Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΚΑΚΙ: Νομαρχιακό Ευβοίας 2010: Η Αφίσα και η Προκήρυξι της διοργάνωσης. Scacchi Scolastici; Campionato Regionale Eubea 2010: il manifesto ...

Η Αφίσα και η Προκήρυξι του Νομαρχιακού. Scacchi Scolastici; Campionato Regionale Eubea 2010: il manifesto dell’ organizzazione

Εν όψει των Σχολικών Πρωταθλημάτων της (πρώην) ΤΕΣΣΑΣ αναφερθήκαμε στην Αρχική Προκήρυξι των αγώνων από τον αρμόδιο έφορο της Σκακιστικής Ομοσπονδίας. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο σύλλογος της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδος απεδέχθη και επισήμως την ανάθεσι και ήδη εξέδωσε την προκήρυξι της διοργάνωσης. (Παραπλεύρως βλέπετε και την Αφίσα των εφετινών Αγώνων).
Όπως προκύπτει από αυτήν την τελική προκήρυξι, οι προκριματικοί για το Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα στον Νομό μας θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Μαρτίου στο Κλειστό Γυμναστήριο του Κανήθου «Τάσος Καμπούρης» από το πρωί (ώρα 9:30΄). Την διεύθυνσι των αγώνων από πλευράς διαιτησίας ανέλαβε ο έμπειρος (Διεθνής Διαιτητής) Μιχάλης Πρεβενιός και το σύστημα κληρώσεων στο Ατομικό τροποποιήθηκε σε Ελβετικό μέχρι 7 γύρων (αναλόγως των συμμετοχών βλ, άρθρο 7).
Ακολουθεί η Προκήρυξι:



ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ 2010
Χαλκίδα 19 Φεβρουαρίου 2010
Αριθμ. Πρωτ.: 6 / 2010

22ο ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ 2010
8ο ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ 2010

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
και ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

1) ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ:
Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (Ε.Σ.Ο.) προκηρύσσει το 22o Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας 2010 και το 8ο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας 2010, των οποίων τα προκριματικά θα διεξαχθούν κατά νομό και οι προκριθέντες ανά κατηγορία θα συμμετέχουν στα τελικά της περιφέρειας. Ο χώρος των τελικών αγώνων θα οριστεί με νεότερη ανακοίνωση από την Ε.Σ.Ο.

Οι προκριματικοί αγώνες του Νομού Εύβοιας θα διεξαχθούν στην Χαλκίδα ως εξής:

Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα:Σάββατο 6 Μαρτίου 2010
Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα: Κυριακή 7 Μαρτίου 2010
2) ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ:
Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας «Παλαμήδης ο Ευβοεύς»

3) ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ: Κλειστό γυμναστήριο Κανήθου «Τάσος Καμπούρης»

Ώρα προσέλευσης- επιβεβαίωση συμμετοχών: 09:00-09:30 π.μ.
Ώρα έναρξης: 10:00 π.μ.

ΠΡΟΣΟΧΗ!: Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους και να συμπληρώσουν το έντυπο συμμετοχής στη γραμματεία των αγώνων ως τις 9.30 π.μ. διαφορετικά δε θα συμπεριληφθούν στις τελικές λίστες συμμετοχών

4) ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Δικαίωμα να αγωνιστούν έχουν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών του Νομού Ευβοίας.

5) ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:
Στο Ομαδικό η ομάδα θα είναι 4μελής (μέχρι 2 αναπληρωματικοί ) με υποχρεωτική συμμετοχή 1 τουλάχιστον κοριτσιού στην 4η σκακιέρα. Θα πρέπει ακόμη να προσκομιστεί βεβαίωση του σχολείου ότι όλοι οι μαθητές της ομάδας ανήκουν στο ίδιο σχολείο.

Οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνονται κατά προτίμηση ηλεκτρονικά στους κ.κ. Γεώργιο Τσουνή, τηλ. 6932274274, email:
tsounisg@otenet.gr ή info@skakistikiakadimia.gr και Κοσμά Κουρουμπά τηλ.: 6976072797, email: kkour@teihal.gr, αλλά και με FAX στο 2221085737 μέχρι τις 4/3/2010.

6) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΩΝΩΝ:
Γεώργιος Τσουνής – Κοσμάς Κουρουμπάς

7) ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Α) ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ:
Θα διεξαχθεί σε τρεις ομίλους: 1 όμιλος Πρωτοβάθμιας (Δημοτικά) και 2 όμιλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια) με Ελβετικό σύστημα έως επτά (7) γύρων ανά κατηγορία (ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών). Προϋπόθεση για τη δημιουργία ομίλου Λυκείων είναι η συμμετοχή τουλάχιστον 6 ομάδων (πουλ 5 γύρων). Σε αντίθετη περίπτωση και με απόφαση του Διευθυντή Αγώνων και του Επικεφαλής Διαιτητή θα γίνει ενιαίος όμιλος για Γυμνάσια και Λύκεια (σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσει ξεχωριστή κατάταξη και βραβεύσεις). Ο Διευθυντής των Αγώνων σε συνεννόηση με τον επικεφαλής διαιτητή μπορεί να αλλάξει το σύστημα των αγώνων ανάλογα με τον τελικό αριθμό των συμμετοχών.

Β) ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ:
Οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε ομίλους κατά τάξη και θα αγωνιστούν με Ελβετικό έως επτά (7) γύρων ανά κατηγορία (ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών). Η αρχική κατάταξη στους ομίλους θα γίνει με αλφαβητική σειρά για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια ενώ στα Λύκεια σύμφωνα με τα εθνικά ΕΛΟ του Ιανουαρίου 2010. Σε περίπτωση μικρού αριθμού συμμετεχόντων (λιγότερες από 20) μπορεί να διεξαχθούν λιγότεροι γύροι ή και συναντήσεις πουλ. Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 11 κατηγορίες:
1. Μαθητές-Μαθήτριες Νηπιαγωγείων
2. Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
3. Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
4. Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
5. Μαθητές-Μαθήτριες Δ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
6. Μαθητές-Μαθήτριες Ε’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
7. Μαθητές-Μαθήτριες ΣΤ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων
8. Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Γυμνασίου
9. Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Γυμνασίου
10. Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Γυμνασίου
11. Μαθητές-Μαθήτριες Λυκείων

8) ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ

Α) ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ ΑΤΟΜΙΚΟΥ:
Από κάθε κατηγορία-τάξη προκρίνονται στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα οι πρώτοι τρεις μαθητές της γενικής κατάταξης (αγόρια ή κορίτσια) και τα 3 πρώτα κορίτσια. Εάν κάποιος από τους προκριθέντες δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του στην επόμενη φάση, αναπληρώνεται από τον 6ο, 7ο, 8ο κ.ο.κ. της κατηγορίας του. Οι ατομικές προκρίσεις είναι υποχρεωτικά ανά τάξη.Δικαιούνται επίσης απευθείας πρόκριση στην επόμενη φάση των Ατομικών πρωταθλημάτων και όσοι δεν προκρίθηκαν στο ατομικό, αλλά αγωνίστηκαν στα προκριματικά στο 8ο Πανελλήνιο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα και προκρίθηκαν με την ομάδα του σχολείου τους. Δεν μεταφέρεται η θέση πρόκρισης στο ατομικό, όταν μαθητής/α προκριθεί στο ατομικό και δηλώσει συμμετοχή με την ομάδα του η οποία προκρίθηκε στο ομαδικό. Οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι ομάδες, από τη νήσο Σκύρο, συμμετέχουν απευθείας στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα.

Β) ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ ΟΜΑΔΙΚΟΥ:
Προκρίνονται στους τελικούς Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε κατηγορία Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια.

9) ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ:
Οι αγώνες στο Ομαδικό Πρωτάθλημα και στο Ατομικό Πρωτάθλημα θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης για κάθε αθλητή, 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο αθλητής, παίρνει ακόμη δέκα δευτερόλεπτα (10”) χρόνου σκέψης.

10) ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ:
Θα ισχύσουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας:
Α) Για το ομαδικό πρωτάθλημα: Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια κατάταξης των ομάδων είναι κατά σειρά:
(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (βαθμοί, πόντοι, εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Το σύνολο των πόντων σε όλους τους αγώνες.
(γ). Το σύνολο των πόντων κατά σειρά στη 1η σκακιέρα, στη 2η, κ.ο.κ

Β) Για το ατομικό πρωτάθλημα:
Για ελβετικό σύστημα
(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).
(γ). Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων).
(δ). Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

Για κυκλικό σύστημα (round robin)
(α). Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
(β). Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
(γ). Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων (τα μεταξύ τους αποτελέσματα).

11) ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ –ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ:
Επικεφαλής Διαιτητής ορίζεται ο Μιχάλης Πρεβενιός, οι διαιτητές θα οριστούν από την ΤΕΔ με συμπληρωματική προκήρυξη. Οι ενστάσεις εκδικάζονται από τριμελή επιτροπή. Για να εκδικασθεί κάποια ένσταση καταβάλλεται στη Διεύθυνση των Αγώνων παράβολο ενστάσεως 50 € (το οποίο θα επιστρέφεται, εάν δικαιωθεί η ένσταση έστω και μερικώς).
12) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ:
Τακτικοί: Θα οριστούν από την ΤΕΔ με συμπληρωματική προκήρυξη
Αναπληρωματικοί: Θα οριστούν από την ΤΕΔ με συμπληρωματική προκήρυξη

13) ΑΠΟΝΟΜΕΣ - ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ – ΕΠΑΘΛΑ:
Θα βραβευτούν στο ατομικό οι τρείς πρώτοι μαθητές της γενικής κατάταξης (αγόρια ή κορίτσια) και οι τρεις πρώτες μαθήτριες ανά κατηγορία και στο ομαδικό οι τρείς πρώτες ομάδες ανά κατηγορία.
Παρατήρηση: Εάν ένα κορίτσι καταταγεί στους τρεις πρώτους της γενικής κατάταξης, παίρνει όλα τα έπαθλα που της αναλογούν. Ο 1ος μαθητής κάθε τάξης ανακηρύσσεται Πρωταθλητής Εύβοιας και η 1η μαθήτρια κάθε τάξης ανακηρύσσεται Πρωταθλήτρια Εύβοιας.
Σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα.

14) ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ - ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ:
Με μέριμνα της Διεύθυνσης των Αγώνων θα υπάρχει γιατρός στο χώρο των αγώνων.

15) ΓΕΝΙΚΑ:
Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Γεώργιος Τσουνής Σωτήριος Φωτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: