Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Ikariam, κολοκύθες Χάλογουιν, κορδελάκια και …στο βάθος Σατανισμός και νέα Κατοχή! La festa del Halloween ha posseduto il gioco di Ikariam (e non solo

Από το πρωί της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου οι Έλληνες χρήστες στους «κόσμους» του διαδικτυακού παιχνιδιού Ikariam (οι οποίοι σημειωτέον είναι σχεδόν απόλυτη πλειονοψηφία στον ελληνικό εξυπηρετητή -server- του γερμανικής καταγωγής παιχνιδιού) είδαν με έκπληξι να αλλάζουν οι εικόνες στα τέσσερα βασικά κουμπιά χειρισμού («επισκόπησης») της κεντρικής σελίδας του λογαριασμού τους. Τα τέσσερα Avatar (= γελοιογραφικά σχεδιασμένες μουτσούνες) για τον "Κυβερνήτη", τον "Υπουργό Στρατιωτικών", τον "Υπουργό Ενέργειας" και τον "Διπλωμάτη" είχαν μεταμφιεσθή αντιστοίχως (με την ίδια σκιτσογραφικά γελοιογραφική αντίληψι) σε Διάβολο, Κόμη Δράκουλα, Κολοκύθα και Μάγισσα.
Ήταν προφανές ότι οι παραγωγοί του δημοφιλούς παιχνιδιού (βρίσκεται από πλευράς επισκεψιμότητας στην θέσι 457 στην παγκόσμια κατάταξι των Ιστοτόπων κατά την Alexa) ήθελαν να δώσουν πανηγυρικό τόνο στον ήδη παγκοσμιοποιούμενο εορτασμό της γιορτής των Δυτικών που είναι γνωστή ως Χάλοουϊν ή Χάλογουιν (Halloween). Ως γνωστόν πρόκειται για ένα είδος αποκριάτικης γιορτής συνδεόμενης όμως έντονα με το μεταφυσικό (βλ. δαιμονικό) και το στοιχείο του τρόμου.
Και πράγματι όπως διαπίστωσα και εγώ αργότερα περνώντας από το φόρουμ της διαδικτυακής κοινότητας των παιχτών στο blog του Ικάριαμ, υπήρξε και ανάρτησι εκεί με ημερομηνία Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010, στην οποία οι διαχειριστές έγραφαν όλα κι όλα τα εξής:
Halloween θέμα παιχνιδιού
«Σήμερα έγινε εγκατάσταση το θέμα Halloween... Μπορεί στην Ελλάδα να μην υπάρχει αυτο το "έθιμο" αλλά αποφασίσαμε να το βάλουμε και ελπίζουμε να σας αρέσει.... Να ξεφύγουμε λίγο απο την ρουτίνα».



[Το παράδοξο είναι ότι εκείνη την ίδια ημέρα έναρξης του βαρβαρικού εθίμου, την Δευτέρα, ως αρχή της γιορταστικής εβδομάδας που τελείωνε την Κυριακή 31 Οκτωβρίου, οι πανελλήνιας εμβέλειας ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί Mega, Antenna, Extra 3, Makedonia TV, Alter και Star Channel φόρεσαν από το πρωί δίπλα στο σήμα τους ένα ρόζ κορδελάκι. Το κορδελάκι βγήκε την επόμενη ημέρα προφανώς θα δυσκόλευε η παρουσία του ανήμερα του Αγίου Δημητρίου και εν αναμονή της Εθνικής Εορτής. Και βέβαια κανένας τηλεοπτικός σταθμός από τους προαναφερθέντες, (τι λέω; ούτε και κανένα από τα τρία κρατικά και κρατικοδίαιτα κανάλια!) δεν εσκέφθηκε ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου να στολίση το σήμα του με ένα ελληνικό σημαιάκι! Ά πα πα! Μόνο τα ξένα σύμβολα πρέπει να προβάλλονται και να λατρεύονται στο Ελλάδα! Τα δικά μας στην απομόνωσι, στην χλεύη, στην αποκαθήλωσι και στην πυρά!]
Κάποια στιγμή έκανα κι εγώ ένα επικριτικό σχόλιο με κυκλικό μήνυμα (που το αναζήτησα ύστερα ματαίως για να το αναδημοσιεύσω αυτολεξεί), στο οποίο με καυστικό ύφος και ξορκίζοντας τους ξενόφερτους Καλικαντζάρους μίλαγα για προηγηθείσα (της οικονομικής) πνευματική πτώχευσι και ιδιότυπη πολιτιστική κατοχή.
Είναι γεγονός ότι το ενοχλητικό ντεκόρ του παιχνιδιού μας, εκνεύρισε πολλούς χρήστες στο ελληνικό Ikariam (επιπλέον και για το γεγονός ότι οι διαχειριστές δεν έλεγαν να το βγάλουν ούτε αφού τελείωσε το γιορταστικό έθιμο με τις μάγισσες, τα φαντάσματα και τις κολοκύθες των κατακτητών μας, -έε, συγγνώμη: των φίλων και συμμάχων μας).
Μέχρι, όμως, να αποκατασταθή η κανονική εικόνα στο παιχνίδι (πράγμα που έγινε μόλις το βράδι της 3 Νοεμβρίου!?) κάποιοι από τους χρήστες άφησαν τα αποδοκιμαστικά σχόλιά τους κάτω από το post που προαναφέραμε. Και επειδή έχουν το ενδιαφέρον τους και ως μαρτυρία, τα αναπαράγουμε κι εμείς κλείνοντας το θέμα μας:


Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010
Halloween θέμα παιχνιδιού
Σήμερα έγινε εγκατάσταση το θέμα Halloween... Μπορεί στην Ελλάδα να μην υπάρχει αυτό το "έθιμο" αλλά αποφασίσαμε να το βάλουμε και ελπίζουμε να σας αρέσει.... Να ξεφύγουμε λίγο απο την ρουτίνα
Αναρτήθηκε από D… στις 1:25 μ.μ.

Αντιδράσεις:
5 σχόλια:


GEORGE L είπε...
Νομίζω οτι απο την στιγμή που δεν είναι ελληνικό έθιμο και υπήρχε δυνατότητα να μην το δεχτούμε κακώς μπήκε. Είναι ή δεν είναι η ελληνική έκδοση το ikariam.gr; Άρα δεν είχε καμμιά δουλειά να μπεί.
Προσωπικά τώρα το θεωρώ φοβερά κακόγουστο που ξεπερνά τα όρια του κιτς.......και πραγματικά δυσκολεύομαι να το βλέπω !!!!!!!!

25 Οκτωβρίου 2010 6:35 μ.μ.

D… (ΣΣ Ένας από τους Διαχειριστές) είπε...
Και τα greeklish δεν είναι ελληνικά αλλά τα βλέπουμε... Δεν είδα ποτέ παράπονα όμως... απεναντίας.

Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι πολλοί έχουν χάσει πλέον την αίσθηση του παιχνιδιού και τα παίρνουν όλα πολύ σοβαρά... κακό αυτό. Γενικά πολύ κακό για το τίποτα. Άλλωστε δεν νομίζω να προσβάλλει κανέναν... Είναι σαν τις δικές μας τις απόκριες. εκεί δεν σας πειράζει να βλέπετε μασκαράδες?
25 Οκτωβρίου 2010 7:46 μ.μ.

GEORGE L είπε...
Και τα greeklish βεβαιως και δεν μου αρέσουν και όπου τα βλέπω το κρίνω αρνητικά. Αλλωστε και μες στο φόρουμ δεν επιτρέπονται και εγω προσωπικά ποτέ δεν γράφω με greeklish . Αρα νομίζω ήταν άστοχο το παράδειγμα
Οσο για την αίσθηση του παιγνιδιού δεν την έχω χάσει καθόλου αλλά αυτό δεν μου απαγορεύει να κρίνω κάτι που θεωρώ μη αρεστό σε μένα. Εξάλλου νομίζω οτι το παιγνίδι αυτό προσφέρει αρκετά κέρδη σε κάποιους και κατά κάποιο τρόπο είμαι παίκτης - πελάτης οπότε έχω το δικαίωμα να εκφράζω την δυσαρέσκεια μου σε κάτι που δεν μου αρέσει. Και το πιο σωστό θα ήταν να υπήρχε η δυνατότητα στον καθένα να το επιλέγει η όχι, τα μασκαραλίκια εννοώ,......και μην μου πείτε οτι τεχνικά δεν γινόταν....γιατί απο ό,τι άκουσα ήδη κυκλοφορεί σκριπτακι που το αφαιρεί......!
Αυτά απο έναν που παίζει το παιγνίδι μόνο και μόνο για να διασκεδάζει και οχι για να κερδίζει χρήματα απο αυτό και που έχει το δικαίωμα να κριτικάρει κάτι αρνητικά που του χαλάει την αισθητική του και κατα συνέπεια την διασκέδασή του..........!
27 Οκτωβρίου 2010 12:22 π.μ.

K είπε...
Βασικά θα συμφωνήσω με τον/την GEORGEL είμαστε ελληνικός σερβερ ή οχι?Αν είμαστε να βγει αυτη η βλακεία απο όλους τους κόσμους διοτι το παιχνίδι είναι αρχαίας Ελλάδας και όχι Αμερικής ή Αγγλίας τουλάχιστον απο τον ελληνικό σερβερ αν θέλουν να βάλουν κάποια ελληνική γιορτή και οχι αμερικανιές και βλακείες. Όπως 28 Οκτωβρίου ή κάτι ελληνικό όχι βλακείες.
28 Οκτωβρίου 2010 2:35 μ.μ.

ΛάκηS είπε...
Ξέρει κανείς πότε θα βγει αυτό το θέμα?????
3 Νοεμβρίου 2010 1:29 μ.μ.


ΥΓ
Και μπορεί για τον απλό κόσμο και τα παιδιά να είναι η περίοδος του Halloween μια αποκριάτικη γιορτή αθώων μεταμφιέσεων και ξεχασμένων θρύλων, για τις Νεοπαγανιστικές αναβιώσεις και τις παραθρησκείες της Νέας Εποχής όμως, η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για τον ημερολογιακό κύκλο τους.
Ειδικά για τον Σατανισμό
, η ημέρα ή μάλλον η νύχτα του Χάλογουιν είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς τότε τελούνται πολυάριθμες «μαύρες λειτουργίες» και λοιπές λατρευτικές πράξεις σατανισμού. Επιπλέον, όπως έχει και από αρμοδιότερους επισημανθή «ο εγκωμιασμός του μακάβριου δεν αποτελεί παρά ένα ύπουλο τρόπο για να προσεγγίσουν οι μικρότεροι σε ηλικία τον Σατανισμό»

3 σχόλια:

Δημητρης είπε...

Πολύ κακό για το τίποτα.
Εγώ το βλέπω σαν μια ευχάριστη αλαγή,αν και θα προτημούσα να έφευγε με τη λήξη της ξενόφερτης αυτής εορτής.
Μην ξεχνάμε όμως ότι και με τα λαγουδάκια του πάσχα γκρινιάζαντε.
Θέλει ο καθένας μαλάκας πει κάτι και μας ζαλίζει.
Εε,άντε μου στο διάολο ,μας τα 'χέτε κανεί τσουρέκια...

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

Μόνο και μόνο για να μην διαψεύσω την άποψί σου πως «Θέλει ο καθένας μαλάκας πει κάτι» απενεργοποίησα την διαγραφή του …καλαίσθητου, ευφυέστατου και εξαιρετικά ευγενικού σχολίου σου.
Άλλωστε τόσο κόπο έκανες (=εγγραφή στην Google σαν "Δημητρης") για να το στείλης.
Από την άλλη, φαντάζομαι ότι τώρα με την νέα έκδοσι 4.01 θα τρέξης (όσο σου επιτρέπουν τα "τσουρέκια" σου) να αγοράσης την «Προσφορά Halloween » : βλ. http://s5.gr.ikariam.com/index.php?view=premium
Μόνο με 4 Αμβροσία αποκτάς την Διακόσμηση Halloween, και θα φοράς για ακόμα περισσότερες μέρες την κολοκύθα (ή όποια μουτσούνα γουστάρεις) στο κεφάλι σου…

Kostas3001 είπε...

Είναι γεγονός ότι το "ντεκόρ" ήταν εντελώς ξενικό προς εμάς (τους Έλληνες εννοώ). Άσχετο με τις ηρωικές επετείους που περνούσαμε εκείνες τις μέρες (απελευθέρωση Θεσσαλονίκης και το «Όχι» του '40) και σίγουρα, εγώ προσωπικά χάρηκα όταν μετά από παραπάνω από μία εβδομάδα παραμονής, επιτέλους έφυγαν τα στοιχειά και τα διαβόλια από τις οθόνες του ικάριαμ.

Τώρα σε σχέση με όσα διάβασα παραπάνω, έχω να πω 2 πράγματα:
α) είναι εντελώς απογοητευτικό που διαχειριστές του συγκεκριμένου παιχνιδιού είναι τόσο χαμηλού νοητικού και κυρίως πνευματικού επιπέδου και
β) ... εύχομαι κι ελπίζω ο κόσμος επιτέλους να καταλαβαίνει, ότι τα μεγάλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πρώτον δεν είναι Ελληνικών (αλλά άλλων-συγκεκριμένων) συμφερόντων, και ότι αντί για ενημέρωση, μας προσφέρουν απλόχερα... διαμόρφωση απόψεων, ιδεών, ηθών και φυσικά τρόπου ζωής.