9423.html
...........................................................


25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010: Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
(Πλατεία Συντάγματος. Παραπλεύρως της Βουλής. Προσοχή στην … έντασι των μεγαφώνων!)

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

25 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ένα Μουσικό αφιέρωμα για την Εθνική Εορτή (+ 1 κείμενο του Μακρυγιάννη)

25 Marzo 1821 - 25 Marzo 2010; Una piccola dedica musicale sulla Festa Nazionale (con 5 video-canzoni + 1 brano di Makrigiannis)

Προσμένοντας έναν νέο Ευαγγελισμό για την ταλαίπωρη Πατρίδα και το ένδοξο Έθνος των Ελλήνων...

ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΙ ΑΔΥΝΑΤΟΙ
Εκεί οπού ‘φκιανα τις θέσεις εις τους Μύλους ήρθε ο Ντερνύς να με ιδή.
Μου λέγει:
“Τι κάνεις αυτού; Αυτές οι θέσεις είναι αδύνατες, τί πόλεμο θα κάμετε με τον Μπραϊμη αυτού;”
- Του λέγω, είναι αδύνατες οι θέσεις κ’ εμείς, όμως είναι δυνατός ο Θεός ο πού μας προστατεύει, και θα δείξωμεν την τύχη μας σ’ αυτές τις θέσεις τις αδύνατες. Κι αν είμαστε ολίγοι εις το πλήθος του Μπραϊμη, παρηγοριώμαστε μ’ έναν τρόπον ότι η τύχη μάς έχει τους Έλληνες πάντοτε ολίγους. Ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θεριά πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε, τρώνε από μας και μένει και μαγιά. Και οι ολίγοι αποφασίζουν να πεθάνουν, κι όταν κάνουν αυτείνη την απόφασιν, λίγες φορές χάνουν και πολλές κερδαίνουν. Η θέση όπου είμαστε σήμερα εδώ είναι τοιούτη, και θα ιδούμεν την τύχη μας οι αδύνατοι με τους δυνατούς.
- “Τρε μπιέν”, λέγει κι’ αναχώρησε ο ναύαρχος.
(Στρατηγός Μακρυγιάννης, “Απομνημονεύματα”)


ΜΟΥΣΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟΑΦΙΕΡΩΜΑ
1. 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 (μικρό προσκλητήριο ΑΘΑΝΑΤΩΝ ΗΡΩΩΝ σε μουσική Π. Χαλκιά)


2. Ο Θούριος του Ρήγα Φερραίου-Βελεστινλή


3. Ελεύθεροι Πολιορκημένοι - Άκρα του Τάφου


4. Ελεύθεροι Πολιορκημένοι - Δρόμο να σχίσουν τα σπαθιά


5.Τη σπάθα σήκωσε και πάλι (ή Αμύνεσθαι περι πάτρης)




Τη σπάθα σήκωσε και πάλι
Του ξένου πάρε το κεφάλι
Τον θάνατό σου καρτεράνε
Χτύπα προτού σε φάνε

Αδέρφε την καρδιά σου να 'ν' ατσάλι
Κάνε την καρδιά σου φυλακή
Ό,τι μας κλέψανε
Και μας ντροπιάσανε
Αν θες να τ' αναστήσεις πάλι
Σήκωσε σπάθα φονική

Τη λευτεριά σου μην τη ζητιανεύεις
Το δίκιο σου με λόγια μη γυρεύεις
Τη σπάθα σήκωσε και πάλι
Του ξένου πάρε το κεφάλι
Τον θάνατό σου καρτεράνε
Χτύπα προτού σε φάνε

Παύλος Μάτεσης (Ερμηνεία: Ν. Ξυλούρης 1976)

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Ορφέα Περίδη, Σικέ (Μια αφιέρωσι). La canzone di Orfeas Peridis “Sike” (chique'= partita truccata) come dedica.

Εν αναμονή της παρουσίασης/σχολιασμού των αποτελεσμάτων του προχθεσινού Σχολικού Περιφερειακού Πρωταθλήματος Σκακιού στην Χαλκίδα σε προσεχή μας ανάρτησι, (ακόμα περιμένουμε την δημοσιοποίησι των λεπτομερών τελικών αποτελεσμάτων της διοργάνωσης και των σχετικών προκρίσεων –ούτε μας κοινοποιήθηκαν μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ούτε τις βλέπουμε ακόμα αναρτημένες στην διεθνή διαδικτυακή διεύθυνσι των chess results), μια προσωπική μουσική αφιέρωσι σε εκείνους ή εκείνες που φέρονται να δήλωσαν πως ...πήρανε το αίμα τους πίσω:
Το διδακτικό και -σαν ελληνικό ροκάκι- "ξεσηκωτικό" τραγούδι του αγαπημένου μας τραγουδοποιού Ορφέα Περίδη με τον τίτλο «Σικέ».
(Θεωρούμε πως ταιριάζει και γενικότερα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της κοινωνικοπολιτιστικής κρίσης και παρακμής και δή της –εισαγόμενης στην χώρα μας- οικονομικής τρομοκρατίας !)

Ορφέα Περίδη Σικέ!



ΣΙΚΕ
Μια κούκλα φουσκωτή, μ’ ένα μπικίνι
Και μια εκτόνωση προκάτ, που μου τη δίνει
Η πλαστική κονκάρδα της ελευθερίας
Κι ο αυνανισμός που είναι κατά της αϋπνίας


Δεν πάω απόψε στον αγώνα
Δεν πάω απόψε στον αγώνα, με τα πριμ
Γιατί το σκορ εγώ το ξέρω
Γιατί το σκορ εγώ το ξέρω από πριν


Σικέ όλα σικέ, σικέ
Σικέ όλα σικέ και μιλημένα
Σικέ όλα σικέ, σικέ
Ψεύτικα και στημένα


Στο κομοδίνο πλάι στη ντιβανοκασέλα
Εκεί που αφήνεις το νερό με τη μασέλα
Ρίχνεις μαζί το σηματάκι της ειρήνης
Και το πρωί το ξαναβάζεις να ομορφύνεις


Δεν πάω απόψε στην πορεία πασατέμπο
Όχι πορείες μ’ άδεια απ’ τις αρχές
Δεν κάνω έρωτα με κούκλα
Δεν κάνω έρωτα με κούκλες φουσκωτές


Σικέ όλα σικέ, σικέ
Σικέ όλα σικέ και μιλημένα
Σικέ όλα σικέ, σικέ
Ψεύτικα και στημένα


Μια κούκλα φουσκωτή, μ’ ένα μπικίνι
Και μια εκτόνωση προκάτ, που μου τη δίνει
Δεν έχω σώμα πια, όραμα πια δεν έχω
Και από τα κόκκαλα βγαλμένος δεν αντέχω…



Ορφέας Περίδης
(Άχ Ψυχή Μου Φαντασμένη)

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Σε εκδήλωσι της ΕΛΜΕ στην Χαλκίδα ο Γ. Δελαστίκ. Αναδημοσίευσι του άρθρου του για το δημοψήφισμα (του απίστευτου 93% ΟΧΙ) στην Ισλανδία.

Με μεγάλη –ασυγχώρητη, θα λέγαμε- καθυστέρησι πληροφορηθήκαμε για μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωσι που θα γίνη απόψε στην Χαλκίδα.
Η Ένωσι Λειτουργών Μέσης Εκπαιδεύσεως, (ΕΛΜΕ), σε συνεργασία με την Ένωσι Ελλήνων Φυσικών (Παράρτημα Ευβοίας) διοργανώνουν εκδήλωσι στην πόλι μας με θέμα «Οικονομική κρίση και εξωτερική πολιτική» και κεντρικό ομιλητή τον διακεκριμένο από τον χώρο της έντυπης δημοσιογραφίας δημοσιογράφο (για χρόνια στην «Καθημερινή», τελευταία αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Έθνος») Γιώργο Δελαστίκ.
Η εκδήλωσι αυτή είναι προγραμματισμένη για απόψε στις 19.00, στην αίθουσα της ΔΗ.Κ.Ε.Χ (πρώην ΔΕΠΑΧ), Αβάντων 50 στην Χαλκίδα, και επειδή, δυστυχώς, δεν θα τα καταφέρουμε ως Ιστολόγιο να παρευρεθούμε, ας σας δείξουμε (αναδημοσιεύοντας) ένα δείγμα της μαχητικότητας του ικανού, έγκυρου και με εθνικά αντανακλαστικά κ. Δελαστίκ από πρόσφατη αρθρογραφία του (το αποκαλυπτικό κείμενό του για το δημοψήφισμα του απίστευτου 93% ΟΧΙ στην πληρωμή των χρεών προς την ΕΕ, στην μικρή πλην εθνικά υπερήφανη Ισλανδία):


Οι Βίκινγκ είπαν «΄Οχι» με... 93%!

Εμβρόντητη η Ευρώπη έμαθε το ασύλληπτο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που προκάλεσαν στην Ισλανδία οι πολίτες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αρνούμενοι να αποδεχθούν οι πρώτοι και να επικυρώσει τυπικά ο δεύτερος τη ληστρική συμφωνία που είχαν επιβάλει στην ψοφοδεή σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της χώρας η Βρετανία και η Ολλανδία.
Πρέπει να είναι η μοναδική περίπτωση δημοκρατικής χώρας που σε ένα δημοψήφισμα το «Οχι» πήρε... 93,2% (!!!) και το «Ναι» μόλις... 1,8%, με τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια λευκά ή άκυρα.
Ούτε οι ανεμοθύελλες ούτε οι παγωμένες βροχές που σάρωναν το Σάββατο την Ισλανδία απέτρεψαν τους σκληροτράχηλους απογόνους των Βίκινγκ από το να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για να εκφράσουν την οργή τους και να απορρίψουν την κατάπτυστη συμφωνία οικονομικής υποδούλωσης της χώρας που είχε αποδεχθεί η κυβέρνηση και είχε κατορθώσει να περάσει και από τη Βουλή.
Το χαμηλότερο ποσοστό του «Οχι» σημειώθηκε στην... «ενδοτική» πρωτεύουσα της Ισλανδίας, το Ρέικιαβικ, και ήταν 91,7%, με το «Ναι» να ανέρχεται στο ποσοστό - ρεκόρ του... 2,2%! Το υψηλότερο ποσοστό του «Οχι» σημειώθηκε στο κατεξοχήν αλιευτικό νότιο τμήμα του νησιού - 95,2%!
Οι Ισλανδοί ανέτρεψαν πέρυσι τέτοια εποχή με τις διαδηλώσεις τους την προηγούμενη κυβέρνηση της Δεξιάς, η οποία σε στενή συνεργασία με υπερφίαλους Ισλανδούς τραπεζίτες οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία, καθώς οι ισλανδικές τράπεζες ανέπτυξαν στο εξωτερικό δραστηριότητες (με δανεικά, εννοείται, κεφάλαια) με τζίρο... δέκα φορές το ΑΕΠ της Ισλανδίας!
Η κεντροαριστερή κυβέρνηση που έφεραν οι Ισλανδοί στην εξουσία αποδείχθηκε τραγικά χειρότερη της Δεξιάς και προφανώς ανεπαρκής να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ισλανδικού λαού.
Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας έκαναν την εξής απάτη: αποζημίωσαν αυτές, ως μη όφειλαν, τους περίπου 350.000 Βρετανούς και Ολλανδούς καταθέτες μιας χρεοκοπημένης ισλανδικής ηλεκτρονικής τράπεζας και στη συνέχεια άρχισαν να εκβιάζουν την ισλανδική κυβέρνηση να πληρώσει ο... ισλανδικός λαός 5 δισεκατομμύρια και πλέον δολάρια στο Λονδίνο και στη Χάγη! Κάθε Ισλανδός πολίτης, ακόμη και τα βρέφη, θα έπρεπε δηλαδή να καταβάλει... 15.000 δολάρια στους τυχοδιώκτες πελάτες της ισλανδικής τράπεζας στην Ολλανδία και στη Βρετανία!
Το απαράδεκτο είναι ότι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ρέικιαβικ υπέκυψε στον αγγλοολλανδικό εκβιασμό. Οι Ισλανδοί ξεσηκώθηκαν και πάλι και τελικά την τσάκισαν πολιτικά με το συντριπτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Προσπάθησαν οι ξένοι, οι Άγγλοι και οι Ολλανδοί μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, να τρομοκρατήσουν τον ισλανδικό λαό για να σκύψει το κεφάλι και να μην αντιταχθεί στη συμφωνία. Και με τι δεν τον απείλησαν! Ότι θα τους κόψει το ΔΝΤ τα δάνεια σωτηρίας της οικονομίας τους. Οτι θα μπλοκάρει η ΕΕ τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ισλανδία. Οτι θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο την πιστοληπτική ικανότητα της Ισλανδίας οι γνωστοί τρεις οίκοι αξιολόγησης, τα γνωστά όργανα της διεθνούς κερδοσκοπίας. Ότι θα καταστραφεί και θα χρεοκοπήσει εντελώς η Ισλανδία, αν ψηφίσουν «Όχι».
Μάταιος κόπος! Οι ανυπότακτοι Βίκινγκ τους απάντησαν με το απίστευτο 93,2% του «Οχι», ενώ μόλις το 1,8% υπέκυψε στους εκβιασμούς και ψήφισε «Ναι». Ένα κράτος με μόλις 320.000 κατοίκους αψήφησε την κάποτε κυρίαρχο του κόσμου Βρετανία με τα 60.000.000 κατοίκους της και την οικονομικά πανίσχυρη Ολλανδία με τα 15.000.000 κατοίκων!
Οσο για τις απειλές τους, είχαν το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα. Ενώ το 2008, υπό τον πανικό της κατάρρευσης και της χρεοκοπίας, οι φοβισμένοι Ισλανδοί ήταν για πρώτη φορά κατά τις δημοσκοπήσεις έτοιμοι να θυσιάσουν την εθνική τους ανεξαρτησία και να ενταχθούν στην ΕΕ για να σωθούν μέσω ευρώ, οι εκβιασμοί της Κομισιόν, της Αγγλίας και της Ολλανδίας ανέτρεψαν εκ νέου την κατάσταση. Τώρα, άνω του 70% των Ισλανδών τάσσεται εναντίον της ένταξης στην ΕΕ και μάλιστα τάσσεται κατά και το 63% των Ισλανδών επιχειρηματιών! Είναι προφανές ότι οι Βίκινγκ δεν έχουν μάθει να παραδίδονται...
ΠΑΡΑΣΙΤΑ
Πολιτικοί χωρίς αξιοπρέπεια
Καρεκλοκένταυροι χωρίς την παραμικρή πολιτική αξιοπρέπεια αποδεικνύονται για δεύτερη φορά οι Ισλανδοί πολιτικοί. Οποιαδήποτε κυβέρνηση έβλεπε μια συμφωνία της με ξένες χώρες να απορρίπτεται σε δημοψήφισμα με το απίθανο ποσοστό του 93%, θα έσπευδε να παραιτηθεί και να εξαφανιστεί από προσώπου γης λόγω ντροπής. Αντιθέτως, θρασύτατη η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γιοχάνα Σίγκουρδαρντόουτιρ δήλωσε ότι, παρά το εξευτελιστικό γι’ αυτήν αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος... «δεν θα υπάρξει καμιά επίπτωση στη ζωή της κυβέρνησης»!

Είναι προφανές ότι η ηθική διαφθορά και ο παχυδερμισμός του πολιτικού κατεστημένου, που οδηγεί στην αβυσσαλέα απομάκρυνσή του από τις λαϊκές διαθέσεις, κάθε άλλο παρά μόνο ελληνικό φαινόμενο είναι.


Γιώργος Δελαστίκ,
08 Μαρτίου 2010 - εφ. ΕΘΝΟΣ

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Ο «ΑΒΑΞ και ΠΕΣΣΟΙ» στα ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ Αν. ΣΤΕΡΕΑΣ, ΠΑΙΔΩΝ ΕΦΗΒΩΝ – ΝΕΑΝΙΔΩΝ. ΑΜΦΙΣΣΑ 13.3.2010 (Γύρος 1 και 2) [+ Foto]

Campionati Individuali Giovanili (Prima fase: Amfissa, 13.03.2010)

ΜΕ 10 ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ
Ενθαρρυντική αποδεικνύεται η πρώτη συμμετοχή του Σκακιστικού Τμήματος του Αθλητικού Εκ. Κέντρου «ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ» στα Ατομικά Πρωταθλήματα Αν. Στερεάς, Παίδων Εφήβων – Νεανίδων, τα οποία εφέτος άρχισαν το προηγούμενο Σάββατο (και πρόκειται να ολοκληρωθούν τέλος του μηνός) στην Άμφισσα (οι αγώνες διεξάγονται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου).
Με μια δεκαμελή αποστολή, ο Σύλλογός μας αναμετρά τις δυνάμεις του σε πέντε (5) ατομικά πρωταθλήματα. Τρία αγοριών (Κάτω από 8, 12 και 14 ετών) και δύο κοριτσιών (Κάτω από 10 και κάτω από 16 ετών).
Διάφορες αιτίες στέρησαν απο τους άλλους νεαρούς σκακιστές μας την δυνατότητα ευρύτερης συμμετοχής στην σημαντικότατη αυτή διοργάνωσι: Κυριότατα η μεγάλη απόστασι και η ταλαιπωρία του ταξιδιού και δευτερευόντως το γεγονός της αβεβαιότητας –μέχρι τελευταία στιγμή- στον τόπο διεξαγωγής του Περιφερειακού Σχολικού, αν δεν φόβισαν, προβλημάτισαν τους γονείς των παιδιών- αθλητών μας.

Στην πρώτη φάσι τα αναλυτικά αποτελέσματα των αθλητών μας την α΄ μέρα των αγώνων:

ΑΓΟΡΙΑ Κ-8
Δύο συμμετοχές:
ΜΠΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ Νικόλαος και ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ ΠΑΡΙΣ
Αποτελέσματα 2 πρώτων γύρων:
ΜΠΕΝΕΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛ - ΜΠΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1-0
ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ - ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 1-0
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΡΙΣ. 1-0
ΜΠΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1 – 0 (bye)

Η προσωρινή Βαθμολογία εδώ.

Κ – 12
Τρείς συμμετοχές:
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος, ΚΑΒΒΑΘΑΣ Κωνσταντίνος και ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ Γεώργιος
Αποτελέσματα 2 πρώτων γύρων:

ΛΥΤΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1-0
ΜΟΣΚΑΧΛΑΪΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ - ΜΑΡΙΟΣ - ΚΑΒΒΑΘΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1-0
ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1 – 0 (bye)

ΑΝΔΡΕΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ - ΑΝΔΡΕΑΣ - ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1-0
ΚΑΒΒΑΘΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΒΑΡΖΑΚΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1-0
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ΤΑΓΚΑΛΗΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ 1-0
Η προσωρινή Βαθμολογία εδώ.
Κ – 14
ΚΥΜΟΥΡΤΖΗΣ Αγαθοκλής και ΜΕΤΑΞΑΣ Μιλτιάδης
Αποτελέσματα 2 πρώτων γύρων:
ΚΥΜΟΥΡΤΖΗΣ ΑΓΑΘΟΚΛΗΣ - ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ - ΜΑΓΚΛΑΡΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 0-1
ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΜΙΧΑΗΛ - ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ - ΜΕΤΑΞΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ 1-0
ΚΑΤΣΕΝΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ΜΕΤΑΞΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ 1-0
ΤΣΕΛΕΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ - ΚΥΜΟΥΡΤΖΗΣ Α.Κ.ΗΣ 0-1

Η προσωρινή Βαθμολογία εδώ.

ΚΟΡΙΤΣΙΑ
Κ – 10
Δύο συμμετοχές: ΤΟΥΡΑΤΖΙΔΗ Μαρία Σταματίνα - ΜΠΕΛΗΓΙΑΝΝΗ Αικατερίνη
Αποτελέσματα 2 πρώτων γύρων:
ΠΟΥΡΝΑΡΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ - ΤΟΥΡΑΤΖΙΔΗ ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ 1-0
ΤΟΥΝΤΑ ΝΕΦΕΛΗ - ΜΠΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ 1-0
ΤΟΥΡΑΤΖΙΔΗ ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ - ΜΠΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ½ - ½

Η προσωρινή Βαθμολογία εδώ.


Κ – 16
Μία συμμετοχή: η Αναστασία ΤΣΑΓΑΝΑΚΗ
Αποτελέσματα:
ΧΡΙΣΤΟΦΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ - ΤΣΑΓΑΝΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 1-0

Η προσωρινή Βαθμολογία εδώ.


Οι αγώνες θα συνεχιστούν και τα πρωταθλήματα θα ολοκληρωθούν κατά το Σαββατοκύριακο 27-28 Μαρτίου στο ίδιο μέρος.

Πρόγραμμα επόμενης αγωνιστικής:

ΑΓΟΡΙΑ Κ-8
ΑΝΔΡΕΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ - ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ Π. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
ΜΠΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΤΣΙΚΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ – ΠΑΝ.

ΑΓΟΡΙΑ Κ-12
ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΚΑΒΒΑΘΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΑΓΟΡΙΑ Κ-14
ΜΕΤΑΞΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ - ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ


ΚΟΡΙΤΣΙΑ
Κ – 10
Round 3 on 2010/03/27 at 11:00
ΠΟΥΡΝΑΡΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ - ΤΟΥΡΑΤΖΙΔΗ ΜΑΡΙΑ – ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ
ΜΠΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ - ΛΥΤΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ5
Round 4 on 2010/03/27 at 16:30
ΤΟΥΡΑΤΖΙΔΗ ΜΑΡΙΑ – ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ - ΛΥΤΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΠΟΥΡΝΑΡΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ - ΜΠΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ4
Round 5 on 2010/03/28 at 11:00
ΤΟΥΝΤΑ ΝΕΦΕΛΗ - ΤΟΥΡΑΤΖΙΔΗ ΜΑΡΙΑ – ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ
ΜΠΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ - ΠΟΥΡΝΑΡΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

Κ – 16:
Round 3 on 2010/03/27 at 11:00
ΤΣΑΓΑΝΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ - ΚΟΥΡΟΥΜΠΑ ΜΑΡΙΑ
Round 4 on 2010/03/27 at 16:30
ΤΣΑΓΑΝΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ - ΧΡΙΣΤΟΦΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
Round 5 on 2010/03/28 at 11:00
ΤΣΑΓΑΝΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑspielfrei
Round 6 on 2010/03/28 at 16:30
ΚΟΥΡΟΥΜΠΑ ΜΑΡΙΑ - ΤΣΑΓΑΝΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΚΑΚΙ. Το Περιφερειακό Αν. Στερεάς στην Χαλκίδα και τα τελικά του Πανελληνίου Σχολικού πάλι στο Πόρτο Καρράς. (Οι Προκηρύξεις)

I BANDI DI GARA DEGLI SCACCHI SCOLASTICI DELLA PERIFERIA E QUELLI DEI FINALI A CALCIDICA (22, 23-24 Aprile 2010)


Μετά από ένα κλίμα παρατεταμένης αβεβαιότητας ανακοινώθηκε πριν από 2-3 μέρες ο τόπος διεξαγωγής του εφετινού Περιφερειακού Σχολικού Πρωταθλήματος για την περιοχή μας.
Το Σωματείο-ανάδοχος του πρόσφατου Νομαρχιακού, η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος «Παλαμήδης ο Ευβοεύς», θα συνδιοργανώση το προσεχές Σαββατοκύριακο (τον χρόνο τον γνωρίζαμε όλοι απο μήνες) από κοινού με την ΕΣΟ τους αγώνες στην πόλι μας και μάλιστα σε κεντρικότατο παραλιακό Ξενοδοχείο.
Σε ηλεκτρονική αλληλογραφία που είχαμε απ’ ευθείας από την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (σημειωτέον ότι το εν λόγω σκακιστικό σωματείο είναι το μοναδικό καί στην πόλι μας καί στην πρώην ΤΕΣΣΑΣ καί στην Ελλάδα γενικώτερα, το οποίο δεν αλληλογραφεί μαζί μας) πληροφορηθήκαμε τις σχετικές λεπτομέρειες διαβάζοντας την «Συμπληρωματική Προκήρυξη» της διοργάνωσης (βλ. παρακάτω).


Παράλληλα, από την ΕΣΟ ανακοινώθηκε και η Συμπληρωματική Προκήρυξι του 22ου Πανελλήνιου Ατομικού Σχολικού και του 8ου Πανελλήνιου Ομαδικού Σχολικού Πρωταθλήματος. Από αυτήν την τελική προφανώς προκήρυξι δεν προκύπτει κάτι διαφορετικό από τα συνήθη θέματα προκρίσεων των «Περιφερειών» και των συστημάτων διεξαγωγής των αγώνων, παρά μόνο οι τελικές λεπτομέρειες για τον τόπο και τον χρόνο.
Έτσι πληροφορούμαστε πως οι αγώνες θα διεξαχθούν «στο υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο (2.000 τ.μ.) του παραθαλάσσιου ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5 αστέρων PORTO CARRAS, στο Νέο Μαρμαρά Σιθωνίας, του Νομού Χαλκιδικής».
Και ότι το πρόγραμμα του Ομαδικού αφορά την ημέρα της Παρασκευής 23 Απριλίου, ενώ το Ατομικό (και το Κλειστό και το Ανοικτό) θα διεξαχθή από ενωρίς το πρωί του Σαββάτου 24 Απριλίου έως το μεσημέρι της Κυριακής 25 Απριλίου. (Τα παιδιά καλούνται να παίξουν έναν εξαντλητικό μαραθώνιο 9 -ή κάποια και 15- παρτίδων σε 28 ώρες!)

Για την πλήρη ενημέρωσι των ενδιαφερομένων αναδημοσιεύουμε καί τις δύο Προκηρύξεις:


Α΄ . ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ


22ο ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ & 8ο ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ
Αρ. πρωτ.:87072/12.03.2010
1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία προκηρύσσει την τελική φάση (Περιφερειακό Σχολικό Πρωτάθλημα Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας) του 22ου Ατομικού Σχολικού Πρωταθλήματος και του 8ου Ομαδικού Σχολικού Πρωταθλήματος για το 2010.
2. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ: Τους αγώνες διοργανώνουν η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία και η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας Παλαμήδης ο Ευβοεύς υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
3. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ:
Το περιφερειακό Ατομικό πρωτάθλημα θα διεξαχθεί Σάββατο 20 Μαρτίου 2010 και το Ομαδικό την Κυριακή 21 Μαρτίου 2010, στο Ξενοδοχείο Παλίρροια στη Χαλκίδα.
Δικαίωμα συμμετοχής
στο ατομικό πρωτάθλημα έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών των νομών Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας που έπαιξαν και προκρίθηκαν στην Προκριματική φάση του 22ου Ατομικού Σχολικού Πρωταθλήματος (Νομαρχιακά). Δικαιούνται επίσης συμμετοχή στο ατομικό και όσοι δεν προκρίθηκαν στο ατομικό, αλλά αγωνίστηκαν στα προκριματικά (Νομαρχιακά) του 8ου Πανελλήνιου Ομαδικού Σχολικού Πρωταθλήματος και προκρίθηκαν με την ομάδα του σχολείου τους.
Εάν κάποιος Μαθητής-τρια που προκρίθηκε στο Ατομικό, συμμετείχε και σε ομάδα η οποία προκρίθηκε στο Ομαδικό τότε, δεν μπορεί να μεταβιβάσει τη πρόκρισή του στο Ατομικό σε άλλο Μαθητή-τρια.
Οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι ομάδες, από το Νομό Ευρυτανίας και τη νήσο Σκύρο, συμμετέχουν απευθείας στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα.
Στο ομαδικό πρωτάθλημα δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι ομάδες των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών των νομών Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, που έπαιξαν και προκρίθηκαν στην Προκριματική φάση του 8ου Ομαδικού Σχολικού Πρωταθλήματος (Νομαρχιακά).
4. ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ:
1) ΑΤΟΜΙΚΟ:
Προκρίνονται οι τρείς πρώτοι-ες μαθητές-τριες της γενικής κατάταξης ανά κατηγορία, συνολικά τριάντα τρείς (33) προκρινόμενοι-μενες, με τη προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ (8) μαθήτριες στο σύνολο των προκρινόμενων.
Εάν δεν υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ (8) μαθήτριες στο σύνολο των προκρινόμενων, τότε προκρίνονται και μέχρι να συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός των οκτώ (8), οι μαθήτριες με τα παρακάτω κριτήρια κατά προτεραιότητα ως εξής:
Α) Βαθμοί,
Β) Θέση,
Γ) Μικρότερη ηλικιακά κατηγορία.
Δεν θα προκριθούν οι μαθητές τη θέση των οποίων κατέλαβαν οι μαθήτριες.
Παράδειγμα 1: Μετά τη διεξαγωγή των αγώνων τα αποτελέσματα ήταν τα ακόλουθα:
ΘΕΣΕΙΣ 1-3
Μαθητές (3) Νηπιαγωγείων
Μαθητές (2) – Μαθήτριες (1) Α’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
Μαθητές (2) – Μαθήτριες (1) Β’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
Μαθήτριες (3) Γ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
Μαθητές (3) Δ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
Μαθητές (2) – Μαθήτριες (1) Ε’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
Μαθητές (3) ΣΤ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
Μαθητές (3) Α’ Γυμνασίου
Μαθητές (3) Β’ Γυμνασίου
Μαθητές (3) Γ’ Γυμνασίου
Μαθητές (3) Λυκείων
ΣΥΝΟΛΟ: Μαθητές (27) – Μαθήτριες (6)
Βάσει αποτελεσμάτων προκρίθηκαν: Μαθητές (27) – Μαθήτριες (6).
Επειδή όμως το ελάχιστο όριο για τις Μαθήτριες είναι (8), τότε με βάσει τα παραπάνω κριτήρια θα προκριθούν άλλες δύο μαθήτριες από οποιαδήποτε κατηγορία καταλαμβάνοντας τις θέσεις των αντίστοιχων μαθητών και με τη δέσμευση υποχρεωτικά (3) Μαθητές – Μαθήτριες ανά κατηγορία, δηλαδή δεν θα ισχύουν τα παραπάνω κριτήρια για τη Γ’ Τάξη Δημοτικού Σχολείου όπου βάσει του παραδείγματος προκρίθηκαν (3) Μαθήτριες.
Παράδειγμα 2: Μετά τη διεξαγωγή των αγώνων τα αποτελέσματα ήταν τα ακόλουθα:
ΘΕΣΕΙΣ 1-3
Μαθητές (3) Νηπιαγωγείων
Μαθητές (1) – Μαθήτριες (2) Α’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
Μαθητές (2) – Μαθήτριες (1) Β’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
Μαθήτριες (3) Γ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
Μαθητές (3) Δ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
Μαθητές (2) – Μαθήτριες (1) Ε’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
Μαθητές (3) ΣΤ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
Μαθητές (3) Α’ Γυμνασίου
Μαθητές (3) Β’ Γυμνασίου
Μαθητές (3) Γ’ Γυμνασίου
Μαθητές (1) – Μαθήτριες (2) Λυκείων
ΣΥΝΟΛΟ: Μαθητές (24) – Μαθήτριες (9)
Προκρίνονται: Μαθητές (24) – Μαθήτριες (9).
Στη περίπτωση που κάποιος Μαθητής-τρια δε δηλώσει συμμετοχή, δικαιούται τη θέση ο/η επόμενος/η, με τη προϋπόθεση ότι δεν επηρεάζει 1)τους ήδη προκρινόμενους και 2) δεν υπερβαίνει η συμμετοχή του/της τις τρείς (3) προκρίσεις ανά κατηγορία, διαφορετικά προκρίνεται ο επόμενος/η που καλύπτει τις παραπάνω προϋποθέσεις.

2) ΟΜΑΔΙΚΟ:
Οι δύο πρώτες ομάδες κατηγορίας Δημοτικού, η πρώτη ομάδα της κατηγορίας Γυμνασίου και η πρώτη ομάδα της κατηγορίας Λυκείου προκρίνονται στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες (Τελική φάση ΕΣΟ).
5. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ:

Α) ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: Θα διεξαχθεί σε τρεις ομίλους: 1 όμιλος Πρωτοβάθμιας (Δημοτικά) και 2 όμιλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια) με σύστημα ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών ανά κατηγορία. Προϋπόθεση για τη δημιουργία ομίλου Λυκείων είναι η συμμετοχή τουλάχιστον 3 ομάδων (πουλ απλών συναντήσεων). Σε αντίθετη περίπτωση και με απόφαση του Διευθυντή Αγώνων και του Επικεφαλής Διαιτητή θα γίνει ενιαίος όμιλος για Γυμνάσια και Λύκεια (σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσει ξεχωριστή κατάταξη και βραβεύσεις). Ο Διευθυντής των Αγώνων σε συνεννόηση με τον επικεφαλής διαιτητή μπορεί να αλλάξει το σύστημα των αγώνων ανάλογα με τον τελικό αριθμό των συμμετοχών.

Β) ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: Οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε ομίλους κατά τάξη και θα αγωνιστούν με Ελβετικό σύστημα 5-7 γύρων, ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων. Η αρχική κατάταξη στους ομίλους θα γίνει με αλφαβητική σειρά για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια ενώ στα Λύκεια σύμφωνα με τα εθνικά ΕΛΟ της 1.1.2010. Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 11 κατηγορίες:
1. Μαθητές-Μαθήτριες Νηπιαγωγείων
2. Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
3. Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
4. Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
5. Μαθητές-Μαθήτριες Δ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
6. Μαθητές-Μαθήτριες Ε’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
7. Μαθητές-Μαθήτριες ΣΤ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
8. Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Γυμνασίου
9. Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Γυμνασίου
10. Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Γυμνασίου
11. Μαθητές-Μαθήτριες Λυκείων

6. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ:
Οι αγώνες στο Ομαδικό Πρωτάθλημα και στο Ατομικό Πρωτάθλημα θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης για κάθε αθλητή, 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο αθλητής, παίρνει ακόμη δέκα δευτερόλεπτα (10”) χρόνου σκέψης.

7. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:

Α) ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: Οι τελικοί αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα :
Σάββατο 20 Μαρτίου 2010 Εγγραφές 09:00 – 09:50
Σάββατο 20 Μαρτίου 2010 Τελετή Έναρξης 10:00
Σάββατο 20 Μαρτίου 2010 Έναρξη 10:30
Β) ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: Οι τελικοί αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα :
Κυριακή 21 Μαρτίου 2010 Εγγραφές 09:00 – 09:30
Κυριακή 21 Μαρτίου 2010 Τελετή Έναρξης 09:30
Κυριακή 21 Μαρτίου 2010 Έναρξη 10:00

Η οριστική επιβεβαίωση των συμμετοχών για το Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων το Σάββατο 20 Μαρτίου, ώρα 09:00 - 09:50 και για το Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα την Κυριακή 21 Μαρτίου, ώρα 09:00 - 09:30.

8. ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ: Θα ισχύσουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας:
Α) Για το ομαδικό πρωτάθλημα: Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια κατάταξης των ομάδων είναι κατά σειρά :
(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (βαθμοί, πόντοι, εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Το σύνολο των πόντων σε όλους τους αγώνες.
(γ). Το σύνολο των πόντων κατά σειρά στη 1η σκακιέρα, στη 2η, κ.ο.κ

Β) Για το ατομικό πρωτάθλημα:
Για ελβετικό σύστημα
(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).
(γ). Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων).
(δ). Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

Για κυκλικό σύστημα (round robin)
(α). Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
(β). Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
(γ). Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων (τα μεταξύ τους αποτελέσματα)..


9. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΩΝΩΝ
Τσουνής Γεώργιος- Παπακωνσταντίνου Κωνσταντίνος-Κρυονερίτης Χρήστος-Γεώργιος Συκαράς
10. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: Οι Διαιτητές θα οριστούν από την Τ.Ε.Δ.
11. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ: Η Επιτροπή Ενστάσεων θα ορισθεί πριν την έναρξη των ατομικών πρωταθλημάτων με ευθύνη της διεύθυνσης των αγώνων.
12. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ:
Θα βραβευτούν στο ατομικό οι τρείς πρώτοι μαθητές και οι τρείς πρώτες μαθήτριες ανά κατηγορία και στο ομαδικό οι τρείς πρώτες ομάδες ανά κατηγορία.
Στη περίπτωση που μία Μαθήτρια καταλάβει μια εκ των τριών θέσεων στη γενική κατάταξη, βραβεύεται και για τις δύο διακρίσεις.


13. ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ: Η σύνθεση των ομάδων θα είναι 4μελής (+2 αναπληρωματικοί) με υποχρεωτική συμμετοχή 1 τουλάχιστον κοριτσιού στην 4η σκακιέρα. Οι ομάδες με την έναρξη των αγώνων θα δηλώσουν τη βασική σύνθεσή τους (αποτελούμενη από 4 μέλη και 2 αναπληρωματικά), με μοναδικό περιορισμό τη συμμετοχή μαθήτριας στην 4η σκακιέρα. Η σειρά των σκακιέρων στη βασική σύνθεση δεν αλλάζει και ισχύει για όλο το πρωτάθλημα.

Κάθε ομάδα υποχρεούται να προσκομίσει, πριν την έναρξη των αγώνων, στον επικεφαλής διαιτητή, βεβαίωση του σχολείου ότι όλα τα μέλη της είναι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου.

14. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Τα Σωματεία της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να δηλώσουν τη συμμετοχή όλων των σκακιστών και σκακιστριών της περιοχής τους μέχρι και την Τετάρτη 17η Μαρτίου 2010 στο διοργανωτή κ. Γεώργιο Τσουνή στο fax: 22210 85737 και στο e-mail : tsounisg@otenet.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 2221085735 & 6932 274274
Στις δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να συμπεριληφθούν:

1) οι σκακιστές και σκακίστριες που προκρίθηκαν από τα ατομικά πρωταθλήματα των περιοχών τους,
2) oι σκακιστές και σκακίστριες που δικαιούνται απευθείας συμμετοχή στους τελικούς αγώνες,
3) όσοι έχουν προκριθεί με τις ομάδες τους στο ομαδικό πρωτάθλημα

Διευκρινίζεται ότι τα Σωματεία είναι υπεύθυνα για το έλεγχο του δικαιώματος και τη δήλωση συμμετοχής των μαθητών που προκρίνονται από το ομαδικό στο ατομικό σύμφωνα με όσα ρητά ορίζονται στο άρθρο 4 της παρούσας προκήρυξης.
15. Την ευθύνη μεταφοράς και φύλαξης των μαθητών-τριών στο χώρο των αγώνων, φέρουν οι γονείς και οι συνοδοί αυτών.
16. ΓΕΝΙΚΑ: Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.


Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ / Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ /
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ



Β΄ . ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ:
22ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (2010)
8ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (2010)
Αριθ. Πρωτ.: 87071/12-3-2010
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Φόρμα δήλωσης συμμετοχής: Word αρχείο PDF αρχείο

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ: Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία προκηρύσσει την τελική φάση του 22ου Πανελλήνιου Ατομικού Σχολικού Πρωταθλήματος και του 8ου Πανελλήνιου Ομαδικού Σχολικού Πρωταθλήματος για το 2010.

2. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ: Τους αγώνες διοργανώνουν η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία σε συνεργασία με το Πόρτο Καρράς, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Την οργανωτική ευθύνη θα έχει ο Νίκος Καλέσης.

3. ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ: Οι θέσεις πρόκρισης των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών καθορίζονται σύμφωνα με τον επόμενο πίνακα:


Α/Α ΕΝΩΣΕΙΣ – ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΑΝΑ ΤΑΞΗ ΣΥΝΟΛΟ ΔΗΜΟΤΙΚΑ-ΓΥΜΝΑΣΙΑ-ΛΥΚΕΙΑ
1 Ε.Σ.Σ. ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 115 39 14 154 13
2 Ε. Σ. Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 75 24 9 99 9
3 Ε. Σ. Σ. ΚΡΗΤΗΣ 66 22 8 88 7
4 Ε. Σ. Σ. ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ / ΘΡΑΚΗΣ 41 14 5 55 5
5 Ε. Σ. Σ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ & ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 41 14 5 55 5
6 Ε. Σ. Σ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 41 14 5 55 5
7 Ε. Σ. Σ. ΠΕΡΙΦ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 25 8 3 33 5
8 Τ.Ε. Σ. Σ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 25 8 3 33 4
9 Τ.Ε. Σ. Σ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 25 8 3 33 4
10 Τ.Ε. Σ. Σ. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ 25 8 3 33 4
11 Τ.Ε. Σ. Σ. ΑΙΓΑΙΟΥ 25 8 3 33 4
ΣΥΝΟΛΑ ΠΡΟΚΡΙΣΕΩΝ 504 167 61 671 65
ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗ 10 10 2 20 -
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 514 177 63 691 65
4. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Δικαιούνται συμμετοχή στην Τελική Φάση όσοι πήραν τις προκρίσεις ανά τάξη σύμφωνα με τον έως σήμερα ισχύοντα πίνακα θέσεων πρόκρισης ανά Ένωση και Τοπική Επιτροπή και το σύστημα των επιλαχόντων που έως σήμερα ισχύει. Για παράδειγμα εάν από τους πρώτους 5 προκριθέντες μιας τάξης δεν επιθυμούν τη συμμετοχή τους στην τελική φάση οι τρεις, αυτοί αναπληρώνονται από τον 6ο, 7ο και 8ο κ.ο.κ.
Οι ατομικές προκρίσεις είναι υποχρεωτικά ανά τάξη έτσι ώστε να μην υπάρξουν δυσανάλογες συμμετοχές ανά κατηγορία. Η ΕΣΟ θα ασκήσει έλεγχο στις δηλώσεις συμμετοχής των ενώσεων – τ.επιτροπών και δεν θα γίνει δεκτή καμία υπέρβαση στον αριθμό των προκρίσεων ανά τάξη.

Δικαιούνται επίσης συμμετοχή στην Τελική Φάση και όσοι δεν προκρίθηκαν στο ατομικό, αλλά αγωνίστηκαν στα προκριματικά ομαδικά, προκρίθηκαν με την ομάδα του σχολείου τους και έλαβαν μέρος στο 8ο Πανελλήνιο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα. Διευκρινίζεται ότι η παραπάνω ρύθμιση αφορά αποκλειστικά όσους δεν έχουν προκριθεί στο ατομικό πρωτάθλημα.

Στο ομαδικό είναι υποχρεωτική η συμμετοχή τουλάχιστον 1 ομάδας από κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης (Δημοτικά, Γυμνάσια ή Λύκεια).

Η ΕΣΟ μπορεί να δώσει ένα μικρό αριθμό επιπλέον προκρίσεων σε περιοχές που έχουν λίγες θέσεις αλλά διεξάχθηκαν προκριματικά με μεγάλο αριθμό συμμετοχών (απόφαση ΔΣ 2.12.2008).

5. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ – ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ: Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο (2.000 τ.μ.) του παραθαλάσσιου ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5 αστέρων PORTO CARRAS, στο Νέο Μαρμαρά Σιθωνίας, του Νομού Χαλκιδικής. Η αίθουσα των αγώνων θα είναι κλιματιζόμενη χωρίς περιβαλλοντικούς θορύβους. Οι διοργανωτές έχουν προβλέψει χώρους αναμονής των συνοδών καθώς και αίθουσες παράλληλων εκδηλώσεων.

6. ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:

Α) ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: Θα διεξαχθεί σε τρεις ομίλους: 1 όμιλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά) και 2 όμιλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια) με Ελβετικό σύστημα 6 γύρων. Προϋπόθεση για τη δημιουργία ομίλου Λυκείων είναι η συμμετοχή τουλάχιστον 6 ομάδων (πουλ 5 γύρων). Σε αντίθετη περίπτωση και με απόφαση του Διευθυντή Αγώνων και του Επικεφαλής Διαιτητή θα γίνει ενιαίος όμιλος για Γυμνάσια και Λύκεια (σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσει ξεχωριστή κατάταξη και βραβεύσεις). Ο Διευθυντής των Αγώνων σε συνεννόηση με τον επικεφαλής διαιτητή μπορεί να αλλάξει το σύστημα των αγώνων ανάλογα με τον τελικό αριθμό των συμμετοχών.

Β) ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: Οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε ομίλους κατά τάξη και θα αγωνιστούν με Ελβετικό σύστημα 9 γύρων. Η αρχική κατάταξη στους ομίλους θα γίνει με αλφαβητική σειρά για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια ενώ στα Λύκεια σύμφωνα με τα εθνικά ΕΛΟ του Ιανουαρίου 2010. Σε περίπτωση μικρού αριθμού συμμετεχόντων (λιγότερες από 20) μπορεί να διεξαχθούν λιγότεροι γύροι ή και τουρνουά πουλ. Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 11 κατηγορίες:

1. Μαθητές-Μαθήτριες Νηπιαγωγείων
2. Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
3. Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
4. Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
5. Μαθητές-Μαθήτριες Δ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
6. Μαθητές-Μαθήτριες Ε’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
7. Μαθητές-Μαθήτριες ΣΤ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
8. Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Γυμνασίου
9. Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Γυμνασίου
10. Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Γυμνασίου
11. Μαθητές-Μαθήτριες Λυκείων

7. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ:
Οι αγώνες στο Ομαδικό Πρωτάθλημα και στο Ατομικό Πρωτάθλημα θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης για κάθε αθλητή, 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο αθλητής, παίρνει ακόμη δέκα δευτερόλεπτα (10”) χρόνου σκέψης.

8. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:

Α) ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: Οι τελικοί αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα :
Παρασκευή 23 Απριλίου 2010 Τελετή Έναρξης 10:00
Παρασκευή 23 Απριλίου 2010 1ος – 3ος Γύρος Έναρξη 10:30
Παρασκευή 23 Απριλίου 2010 4ος – 6ος Γύρος Έναρξη 17:00

Β) ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: Οι τελικοί αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα :

Σάββατο 24 Απριλίου 2010 1ος – 3ος Γύρος Έναρξη 09:30
Σάββατο 24 Απριλίου 2010 4ος – 6ος Γύρος Έναρξη 17:00
Κυριακή 25 Απριλίου 2010 7ος – 9ος Γύρος Έναρξη 09:00
Κυριακή 25 Απριλίου 2010 Τελετή Λήξης Έναρξη 13:30

Η οριστική επιβεβαίωση των συμμετοχών για το Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων την Παρασκευή 23 Απριλίου, ώρα 17:00 - 21:00 και με βάση τους πίνακες ανά κατηγορία, που θα έχουν αναρτηθεί στο χώρο των αγώνων.

9. ΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ - ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ: Θα ισχύσουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας:
Α) Για το ομαδικό πρωτάθλημα: Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια κατάταξης των ομάδων είναι κατά σειρά :
(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (βαθμοί, πόντοι, εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Το σύνολο των πόντων σε όλους τους αγώνες.
(γ). Το σύνολο των πόντων κατά σειρά στη 1η σκακιέρα, στη 2η, κ.ο.κ

Β) Για το ατομικό πρωτάθλημα:
Για ελβετικό σύστημα
(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).
(γ). Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων).
(δ). Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

Για κυκλικό σύστημα (round robin)
(α). Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
(β). Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
(γ). Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων (τα μεταξύ τους αποτελέσματα)..

10. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ: Ο Διευθυντής Αγώνων θα οριστεί από το ΔΣ της ΕΣΟ και οι Διαιτητές από την Κ.Ε.Δ.

11. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ:
Αναμνηστικά διπλώματα θα πάρουν όλοι οι μαθητές που θα αγωνισθούν. Στο Ομαδικό πρωτάθλημα, κύπελλα θα πάρουν οι τρεις πρώτες ομάδες και μετάλλια όλοι οι αθλητές των τριών πρώτων ομάδων. Στο Ατομικό πρωτάθλημα, κύπελλο και μετάλλιο θα πάρει ο 1ος νικητής και μετάλλια ο 2ος και 3ος . Το 1ο κορίτσι θα πάρει κύπελλο και μετάλλιο και μετάλλια το 2ο και 3ο κορίτσι. Εάν ένα κορίτσι καταταγεί στους τρεις πρώτους της γενικής κατάταξης παίρνει όλα τα έπαθλα που του αναλογούν. Ο νικητής κάθε τάξης ανακηρύσσεται Πρωταθλητής Ελλάδας (το 1ο κορίτσι ανά τάξη ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Ελλάδας). Στους 6 πρώτους της γενικής κατάταξης θα δοθεί από μια σειρά τεύχη (τα οποία είναι διαθέσιμα) του περιοδικού της ΕΣΟ «Ελληνικό Σκάκι»

12. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ:

α) Απευθείας πρόκριση στο ατομικό πρωτάθλημα δικαιούνται οι πρωταθλητές και πρωταθλήτριες του σχολικού του 2009 στην τάξη που πάνε για το σχολικό έτος 2009 - 2010. Εάν κάποιος πρωταθλητής-τρια συμμετάσχει στους προκριματικούς αγώνες αυτομάτως χάνει το δικαίωμα απευθείας πρόκρισης και η θέση πρόκρισης εκχωρείται στην Ένωση – Τοπική επιτροπή στην οποία ανήκει.

β) Οι Ενώσεις & Τοπικές Επιτροπές πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να δηλώσουν τη συμμετοχή όλων των σκακιστών και σκακιστριών της περιοχής τους μέχρι και την 29η Μαρτίου 2010 στη Γραμματεία της ΕΣΟ, με παράλληλη κοινοποίηση στην οργανωτική επιτροπή (fax 211 8506709 - email: Sxoliko2010@gmail.com ). Στο έντυπο δήλωσης συμμετοχής θα πρέπει να συμπεριληφθούν:

1) οι σκακιστές και σκακίστριες που προκρίθηκαν από τα ατομικά πρωταθλήματα των περιοχών τους,
2) oι σκακιστές και σκακίστριες που δικαιούνται απευθείας συμμετοχή στους τελικούς αγώνες,
3) όσοι έχουν προκριθεί με τις ομάδες τους στο ομαδικό πρωτάθλημα

Διευκρινίζεται ότι οι Ενώσεις και Τ.Επιτροπές είναι υπεύθυνες για το έλεγχο του δικαιώματος και τη δήλωση συμμετοχής των μαθητών που προκρίνονται από το ομαδικό στο ατομικό σύμφωνα με όσα ρητά ορίζονται στο άρθρο 4 της παρούσας προκήρυξης.

ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων συμμετοχής

Οι Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές μαζί με τη δήλωση συμμετοχής των παραπάνω αθλητών υποχρεούνται να στείλουν μέχρι τη Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010 τα αποτελέσματα και τις τελικές κατατάξεις των περιφερειακών προκριματικών πρωταθλημάτων της περιοχής τους. Η μη έγκαιρη αποστολή των αποτελεσμάτων καθιστά άκυρη τη δήλωση συμμετοχής των αθλητών.

13. ΔΙΑΜΟΝΗ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ:
Όλοι οι συμμετέχοντες διαμένουν υποχρεωτικά για δύο διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχειακό συγκρότημα της διοργάνωσης.
Το κόστος συμμετοχής περιλαμβάνει κατ’ άτομο δύο διανυκτερεύσεις με πλήρη διατροφή (3 γεύματα ημερησίως) στο παραθαλάσσιο ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων PORTO CARRAS, στο Νέο Μαρμαρά Σιθωνίας, του Νομού Χαλκιδικής:

Τύπος δωματίου Κόστος Συμμετοχής κατ’ άτομο
(δύο διανυκτερεύσεις με πλήρη διατροφή)
τρίκλινο ή τετράκλινο 90 ευρώ
Δίκλινο 96 ευρώ

Υπάρχει δυνατότητα για επιπλέον διανυκτερεύσεις με τιμή ανά διανυκτέρευση, κατ’ άτομο με πλήρη διατροφή:
45 ευρώ σε τρίκλινο ή τετράκλινο, 48 ευρώ σε δίκλινο και 76 ευρώ σε μονόκλινο.

Για την κράτηση των δωματίων θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την αποστολή της φόρμας κράτησης δωματίων - δήλωσης συμμετοχής, και μόνο με την καταβολή του συνολικού ποσού στον παρακάτω λογαριασμό της Οργανωτικής Επιτροπής:

Τράπεζα: Εθνική Τράπεζα
Ονοματεπώνυμο: Καλέσης Νικόλαος
Αριθμός Λογαριασμού: 108/349116-11

Για περιορισμό του τραπεζικού κόστους, προτείνεται να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά ο IBAN αριθμός λογαριασμού:
GR4001101080000010834911611

Τα τυχόν τραπεζικά έξοδα των εμβασμάτων επιβαρύνουν τον αποστολέα.

Για την οριστικοποίηση της συμμετοχής πρέπει να αποσταλεί η φόρμα κράτησης δωματίων - δήλωσης συμμετοχής και το αποδεικτικό κατάθεσης του συνολικού ποσού στο fax 211 8506709 ή στο email: Sxoliko2010@gmail.com το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 7 Απριλίου 2010.

Για την έγκαιρη και αποτελεσματική διεκπεραίωση των κρατήσεων και λόγω των στενών χρονικών ορίων, παρέχεται η δυνατότητα κράτησης δωματίου πριν την διεξαγωγή της προκριματικής φάσης (με την αποστολή της φόρμας κράτησης δωματίων - δήλωσης συμμετοχής και του αποδεικτικού κατάθεσης στην τράπεζα).
Στην περίπτωση αυτή το παιδί θα συμμετάσχει στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα εφόσον προκριθεί από τα προκριματικά ή στο Ανοικτό Σχολικό Κύπελλο εφόσον δεν προκριθεί.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την αποστολή της φόρμας κράτησης δωματίων - δήλωσης συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Έφη Ανδρικοπούλου (ώρες 18:00 – 21:00) στο τηλ. 6909141729

Οι συμμετέχοντες είναι υπεύθυνοι για τη μετακίνησή τους.

14. ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ: Προκρίνονται απευθείας στα τελικά των πανελλήνιων ατομικών πρωταθλημάτων 8-16 ετών του 2010, οι πρωταθλητές και πρωταθλήτριες της Β’, Γ’, Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, (σύνολο 10 θέσεις, δύο ανά τάξη). Οι θέσεις των προκρίσεων αφορούν μόνο τους προαναφερόμενους πρωταθλητές και πρωταθλήτριες και δεν αναπληρώνονται.
Σε περίπτωση που την 1η θέση στη γενική κατάταξη κάποιας από τις προαναφερόμενες τάξεις καταλάβει κορίτσι τότε την 2η θέση πρόκρισης για τα πανελλήνια πρωταθλήματα (8-16 ετών) παίρνει ο 2ος της γενικής κατάταξης είτε είναι αγόρι είτε είναι κορίτσι.

15. ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ: Η σύνθεση των ομάδων θα είναι 4μελής (+2 αναπληρωματικοί) με υποχρεωτική συμμετοχή 1 τουλάχιστον κοριτσιού στην 4η σκακιέρα. Οι ομάδες με την έναρξη των αγώνων θα δηλώσουν τη βασική σύνθεσή τους (αποτελούμενη από 4 μέλη και 2 αναπληρωματικά), με μοναδικό περιορισμό τη συμμετοχή μαθήτριας στην 4η σκακιέρα. Η σειρά των σκακιέρων στη βασική σύνθεση δεν αλλάζει και ισχύει για όλο το πρωτάθλημα.

Κάθε σχολική ομάδα υποχρεούται να προσκομίσει, πριν την έναρξη των αγώνων, στον επικεφαλής διαιτητή, βεβαίωση του σχολείου ότι όλα τα μέλη της είναι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου.

16. ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνεται η διοργάνωση του: «6ου Ανοικτού Σχολικού Κυπέλλου», με τρία τουλάχιστον ηλικιακά γκρουπ μαθητών (1ο: Α’-Β’-Γ’ Δημοτικού, 2ο : Δ’-Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού και 3ο Γυμνάσια – Λύκεια). Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των νηπιαγωγείων, των Δημοτικών, των Γυμνασίων και Λυκείων - δημόσιων και ιδιωτικών - όλης της χώρας που δεν προκρίθηκαν στα Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να σταλούν σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 13. Το σύστημα των αγώνων θα είναι το ίδιο με αυτό του Πανελλήνιου Ατομικού Σχολικού Πρωταθλήματος.

17. ΓΕΝΙΚΑ: Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

- Φόρμα δήλωσης συμμετοχής: Word αρχείο PDF αρχείο

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ / ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ



[Η προκήρυξι, βεβαίως, διαβάζεται και στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας εδώ].

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Τρείς παρεμβάσεις ενός μαχητικά προβληματιζόμενου εκπαιδευτικού. Κείμενο-συνεργασία Κ. Γαβριήλ (για απομάκρυσι Εικόνων, κατάργησι Θρησκευτικών ...)

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΝΕΑΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ - ΠΑΤΡΙΔΟΜΑΧΙΑΣ
Είχαμε καιρό να δεχθούμε κάποια πρότασι για διάλογο ή κάποια νέα συνεισφορά σε προβληματισμό από τον συνάδελφο εκπαιδευτικό και φίλο του Ιστολογίου Γαβριήλ Κωνσταντίνο.
Εχθές όμως ο Κωνσταντίνος επανήλθε με ένα πλούσιο σε περιεχόμενο ηλεκτρονικό του μήνυμα. Από αυτήν την αλληλογραφία του, σήμερα δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενό του, όπου ο αγαπητός φίλος τοποθετείται με τόλμη σε τρία σοβαρά θέματα: δύο εκ πρώτης όψεως εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, την απομάκρυνσι των εικόνων και την κατάργησι του μαθήματος των θρησκευτικών, και ένα με κοινωνικο-πολιτικό αντίκτυπο, αλλά και εξόχως εθνικό και ταυτοχρόνως πνευματικό ζήτημα, τον διαχωρισμό Ελλαδικού κράτους και Ορθόδοξης Εκκλησίας.


ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ ΛΟΧΙΑ …
Δεν έχω μάθει ακόμη να κάνω φιλολογικώς ελκυστικούς προλόγους , γι’ αυτό και θα μπω κατ’ ευθείαν στο δια ταύτα:
Να καταργηθούν λένε οι εικόνες που συμβολίζουν, εικονίζουν και υπενθυμίζουν ποιος είναι ο Ων . Να καταργηθούν τα θρησκευτικά, να διακοπεί η σχέση εκκλησίας και κράτους και …έχει συνέχεια η λίστα .
Λοιπόν , όχι να καταργηθούν μόνο οι εικόνες στις αίθουσες ή όπου αλλού πρόκειται να επιχειρηθεί ( απλώς επικεντρώνομαι περισσότερο στα της εκπαιδεύσεως , ως εκπαιδευτικός ), αλλά να αντικατασταθούν όλες οι παλιές φθαρμένες και ξεθωριασμένες εικόνες στα σχολεία μας με καινούργιες ! Να πάρουν πρωτοβουλία οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί που λειτουργούν στα σχολεία και που βέβαια έχουν κατά τον ελάχιστο βαθμό μέσα τους την ανάγκη, ώστε οι μαθητές μας να γίνουν ολοκληρωμένες και στέρεες προσωπικότητες, να μαζέψουν λίγα χρήματα . Να αναρτηθούν καινούργιες εικόνες, ώστε τα παιδιά να δουν και να αισθανθούν ότι κάποιος νοιάζεται για τα ιερά και όσια της πατρίδος μας .

Όχι ότι αυτό σημαίνει πως κάποιος πιστεύει περισσότερο από άλλους , αλλά πώς να το κάνουμε, να γίνει, πρέπει να γίνει αντιληπτό και κατανοητό, ότι Εκείνος ήταν που «έμπαινε» κρυφά και σιωπηρά στα κρυφά σχολειά και άναβε τη φλόγα στους αγράμματους Έλληνες για ελευθερία , πρώτα εσωτερική και στη συνέχεια εξωτερική, και έδωσε τη δυνατότητα και την ελευθερία στους σημερινούς αγνώμονες να θέλουν να τον «κατεβάσουν» από τους τοίχους που Εκείνος φρόντισε να στεγάσουν την αγνωμοσύνη τους σήμερα.
Πρέπει , λοιπόν να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί να ισοπεδωθεί η πίστη και το φρόνημα των Ελλήνων μαθητών αμαχητί επειδή τάχα κάποιοι θίγονται.
Αν θίγονται ας πάνε από εκεί που ήρθαν, που καλοπερνούσαν και που δεν καταπατιόντουσαν τα δικαιώματά τους. Κανένας δεν τους ανάγκασε να έρθουν . Μόνοι τους ήρθαν. Καλώς όρισαν, λοιπόν , αλλά θα προσαρμοστούν στα δικά μας δεδομένα κι όχι εμείς στα δικά τους. Αν δεν τους αρέσει τα σύνορα είναι ανοιχτά και τα σκυλιά δεμένα …
Να καταργηθούν τα θρησκευτικά …
Βεβαίως !!! Εδώ θα συμφωνήσω , αν αυτό βέβαια ισχύσει και για τα άλλα μαθήματα . Αν για παράδειγμα κάποιος δε θέλει να διδαχτεί φυσική ή μαθηματικά ή ιστορία ή … ή …ή … να μπορεί να το κάνει .
Γιατί υπάρχει η αίσθηση ότι μόνο τα θρησκευτικά «ενοχλούν» τα παιδιά ; Συνεχώς αναρωτιούνται τι θα τους ωφελήσει η φυσική , τα μαθηματικά , η ιστορία και άλλα μαθήματα, αφού για παράδειγμα άλλος θέλει να γίνει ποδοσφαιριστής , άλλος κομμωτής , άλλος τραγουδιστής , άλλος φιλόλογος , άλλος τσοπάνης …

Δεν είναι εύλογο το ερώτημά τους; Γνωρίζω πάρα πολύ καλά την απάντηση. Η ανάλογη , λοιπόν , απάντηση ας τους δοθεί και για τα θρησκευτικά .
Να διαχωριστεί η εκκλησία από το κράτος.
΄Ε , λοιπόν, ας γίνει επιτέλους! Δεν έχει ανάγκη ο Χριστός από εμάς . Δεν πρόκειται να κλονισθούν οι ισορροπίες των ουρανίων δυνάμεων αν δεν πάνε οι πολιτικοί στην εκκλησία . Όποιος θέλει τον ακολουθεί . Τίποτε δε γίνεται με το ζόρι. Εμείς έχουμε την ανάγκη Του.

Με ενοχλεί ως χριστιανό η εκκλησία του Χριστού μας να τρέχει πίσω από κάθε πολιτικό . Για φανταστείτε το Χριστό στην εποχή του να έτρεχε να κάνει τα κέφια των τότε αρχόντων . Μπροστά στον Πιλάτο φέρθηκε ως αληθινός Θεός . «Τίποτα από αυτά που λες ότι μπορείς να μου κάνεις δε θα μπορούσες να το κάνεις, αν δεν σου επιτρεπόταν άνωθεν» έτσι του είπε, όταν ο άλλος του έλεγε ότι μπορεί είτε να τον ελευθερώσει , είτε να τον σταυρώσει . Αυτός είναι ο Θεός μας . Όχι να φοβάται διαχωρισμό του από το κράτος .
Ας με συγχωρήσουν οι πατέρες αλλά δίνουν δικαιώματα και με αυτόν τον τρόπο διώχνουν τον κόσμο από την εκκλησία , διότι προσπαθούν στα λόγια να απομακρυνθούν από τον κόσμο και στην πράξη ζουν πολλές φορές κοσμικότερα και από τους κοσμικούς .
Ας γίνει τελικά αυτός ο διαχωρισμός , ώστε να πάψουν επιτέλους να δίνονται τα του Θεού τω Καίσαρι . Η κεφαλή της εκκλησίας είναι ο Χριστός . Τι έχει να φοβηθεί η εκκλησία του Χριστού ; Ο Κύριος μας έχει πλάσει προκλητικά , τολμώ να πω ελεύθερους . Γιατί , λοιπόν , ο καθένας από εμάς φοβάται να διαχωρίσει και να κάνει ξεκάθαρες τις θέσεις του;
Αφού η εκκλησία υπηρετεί την ΑΛΗΘΕΙΑ γιατί φοβάται και αρνείται το διαχωρισμό της από το κράτος ;
Ούτως ή άλλως ποιος θα απαγορεύσει σε έναν ιερέα να πει από άμβωνος τη γνώμη του ακόμα και για ζητήματα πολιτικά, εφόσον είναι ελεύθερος πολίτης και ψηφίζει και φορολογείται και υπηρετεί την πατρίδα ως στρατιώτης, όπως δεν κάνουν μερικοί - μερικοί … ;

Ή μήπως θα την εμποδίσει κανείς στο φιλανθρωπικό και πατριωτικό της έργο, όταν οι συνθήκες το προστάξουν ;
Ας πέσουν οι μάσκες από ιερείς και από πολιτικούς , ώστε να μην μπερδεύεται ο κόσμος και νομίζει ότι από τη μια τον κυβερνούν χριστιανοί ορθόδοξοι και από την άλλη τον ποιμαίνουν ιερείς με αληθινά χριστιανικά αισθήματα.
Δεν αναφέρομαι προφανώς σε όλους , αλλά ας έρθει ο καθένας
απέναντι των σκοπών που πραγματικά υπηρετεί κι ας τους υπηρετήσει ειλικρινά .

Γαβριήλ Κωνσταντίνος
Καθηγητής φυσικής

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΚΑΚΙ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ. Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδος στο ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2010

ΟΛΟ ΨΗΛΟΤΕΡΑ! Prestazione nuovo primato!
Την καλύτερη εμφάνισι και συνολική επίδοσί του πραγματοποίησε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδος στην εφετινή διοργάνωσι του Σχολικού σκακιού, από εμφάνισης του θεσμού. Στους αγώνες που έγιναν το Σαββατοκύριακο στο «Γυμναστήριο Τάσος Καμπούρης» στην Χαλκίδα, το εν λόγω Σχολείο με τα εξαιρετικά ατομικά αποτελέσματα των μαθητών και μαθητριών του, (πλασαρίσματα στην εξάδα, έξη συνολικά (6!) μετάλλια και κύπελλα και πέντε προκρίσεις στην επόμενη φάσι του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ Σχολικού Πρωταθλήματος), αναδείχθηκε ΤΡΙΤΟ σε σειρά επιτυχιών ΔΗΜΟΤΙΚΟ Σχολείο στον Νομό μας! Πίσω από τα δύο πανίσχυρα Σχολεία στο Ευβοϊκό Σκάκι, το 20ο Δημοτικό και το 7ο Δημοτικό Χαλκίδος.
[Στην φωτ. απο τους νομαρχιακούς ατομικούς, διακρίνονται η Βάλια Κηρύκου, ο Νίκος Σαραντίτης και ο Χρήστος Κακάτσος. Στο βάθος και ο Στάθης Τερερές]
ΕΞΙ ΜΕΤΑΛΛΙΑ!
Το 1ο Δημοτικό Χαλκίδος στους εφετινούς αγώνες, ανάμεσα σε 15 περίπου Δημοτικά Σχολεία και σε ένα σύνολο 120 περίπου μαθητών δημοτικού, συμμετείχε με 13 συνολικά μαθητές, (ο υπογράφων υπεύθυνος μαθημάτων κατέβασε δηλαδή το 70% περίπου του δυναμικού του Σκακιστικού Τμήματος του σχολείου), οι οποίοι σημείωσαν τα εξής ατομικά αποτελέσματα:
[ Στην φωτ. απο την απονομή στους νικητές της Β΄ Τάξης διακρίνεται ο Κωνσταντίνος Μπακρής, πρώτος απο αριστερά]
Συγκεκριμένα οι συμμετοχές και τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:
Από την Α΄ Τάξι
1. ΔΕΣΙΠΡΗ Αντωνία 2η στην Γενική και 1ο Κορίτσι = 1 ΚΥΠ 1 Χρυσό & 1 Ασημένιο μετάλλιο
Β΄ Τάξη
2. Κωνσταντίνος ΜΠΑΚΡΗΣ 1ος στην Γενική = 1 ΚΥΠ 1 Χρυσό μετάλλιο
3. Λευτέρης ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ 6ος στην Γενική
4. Δέσποινα ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ 13η στην Γενική
Γ΄ Τάξη
5. ΚΑΚΑΤΣΟΣ Κωνσταντίνος 5ος στην Γενική
6. ΔΗΜΗΤΡΟΣ Βασίλης 9ος στην Γενική
Ε΄ Τάξη
7. ΚΑΚΑΤΣΟΣ Χρήστος 3ος στην Γενική 1 Χάλκινο μετάλλιο
8. ΣΑΡΑΝΤΙΤΗΣ Νίκος 4ος στην Γενική
9. ΤΕΡΡΕΡΕΣ Στάθης 7ος στην Γενική
10. ΝΕΙΛΑΣ Δημήτρης 9ος στην Γενική
11. ΚΗΡΥΚΟΥ Βάλλια 17η στην Γενική και 1ο Κορίσι = 1 ΚΥΠ 1Χρυσό μετάλλιο
12. ΠΑΥΛΟΥ Αντωνία 18η στην Γενική και 2ο Κορίσι = 1 Ασημένιο μετάλλιο
Στ΄ Τάξη
13. ΔΗΜΗΤΡΟΣ Γιάννης 10ος στην Γενική

Να συμπληρώσω πως και στο ΟΜΑΔΙΚΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ το 1ο Δημοτικό Σχολείο ανακηρύχτηκε ΤΡΙΤΟ σε δυναμικότητα Σχολείο στην Εύβοια, αφού η πρώτη από τις δύο αντιπροσωπευτικές του ομάδες, κατετάγη στην 5η θέσι αμέσως μετά, δηλαδή, απο τις αντιπροσωπευτικές ομάδες των ισχυρότερων ακόμα Σχολείων, του 20ου και του 7ου Δημοτικού Χαλκίδος.
[Η φωτ. απο τις απονομές στην Ε' τάξι. Διακρίνουμε απο αρι
στερά την Αντωνία Παύλου, την Βάλια Κηρύκου και τον Χρήστο Κακάτσο στο κέντρο
]
Με τις εξαιρετικές αυτές επιδόσεις (ειδικά με τις ΠΕΝΤΕ προκρίσεις στο Περιφερειακό: ΔΕΣΙΠΡΗ Αντωνία, Κωνσταντίνος ΜΠΑΚΡΗΣ, ΚΑΚΑΤΣΟΣ Χρήστος, ΚΗΡΥΚΟΥ Βάλια και ΠΑΥΛΟΥ Αντωνία), όχι μόνο πιστοποιεί την πρόοδό του, αλλά αποδεικνύει πως υπάρχει ακόμα καλύτερη συνέχεια και μετά την αποφοίτησι της περσινής Στ΄ Τάξης του Σχολείου με τα πολλά και καλά παιδιά-σκακιστές της.
Εννοείται πως μοιράζω τα συγχαρητήριά μου, εξ ίσου, σε όλα τα παιδιά για την όμορφη προσπάθειά τους.

Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης
(απο 2ετίας Υπεύθυνος Μαθημάτων Σκακιού στο 1ο Δημοτικό Χαλκίδος)

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. Μια απόφασι Ν.Ε. (Θεσσαλονίκης) του ΠΑΣΟΚ και μια άλλη άποψι του Σπ. Χαντζάρα

Εφέτος η Τρίτη Εβδομάδα Νηστειών ταυτίζεται με την συζήτησι (και την προαποφασισμένη ψήφισι) του περίεργου Νομοσχεδίου για την Μετανάστευσι και την απόδοσι της «Ιθαγένειας» στους αλλοεθνείς μετανάστες.
Εμείς φιλοξενούμε –αναδημοσιεύοντας- δύο ενδιαφέρουσες για διάλογο ή αναλογισμό τοποθετήσεις. Μία αναπάντεχη για την εποχή απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Θεσσαλονίκης για τους μετανάστες και την Ιθαγένεια, και μία από έναν πατριωτικά μαχόμενο δημοσιογράφο, τον Σπύρο Χατζάρα.

1. Και πρώτα το εντελώς πρόσφατο ψήφισμα ενός αναμφισβήτητα δημοκρατικού οργάνου και μάλιστα της παράταξης που κυβερνάει και εισηγείται το επίμαχο νομοσχέδιο:

ΑΠΟΦΑΣΗ Ν.Ε Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΣΟΚ

"Η Ελληνική ιθαγένεια δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα κανενός πλην των Ελλήνων. Η απονομή ιθαγένειας δεν είναι η λύση για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των μεταναστών. Η ψήφος των αλλοδαπών στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης, πλήττει την εθνική μας κυριαρχία Απαιτούμε άμεσο έλεγχο και καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, διότι αλλοιώνει τον χαρακτήρα της Ελλάδας ως Έθνους-Κράτους.

Η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης, συμβάλλει στο διάλογο του κόμματός μας , για το δίκαιο της ιθαγένειας, με τις παρακάτω θέσεις , στις οποίες κατέληξε με απόφασή της:

1.Άμεση παροχή Ελληνικής ιθαγένειας σε όλους τους ομογενείς, χωρίς άλλες προϋποθέσεις πλην της Ελληνικής καταγωγής και συνείδησης. Διευκόλυνση των ομογενών με μείωση της γραφειοκρατίας. Επιθυμητή η δήλωση του ομογενούς στην χώρα προέλευσης ότι είναι Ελληνικής καταγωγής, εκτός αν κάτι τέτοιο τον θέτει σε κίνδυνο.

2. Θεμελίωση του δικαιώματος αίτησης για ιθαγένεια σε αλλογενείς αλλοδαπούς, μετά την πάροδο τουλάχιστον 10 ετών μόνιμης, νόμιμης και συνεχούς διαμονής στην χώρα.

3. Τα κριτήρια απονομής της ιθαγένειας πρέπει να είναι:

α. Επαρκής γνώση της Ελληνικής γλώσσας, και Ιστορίας.

β. Πλήρης ενσωμάτωση στην Ελληνική κοινωνία, έμπρακτη απόδειξη ενδιαφέροντος και φιλοπατρίας για την Ελλάδα.

γ. Στήριξη των θέσεων της Ελλάδος στα εθνικά θέματα.

δ. Ασφαλισμένη εργασία καθ’ όλο το διάστημα της παραμονής του στην χώρα, μη λήψη οποιασδήποτε κρατικής βοήθειας-επιδομάτων, κατά την διάρκεια της 10ετούς παραμονής, για πάνω από 1,5 χρόνο.

ε. Μη τελεσίδικη ποινική καταδίκη για πλημμέλημα τα τελευταία 5 χρόνια, ή για κακούργημα οποτεδήποτε. Σε περίπτωση εκκρεμούς ποινικής δίωξης κατά του αιτούντα αλλοδαπού, αναστολή (πάγωμα) , της αιτήσεως απονομής ιθαγένειας, έως την τελεσιδικία.

στ. Διατήρηση του ισχύοντος «ius sanguinis», ως κανόνα, δηλαδή απονομή της ιθαγένειας, στους απογόνους των Ελλήνων το γένος, με τη γέννηση. Η γέννηση αλλοδαπού στην Ελλάδα και η μόνιμη διαμονή του έως την ενηλικίωσή του να μην οδηγεί στην απονομή ιθαγένειας αυτοδικαίως, αλλά να συνεκτιμάται μαζί με τα άλλα στοιχεία.

ζ. Παρακολούθηση της 9ετούς υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε δημόσιο ελληνικό σχολείο.

4. Η ιθαγένεια θα πρέπει να απονέμεται σε αλλογενείς αλλοδαπούς, με φειδώ, και κατ’ εξαίρεση, δεν θα πρέπει να οδηγεί σε αλλοίωση του χαρακτήρα του Έθνους-Κράτους, ούτε να δύναται να δημιουργήσει στο μέλλον έγερση μειονοτικών ζητημάτων, ιδιαίτερα από όμορες, ή ισλαμικές χώρες.

5. Η απονομή ιθαγένειας αφορά τον σκληρό πυρήνα της κρατικής υπόστασης, και το κράτος πρέπει να διατηρήσει το δικαίωμα και την διακριτική ευχέρεια να την απονέμει κατά την κρίση του.

6. Η ψήφος των αλλοδαπών στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης, εκτός του ότι έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα, πλήττει την εθνική μας κυριαρχία, διότι παραχωρείται το δικαίωμα ψήφου, σε πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι οφείλουν πίστη στα Συντάγματα των χωρών προέλευσης, και υπάρχει ο κίνδυνος εξυπηρέτησης ξένων συμφερόντων από ημεδαπές αρχές (lobbying), ειδικά σε παραμεθόριες περιοχές. Η παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στους πολίτες της Ε.Ε., είναι περίπτωση μη συγκρίσιμη με την υπό συζήτηση διότι εδώ δεν υπάρχει ο κανόνας της τήρησης της αρχής της αμοιβαιότητας.

7. Απαιτούμε άμεσο έλεγχο και καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, διότι διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό, επιτείνει τα ήδη μεγάλα προβλήματα ανεργίας, και εγκληματικότητας, και αλλοιώνει τον χαρακτήρα της Ελλάδας ως Έθνους-Κράτους, δεδομένου και του δημογραφικού προβλήματος. Στο παραπάνω θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και η Ε.Ε. για την φύλαξη των νοτίων συνόρων της. Τυχόν διευκόλυνση της απονομής της Ιθαγένειας θα οδηγήσει σε μαζικότερη εισροή λαθρομεταναστών, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα και τα δίκαια του ελληνικού λαού.

8. Η Ελληνική ιθαγένεια δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα κανενός πλην των Ελλήνων, και η απονομή της είναι στην διακριτική ευχέρεια του Ελληνικού κράτους, μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και του εθνικού συμφέροντος, και έτσι θα πρέπει να παραμείνει. Θα πρέπει να διασφαλιστούν τα νόμιμα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των μεταναστών, όπως και των Ελλήνων, τα οποία καταστρατηγούνται το ίδιο από την αυθαιρεσία του κεφαλαίου. Το Ελλαδικό κράτος θα πρέπει να εξασφαλίσει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών.

9. Η απονομή ιθαγένειας δεν είναι η λύση για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των μεταναστών. Σκοπός της ιθαγένειας είναι να ορίσει το Ελληνικό έθνος, και η χρήση της για να καλύψει το έλλειμμα της πολιτείας στην προστασία άλλων δικαιωμάτων, συνιστά κατάχρηση αυτής, που μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα, και σε ουσιαστική ακύρωση του αρχικού σκοπού της ιθαγένειας. Καλούμε την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να τροποποιήσει άμεσα την σχετική πρόταση νόμου, να πράξει κάθε τι δυνατόν για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, και να απονείμει άμεσα την ιθαγένεια σε όλους τους Έλληνες ομογενείς.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΠΑ.ΣΟ.Κ. Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


2. Η άποψι Χατζάρα: ΟΧΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, συνολική αντίστασι και απόσυρσι:

Θέμα: ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ.

Η ψήφιση του αντισυνταγματικού λαθρο-νομοσχεδίου συνιστά ανατροπή του πολιτεύματος.

Του Σπύρου Χατζάρα

Το λαθρο-νομοσχέδιο για την νομιμοποίηση του βίαιου εποικισμού, είναι μέρος της «τριλογίας», που περιλαμβάνει το σχέδιο Χάλι-Κράτη, και τον φασιστικό εκλογικό νόμο για τον διορισμό των βουλευτών.
Η στάση μας πρέπει να είναι συνολική.
Όχι σε όλα.

Δημοψήφισμα για τις μη αναθεωρητέες διατάξεις δεν γίνεται. Ούτε μπορεί να ζητάμε δημοψήφισμα ,για το αν θα καταργηθεί ή όχι η Λαϊκή Κυριαρχία.

Το λαθρονομοσχέδιο για την χορήγηση « τουριστικής» ιθαγένειας στα Λάθρομεταναστόπουλα και ψήφου στους «μαχητές» , «του Απελευθερωτικού Στρατού Τσαμουριάς-UCC», και τους άλλους Εποίκους, είναι αντισυνταγματικό και παραβιάζει θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος. Τελεία και παύλα.

Δημοψήφισμα για τις μη αναθεωρητέες διατάξεις δεν γίνεται.
Δημοψήφισμα για να καταργήσουμε με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ , θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος, είναι και γελοίο σαν αίτημα αλλά και αντισυνταγματικό .

Ο Επικοινωνιακός Τσαρλατανισμός είναι υπαρκτός όπως ήταν και ο σοσιαλισμός στη Σοβ. Ένωση.

Η Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας τους λέει:
http://www.facebook.com/l/722ec;epitropi-es.blogspot.com/2010/01/3-28122009.html

«Πάρετε πίσω το λαθρο-νομοσχέδιο. Εάν το ψηφίσετε, αυτό θα είναι πραξικόπημα, και σύμφωνα με το σύνταγμα ο λαός είναι υποχρεωμένος να αντισταθεί με κάθε μέσο στην Χούντα της Ανοιχτής Κοινωνίας.»

Η ψήφιση του αντισυνταγματικού λαθρο-νομοσχεδίου συνιστά συνταγματική εκτροπή. Ανατροπή του πολιτεύματος.

Το δημοψήφισμα , όπως λέει η Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας , μπορεί να το προκαλέσει μόνη της η κυβέρνηση, εάν νομίζει ότι εκφράζει τη θέληση του ελληνικού λαού, αλλά με ερωτήματα που δεν παραβιάζουν το Σύνταγμα.

Αντί λοιπόν να χάνουμε τον καιρό μας, με τις κοινοβουλευτικές κορώνες και λάθος στόχους, η σωστή πολιτική είναι, να καλέσουμε τον λαό, σε αντίσταση με κάθε μέσο στην Χούντα της Ανοιχτής Κοινωνίας, για την επάνοδο στην Δημοκρατία.

Αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο και να το καταλάβουν όλοι.

Η ψήφιση του λάθρο-νομοσχεδίου θα είναι πραξικόπημα.

Έλληνας γεννιέσαι δεν γίνεσαι.

Αντί για «ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ», το σύνθημα μας πρέπει να είναι: ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.



ΟΥΤΕ, ΟΥΤΕ. ΚΑΙ, ΚΑΙ, ΚΑΙ!
Από εμάς ειδικά γι’ αυτό το τελευταίο σύνθημα λανσαρισμένο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό πως « Έλληνας και γεννιέσαι και γίνεσαι» μόνο ένα λακωνικό σχόλιο επιφύλαξης:
Ισχύουν, δυστυχώς, καί η βαριάντα:

1. Έλληνας ούτε γεννιέσαι ούτε γίνεσαι.
καί η:
2. «Έλληνας καί γεννιέσαι καί γίνεσαι καί ξεγίνεσαι».