Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Ένα εύκολο σκακιστικό πρόβλημα του Κάρλο ΝτεΓράντι στο Gameknot (και το blog του). Un problema di Carlo DeGrandi a Gameknot.

Έχουμε αναφερθή στον παγκοσμίως γνωστό σκακιστικό ιστοχώρο, τον λεγόμενο «Παιχνιδόκομβο» (ή νεοελληνιστί «Γκαίημ(κ)νοτ» : Gameknot), όπου μπορεί κανείς να παίξη (και) διαδικτυακό σκάκι με κάποιον άλλον (άγνωστο ή γνωστό του χρήστη), και μάλιστα δωρεάν, με μια απλή εγγραφή.
Ο υποφαινόμενος πού και πού δοκιμάζει τις αντοχές του παίζοντας καμμιά παρτίδα (ή και παραπάνω ενίοτε – εφόσον του είναι εφικτόν). Επίσης προσπαθεί να λύνει τα συνήθως εύκολα σκακιστικά προβλήματα ή τους συνδυασμούς, που κατά καιρούς δημοσιεύουν χρήστες του εν λόγω ιστοχώρου με μορφή μηνιαίου διαγωνισμού ασκήσεων («διαγωνισμός σπαζοκεφαλιάς» με μία άσκησι την ημέρα: Daily contest puzzle).
Στον διαγωνισμό λύσης του Μαΐου, ο οποίος ήταν και ο τελευταίος εν όψει καλοκαιριού, δημοσιεύθηκε την τελευταία μέρα (31.05.2010), το παρακάτω σκακιστικό πρόβλημα- "puzzle":

CHESS PROBLEM "Patience pays"
WHITE TO MOVE, Mate in 3

[k1N5/Pp6/8/8/6p1/8/7K/7B w - - 0 1]

wKh2,Nc8,Bh1,Pa7/bKa8,Pb7,g4

#3 (3+4)


Πρόκειται για ένα τριάρι με 7 μόνο πεσσούς, όπου ο Μαύρος έχει δύο μόνο πιόνια β7 και η4) και τον Βασιλιά του στην γωνία, στο α8, χωρίς ελεύθερα τετράγωνα, ενώ ο Λευκός έχει εκτός από τον Βασιλιά του (απομακρυσμένο στο θ2), ένα πιόνι (στο α7), έναν Ίππο (στο γ8) και έναν Αξιωματικό ο οποίος βάλλει –αρχικώς χωρίς αποτέλεσμα- από την άλλη άκρη της διαγωνίου , το θ1.

Στο αρκετά εύκολο αυτό και λιτό πρόβλημα, ο συνθέτης αξιοποιεί την ιδέα της δραστηριοποίησης του Βασιλιά στο φινάλε με έναν θεαματικό τρόπο, αφού αυτός ο πεσσός με την κίνησί του θα δώση και την χαριστική βολή στον αντίπαλό του.
Η ευκολία του προβλήματος δεν ήταν μόνο η προσωπική εντύπωσι του γράφοντος, αλλά πιστοποιήθηκε και την επόμενη μέρα όταν ο κόμβος παρέθεσε τα σχετικά με τον καθημερινό διαγωνισμό επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, το πρόβλημα το έλυσαν 1302 από τους 1925 χρήστες (δηλ. το 67%) που εκείνο το 24ωρο δοκίμασαν να το λύσουν. Οι ίδιοι (να μην ξεχνάμε οτι πρόκειται σε μεγάλο ποσοστό για ερασιτέχνες και χαμηλού αγωνιστικού επιπέδου σκακιστές κάθε ηλικίας) του έβαλαν και ως χαρακτηρισμό 2 από 5 αστέρια, δηλαδή: εύκολο.
Πού είναι το ενδιαφέρον του ζητήματος; Μα στο ότι αμέσως μετά την λύσι φανερώθηκε αυτόματα, εκτός από τον χρήστη που το είχε διαλέξη καί το όνομα του συνθέτη.

Φανταστήτε την έκπληξι του γράφοντος, όταν είδε ότι συνθέτης του συμπαθητικού αυτού προβλήματος-γρίφου είναι ένας Έλληνας και μάλιστα φίλος του ιστολογίου: ο Κάρλο ΝτεΓκράντι!!
Ο σεβαστός και συνάμα αγαπητός Κάρλο ΝτεΓκράντι (Carlo de Grandi) που μας τίμησε και με την αφιλοκερδή του συνεργασία στο περιοδικό μας «Νέος Παλαμήδης», είναι όχι μόνο συγγραφέας και σκακιστικός αρθρογράφος, αλλά και γνωστός συνθέτης προβλημάτων έχοντας συνθέση (και δημοσιεύση σε διάφορα σκακιστικά περιοδικά κατά καιρούς) περισσότερα από 100 προβλήματα.
Ο συνταξιούχος πια φίλος Κάρλο έχει εδώ και κανα χρόνο το δικό του ιστολογιο (ονόματι Papaveri48). Στις πολύ ενδιαφέρουσες σελίδες του, όπου ήδη έχει δεχθή σχεδόν 16.000 επισκέψεις, μπορεί κανείς να βρή όχι μόνο πρωτότυπες αναρτήσεις με θέματα γύρω από το καλλιτεχνικό σκάκι ή από το άλλο συγγενές πεδίο των σκακιστικών (ιστορικών και αξιοπερίεργων) αναζητήσεων και ερευνών, αλλά και απο τα άλλα του προσωπικά ενδιαφέροντα, με αποκορύφωμα τους μαθηματικούς γρίφους.

Ας είναι αυτή η σημερινή συγκυρία και μια αφορμή να τον επισκεφθούμε στον φιλόξενο ιστοχώρο του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: