Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

11 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ: Η ΑΕΚ 1-1 με Παρτιζάν στην Σερβία σε φιλικό αγώνα! 11 anni fa; AEK in partita amichevole in Serbia contra l' embargo della NATO

Υπάρχει μια ομάδα, αθλητικό σωματείο με μεγάλη ιστορία σε όλο τον χώρο του αθλητισμού, κυριότατα σε ποδόσφαιρο και σε καλαθοσφαίρισι, στην Ελλάδα, που –όπως και άλλες, αλλά λιγότερο δημοφιλείς- έρχεται από μακριά: Από τις χιλιόχρονες εστίες του Ελληνισμού της Ιωνίας.
Υπάρχει μια ομάδα της οποίας ο θυρεός κοσμεί (μαζί με εκείνον του ΠΑΟΚ) μια γωνιά στο περίφημο Σχολείο των ρωμιών της Πόλης, την Ζωγράφειο Σχολή (όπως, αν δεν απατώμαι, και στο Πατριαρχείο) στην Κωνσταντινούπολι.
Υπάρχει μια ομάδα που (το ποδοσφαιρικό της τμήμα) σπάζοντας (πρώτη παγκοσμίως!!) το …ευλογημένο κι από τον «εγγυητή της παγκόσμιας συναδέλφωσης και ειρήνης» ΟΗΕ εμπάργκο κατά των Σέρβων στην ήδη διαλυμένη Γιουγκοσλαβία, πήγε κόντρα στον πόλεμο και τον νατοϊκό ιμπεριαλισμό! Κλείνοντας παράτολμα και παίζοντας ένα φιλικό παιχνίδι ποδοσφαίρου ανθρωπιστικού χαρακτήρα, μέσα στο Βελιγράδι, εν μέσω αεροπορικού αποκλεισμού και αμερικάνικων βομβαρδισμών. Όταν όλα τά ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η αμερικάνικη πλανηταρχική σκιά!
Η ΑΕΚ (Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως)!!
Έντεκα χρόνια πριν
από σήμερα:


Τα ονόματα των δεκαεπτά ποδοσφαιριστών της Ομάδας οι οποίοι αγωνίστηκαν εκείνη την ημέρα: Ατματσίδης, Μιχαηλίδης, Κουρκούνας, Κοπιτσής, Κωστένογλου, Μπαμπούνσκι, Μιλοβάνοβιτς, Καψής, Τσέκολι, Άκης Ζήκος, Κατσαβός, Σαβέβσκι, Κασάπης, Μαλαδένης, Καλιτζάκης, Ζουμπούλης και Ντέμης Νικολαΐδης.


Είναι τυχαίο που προ ολίγων ετών το ιστορικό τμήμα του basketball (αυτό το καλαθοσφαιρικό της τμήμα κατέκτησε το 1968 το πρώτο διεθνές τρόπαιο σε συλλογικό επίπεδο -ανάμεσα στα ομαδικά αθληματα όλων των ειδών- για την χώρα μας, το μέχρις εσχάτως ελεύθερο κομμάτι του ελληνισμού) οδηγήθηκε στην διάλυσι, καθώς πούλησε όλους τους ταλαντούχους Έλληνες παίκτες και τους αντικατέστησε με ξένους (καί κατώτερους αθλητικά καί μισθοφόρους, κρατώντας αρχικά μόνο δύο ελληνόπουλα στην δωδεκάδα, τον Χατζή και τον Κακιούζη –για να τους μοσχοπουλήση η διοίκηση κι αυτούς στην συνέχεια);
Είναι τυχαίο ότι αυτή η ομάδα που ενώ από την σύστασής της –εδώ και 80 σχεδόν χρόνια- πρωταγωνιστεί, ταλαιπωρείται διοικητικά εδώ και χρόνια, χωρίς να διαθέτει γήπεδο στα δημοφιλέστερα αθλητικά της τμήματα, με αποκορύφωμα την κατεδάφισι του ιστορικού γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας (εφέτος θα έκλεινε τα εβδομήντα του χρόνια…);
Είναι περίεργο που και στο ποδόσφαιρο ακολουθήθηκε από διοικητικές επιλογές η έμμεση διάλυσι της ομάδας με το κόλπο της πτώχευσης αρχικά, και στην συνέχεια της αφελληνοποίησης; (Εδώ και 3-4 χρόνια πόσοι Έλληνες παίκτες βρίσκουν θέσι στην εντεκάδα;)
Για εμένα δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε περίεργο. Μετά την επαγγελματικοεπιχειρηματικοποίησι στα δημοφιλή αυτά αθλήματα, που -το λιγότερο- άφησε έξω τον συναισθηματισμό των προσφύγων, θα επιχειρήσουν κάποιοι να ολοκληρώσουν το εγκληματικό τους έργο με την, ας την ονομάσω, κλωνοποίησι (αυτήν την διαδικασία κοινωνικής τροποποίησης περίπου, η οποία θα επιχειρηθή σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα με ολόκληρο τον πληθυσμό εν Ελλάδι): θα αφήσουν δηλαδή το σώμα της ομάδας και θα αλλάξουν την ψυχή. Θα έχουμε παίκτες ξένους, όχι απλώς μή προσφυγικής-μικρασιατικής πια, αλλά παντελώς μή ελληνικής εθνικότητας, ει δυνατόν σε όλα τα τμήματα της ομάδας, (εννοείται ότι και οι φίλαθλοι ή οι οπαδοί σε λίγο μπορεί να είναι μή ελληνικής καταγωγής) αυτής ειδικά της Ομάδας που εξακολουθεί στην Ελλάδα να ενοχλεί με τις μνήμες και την ιστορία της. Πάντα κάτω από το ίδιο όνομα, καί για εμπορικούς λόγους, αλλά κυρίως για να μην καταλάβουν τίποτα οι πολλοί. Είναι λίγο χρονοβόρο το σχέδιο γενετικής μετάλλαξης των εθνών, αλλά ...φθηνότερο από την εκτεταμένη λοβοτομή των ανθρώπων ή την γενοκτονία!

2 σχόλια:

Gyro είπε...

Κάτι μου λέει ότι είστε ΑΕΚτζήδες..

ΕΥΒΟΙΚΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ είπε...

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗ, ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ ΚΑΙ ΜΗ, ΣΚΑΚΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗ, ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ, ΝΑ ΕΟΡΤΑΣΟΥΝ ΤΑ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΣΕΠΤΑ ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗΦΟΡΟ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣΩΤΗΡΙΟ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΟΥΝΤΕΣ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! – ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!