Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Οικονομική κρίσι και εθνικά θέματα: Ερωτήσεις ενός ανησυχούντος Έλληνα πολίτη για Θράκη και Σκόπια. Crisi e questioni nazionali: (collaborazione)...

Crisi economica e questioni nazionali: un cittadino greco si domanda su Tracia e FYROM

Συνεργάτης του ιστολογίου (αν και όχι -ακόμα- τακτικός, αλλά μέλος του Συλλόγου μας, βεβαίως) θέλησε να αναφερθή στις τελευταίες εξελίξεις στην χώρα μας και με ιδιαίτερη ανησυχία προβληματίζεται για τον αντίκτυπο στα εθνικά μας θέματα. Μας έστειλε, λοιπόν, το παρακάτω λίαν ενδιαφέρον κείμενό του και μας δήλωσε πως αφορμήθηκε από εντελώς πρόσφατα δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο.
Με χαρά αναρτούμε το κείμενο σχολιάζοντας πως, ιδιαίτερα για το πρώτο ζήτημα της επικείμενης επίσκεψης Ερντογάν, ο φίλτατος συνεργάτης μας πρόλαβε, αφού και εμείς σκεφτόμασταν να καταθέσουμε την έντονη ανησυχία μας (προσωπικά μας …μυρίζει συνδιαχείρισι όχι μόνο σε Θράκη, αλλά και στο πετρελαιοφόρο Αιγαίο) και να τολμήσουμε να διαμαρτυρηθούμε για την άστοχη επιλογή του χρονισμού (= “timing” ).


Ερωτήσεις για εθνικά θέματα

1

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, στις 14 Μαϊου έχει ζητήσει να επισκεφθεί τη Θράκη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνοδέψει τον κ. Ερντογάν με το σκεπτικό ότι η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να κρύψει και πως μια τέτοια κίνηση θα έστελνε ένα μήνυμα προσέγγισης.
Ωστόσο Έλληνες διπλωμάτες εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας επίσκεψης του κ. Παπανδρέου με τον Τούρκο πρωθυπουργό καθώς εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση θα έδινε την εντύπωση συνδιαχείρισης στην περιοχή και θα ενίσχυε την προσπάθεια της Άγκυρας να συνδεθούν τα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας με τις τουρκικές παραβιάσεις στα ζητήματα της ελληνικής μειονότητας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της επαναλειτουργίας της θεολογικής Σχολής της Θράκης .
Ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε θέσει το θέμα τον Δεκέμβριο και στον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα, στον οποίο μίλησε για «130.000 Τούρκους μουσουλμάνους που υποφέρουν».

Η σημερινή κυβέρνηση όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει την προηγούμενη κυβέρνηση ότι αποδέχεται την επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη «χωρίς ξεκάθαρο πολιτικό πλαίσιο», όταν το Μάιο του 2004 ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε ξαναεπισκεφθεί τη Θράκη. «Ο Τούρκος πρωθυπουργός είναι πολιτικός και όχι θρησκευτικός ηγέτης και δεν κατανοούμε τα περι ιδιωτικής επίσκεψης και συνάντησης με τους ομοθρήσκους του», δήλωνε το Μάιο του 2004 η σημερινή υπουργός Παιδείας κα. Άννα Διαμαντοπούλου.

Ερώτηση: Αλήθεια, τι έχει να δηλώσει σήμερα η υπουργός Παιδείας κα. Άννα Διαμαντοπούλου για την επικείμενη επίσκεψη από κοινού του Έλληνα και του Τούρκου πρωθυπουργού σε μια περιοχή ιδιαίτερα ευαίσθητη για τα εθνικά θέματα και πώς σκοπεύει να διαχειριστεί το θέμα η ελληνική κυβέρνηση;


2.
Προσφυγή στα ελληνικά δικαστήρια για να ανακτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και να αποζημιωθούν για τις περιουσίες που τους κατασχέθηκαν από το ελληνικό κράτος ετοιμάζουν οργανώσεις που εκπροσωπούν περίπου 8.000 «Μακεδόνες του Αιγαίου» (;;;) από τους περίπου 60.000 σλαβόφωνους που εγκατέλειψαν την Ελλάδα μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Το θέμα είχε τεθεί από την κυβέρνηση των Σκοπίων και στην προηγούμενη κυβέρνηση θέτοντας ζήτημα «Μακεδονικής μειονότητας» (;;;) στην Ελλάδα.
Η υπηρεσία μετανάστευσης της ΠΓΔΜ κάλεσε τους ενδιαφερόμενους, τόσο αυτών που ζουν στο κράτος των Σκοπίων, όσο και στο εξωτερικό (Καναδά, Γερμανία, Αυστραλία και ΗΠΑ) να συμπληρώσουν τα σχετικά δικαιολογητικά.

Έτσι συνδέεται μια υπόθεση «που αφορά τα υπόλοιπα που χρωστάμε από την εποχή του εμφυλίου», σύμφωνα με δήλωση του σημερινού υπουργού εργασίας κ. Ανδρέα Λοβέρδου, με τις αλυτρωτικές βλέψεις της εθνικιστικής κυβέρνησης των Σκοπίων. Ομάδα νομικών και ειδικών στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα που θα χειριστεί την υπόθεση εκτιμά τις διεκδικήσεις στα 18 δισεκατομμύρια Ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 500 αιτούντες ζητούν να πάρουν εκτάσεις ακόμη και γύρω από την Θεσσαλονίκη. Οι προσφυγές θα έχουν ατομικό χαρακτήρα και σε περίπτωση που απορριφθούν η συνέχεια θα δοθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Ερωτήσεις:
1. Τι έχει να δηλώση σήμερα ο υπουργός κ. Λοβέρδος;
2. Τα 18 δις που διεκδικούνται δεν θα γονατίσουν την Εθνική Οικονομία (και είναι άραγε τυχαίο ότι διεκδικούνται σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την οικονομία της χώρας μας);
3. Πώς σκοπεύει να διαχειρισθεί και αυτό το ευαίσθητο εθνικό θέμα η ελληνική κυβέρνηση;

ΠΛΑΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: