Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΗΜΕΡΑ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ «ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ» στο Σκάκι και η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ. Il giorno di nascita del nostro club negli scacchi e la memoria del vicepresident

Αναφερθήκαμε προχθές στην αναγνώρισι του Σκακιστικού μας Τμήματος από την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία.

Επομένως αυτή η ημερομηνία 12.09.2009, θα πρέπει να θεωρείται η γενέθλιος ημέρα του ΆΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ΄ στο Σκάκι.

Μένει από στατιστική περιέργεια να δούμε και τον αύξοντα αρ. Σωματείου που πήραμε από την Ομοσπονδία….
Υπογραμμίζουμε την μοιραία λεπτομέρεια: Ο Σύλλογός μας αναγνώρισε και ενέγραψε το Σκακιστικό του Τμήμα στην ΕΣΟ, την παραμονή του Σαραντάμερου Μνημοσύνου του αγαπητού μας Αντιπροέδρου, συνιδρυτή, φίλου και συνεργάτη Αλέξη Κλαμαρή.
(Είμαστε βέβαιοι πως θα του άρεσε να το μάθη εκεί που αναπαύεται). Σημαδιακό; Από την πρώτη στιγμή, εννοείται, της ανεπίσημης αναγνώρισης από την ΕΣΟ (αποχωρώντας από την συνεδρίασι του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μαζί με τον Δημήτρη Προβελέγγιο) η μνήμη του Αλέξη βάρυνε στην καρδιά μας, αλλά, από την άλλη, η ανάμνησι της μορφής του υποσχόμαστε να συνεχίση να φωτίζει σταθερά τα δημιουργικά βήματα της παρέας μας.

Και βέβαια δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια ως προς την οφειλομένη προς το πρόσωπό του τιμή…


Photos:
1. Εξ αριστερών ο Αλέξης κατά το Σιμουλτανέ μετά τον περυσινό Αγιασμό. Με πολλές ελπίδες και θάρρος απαράμιλλο μετά την Χημειοθεραπεία…

2.Ο Αλέξης κατά την διάρκεια του 4ου Ομαδικού Σχολικού στην Χαλκίδα σκυμμένος στην Γραμματεία δεξιά από τον Αρχι-διαιτητή Μ. Πρεβενιό. Στην φωτο διακρίνονται εξ αριστερών ο Νίκος Σκαλκώτας, ο υπογράφων και πίσω από τον Μιχάλη Πρεβενιό ο Δημήτρης Προβελέγγιος.

3. Από τον αποκριάτικο Χορό του Συλλόγου (2008)…

4. Από την κοπή της Βασιόπιττας του 2008…


5. Στην φωτογραφία από το κινητό μου, στιγμιότυπο από μια θέσι κατά την διάρκεια παρτίδας –της τελευταίας που έπαιξε μαζί μου και μάλλον συνολικά τελευταίας για τον αείμνηστο φίλο μου. Ο Αλέξης με τα λευκά μόλις έχει παίξη Ιζ3-η5…

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ. Annuncio sull’ Assemblea Generale dei membri del Circolo AVAX e PESSOI

Κατόπιν της μή συμπλήρωσης της από τον νόμο απαιτουμένης απαρτίας κατά την χθεσινή συνάντησι των μελών στον προκαθορισμένο τόπο, η Γενική (εκλογοαπολογιστική) Συνέλευσι θα επαναληφθή, όπως προβλεπόταν, την Κυριακή αμέσως μετά τις Εθνικές Εκλογές. Επιβάλλεται να δημοσιεύουμε αντί νεωτέρας, ολόκληρο το κείμενο της πρώτης σχετικής Ανακοίνωσης:


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ των μελών του Συλλόγου «Αθλητικό Εκπολιτιστικό Κέντρο ΑΒΑΞ και ΠΕΣΣΟΙ» ορίστηκε για τις 27 Σεπτεμβρίου, ημέρα Κυριακή και ώρα 11.15 στην Αίθουσα Βιβλιοθήκης του Πνευματικού Κέντρου του Ι. Μ. Ναού του Αγίου Δημητρίου.

ΘΕΜΑΤΑ: 1.Απολογισμός της απερχομένης Διοικήσεως.
2.Προτάσεις του κ. Αλέξανδρου Σοϊλεμέζη για την απονομή του τίτλου Επίτιμου Προέδρου του Συλλόγου μας (και συζήτησις επι των προτάσεων)
3. Προτάσεις πλήρωσης τριμελών Επιτροπών (και συζήτηση επι των προτάσεων)...
4. Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ.

Σημείωση: 1.Προϋπόθεση για την συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία η οικονομική τακτοποίηση των μελών.
2.Σε περίπτωση μή επίτευξης της από τον νόμο απαιτούμενης ΑΠΑΡΤΙΑΣ (ώρα αναμονής το ημίωρο) η Γενική Συνέλευση θα αναβληθή για την επόμενη διαθέσιμη Κυριακή (αμέσως μετά εκείνη των Εθνικών Εκλογών) δηλ. την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, στον ίδιο χώρο, την ίδια ώρα και με τα ίδια θέματα
.
Χαλκίδα, 19.09.2009

Η Γενική Γραμματεύς

Ζωή Κωνσταντινίδου

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

«ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ»: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΟ! Il ”Centro Culturale e Sportivo AVAX e PESSOI” UN NUOVO CIRCOLO IN EUBEA; Membro di FS Greca

”Centro Culturale e Sportivo AVAX e PESSOI” UN NUOVO CIRCOLO SCACCHISTICO IN EUBEA! Membro (dal 12.09.2009) della Federazione Nazionale Greca.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

Τρίτος Σύλλογος για το Σκάκι στην Χαλκίδα το «Α.Ε.Κέντρο ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ»!

Με τρείς ομάδες θα συμμετέχει στο εξής στα σκακιστικά δρώμενα της χώρας μας η Χαλκίδα. Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία κατά την συνεδρίαση της 12.09.09 (βλ. ιστοσελίδα ΕΣΟ, θέμα 3) ενέταξε στην δύναμή της το ομώνυμο Σκακιστικό Τμήμα του Συλλόγου μας,
«Α.Ε.Κέντρο ΆΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ΄».
Το ευχάριστο γεγονός που πιστώνεται ως επιτυχία στις φιλότιμες προσπάθειες της Διοίκησης του Συλλόγου, εγκαινιάζει μια νέα περίοδο λειτουργίας για το σχετικά νέο Σωματείο μας, αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο ενεργοποιείται επισήμως το (ήδη θαλερό) πρώτο του Αθλητικό Τμήμα στο κυρίως αγωνιστικό Σκάκι.
Σημειωτέον ότι στα δύο χρόνια λειτουργίας του ο πολιτιστικός-αθλητικός σύλλογος «Α.Ε.Κέντρο Άβαξ και Πεσσοί» καλλιεργούσε το πνευματικό παιχνίδι και άθλημα του σκακιού στις μικρές ηλικιακές βαθμίδες (κυρίως παιδιά Δημοτικού Σχολείου) ευνοώντας την εξάπλωση του Σκακιού μεταξύ των μαθητών και μάλιστα με τρόπο, κατά τον οποίο το πλούσιο αυτό φυτώριο των παιδιών του Συλλόγου μας να αναδεικνύεται σε μόνιμο πρωταγωνιστή στον χώρο του Σχολικού Σκακιού.
Επιπλέον η γενικότερα πρωτοποριακή δραστηριότητα του « Α.Ε.Κέντρου ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ» συνοδεύτηκε από δύο σημαντικές πρωτιές στην Εύβοια (και από όσο γνωρίζουμε και στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης της ΤΕΣΣΑΣ):
1. Έκδοση και κυκλοφορία Πολιτιστικού-Σκακιστικού περιοδικού (πρόκειται για το διμηνιαίο περιοδικό «Νέος Παλαμήδης» που ήδη κυκλοφόρησε σε 5 τεύχη)
2. Δημιουργία του πρώτου Σκακιστικού Ιστολογίου. Το Ιστολόγιο «Νέος Παλαμήδης», συνονόματο του Περιοδικού, εκτός από την ιστορική πρωτιά του, βρίσκεται ιδιαίτερα ψηλά σε επισκεψιμότητα, και μάλιστα κατά τον τελευταίο χρόνο συγκαταλέγεται σταθερά μέσα στους 10-15 Ελληνικούς Σκακιστικούς ιστοτόπους (sites ή blogs) του Διαδικτύου, ως προς την επισκεψιμότητα και την δημοφιλία!

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου μας κκ. Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης και Δημήτριος Προβελλέγγιος παρευρεθέντες στην προαναφερθείσα Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΣΟ την 12η Σεπτεμβρίου, μετά την σχετική συζήτηση των παρευρισκομένων μελών και την ομόφωνη απόφασή τους για αναγνώριση του Συλλόγου μας, λαμβάνοντας τον λόγο, ευχαρίστησαν το νέο Δ. Σ. της Ομοσπονδίας και, ταυτόχρονα, υποσχέθηκαν να συνεχίσουν την δραστηριοποίηση του Συλλόγου, με στόχο να συμβάλη αυτός, κατά δύναμιν, στην περαιτέρω συστηματική καλλιέργεια, εκλαΐκευση και διάδοση του κοινωνικο - πνευματικού αυτού φαινομένου και αθλήματος στον τόπο μας.

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ για …«Dance / electro-pop». 2ο post sull’ italodance. Omaggio ai piccoli fan del blog (videos: Eiffel 65, NEK, Gabry Ponte)

ΔΕΥΤΕΡΗ ( κι Επιτυχής) ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ για … «Dance / electro-pop» !!

Επανερχόμαστε μετά από μέρες για να κλείσουμε το θέμα που άφησε ανοικτό η ανάρτησι για το κομμάτι-παραγγελιά με το video “I’ AM BLUE”. Σε εκείνη την κατ’ εξαίρεσι αναφορά μας στην ηλεκτρονική χορευτική μουσική, ρωτάγαμε –σαν σε κουίζ- για την εθνικότητα των Eiffel 65. Απάντησι: Πρόκειται τελικά για ιταλικό και όχι γερμανικό, ελβετικό ή καναδικό συγκρότημα, όπως μας απάντησαν κάποιοι μικροί μας επισκέπτες.
Δυό λόγια για τους Άιφφελ 65:
Τα ονόματα των τριών μελών Jeffrey Jey, Maury Lobina, Gabry Ponte είναι καλλιτεχνικά (τα πραγματικά είναι Gianfranco Randone, Maurizio Lobina και Gabriele Ponte αντιστοίχως) και το όνομά τους ως μπάντα προέκυψε εντελώς τυχαία (από Η/Υ και ένα συμπτωματικό νούμερο). Σταμάτησαν την από κοινού συνεργασία τους το 2005.
Το τραγούδι τους I am blue, που λέγαμε, όχι μόνο τους έκανε πλούσιους με τα πάνω απο 3 εκατομμύρια πωλήσεις του στις ΗΠΑ (ρεκόρ απλησίαστο για οποιοδήποτε άλλο ιταλικό τραγούδι), αλλά απετέλεσε την απαρχή της δημιουργίας ενός ψηφιακού ήρωα, κάτι σαν σήμα κατατεθέν τους. Είναι στο βίντεοκλίπ του κομματιού το μπλέ ανθρωπάκι σαν αρειανός εξωγήινος με το πλακουτσωτό κεφάλι. [ΚΟΥΙΖ: Πώς λέγεται αυτό το "πλάσμα";]
Κλείνουμε λοιπόν την εκκρεμότητα {μετά από τις γενικές πληροφορίες για το ιταλικό συγκρότημα απο το Torino} με ένα ακόμα κομμάτι τους μεγάλη επιτυχία, ένα “remix” στο οποίο τραγουδάει ο πολύ δημοφιλής Ιταλο-Αργεντινός τραγουδιστής της πόπ ονόματι Nek :
NEK, LA VITA E’

Αλλά ως αφιέρωμα όχι μόνο στους τρείς, αλλά και σε όλους τους μικρούς μαθητές-αθλητές του Σκακιστικού Τμήματος του Συλλόγου μας {ας πούμε ως χαρούμενο προανάκρουσμα μιας «προαναγγελθείσας» εγγραφής στην ΕΣΟ} συμπεριλαμβάνουμε ένα τελευταίο, σχετικό με τους Άιφφελ 65 κομμάτι.
Λέγεται Geordie και είναι γραμμένο από τον Γκάμπρι Πόντε (Gabry Ponte) τον ένα από τους πρώην Eiffel 65, ο οποίος μετά την διάλυσι του γκρούπ συνέχισε την καρριέρα του μόνος, αναδεικνυόμενος σε μεγάλο όνομα στην ιταλική μουσική σκηνή ως μουσικός παραγωγός και Ντι Τζέι (DJ) διεθνούς επιπέδου.
Το «σουξέ» Geordie βασίζεται έξυπνα σε ένα παιδικό τετράστιχο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή για τα παιδιά η οπτικοποίησι του απλοϊκού (φαινομενικά)τραγουδιού. Κι όμως το εμπορικότατο αυτό κομμάτι του Πόντε αποτελεί italo- dance διασκευή ενός αριστουργηματικού τραγουδιού (με τον ίδιο τίτλο) τέλη δεκαετίας του ’60 του μεγάλου Ιταλού τραγουδοποιού Fabrizio De Andre' . Και το καταπληκτικότερο: το τραγούδι δεν είναι ούτε του Φαμπρίτσιο Ντε Αντρέ! Είναι κι εκείνο διασκευή μιας αγγλικής παραδοσιακής μπαλλάντας!!
Εντούτοις αν το παρακάτω (μέτριο ποιοτικά) Βίντεο –σύντομο, απόσπασμα γαρ, μουσικό παραμύθι- παραπέμπει στα …Χριστούγεννα (με το Ξωτικό, τους στρατιώτες του Βασιλιά, τα Αγιοβασιλάκια - νάνους και τον ίδιο τον Αγιο Βασίλη των Δυτικών) η μεταφορά «παίζει» και σε άλλα πεδία…


Τα λόγια:
Impiccheranno Geordie con una corda d’ oro
E’ un privileggio raro
Rubo’ sei cerbi dal parco del Re
Vendendoli per denaro

Μετάφρασις:

Τον Τζόρντι θα κρεμάσουν μ’ ένα σχοινί χρυσό
- δικαίωμα είναι μοναδικό-
Γιατι έκλεψε έξι ελάφια απ’του βασιλιά τον κήπο
Να πάρη, πουλώντας τα, λεφτά.

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙ ΕΝΑΡΞΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ. Annuncio sull’apertura del Circolo e l’ inizio delle lezioni di scacchi (+ fotos)

Όπως έχει ήδη ανακοινωθή αρμοδίως από την Γραμματεία του «Aθλητικού Εκπολιτιστικού Κέντρου ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ»,

«το ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ του Συλλόγου θα λειτουργεί όλον τον Σεπτέμβριο ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ το Σάββατο από 11.30 έως 14.00, πάντα στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Πνευματικού Κέντρου του Ι. Μ. Ναού του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος (Αντωνίου και Νεοφύτου γωνία).

Επίσημη έναρξι μαθημάτων (Τμήματα, Προπονήσεις, Εγγραφές ) από τον Οκτώβριο»

Μέχρι τότε θα υπάρξη και άλλη πληρέστερη ανακοίνωσι και έως τότε η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλους, μικρούς και μεγάλους, και φυσικά δωρεάν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται και στα τηλέφωνα του Συλλόγου 22210-74558, 6936550215 και 6976372967.





.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Οι φωτογραφίες (που μας τις έστειλε ο φίλος Κώστας Μπεληγιάννης και τον ευχαριστούμε) είναι από την χθεσινή συνάντησι μερικών παιδιών του Σκακιστικού Τμήματος στην Αίθουσα, όπου διεξάγονται τα μαθήματα σκακιού και οι προπονήσεις του Συλλόγου.








............................................

Ενημερώνουμε τα μέλη για την ημερομηνία και τον τόπο της προσεχούς Γενικής Συνέλευσης:


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ των μελών του Συλλόγου «Αθλητικό Εκπολιτιστικό Κέντρο ΑΒΑΞ και ΠΕΣΣΟΙ» ορίστηκε για τις 27 Σεπτεμβρίου, ημέρα Κυριακή και ώρα 11.15 στην Αίθουσα Βιβλιοθήκης του Πνευματικού Κέντρου του Ι. Μ. Ναού του Αγίου Δημητρίου.

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Αφιέρωμα στον Richard Wright των Pink Floyd +3 video από το More. Ommaggio al Richard Wright, tastierista dei Pink Floyd + 1 video su “More”

Μια αφιερωματική ανάρτησι για τον Ρίτσαρντ Ράιτ (Richard Wright) – και εμμέσως για το θρυλικό συγκρότημα παγκόσμιας απήχησης, τους Πίνκ Φλόυντ - την θέλαμε από πέρυσι. Την κάνουμε –έστω με συνοπτικές διαδικασίες- εφέτος. Ήδη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον θάνατο του.
Ο Richard Wright, αυτοδίδακτος πιανίστας και οργανοπαίκτης (πλήκτρα, συνθεσάιζερ και λοιπά συναφή όργανα) ίδρυσε μαζί με δύο συμφοιτητές του (σχολή αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο Regent Street του Λονδίνου) τους Ρότζερ Γουότερς (Roger Waters) και Νικ Μέισον (Nick Mason) τον αρχικό πυρήνα των Πίνκ Φλόυντ το 1964. Ένα χρόνο αργότερα το συγκρότημα που λεγόταν The Tea Set μετονομάζεται από την καταλυτική επίδρασι ενός νέου μέλους του, του Syd Barrett, σε Πίνκ Φλόυντ (Pink Floyd, όνομα που ο Barrett συνέθεσε από τα μικρά ονόματα 2 παλαιότερων τραγουδιστών της μπλούζ) .
Ο Ράιτ πέθανε τις 15.09.2008 από καρκίνο.

Pink Floyd .
Το βρετανικό μουσικό αυτό συγκρότημα έμελλε να γράψη ιστορία στον χώρο της ροκ μουσικής, νέο είδος μουσικής που είχε παγκόσμια επιδρασι στο β΄μισό του 20ου αιώνα. Με τις τις πρωτοποριακές για την εποχή συνθέσεις τους, με ένα στυλ που συνδύαζε το ψυχεδελικό κλίμα και τους νεωτεριστικούς πειραματισμούς στον ηλεκτρονικό ήχο (με τα καινούργια τεχνολογικά μεσα στο μουσικό χώρο) με τους μοντέρνους ιδεολογικά και συγκινησιακά φορτισμένους στίχους της ρόκ μουσικής. Την παγκόσμια αναγνώρισι και αποδοχή της παραγωγής τους μεταξύ των νέων (στον Δυτικό και όχι μόνο κόσμο) την ακολούθησε και η εμπορική επιτυχία ιδίως μετά το υπερεκτιμημένο τους άλμπουμ The Wall. Ήδη στις νεώτερες γενιές ανάγεται στην σφαίρα του θρύλου ενώ θεωρείται ως ένα από τα εμπορικότερα μουσικά συγκροτήματα όλων των εποχών (Εκτιμάται ότι έχει πουλήσει γύρω στα 74,5 εκ άλμπουμ στις Η.Π.Α. και πάνω από 300 εκατομμύρια άλμπουμ σ’ ολόκληρο τον πλανήτη).

Σήμερα διαλέξαμε να παρουσιάσουμε (αποσπασματικά) ένα από τα λιγώτερο γνωστά έργα τους. Τρία κομμάτια από το άλμπουμ «Μόρ» (More), που αποτελέσθηκε απο μουσικές συνθέσεις για ένα ομώνυμο κινηματογραφικό έργο το 1969.
Ένα κακό ίσως φίλμ, αλλά ένα αριστουργηματικό άλμπουμ των Φλόυντ!
Τα κομμάτια έιναι "Cirrus Minor", "Green Is the Colour" και “Cymbaline". Ένα αρωματικό κρασί σαράντα ακριβώς χρόνων!
Κατά τα άλλα δεν έχω λόγια.
Μόνο αναμνήσεις κι αισθήματα…

"Cirrus Minor"
"Green Is the Colour"“Cymbaline".

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

ΧΑΛΚΙΔΑ: ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ (Φωτο Αλέκος Τζανέτος) Β΄ Μέρος: Οι παίκτες. Calcide; Fotos dal torneo di calciatori veterani.2a Parte

Για το τουρνουά ποδοσφαίρου παλαιμάχων ποδοσφαιριστών που διεξήχθη την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου στο δημοτικό στάδιο της Χαλκίδας τα είπαμε εχθές, με το Α΄ μέρος που αφορούσε τα παιδιά και τον φιλανθρωπικό σκοπό.
Σήμερα δημοσιεύουμε μια σειρά φωτογραφιών με τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές από τις ομάδες του Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, Πανιωνίου, Χαλκίδας και Ερέτριας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της οργανωτικής επιτροπής και έλαβαν μέρος στο φιλικό αυτό τουρνουά.
Προσωπικότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου -μεγάλα αστέρια στην εποχή τους- σαν τον Μίμη Δομάζο, τον Μίμη Παπαϊωάννου, τον Τάκη Λουκανίδη, τον Τότη Φυλακούρη, τον Χρήστο Αρδίζογλου, τον Δέδε, τον Βασίλη Τσιάρτα, τον Χουάν Ραμόν Ρότσα, τον Ντανιέλ Μπατίστα, τον Κώστα Φραντζέσκο, τον Στράτο Αποστολάκη και άλλους παιχταράδες στα νιάτα τους, έδωσαν το παρών στο δημοτικό στάδιο για τον ιερό σκοπό.
Κι ο φακός του Αλέκου Τζανέτου ήταν εκεί για να τους αποθανατίσει!
1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.12.13.14.15.16.17.18.19.20.21.22.23.24.25.

ΧΑΛΚΙΔΑ: ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ (Φωτο Αλέκος Τζανέτος) Α΄ Μέρος: Τα παιδιά.Calcide; Fotos dal torneo di calciatori veterani. 1ma Parte

Ένα τουρνουά ποδοσφαίρου παλαιμάχων ποδοσφαιριστών διεξήχθη προχθές, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου το απόγευμα στο δημοτικό στάδιο της πόλης μας με τη συμμετοχή ποδοσφαιριστών από τις ομάδες του Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, Πανιωνίου, Χαλκίδας και Ερέτριας. Οι αγώνες είχαν μικρή διάρκεια, φιλικό χαρακτήρα και η όλη διοργάνωσι είχε φιλανθρωπικό σκοπό: Τα έσοδα από την πώληση των εισιτηρίων θα διατεθούν στον Εθελοντικό Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Πριν από τους αγώνες τον λόγο είχαν τα παιδιά…
1.2.3.4.5.6.7.8. Οι όμορφες αυτές φωτογραφίες είναι του Αλέκου Τζανέτου!

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ! ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ 87η ΕΠΕΤΕΙΟΣ : «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» δια χειρός Καμπανέλη & δια φωνής Νίκου Ξυλούρη! Un video ...

«Το Μεγάλο μας Τσίρκο» δια χειρός Καμπανέλη & δια φωνής Νίκου Ξυλούρη!
Un video x l’ anniversario del nefasto 1922.

Η 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής, ημέρα πένθους για τον Ελληνισμό που αναγκάσθηκε (87 χρόνια πρίν) να δή ένα μεγάλο κομμάτι του να ξεριζώνεται μετά από χιλιετίες παρουσία από τα πάτρια εδάφη…
Αλλά για τα ιστορικά δεδομένα έχουμε κάτι ξαναγράψη. Εφέτος ας είναι μικρό αντίδοτο στη λήθη το τραγούδι! Στο παρακάτω βίντεο ακούμε απόσπασμα απο «το Μεγάλο μας Τσίρκο» Έργο του Ιάκωβου Καμπανέλη σε μουσικη Σταύρου Ξαρχακου. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα εκτός από την λυρικότητα και την δραματικότητα του κειμένου κυριαρχούν οι αξέχαστες φωνές του Νίκου Ξυλούρη και της Τζένης Καρέζη.


ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ ("ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ", Απόσπασμα )

Κατακαημένο Αϊβαλί και παινεμένο Αϊδίνι
χαροκαμένο Εσκή Σεχήρ, αρχοντοπούλα Σμύρνη.

Κλάψτε για το Καραχισάρ και για τα Μοσχονήσια,
δουλεύει ο Χάρος στα Βουρλά κι ο θάνατος στην Προύσσα.

Από πού παν στο Κασαμπά, στην Πάρσα και στ' Αξάρι;
Δεν πάνε πια στην Αμισσό στο Ακχισάρ ή στο Αξάρι.

Μαρμαρωμένε βασιλιά, τί όνειρο, τί παγανιά
ο τάφος σου άδειος και σε μια γωνιά
μια χούφτα λόγια, αδιάβαστα χαρτιά.
Μαρμαρωμένε βασιλιά τι όνειρο, τι παγανιά
αντί για σε αναστήθηκε η Τουρκιά .
Η Πόλη πάει, και η Σμύρνη στη φωτιά,
διπλοχαμένη Αγιά Σοφιά στερνή φωνή στην ερημιά
την Προύσσα καίνε και στο Αϊβαλί
σταυρός, αγκάθι, ξύδι και χολή.

Χαμένη γη και προσφυγιά
τα πόδια εδώ, αλλού η καρδιά
κομμάτια μου ψάχνω να βρώ
να κάνω ρίζες να ξανασταθώ
και να φωνάξω με φωνή
που να ματώσουν οι ουρανοί
όλοι μας σφάζαν και μας πνίγανε μαζί,
Εγγλέζοι, Γάλλοι κι Αμερικανοί.

Μαρμαρωμένε βασιλιά, τί όνειρο, τί παγανιά
μες του πετρέλαιου τη δρακοσπηλιά
να σ' αναστήσω ήρθα μ' όνειρα παλιά
πέτρινε πεθαμένε βασιλιά!

Κατακαημένο Αϊβαλί και παινεμένο Αϊδίνι
χαροκαμένο Εσκή Σεχήρ αρχοντοπούλα Σμύρνη.
Κλάψτε για το Καραχισάρ και για τα Μοσχονήσια,
δουλεύει ο Χάρος στα Βουρλά κι ο θάνατος στην Προύσσα.
Από πού παν στο Κασαμπά στην Πάρσα και στ' Αξάρι
δεν πάνε πια στην Αμισσό στο Ακχισάρ ή στο Αξάρι.

«ΔΙΚΑΙΩΣΙΣ» ! Το ποίημα του Καρυωτάκη και η μελοποίησι της Ηδύλης Τσαλίκη. Giustificazione: La poesia di Kariotakis e la composizione di Idili Tsaliki

Είναι γνωστό ότι ο Κώστας Καρυωτάκης είχε και έχει μεγάλη διείσδυσι στο αναγνωστικό κοινό των νέων ανθρώπων κάθε γενιάς από τον θάνατό του και μέχρι σήμερα.
Φυσιολογική συνέπεια η συχνή -τελευταίες δεκαετίες- επιλογή των ποιημάτων του για μελοποίησι από πάσης φύσεως συνθέτες και τραγουδοποιούς. Ένας λόγος παραπάνω που η ποιητική παραγωγή του Καρυωτάκη είναι όλη με βάσι τις αρχές της παραδοσιακής ποίησης, πολύ κοντά, δηλαδή, στα πεπατημένα της νεοελληνικής στιχουργίας και όπως και των άλλων παραδοσιακών στην τεχνοτροπία ποιητών προσφέρεται για μελοποίησι.
Ανάμεσα στο πλήθος των στίχων που έχουν μελοποιηθή, πολλοί, βεβαίως, είναι αυτοί που δεν ευτύχησαν, αφού συνήθως η μουσική σύνθεσι και η ερμηνεία του τραγουδιστή δεν προσθέτουν τίποτα περισσότερο σε ένα δυνατό ποίημα. Ένα τέτοιο παράδειγμα που μου έρχεται πρόχειρο, είναι – πάντα μιλάμε για τα δικά μας γούστα – η ευαίσθητη αλλά άχρωμη μελοποίησι (από τον μεγάλο κατά τα άλλα Γιάννη Σπανό) και η μάλλον άσχετη ερμηνεία (από τον συμπαθή κατά τα λοιπά Πουλόπουλο) του ποιήματος «Μόνο». Η πρόβλεψί μας είναι ότι ο Καρυωτάκης –όπως και κάθε άλλος μεγάλος μας νεοέλληνας ποιητής-, θα συνέχιση να είναι στο στόχαστρο των κυνηγών, συγγνώμη συνθετών, για καλόπιστη δημιουργική έμπνευσι ή και εύκολη εμπορική εκμετάλλευσι…

Παράδειγμα για ευτυχισμένη συνεύρεσι συνθέτη με καρυωτακικό ποίημα (το βάζω στο ίδιο επίπεδο με την καταπληκτική ρόκ εκτέλεσι της «Πρέβεζας» από τον Γκαϋφίλια) είναι το τραγούδι που σας παρουσιάζουμε: Πρόκειται για το δεκατετράστιχο ποίημα Δικαίωσις (και όχι "Δικαίωση" ) το οποίο μελοποίησε η άγνωστη στους πολλούς Ηδύλη Τσαλίκη και το οποίο παρουσίασε η ίδια στους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού στην Κέρκυρα το 1981. Θεωρώ ότι η Ηδύλη (Τί όνομα κι αυτό! Είχε κι αυτό συμβάλη να νοιώθω μαγεμένος από την περίπτωσί της κι ειδικά από τότε που αγόρασα τον - ένα και μοναδικό της - δίσκο το επίμαχο τραγούδι και με με την γοητευτική της μορφή στο εξώφυλλο…), έχει γνήσια βιώση το περιεχόμενο του ποίηματος αυτού με το γνωστό καρυωτακικό ύφος της αυτοσάτιρας και της απαισιοδοξίας, και οτι έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να το αναδείξη στην (δική της!!) σύνθεσι και την ιδιαίτερη ερμηνεία της.

Δικαίωσις

Τότε λοιπόν αδέσποτο θ' αφήσω
να βουίζει το Τραγούδι απάνωθέ μου.
Τα χάχανα του κόσμου, και του ανέμου
το σφύριγμα, θα του κρατούν τον ίσο.


Θα ξαπλωθώ, τα μάτια μου θα κλείσω,
και ο ίδιος θα γελώ καθώς ποτέ μου.
«Καληνύχτα, το φώς χαιρέτισέ μου»
θα πώ στον τελευταίο που θ' αντικρίσω.

Όταν αργά θα παίρνουμε το δρόμο,
η παρουσία μου κάπως θα βαραίνει
-- πρώτη φορά -- σε τέσσερων τον ώμο.


Ύστερα, και του βίου μου την προσπάθεια
αμείβοντας, το φτυάρι θα με ραίνει
ωραία-ωραία με χώμα και με αγκάθια.

Από τη συλλογή Ελεγεία και σάτιρες (1927)
[τελευταίο στην σειρά!]

Επιμύθιο: Πολλοί δοκίμασαν να τον θάψουν τον ποιητή Κ. Καρυωτάκη. Στο τέλος όμως –έστω και μετα θάνατον - ήλθε και η ποιητική δικαίωσι!

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

40 ΜΕΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ: ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΕ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΜΕΛΩΔΙΑ (1 ποίημα +1 τραγούδι-2 βίντεο) . Una poesia di Solomos + 1 canzone (con Eleni Vitali)

Σήμερα 13 Σεπτεμβρίου 2009 οι γονείς και στενοί συγγενείς του Αλέξη Κλαμαρή, σε μερικές ώρες, θα τελέσουν το 40ήμερο μνημόσυνο για τον πρόωρα χαμένο άνθρωπό τους στην Εκκλησία του χωριού τους.
Εκεί στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (της Καθολικής) στην Γαστούνη 8. 30΄ το πρωί, θα είμαστε νοερά για να προσευχηθούμε υπέρ της ανάπαυσης της ψυχής του.
Τώρα για τον συναγωνιστή και φίλο ένα μικρό αφιέρωμα μέσα από το αγαπημένο του Ιστολόγιο. Με λόγο ποιητικό και μελωδική φωνή από την μεγαλειώδη πολιτιστική μας παράδοσι.
Το εν πολλοίς άγνωστο ποίημα του Διονυσίου ΣολωμούUn Giovine Moribondo Al Suo Amico” (σε αδημοσίευτη μετάφρασι) και το αγαπημένο Κλέφτικο Δημοτικό τραγούδι με τον τίτλο «Βγήκα ψηλά και πλάγιασα» ερμηνευμένο ιδανικά και με ανδρική και με γυναικεία φωνή, από την Ελένη Βιτάλη και τον αξεπέραστο Αλέκο Κλιτσάκη αντιστοίχως.

α) Ποίημα Δ. Σολωμού “Un Giovine Moribondo Al Suo Amico” (Ιταλικά)

Un Giovine Moribondo Al Suo Amico

Ecco mio dolce amico, apresi l’urna
Che mi deve albergar tra le tenebre,
Gia; la bella per me lampa diurnal
Si nasconde per sempre alle tenebre.

Parvenze omai d’ oscurita’ notturna
Alle pupille mie si fanno crebre,
Ε mi par di veder la taciturna
Sacra schiera intuonar l’ inno funebre.

Addio! So che amista’ mi serberai,
Perocche’ nelle care alme sincere
Dura oltre la morte, e non si estingue mai.

Vieni allora che saro’ sopra il feretro
A porgere per me calde preghiere,
E vieni allor che diverro’ scheletro.

Διονυσιος ΣΟΛΩΜΟΣ

ΕΤΟΙΜΟΘΑΝΑΤΟΣ ΝΕΟΣ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΤΟΥ

Να την, καλέ μου φίλε έτοιμη η τεφροδόχη

Κι άνοιξε να με ξενίση ανάμεσα στα σκότη,
Ήδη το όμορφο όμμα για μένα της ημέρας
Κρύβεται για πάντα μέσ’ στα βένθη.

Κιόλας παρουσίες ζόφου νυκτερινού
Στα βλέφαρά μου εκεί συχνάζουν,
Και θαρρώ πως βλέπω αυτόν τον αθόρυβο,
Τον ιερό θίασο να παίζη ύμνο νεκρώσιμο.

Αντίο! Την φιλία μας θα διαφυλάξης, το ξέρω,
Καθόσον στις άδολες αγαπημένες καρδιές
Πέρ’ απ’ τον θάνατο κρατά κι ούτε ποτέ δεν σβήνει.

Έλα την ώρα που θα ‘μαι στο φέρετρο πάνω
Θερμές προσευχές για με να προσφέρης
Κι έλα και τότε που σκέλεθρο θα ‘χω γίνη.


(Μετάφρ. Αλεξ. Σελλενίδη)

β) Αντί για μοιρολόι ένα κλέφτικο (ηπειρώτικο) τραγούδι:


ΒΓΗΚΑ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΠΛΑΓΙΑΣΑ

Βγήκα ψηλά, γιέ μου, και πλάγιασα
Σε πέτρα, γιε μου, σε λιθάρι
Κι εκεί ήταν μνήμα, γιέ μου, κλέφτικο
Θαμμένο παλληκάρι

Κι ακούω το μνήμα, γιέ μου, να βογγά
βαριά να αναστενάζει
Πάρ’ αδερφέ μου το κορμάκι μου

και θάψ’ το στο χωριό μας!

Για την ερμηνεία-πρότυπο του Αλέκου Κλιτσάκη δεν βρήκαμε ακόμη καλύτερο βιντεάκι στο You Tube, από το παρακάτω:

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΟΥΛΟΥΡΑ. Συνεργασ. Αλ. Τζανέτου. Γ΄ Μέρος: Το ζεύγος Γαρμπή - Σχοινάς (φωτογραφίες). Esposizione di pittura a Calcide ; 3a Parte

Esposizione di pittura a Calcide ; 3a Parte: 2 artisti popolari, Keti Garbi – Dionigi Schinas

Για την έκθεσι έργων ζωγραφικής του Γρηγόρη Κουλούρα στην Χαλκίδα, έχουμε ξαναγράψη.
Μεταξύ των πιο επώνυμων επισκεπτών της έκθεσης «Στην εποχή της ταχύτητας», ο φακός του Αλέκου Τζανέτου «συνέλαβε» την Καίτη Γαρμπή και τον Διονύση Σχοινά!
Στις παρακάτω φωτογραφίες (καί ο μικρός Βαγγέλης Τζανέτος έχει βάλη το χέρι του) απαθανατίζεται το ζεύγος των δημοφιλών καλλιτεχνών στον χώρο της έκθεσης, αλλά και σε παρακείμενη καφετέρια στην παραλία της Χαλκίδας.

1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.12.13.14. 15