Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Οι Επαναληπτικές Δημοτικές Εκλογές στην Χαλκίδα: Βήμα βήμα τα αποτελέσματα και η νίκη του κ. Ζεμπίλη κατά του κ. Παγώνη. Τα πραγματικά ποσοστά ...

Τα αποτελέσματα του Α΄ γύρου των Δημοτικών Εκλογών στην πόλι μας δεν προδίκαζαν άλλο αποτέλεσμα στις Επαναληπτικές Δημοτικές Εκλογές της 14 Νοεμβρίου 2010, από εύκολη νίκη και επανεκλογή του Δημάρχου κ. Αθανάσιου Ζεμπίλη κατά του αντιπάλου του κ. Χρήστου Παγώνη.
[Θυμίζουμε τα στατιστικά (παρμένα απο την σχετική ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών) που αφορούσαν στους δύο νικητές του πρώτου γύρου:
47.88% Ζεμπίλης,
34.39% Παγώνης
(Για την εικονική πραγματικότητα των επίσημων ποσοστών του εκλογικού συστήματος θα αναφερθούμε προσεχώς. Εδώ να δώσουμε τα αληθινά στατιστικά στοιχεία: Εγγεγραμμένοι 74.935, ψηφίσαντες:
Ζεμπίλη 20.831, δηλαδή 27,8%,
Παγώνη 14.962 που σημαίνει 19,98%!)]

Όμως το γενικότερα ευνοϊκό για την Κυβέρνησι αποτέλεσμα, καθώς και το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών Εκλογών, η μεγάλη αποχή, (συν την εν τω μεταξύ κινητοποίησι, αλλά και το ερωτηματικό των εκλογέων που είχαν ψηφίση άλλους συνδυασμούς διεκδικώντας τον Δήμο Χαλκιδέων), είχαν αναθερμάνη τις ελπίδες όσων είχαν υποστηρίξη κατά την πρώτη Κυριακή τον κ. Παγώνη και τον συνδυασμό του.

Και πράγματι η δημοσίευσι των αποτελεσμάτων με τον τρόπο που έγινε από την ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευβοίας, αποδείχθηκε αρκετά αμφίρροπη, ενώ στην αρχή είχε και το στοιχείο του θρίλερ.
Έτσι από το πρώτο Εκλογικό Τμήμα μέχρι και το 10% περίπου των αποτελεσμάτων που μεταδίδονταν ηλεκτρονικά το βράδι, η αναμέτρησι φαινόταν εξαιρετικά αμφίρροπη και μάλιστα προηγείτο ο κ. Παγώνης.
Στην συνέχεια όμως παρόλο που η διαφορά ήταν ελάχιστοι φήφοι, ανατράπηκε η εικόνα καθώς άρχισε να προηγείται ο κ. Ζεμπίλης. Όσο παίρναγε η ώρα και ενσωματώνονταν τα αποτελέσματα περισσότερων εκλογικών τμημάτων άρχισε να εδραιώνεται η υπέρ του κ. Ζεμπίλη διαφορά και μάλιστα με αυξητική τάσι.
Αργά την νύκτα, ξημερώματα της 15ης Νοεμβρίου, η διαδικασία περατώθηκε.

Τελικά Αποτελέσματα

Επαναληπτικές Δημοτικές Εκλογές 14 Νοεμβρίου 2010
- ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ -
- ΨΗΦΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ -

ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ-ΣΥΜΜΑΧΙΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΖΕΜΠΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
55,58% (Σύνολο εδρών 25)
ΓΕΦΥΡΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΓΕΦΥΡΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ -ΠΑΓΩΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
44,43% (Σύνολο εδρών 12)

Τα πραγματικά ποσοστά και η απουσία του κυρίαρχου λαού.

Και επίλογος με τα αληθινά στατιστικά στοιχεία:
Είδαμε τα επίσημα ποσοστά, όμως το πραγματικό ποσοστό στο οποίο αντιστοιχούν οι 17.901 ψήφοι στον δεύτερο γύρο του κ. Ζεμπίλη είναι το 23,9%
ενώ το αντίστοιχο του κ. Παγώνη είναι το 19,01% (14.309 ψήφοι).
(Πού οφείλεται αυτή η σημαντική διαφορά ανάμεσα στα επισήμως ανακοινούμενα και στα πραγματικά με την μαθηματική έννοια ποσοστά; Μα φυσικά στο ισχύον σύστημα του εκλογικού νόμου: πρωτίστως στον μη συνυπολογισμό της αποχής και δευτερευόντως στην ύπουλη εξόντωσι του ποσοστού του «κόμματος» του Λευκού και του Άκυρου: οι 1.387 λευκές ψήφοι και οι 1445 άκυρες πετάγονται στον καιάδα φουσκώνοντας εντέχνως τα εκλογικά ποσοστά των υπολοίπων)
Να σημειώσουμε πως στον δεύτερο γύρο, όχι μόνο δεν υπερψηφίστηκαν οι δύο μονομαχούντες διεκδικητές από τους πολίτες των άλλων συνδυασμών, αλλά υποστηρίχθηκαν και από λιγότερους ψηφοφόρους! (900 λιγώτερους περίπου ο πρώτος και 600 ο δεύτερος!)
Υπ' όψιν: Ακόμα και αν τα αθροίσουμε τα πραγματικά απόλυτα ποσοστά όσων ψήφισαν τους δύο σχηματισμούς (23,9 + 19,01 = 43%) δεν πλησιάζουμε την έννοια της πλειοψηφίας. (Αυτή στην περίπτωσί μας "εκπροσωπείται" απο την πρωτοφανή αποχή!)
Όλοι οι άλλοι οι συνδυασμοί των υποψηφίων Δημάρχων μαζί, εξέλεξαν το …καταπληκτικό ποσοστό των 4 συμβούλων!
Κι όμως κάποιοι πανηγυρίζουν (και στην Χαλκίδα) και δηλώνουν ότι χαίρουν της εμπιστοσύνης των πολιτών…

Δεν υπάρχουν σχόλια: