Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Τρείς παρεμβάσεις ενός μαχητικά προβληματιζόμενου εκπαιδευτικού. Κείμενο-συνεργασία Κ. Γαβριήλ (για απομάκρυσι Εικόνων, κατάργησι Θρησκευτικών ...)

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΝΕΑΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ - ΠΑΤΡΙΔΟΜΑΧΙΑΣ
Είχαμε καιρό να δεχθούμε κάποια πρότασι για διάλογο ή κάποια νέα συνεισφορά σε προβληματισμό από τον συνάδελφο εκπαιδευτικό και φίλο του Ιστολογίου Γαβριήλ Κωνσταντίνο.
Εχθές όμως ο Κωνσταντίνος επανήλθε με ένα πλούσιο σε περιεχόμενο ηλεκτρονικό του μήνυμα. Από αυτήν την αλληλογραφία του, σήμερα δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενό του, όπου ο αγαπητός φίλος τοποθετείται με τόλμη σε τρία σοβαρά θέματα: δύο εκ πρώτης όψεως εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, την απομάκρυνσι των εικόνων και την κατάργησι του μαθήματος των θρησκευτικών, και ένα με κοινωνικο-πολιτικό αντίκτυπο, αλλά και εξόχως εθνικό και ταυτοχρόνως πνευματικό ζήτημα, τον διαχωρισμό Ελλαδικού κράτους και Ορθόδοξης Εκκλησίας.


ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ ΛΟΧΙΑ …
Δεν έχω μάθει ακόμη να κάνω φιλολογικώς ελκυστικούς προλόγους , γι’ αυτό και θα μπω κατ’ ευθείαν στο δια ταύτα:
Να καταργηθούν λένε οι εικόνες που συμβολίζουν, εικονίζουν και υπενθυμίζουν ποιος είναι ο Ων . Να καταργηθούν τα θρησκευτικά, να διακοπεί η σχέση εκκλησίας και κράτους και …έχει συνέχεια η λίστα .
Λοιπόν , όχι να καταργηθούν μόνο οι εικόνες στις αίθουσες ή όπου αλλού πρόκειται να επιχειρηθεί ( απλώς επικεντρώνομαι περισσότερο στα της εκπαιδεύσεως , ως εκπαιδευτικός ), αλλά να αντικατασταθούν όλες οι παλιές φθαρμένες και ξεθωριασμένες εικόνες στα σχολεία μας με καινούργιες ! Να πάρουν πρωτοβουλία οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί που λειτουργούν στα σχολεία και που βέβαια έχουν κατά τον ελάχιστο βαθμό μέσα τους την ανάγκη, ώστε οι μαθητές μας να γίνουν ολοκληρωμένες και στέρεες προσωπικότητες, να μαζέψουν λίγα χρήματα . Να αναρτηθούν καινούργιες εικόνες, ώστε τα παιδιά να δουν και να αισθανθούν ότι κάποιος νοιάζεται για τα ιερά και όσια της πατρίδος μας .

Όχι ότι αυτό σημαίνει πως κάποιος πιστεύει περισσότερο από άλλους , αλλά πώς να το κάνουμε, να γίνει, πρέπει να γίνει αντιληπτό και κατανοητό, ότι Εκείνος ήταν που «έμπαινε» κρυφά και σιωπηρά στα κρυφά σχολειά και άναβε τη φλόγα στους αγράμματους Έλληνες για ελευθερία , πρώτα εσωτερική και στη συνέχεια εξωτερική, και έδωσε τη δυνατότητα και την ελευθερία στους σημερινούς αγνώμονες να θέλουν να τον «κατεβάσουν» από τους τοίχους που Εκείνος φρόντισε να στεγάσουν την αγνωμοσύνη τους σήμερα.
Πρέπει , λοιπόν να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί να ισοπεδωθεί η πίστη και το φρόνημα των Ελλήνων μαθητών αμαχητί επειδή τάχα κάποιοι θίγονται.
Αν θίγονται ας πάνε από εκεί που ήρθαν, που καλοπερνούσαν και που δεν καταπατιόντουσαν τα δικαιώματά τους. Κανένας δεν τους ανάγκασε να έρθουν . Μόνοι τους ήρθαν. Καλώς όρισαν, λοιπόν , αλλά θα προσαρμοστούν στα δικά μας δεδομένα κι όχι εμείς στα δικά τους. Αν δεν τους αρέσει τα σύνορα είναι ανοιχτά και τα σκυλιά δεμένα …
Να καταργηθούν τα θρησκευτικά …
Βεβαίως !!! Εδώ θα συμφωνήσω , αν αυτό βέβαια ισχύσει και για τα άλλα μαθήματα . Αν για παράδειγμα κάποιος δε θέλει να διδαχτεί φυσική ή μαθηματικά ή ιστορία ή … ή …ή … να μπορεί να το κάνει .
Γιατί υπάρχει η αίσθηση ότι μόνο τα θρησκευτικά «ενοχλούν» τα παιδιά ; Συνεχώς αναρωτιούνται τι θα τους ωφελήσει η φυσική , τα μαθηματικά , η ιστορία και άλλα μαθήματα, αφού για παράδειγμα άλλος θέλει να γίνει ποδοσφαιριστής , άλλος κομμωτής , άλλος τραγουδιστής , άλλος φιλόλογος , άλλος τσοπάνης …

Δεν είναι εύλογο το ερώτημά τους; Γνωρίζω πάρα πολύ καλά την απάντηση. Η ανάλογη , λοιπόν , απάντηση ας τους δοθεί και για τα θρησκευτικά .
Να διαχωριστεί η εκκλησία από το κράτος.
΄Ε , λοιπόν, ας γίνει επιτέλους! Δεν έχει ανάγκη ο Χριστός από εμάς . Δεν πρόκειται να κλονισθούν οι ισορροπίες των ουρανίων δυνάμεων αν δεν πάνε οι πολιτικοί στην εκκλησία . Όποιος θέλει τον ακολουθεί . Τίποτε δε γίνεται με το ζόρι. Εμείς έχουμε την ανάγκη Του.

Με ενοχλεί ως χριστιανό η εκκλησία του Χριστού μας να τρέχει πίσω από κάθε πολιτικό . Για φανταστείτε το Χριστό στην εποχή του να έτρεχε να κάνει τα κέφια των τότε αρχόντων . Μπροστά στον Πιλάτο φέρθηκε ως αληθινός Θεός . «Τίποτα από αυτά που λες ότι μπορείς να μου κάνεις δε θα μπορούσες να το κάνεις, αν δεν σου επιτρεπόταν άνωθεν» έτσι του είπε, όταν ο άλλος του έλεγε ότι μπορεί είτε να τον ελευθερώσει , είτε να τον σταυρώσει . Αυτός είναι ο Θεός μας . Όχι να φοβάται διαχωρισμό του από το κράτος .
Ας με συγχωρήσουν οι πατέρες αλλά δίνουν δικαιώματα και με αυτόν τον τρόπο διώχνουν τον κόσμο από την εκκλησία , διότι προσπαθούν στα λόγια να απομακρυνθούν από τον κόσμο και στην πράξη ζουν πολλές φορές κοσμικότερα και από τους κοσμικούς .
Ας γίνει τελικά αυτός ο διαχωρισμός , ώστε να πάψουν επιτέλους να δίνονται τα του Θεού τω Καίσαρι . Η κεφαλή της εκκλησίας είναι ο Χριστός . Τι έχει να φοβηθεί η εκκλησία του Χριστού ; Ο Κύριος μας έχει πλάσει προκλητικά , τολμώ να πω ελεύθερους . Γιατί , λοιπόν , ο καθένας από εμάς φοβάται να διαχωρίσει και να κάνει ξεκάθαρες τις θέσεις του;
Αφού η εκκλησία υπηρετεί την ΑΛΗΘΕΙΑ γιατί φοβάται και αρνείται το διαχωρισμό της από το κράτος ;
Ούτως ή άλλως ποιος θα απαγορεύσει σε έναν ιερέα να πει από άμβωνος τη γνώμη του ακόμα και για ζητήματα πολιτικά, εφόσον είναι ελεύθερος πολίτης και ψηφίζει και φορολογείται και υπηρετεί την πατρίδα ως στρατιώτης, όπως δεν κάνουν μερικοί - μερικοί … ;

Ή μήπως θα την εμποδίσει κανείς στο φιλανθρωπικό και πατριωτικό της έργο, όταν οι συνθήκες το προστάξουν ;
Ας πέσουν οι μάσκες από ιερείς και από πολιτικούς , ώστε να μην μπερδεύεται ο κόσμος και νομίζει ότι από τη μια τον κυβερνούν χριστιανοί ορθόδοξοι και από την άλλη τον ποιμαίνουν ιερείς με αληθινά χριστιανικά αισθήματα.
Δεν αναφέρομαι προφανώς σε όλους , αλλά ας έρθει ο καθένας
απέναντι των σκοπών που πραγματικά υπηρετεί κι ας τους υπηρετήσει ειλικρινά .

Γαβριήλ Κωνσταντίνος
Καθηγητής φυσικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: