Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Eiffel 65: "Blue (Da Ba Dee)",ΕΝΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΞΕΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΙ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ. Eiffel 65: "Blue (Da Ba Dee)"; The official Video + Lyrics,


ΕΝΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ - Παραγγελιά από ανήλικους συνεργάτες!


Υπακούοντας στις παρακλήσεις (=πιέσεις) τριών πιθανών μελλοντικών συνεργατών (λόγω ηλικίας είναι απλώς ευκαιριακοί αναγνώστες του παρόντος Ιστολογίου) φιλοξενούμε (μετ’ επιφυλάξεως για την ποιότητα) ένα μουσικό βίντεο που πρόσφατα ενθουσίασε τους μικρούς αναγνώστες. Ο μεγαλύτερος εξ αυτών ( ο Κωνσταντίνος) μας έστειλε και τους στίχους του αξιοπερίεργου αυτού εμπορικού κομματιού.

Πρόκειται για το γνωστό απο δεκαετίας χορευτικό κομμάτι Blue (Da Ba Dee)", του είδους «dance/electro-pop», του πολύ επιτυχημένου (τριμελούς) συγκροτήματος Eiffel 65, που τέλη του 1998 συνέθεσε χωρίς ιδιαίτερη αρχική επιτυχία το κομμάτι στην χώρα του [ΚΟΥΙΖ: Τί εθνικότητος να είναι οι Eiffel 65;], πέντε μήνες όμως αργότερα χάρις σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό (στην εποχή της τηλεόρασης και των Η/Υ!) το κομμάτι αυτό (με το άλμπουμ Europop) εκτοξεύθηκε σε ένα απίστευτο διεθνές «σουξέ»…
(Θα επανέλθουμε για τις λεπτομέρειες αργότερα –λόγω γιορτής- Προς το παρόν φτάνει το βίντεο-παραγγελιά και οι –αμετάφραστοι- στίχοι του κομματιού που έχει ξετρελάνη τους νεαρούς…)

VIDEO “I’ AM BLUE”

Blue (Da Ba Dee); THE LYRICS
Yo listen up heres a story
About a little guy that lives in a blue world
And all day and all night and everything he sees
Is just blue
Like him inside and outside
Blue his house with a blue little window
And a blue Corvette
And everything is blue for him
And himself and everybody around
Cause he aint got nobody to listen
Im Blue da ba dee da ba daa da ba dee da ba daa (repeat#6)
Im Blue da ba dee da ba daa da ba dee da ba daa (repeat#6)
I have a blue house with a blue window
Blue is the colour of all that I wear
Blue are the streets and all the trees are too
I have a girlfriend and she is so blue
Blue are the people here that walk around
Blue like my Corvette, its in and outside
Blue are the words I say and what I think
Blue are the feelings that live inside me
Im Blue da ba dee da ba daa da ba dee da ba daa (repeat#6)
Im Blue da ba dee da ba daa da ba dee da ba daa (repeat#6)
I have a blue house with a blue window
Blue is the colour of all that
I wear Blue are the streets and all the trees are too
I have a girlfriend and she is so blue
Blue are the people here that walk around
Blue like my Corvette, its in and outside
Blue are the words I say and what I think
Blue are the feelings that live inside me
Im Blue da ba dee da ba daa da ba dee da ba daa (repeat#6)
Im Blue da ba dee da ba daa da ba dee da ba daa (repeat#6)...
(Συνεχίζεται...)

Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

ΦΩΚΙΚΑ 2009: Eνα Τουρνουά προς τιμήν του Νίκου Καραπάνου.Un Torneo Open ad Amfissa in onore dello scacchista (morto ad Acropolis 2009) Nikos Karapanos

Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία συνιστά η απόφασι της Ένωσης Σκακιστών Αμφίσσης να αφιερώση τους σκακιστικούς Αγώνες του προσεχούς (Παρασκευο-) Σαββατοκύριακου στην πρωτεύουσα της Φωκίδας, στην μνήμη του απροσδόκητα, πρόωρα και κατά τρόπο πρωτοφανή χαμένου αρχιπροπονητή και παίκτη της, Νίκου Καραπάνου.

Έτσι πρώτη η Ε.ΣΚ.Α. τιμά με επίσημο τρόπο τον συμπαθή και πολύ γνωστό στον σκακιστικό χώρο εκλιπόντα ταλαντούχο σκακιστή και προπονητή, διοργανώνοντας το εφετινό (είχαν προηγηθή άλλα δυο, τα τελευταία χρόνια) «Open» με την εύγλωττη επωνυμία «3ο ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΦΩΚΙΚΑ 2009 «ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ» . Πρόκειται για ένα Τουρνουά που θα γίνη την προσεχή εβδομάδα (από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή) με Ελβετικό 6 γύρων, (2 γύροι την ημέρα), χρόνο σκέψης 45’ + 30’’ Φίσερ, και θα αξιολογηθή για εθνικό Έλο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι πέντε μέρες πριν την έναρξι έχουν ήδη δηλώση συμμετοχή στο Τουρνουά 128 σκακιστές. Στην starting list (την συνολική λίστα συμμετοχών μπορείτε να δήτε εδώ) όμως, παρά το συνολικό ικανοποιητικό ποσοστό, εντύπωσι δημιουργεί η απουσία ισχυρών τιτλούχων. Με το αξιοπρεπές (για τριήμερο) ποσό των 600 ευρώ για τον νικητή (σ’ ένα σύνολο επάθλων 2400 ευρώ, ίσως θα έπρεπε οι διοργανωτές να έχουν και ένα συμβολικό ποσό να συνοδεύση το «Ειδικό Έπαθλο: Κύπελλο και μετάλλιο για την καλύτερη παρτίδα, στη μνήμη ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ» που ορθότατα θέσπισαν) θα περιμέναμε να υπάρχει ένα επιπλέον κίνητρο για τους υψηλόβαθμους (και κυρίως τους Έλληνες) σκακιστές που έσπευσαν μετά το συνταρακτικό νέο του θανάτου του να δηλώσουν φίλοι του πατρινού (Υ)Μαίτρ. Θυμίζουμε ότι στην περσινή διοργάνωσι στην Άμφισσα συμμετείχαν λιγότεροι από 90 σκακιστές, αλλά είχαμε επι κεφαλής 3 Γκρανμαίτρ (Gelashvili Tamaz, Νικολαϊδης Ιωαννης, Γριβας Ευστρατιος) και καμμιά δεκαπενταριά Έλληνες να πλαισιώνουν τον Διεθνή Γεωργιανό Μαίτρ Managadze Nikoloz, όλοι τους με Elo 2000+.

Αντίθετα εφέτος βλέπουμε να έχουν δηλωθή μόνο 7 σκακιστές (όλοι Έλληνες) πάνω από 2000 Elo:

1 Τζερμιαδιανός Ανδρέας 2445

2 Χαβλίκοβα (Havlikova) Χριστίνα (Kristyna) 2161

3 Κουρούσης Επαμεινώνδας 2125

4 Κολόμβας Ιωάννης 2080

5 Πιτσέλης Γρηγόριος 2075

6 Τζόλας Γεώργιος 2075

7 Σπυρακόπουλος Ιωάννης 2065


Μέχρι στιγμής! (ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : Έως Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου στα τηλέφωνα της Διεύθυνσης των Αγώνων…).

Συγχαίρουμε τους διοργανωτές για την προσπάθεια και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία.

προκήρυξι και τα σχετικά στην σελίδα της ΕΣΚΑ)

Και ως ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ μια ΠΡΟΤΑΣΙ:

Προτείνουμε η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία να τιμήση τον αδικοχαμένο και δημοφιλή σκακιστή με τρόπο αντίστοιχο του θανάτου του, συμβολικό-παραδειγματικό.

[Μέχρι στιγμής η ΕΣΟ (όπως περίπου και οι διοργανωτές του Ακρόπολις 2009) περιορίστηκε -εξ όσων γνωρίζουμε- σε μια επίσημη ανακοίνωσι έκφρασης των θερμών συλλυπητηρίων της στην οικογένεια του εκλιπόντος σκακιστή.]

Προτείνουμε λοιπόν για συμβολικούς πάντα λόγους, την μετα θάνατον απόδοσι του τίτλου του Μαίτρ (και κάποιου αντίστοιχου τίτλου ενδεχομένως στην κλίμακα των Ομοσπονδιακών προπονητών) στον αναγνωρισμένης αξίας αθλητή της Νίκο Καραπάνο.

ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ Ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: ΔΥΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ (Σε βίντεο). Due canzoni di Kazantzidis.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ: «40 ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ» και «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ»

Πέρυσι κάτι λέγαμε στο αφιέρωμα για τον μεγάλο απόντα του λαϊκού μας τραγουδιού (σήμερα ο Καζαντζίδης θα ήταν 78 χρονών…).
Πάνω στο ίδιο θέμα του πατριωτισμού του ας ακούσουμε με την ανεπανάληπτη φωνή του αξέχαστου Στέλιου δύο τραγούδια: Ένα δημοτικό τραγούδι. το «Σαράντα παλικάρια», (πασίγνωστο μεν, αλλά μοναδικά ερμηνευμένο από τον εθνικό μας βάρδο), και ένα σχετικά άγνωστο κομμάτι, το «Κωνσταντινούπολη», που το συνέθεσε ο συνειδητοποιημένος Πόντιος πάνω σε στίχους του Κώστα Βίρβου .
Ά, κι επ’ ευκαιρία να θυμίσω πως ο Καζαντζίδης ενσάρκωσε στην φωνή του ένα καταπληκτικό πολιτιστικό δημιούργημα του ρωμαίικου – Βυζαντινού, όπως συνηθίσαμε να τον λέμε τον ελληνίζοντα πολιτισμό του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους- πολιτισμού: το βυζαντινό μέλος. Πράγμα που, φυσικά, το ακολουθούν και όλοι σχεδόν οι νεοέλληνες τραγουδιστές (& μουσικοί) στο Δημοτικό, το Λαϊκό και ακόμα, βεβαίως, στο ρεμπέτικο τραγούδι. Αλλά ο Στελάρας, ο μέγας δηλαδή Καζαντζίδης, το έκανε κατά τρόπο ιδανικό και κορυφαίο.
Τα τραγούδια:
«40 ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ»

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ»

Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 2009 & ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΥΒΟΕΩΝ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ. ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ AKROPOLIS: 10 μινιατούρες - 1. Acropolis Open 2009:10 Miniatures

TO ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 2009 & ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΥΒΟΕΩΝ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ.

Δεν χωράει αμφιβολία πως ένα μεγάλο Τουρνουά και μάλιστα διεθνές σε μια επαρχιακή πόλι (είχε να γίνη από χρόνια στην Χαλκίδα) είναι κάτι εξ ορισμού θετικό καθώς συμβάλλει στην διαφήμισι του αθλήματος και στην ώθησι των αθλητών των σωματείων της περιοχής.


Όμως η ένστασί μας, όπως καταγράφηκε στην τελευταία μας ανάρτησι, είχε να κάνει μόνο με την ανοίκεια μεταφορά του παραδοσιακότερου ελληνικού Τουρνουά Σκακιού, του Ακρόπολις κατά την 24η του έκδοσι, από τον φυσικό του χώρο στην πρωτεύουσα της Εύβοιας, με την ταυτόχρονη απεμπόλησι κάθε εγγενούς συμβολισμού.
Από την άλλη μεριά δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε την φτωχική συμμετοχή στο παράλληλα διεξαχθέν (αλήθεια, υπήρξε κάποια παράλληλη πολιτιστική ή σκακιστική εκδήλωσι στο εφετινό Ακρόπολις;) ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ Τουρνουά. Ένα τουρνουά ανοικτό για παίκτες κάτω του 2100 Έλο με 5000 !! ευρώ έπαθλα δεν κατάφερε να συγκινήση παρά μόνο 77 σκακιστές!? (Θυμάστε τα αντίστοιχα δεδομένα, έπαθλα και συμμετοχές, για τα μεγάλα Τουρνουά του εφετινού καλοκαιριού;)
Και δεν είναι το μόνο στατιστικό στοιχείο (ΣΗΜ. Σε περίπτωσι που μας διέφυγε κάτι, ζητούμε εκ των προτέρων συγγνώμη. Δεν παραλείψαμε τίποτα σκόπιμα και ευχαρίστως να συμπληρώσουμε τυχόν παραλείψεις) που προβληματίζει:
Μόνο δύο από τα τέσσερα σκακιστικά σωματεία της Εύβοιας εκπροσωπήθηκαν.
Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας και Ευβοϊκή Ένωση Σκακιστών. Και με ελάχιστα ποσοστά ενεργών σκακιστών. Με τέσσερες παίκτες η Ευβοϊκή (Γιαννούτσος Π., Παύλου Αντώνιος, Παύλου Ιωακείμ και Καλαϊντζής Ευάγγελος) και καμμιά ντουζίνα ο συνδιοργανωτής σύλλογος της Σκακ. Ακαδ. Χαλ.
Δείχνουν αυτά τα νούμερα την άνθησι του Ευβοϊκού Σκακιού ή μπορεί να γίνη και μια άλλη «ανάγνωσι» των στατιστικών αυτών δεδομένων σχετικά με το πόσο ενέπνευσε η εφετινή διοργάνωσι; (…)
Στα αγωνιστικά τώρα δεδομένα: Το καλύτερο αποτέλεσμα για τους ευβοείς εκπροσώπους στο Ερασιτεχνικό Τουρνουά του Ακρόπολις το σημείωσε ο Σεραφείμ Τσουνής με την 20ή του θέσι, επιβεβαιώνοντας την συνεχή του άνοδο. (Είχε προηγηθή και η πολύ καλή του εμφάνισι του παλιού μου αυτού και άριστου μαθητή στο εφετινό όπεν της Ικαρίας). Ο νεαρός κατετάγη δεύτερος στην κατηγορία Κάτω των 16!
Αρκετά καλή και η εμφάνισι της Βασιλικής Ισμίρογλου: Δεύτερη στην κατ. Κάτω των 12!
Κατώτερη του αναμενομένου ήταν η εμφάνισι του παλιού γνώριμου (μέχρι πρόσφατα παίχτης της Ευβοϊκής –μη ευβοεύς και τώρα πια παίκτης του ΣΟ Ηρακλείου) Δημήτρη Μπαλόκα (30ος με 5 β) και του προέδρου της ΕΕΣ Παναγιώτη Γιαννούτσου που τερμάτισε 35ος με 4,5 β., (ο οποίος όμως έπαιξε και έναν αγώνα λιγότερο).

ΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΥΒΟΕΩΝ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ:
Tsounis Serafim 20ος με 5,5 βαθμούς
Kouroubas Kosmas 41ος με 4,5
Pavlou Antonios 45ος ε 4
Pavlou Ioakeim 47ος με 4
Ismiroglou Vasiliki 59η με 3 βαθμούς
Kourouba Maria 64η με 3
Tomaras Nikolaos 65ος με 3
Kouroubas Konstantinoς 66ος με 3
Kalaitzis Evangelos 68ος με 2,5
Kouroubas Haris 69ος με 2,5
Almalis Nikolaos 70ος με 2
Petropoulos Filippos 73ος με 1,5
Volgkyi Frantsiska-Andrea 74η με 1,5 βαθμό.

[Σημ. Οι φωτογραφίες είναι απο το επίσημο site των αγώνων.]

ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 2009
"24th ICT Acropolis". Ten short chessgames

1.
[Round "1.22"]
[White "Kourousis, Epaminondas" "2237"]]
[Black "Stefanova, Antoaneta" 2535]
[Result "0-1"]
[ECO "D11"]
[EventDate "2009.08.10"]
1. d4 d5 2. c4 c6 3. Nf3 Nf6 4. Nbd2 Bf5 5. Nh4 Be4 6. f3 Bg6 7. e3 e6 8. Nxg6
hxg6 9. Qb3 Qc7 10. f4 Nh5 11. Rg1 Nf6 12. Nf3 c5 13. cxd5 exd5 14. dxc5 Bxc5
15. Bd2 O-O 16. Rc1 Qe7 17. Ne5 Nc6 18. Nxc6 bxc6 19. Kd1 Rab8 20. Qc3 Ne4 21.
Qc2 Rfe8 0-1

2.
[White "Muzychuk, Anna" 2542]
[Black "Galopoulos, Nikolaos" 2255]
[ECO "B90"]
1. e4 c5 2. Nf3 d6 3. d4 Nf6 4. Nc3 cxd4 5. Nxd4 a6 6. Be3 e5 7. Nde2 Be6 8. f4
Be7 9. f5 Bd7 10. Ng3 Bc6 11. Bc4 O-O 12. O-O Nbd7 13. Nd5 Rc8 14. c3 Nc5 15.
Nxf6+ Bxf6 16. Bd5 Bg5 17. Bxc5 dxc5 18. Qg4 Be3+ 19. Kh1 Qg5 20. Qh3 Rfd8 21.
f6 Bd7 22. Rf5 g6 23. Rxg5 Bxg5 24. Bxf7+ 1-0

3.
[White "Melia, Salome" 2441]
[Black "Stiri, Alexandra" 2163]
[Result "1-0"]
[ECO "B97"]
1. e4 c5 2. Nf3 d6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 Nf6 5. Nc3 a6 6. Bg5 e6 7. f4 Qb6 8. Qd2
Nc6 9. Bxf6 gxf6 10. Nb3 Bd7 11. O-O-O O-O-O 12. Be2 Rg8 13. Bh5 Rg7 14. Kb1
Na5 15. Nxa5 Qxa5 16. g4 Kb8 17. Qd4 Be7 18. g5 Rdg8 19. gxf6 Bxf6 20. Qxd6+
Kc8 21. e5 Rd8 22. exf6 Rgg8 23. Qe5 1-0

4.
[White "Yilmaz, Mustafa Enes" 2432]
[Black "Papadopoulou, Vera" 2160]
[Result "1-0"]
[ECO "B99"]
1. e4 c5 2. Nf3 d6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 Nf6 5. Nc3 a6 6. Bg5 e6 7. f4 Be7 8. Qf3
Qc7 9. O-O-O Nbd7 10. g4 b5 11. Bxf6 Nxf6 12. g5 Nd7 13. f5 Bxg5+ 14. Kb1 Nf6
15. fxe6 fxe6 16. Bxb5+ axb5 17. Ndxb5 Qa5 18. Nxd6+ Ke7 19. h4 Bh6 20. e5 Bd7
21. Nf5+ exf5 22. exf6+ gxf6 23. Rhe1+ 1-0

5.
[Date "2009.08.12"]
[Round "2.37"]
[White "Firat, Burak" 2310 ]
[Black "Sanchez Castillo, Sarai" 2202]
[Result "1-0"]
[ECO "C11"]
1. e4 e6 2. d4 d5 3. Nc3 Nf6 4. e5 Nfd7 5. f4 c5 6. Nf3 Nc6 7. Be3 f6 8. Bb5 a6
9. Bxc6 bxc6 10. exf6 Qxf6 11. O-O cxd4 12. Bxd4 Qxf4 13. Qe1 Nf6 14. Na4 Ne4
15. Nb6 Bb7 (15... Rb8 16. Ne5 Qd2 17. Nxc6 $18) 16. Nxa8 Bxa8 17. Ne5 Qd2 18.
Qxd2 Nxd2 19. Rf7 c5 20. Bc3 Bd6 21. Ra7 O-O 22. Nd7 Rd8 23. Ba5 $18 1-0

6.
[Date "2009.08.13"]
[Round "3.1"]
[White "Dzagnidze, Nana" 2536]
[Black "Burtasova, Anna" 2325]
[Result "1-0"]
[ECO "A57"]
1. d4 Nf6 2. c4 c5 3. d5 b5 4. cxb5 a6 5. e3 Bb7 6. Nc3 e6 7. e4 axb5 8. Bxb5
Qa5 9. Bd2 Nxe4 10. dxe6 fxe6 11. Qh5+ g6 12. Qe5 Nxc3 13. Qxh8 Qxb5 (13...
Bxg2 14. Qxh7 Bxh1 15. Bd3 $18) 14. Bh6 $1 Kd8 (14... d6 15. Qxf8+ Kd7 16. Qf7+
Kc8 17. Qxe6+ $19) 15. Bxf8 $18 Kc7 16. Qxc3 Nc6 17. a4 (17. Bxc5 $18) 17...
Rxa4 18. Rxa4 Qxa4 19. Ne2 Ba6 20. Bxc5 Qe4 21. Be3 Qxg2 22. Rg1 Qe4 23. f3
Qh4+ 24. Bf2 Qa4 25. Rg4 1-0

7.
[Date "2009.08.13"]
[Round "3.1"]
[White "Botsari, Anna Maria" 2298]
[Black "Pavlidou, Ekaterini" 2179]
[Result "1-0"]
[ECO "E40"]
1. e4 c5 2. Nf3 e6 3. g3 a6 4. Bg2 b5 5. d4 cxd4 6. Nxd4 Bb7 7. O-O Nf6 8. Re1
Qc7 9. Nc3 d6 10. Bg5 Nbd7 11. Nd5 $6 Nxd5 $6 12. exd5 e5 13. Qg4 h6 14. Ne6 $1
Qc8 15. Bd2 Rg8 (15... Nf6 16. Nxg7+ Ke7 17. Rxe5+ dxe5 18. Qb4+ (18. Bb4+ $1
$18) 18... Kd8 $19) 16. Nxf8 Kxf8 17. Bb4 Nc5 18. Qh4 f5 $2 (18... a5 $13) 19.
Qh5 $1 Ke7 20. Qg6 Qe8 21. Qxf5 $18 *
8.
ΡΟΖΕΝΤΑΛΙΣ - ΡΕΣΕΤΝΙΚΟΦ
Σικελική
1. e4 c5 2. Nf3 e6 3. g3 a6 4. Bg2 b5 5. d4 cxd4 6. Nxd4 Bb7 7. O-O Nf6 8. Re1
Qc7 9. Nc3 d6 10. Bg5 Nbd7 11. Nd5 $6 Nxd5 $6 12. exd5 e5 13. Qg4 h6 14. Ne6 $1
Qc8 15. Bd2 Rg8 (15... Nf6 16. Nxg7+ Ke7 17. Rxe5+ dxe5 18. Qb4+ (18. Bb4+ $1
$18) 18... Kd8 $19) 16. Nxf8 Kxf8 17. Bb4 Nc5 18. Qh4 f5 $2 (18... a5 $13) 19.
Qh5 $1 Ke7 20. Qg6 Qe8 21. Qxf5 $18 *

9.
ΚΑΡΛΟΒΙΤΣ - ΓΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Σικελική
1. e4 c5 2. Nf3 Nc6 3. Bb5 g6 4. O-O Bg7 5. c3 e5 6. d4 exd4 7. cxd4 Nxd4 8.
Nxd4 Bxd4 9. Nc3 Ne7 10. Bg5 O-O 11. Bc4 Qe8 12. Nb5 Nc6 13. Qd2 Qxe4 $2 14.
Rae1 Bxf2+ 15. Qxf2 Qxc4 16. Qf6 $18 *
1ο.

Στην παρακάτω παρτίδα, τέλος, δεν ξέρουμε το γιατί εγκατέλειψε η μαύρη, (λόγω ανωτέρας βίας ή κάποια ποινή;) αφού η θέσι φαίνεται ακόμα ανοικτή…
[Event "24th International Chess Tourn"]
[Site "Hotel Paliria, Chalkida"]
[Date "2009.08.16"]
[Round "7.39"]
[White "Vragoteris, Antonios"]
[Black "Karlovich, Anastazia"]
[Result "1-0"]
[ECO "D07"]
[WhiteElo "2266"]
[BlackElo "2211"]
[PlyCount "45"]
[EventDate "2009.08.10"]
1. d4 d5 2. c4 Nc6 3. Nf3 Bg4 4. Nc3 e6 5. cxd5 exd5 6. Qb3 Bxf3 7. exf3 Qe7+
8. Be3 O-O-O 9. Be2 Qb4 10. Qxb4 Bxb4 11. Rc1 Nge7 12. Bd3 f5 13. O-O Rhf8 14.
f4 g6 15. a3 Ba5 16. Na4 Ng8 17. Rc2 Bb6 18. Rfc1 Rf7 19. Nc5 Bxc5 20. Rxc5 Rd6
21. b4 Nf6 22. f3 Nd8 23. Kf2 1-0


[Σε κάθε περίπτωσι, βέβαια, η ανωτέρω παρτίδα δεν μπορεί να θεωρηθή μινιατούρα]

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 2009: ΑΥΛΑΙΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΙ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΣΕ “ΑΚΡΟΠΟΛΕΙΣ”. ICT ACROPOLIS 2009; THE END, results and a suggestion of renaming

FINALE PER IL TORNEO "ACROPOLIS" (Portato x quest' anno a Chalcide).
Risultati e commenti

Κάτω απο την βαριά σκιά του απροσδόκητου θανάτου του πατρινού σκακιστή Νίκου Καραπάνου απο τον α΄ γύρο των αγώνων, τερματίστηκε χθές το εφετινό σκακιστικό Διεθνές Τουρνουά Ακρόπολις.
Τετραπλή ισοβαθμία στην κορυφή (όπως και στον προτελευταίο γύρο) στους 6,5/9 βαθμούς. Νικητής (λόγω κριτηρίων) ο Βόσνιος Γκρανμαίτρ Μπόρκι Πρεντογιεβιτς (ν. 2 στην δυναμικότητα), αλλά η τριάδα των υπολοίπων περιλαμβάνει δύο απο τους καλύτερους, κατα τεκμήριο, έλληνες σκακιστές, τον Χρίστο Μπανίκα και τον Γιάννη Παπαϊωάννου (δεύτερο και τρίτο αντιστοίχως νικητή), μπροστά απο τον Βούλγαρο Γκρανμαίτρ Ατανάς Κόλεβ (2569, ν. 14 αρχικό Ελο).
Ακολούθησε ένας όμιλος 11 παικτών, στους 6 βαθμούς, όλοι ξένοι Γκρανμαίτρ. Ανάμεσά τους το ν. 3 και 4 αντιστοίχως των αγώνων, ο Λευκορώσος Σεργκέι Αζάροφ (2630) και ο Ρώσος Βλάντιμιρ Μπέλοφ (2527), ο νικητής του εφετινού μεγκαΤουρνουά της Καβάλας, ο Λουξεμβούργιος Αλμπέρτο Ντάβιντ (7ος), και οι δύο καλύτεροι κάτω των 20, ο Ινδός Άμπχιγιέτ Γκούπτα (10ος) και ο Ρουμάνος Ιοάν-Κρίστιαν Χίριλα (14ος). Στην 15η θέσι τελευταίος στο γρούπ αυτό κατετάγη πανάξια ο Σκοπιανός Γκρανμαίτρ Βλαντιμίρ Γκεοργκίεβ (2530, ν. 24 των αγώνων), ο οποίος νίκησε στον τελευταίο γύρο την Κόνερου και μάλιστα με τα μαύρα.
Η περιβόητη (με ιδιαίτερο δελτίο τύπου προβεβλημένη από τους διοργανωτάς!) Χάμπυ Κόνερου (Humpy Koneru, Elo 2623, ν. 6 των αγώνων) μάλλον δεν ικανοποίησε, αφού με τους 5 βαθμούς της βρέθηκε στην 32η θέσι και μάλιστα βλέποντας τις πλάτες πέντε άλλων σκακιστριών: της Αρμένιας Ελίνα Ντανελιάν (21η με 5,5 βαθμούς –πρώτη γυναίκα), της Γεωργιανής Νανά Τζαγκνίτζε (26η με 5,5-δεύτερη γυναίκα), της Βουλγάρας Αντουανέτας Στεφάνοβα (28η με 5 βαθμούς –τρίτη και ομορφότερη γυναίκα), της συμπατριώτισσάς της Ντροναβάλλι Χαρικά (30η θέσι, πρώτη νεάνιδα κάτω των 20 - η ...αυτοσυγκέντρωσι απέδωσε) και της δεύτερης νεάνιδας, της Σλοβάκας Άννας Μουτσίτσουκ (31η, κι αυτή με 5 βαθμούς).
Ικανοποιητική η εμφάνισι των τεσσάρων άλλων Ελλήνων Γκρανμαίτρ:
Ο Στέλιος Χαλκιάς 16ος
Ο Δημήτρης. Μαστροβασίλης 17ος
Ο Θανάσης Μαστροβασίλης 18θς
Τέλος, ο Γιάννης Νικολαϊδης 25ος. Και οι τέσσερεις με 5,5 βαθμούς.

[ Όχι στην καλύτερή του φόρμα ο νεαρός Γκανμαίτρ Γιάννης Παπαδόπουλος, (στην φωτο δίπλα στον Μπανίκα απο τον β΄ γύρο), περσινός πρωταθλητής Ελλάδος, 47ος με 50% απόδοσι (4,5/9)]

Μόλις 19ος το ν. 1 του Τουρνουά, ο Ισραηλινός Ήλια Σμίριν (2650, περσινός νικητής του Ακρόπολις) με 5,5 στα 9.
Πρώτος Έλληνας κάτω των 20 ο Σωτήρης Μαλικέντζος με 5βαθμούς στην 40ή θέσι της γενικής.
Τρείς ήταν οι παίκτες απο σωματεία της Εύβοιας. Όλοι απο το Σωματείο-Συνδιοργανωτή, την Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας.
Δεν ευτύχησαν ιδιαίτερα οι δύο Χαλκιδέοι σκακιστές στο Ακρόπολις 2009.
Το καλύτερο αποτέλεσμα για την Εύβοια, αλλά όχι το καλύτερο για το ταλέντο και επίπεδό του, ο Κώστας Νικολαΐδης με 4 βαθμούς που κατετάγη 73ος.
Ο Κώστας Κόρδης με 2,5 βαθμούς βρέθηκε στην 96η θέση.
Ο Ρηγόπουλος Αλέξανδρος, απο πέρυσι παίκτης της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδος, 89ος με 3 βαθμούς.

ΤΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ
Το 24ο Ακρόπολις πέρασε στην ιστορία μάλλον ως κάτι το αιρετικό στην πορεία του παραδοσιακότερου ελληνικού Τουρνουά.
Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν τα επόμενα χρόνια οι διοργανώσεις του Τουρνουά αυτού θα ξαναδραπετεύσουν από την Πρωτεύουσα και τον ιστορικό πυρήνα του. Όμως, με το ίδιο πνεύμα που --την χρονιά που εγκαινιάστηκε το νέο Μουσείο δίπλα στον ιερό βράχο- οδήγησε το 24ο Ακρόπολις σε άλλη πόλι από εκείνη της Αθηνάς, της προστάτιδας Θεάς της Πεττείας (Ά, ξέχασα, πήγε στην πόλι του Σκαρίμπα, και της …Καλλίας – sic!), κάποιοι θα δώσουν στο μέλλον το δικαίωμα να διοργανώσουν το Ακρόπολις το Άργος ή η Ρόδος (αμφότερες οι πόλεις το δικαιούνται περισσότερο από την πόλι με το Κάστρο του Καράμπαμπα, καθόσον έχουν γνωστή ιστορικά ακρόπολη!).
Προς την κατεύθυνσι αυτή, λοιπόν, θα συμβούλευα τους υπευθύνους να μετονομάσουν από τώρα το Ακρόπολις σε “Ακροπόλεις”. Ο τονισμός άλλωστε δεν διαφοροποιείται στην φράγκικη ορθογραφία του Τουρνουά και όλα (άντε και με μερικές χιλιάδες ευρώ) είναι εν τάξει!

Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

SMS ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ “ΚΟΣΜΟ”: Ομιλείτε με το ΣΥΜΠΑΝ SMS to the outer space; Talking to the Universe.

SMS ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ “ΚΟΣΜΟ”

Ούτε ο τίτλος είναι δικός μας.
Μεταφράζουμε από πρόσφατη έκδοσι της Il Giornale :

Sms verso l'altro mondo: parlare con l'Universo

ΣΥΔΝΕΥ: «Πώς είναι ο καιρός εκεί πάνω;», γράφουνε από την Μελβούρνη, στην Αυστραλία. Αλλά η ερώτησι δεν απευθύνεται σε κάποιο φίλο εκδρομέα στο βουνό. Παραλήπτες, μάλλον, είναι οι μή καλύτερα προσδιοριζόμενοι κάτοικοι του πλανήτη Gliese 581d, του αστερισμού του Ζυγού: μια διαστρική κλήσι με στόχο σε απόστασι 20,3 εκατομμύρια έτη φωτός από την Γή.
Το εύρημα είναι σοβαρό: προέρχεται ούτε λίγο ούτε πολύ από την αυστραλιανή κυβέρνησι, η οποία προσφέρει την δυνατότητα να στείλη κανείς μηνύματα (Sms) σε ευφυείς εξωγήινους , οι οποίοι θα μπορούσαν να ζούν σε αυτόν τον μακρινό πλανήτη που ανακαλύφθηκε το 2007, ο μοναδικός γνωστός πλανήτης σε «κατοικήσιμη ζώνη», με κλίμα ούτε υπερβολικά θερμό, ούτε πολύ κρύο.
Σύμφωνα με τους αστρονόμους, πράγματι, ο Gliese 581d είναι 20 φορές πιο μεγάλος από τον πλανήτη μας, τα «έτη» του διαρκούν λιγώτερο από 67 δικές μας μέρες και θα μπορούσε να περιέχει αρκετό νερό σε υγρή μορφή για να υποστηρίζει την ζωή. Τα μηνύματα που οποιοσδήποτε θε μπορούσε να γράψη συνδεόμενος στην διεύθυνσι http://www.hellofromearth.net/, θα σταλούν την 24η Αυγούστου από τον σταθμό διαστημικής εξερεύνησης και εντοπισμού της ΝΑΣΑ στην Τιντμπινμπίλλα (Tidbinbilla) κοντά στην Καμπέρα (Canberra), για να εορτάσουν την «Εθνική Εβδομάδα της Επιστήμης». Για να αποστείλη κανείς ένα διαστρικό SMS, μέγιστο 160 χαρακτήρες, μπορεί να επισκεφθή την ιστοσελίδα η οποία συνδέει το “event” με μία αντίστροφη μέτρησι. Όμως μετά από την γραφή, για να έχουμε μια απάντησι η κατοχή ιώβειας υπομονής δεν φτάνει: χρειάζεται ένα ελιξίριο μακροζωίας που να μας κάνει να ζήσουμε τουλάχιστον είκοσι εκατομμύρια χρόνια»…

Αντί για εν θερμώ σχόλιο, θα επανέλθουμε -πρώτα ο Θεός- μετά την …εκτόξευσι!

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΣΒΟΛΗ 1974: Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΗ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ. CIPRO; Invasione turca del 1974; La giustizia e’ dispersa 35 anni dopo.Video documentary

A U Tube video inspired from Michalis Cacoyiannis' documentary film 'Attila '74: the rape of Cyprus'

Βλέπω και ξαναβλέπω το βιντεάκι αυτό για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, με αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ του Μιχάλη Κακογιάννη "ΑΤΤΙΛΑΣ 1974, Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ".
Στο 2:16 μπορείτε να δήτε και την πολυσυζητημένη φωτογραφία των πέντε Ελλήνων αιχμαλωτισθέντων στρατιωτών που τους παρουσίαζε γονατιστούς με τα χέρια πίσω από το κεφάλι, και οι οποίοι εφέροντο τόσα χρόνια ως αγνοούμενοι, και ενώ οι Τούρκοι αρνιόντουσαν πεισματικά την ύπαρξί τους, τελικά βρέθηκαν τα οστά τους (ταύτισι με DNA, εφέτος) σε ομαδικό (μαζί με άλλους 14) τάφο στο χωριό Τζιάος…



Ολόκληρο το φίλμ του Κακογιάννη εδώ.

ΔΥΟ ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ 1 ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ. Due miniature dal Kavala Open e un commento. 2 short games from Cavala Open 2009...

Για να ξορκίσουμε το κακό σκεφτήκαμε να παρουσιάσουμε 2 μινιατούρες από το εφετινό KAVALA Open, (Καβάλα, από 2009/08/01 έως 2009/08/08) το μεγαλύτερο Διεθνές Τουρνουά στην Ελλάδα.
Πρόκειται για τις συναντήσεις:
ΝΤΕΒΙΑΤΚΙΝ Α. (2589) - ΔΑΓΚΑΚΗΣ Π.( 2160)
ΤΕΠΕΛΕΝΗΣ Ν. (2120) – ΜΠΕΛΟΦ Βλ. (2627)
Και στις δύο περιπτώσεις (φυσιολογική διαδικασία στην κλήρωσι του α΄ γύρου) ένας παίκτης με υψηλό έλο παίζει με έναν από την μέση και κάτω της σχετικης αρχικής λίστας δυναμικότητας. Συγκεκριμένα οι ν. 2 και 11 με τον 82 και 91 αντιστοίχως, συμπτωματικά δύο Ρώσοι Γκρανμαίτρ εναντίον δύο άνευ διεθνούς τίτλου Ελλήνων.

Deviatkin, A. (2589) vs. Dagkakis, P. (2160)




Tepelenis - Belov



Play chess online


Ίσως έπρεπε από την αρχή να αναφερθούμε στο ρεκόρ επισκέψεων που σημειώθηκε προχθές (500+ επισκέψεις) και εχθές (728 επισκέψεις) στο μικρό μας Ιστολόγιο.
Οι λόγοι γι' αυτό το σπάνιο φαινόμενο είναι βεβαίως πολλοί. Υπογραμμίζοντας την ανάγκη λεπτομερέστερης και πρωτότυπης πληροφόρησης του φίλαθλου σκακιστικού κόσμου θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους, όσους μας τίμησαν με την προσοχή τους, σε ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο ζήτημα, την πρόωρη απώλεια ενός νέου, γεμάτου δημιουργικότητα ανθρώπου, και ειδικά όσους από τον χώρο του διαδικτύου ή της παραδοσιακότερης πληροφόρησης παρέπεμψαν σε εμάς.
Συγκεκριμένα:
Την σκακιστική στήλη της έγκριτης εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» (12.08.09),
Τον ευβοϊκό πρωταθλητή της ηλεκτρονικής ενημέρωσης «ΣΕΡΒΙΤΟΡΟ»,
Τον φίλο Τάκη Δρεπανιώτη που πρώτος αυτός μας είδε από τα ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά του,
Τον Φίλιππο Κοεράντ, διαχειριστή του μακράν καλύτερου σκακιστικού ιστοτόπου στην Ελλάδα (http://skakistiko.blogspot.com/),
Την ηλεκτρονική έκδοσι της ΖΟΥΓΚΑΣ,
Τον σκακιστικό ιστοτόπο της ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ,
Το Ελληνικό φόρουμ για το σκάκι Greek Chess Blog ,
Και όποιον άλλο ιστολόγο ή διαχειριστή ιστοτόπου (ζητούμε προκαταβολικά συγγνώμη για ενδεχόμενη παράλειψι) μας τίμησε με την ευθεία αναφορά στα κείμενα των αναρτήσεων ή με επώνυμη παραπομπή (λινκ) στο Ιστολόγιό μας.
Δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε (λόγω της σοβαρότητας της είδησης δεν θα χασομερήσουμε βέβαια με αναφορές των σχετικών ονομάτων Ιστοτόπων, Ιστολόγων κλπ) το γεγονός ότι υπήρξαν και αρκετές περιπτώσεις που κάποιοι άλλοι είτε αναφέρθηκαν εκ των υστέρων στα ίδια πράγματα με εμάς αποσιωπώντας την πηγή τους, έχοντας κοιτάξη τα κείμενά μας, είτε –ακόμα χειρότερα- πήραν κομμάτια κειμένου και τα δημοσίευσαν με το όνομά τους. Σε καμμία περίπτωσι δεν τίμησαν ούτε την κοινώς εννοούμενη εντιμότητα ούτε την δημοσιογραφική δεοντολογία….
Δεν πειράζει! Υγεία!

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΙ ΤΟΥ ΝΤΑΝ ΖΟΛΕΡ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ …ΑΥΤΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ. ACROPOLIS OPEN: Farewell to Dan Zoler. Round 2. Photos and comments

Dopo l’ addio a Nikos Karapanos, una dedica a Dan Zoler che abbandono’ il Torneo Acropolis (3 Partite di Zoler e foto dal 2ndo giro a Calcide)
ΕΠΑΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝΤΑ ΖΟΛΕΡ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ 2ου ΓΥΡΟΥ

Ήταν γνωστό και από το Chessdome και από το μπούλετιν των αγώνων, (και στις δύο περιπτώσεις ο συντάκτης είναι ο Στράτος Γρίβας) ότι ο αντίπαλος του Νίκου Καραπάνου «ευγενικά εγκατέλειψε την παρτίδα, δίνοντας στον Νίκο μια σημαντική αν και άχρηστη νίκη» και ότι αποχώρησε και από το Ακρόπολις.
Σήμερα, λοιπόν, πηγαίνοντας στον χώρο των αγώνων αναζήτησα στην «ρεσεψιόν» τον ευαίσθητο Ισραηλινό παίκτη για να του δώσω και την επισκεπτήρια κάρτα μου, όπως του είχα υποσχεθή ότι θα έκανα από εκείνη την στιγμή που τον συνόδευσα το βράδι από το Νοσοκομείο και τον αποχαιρέτησα στο Ξενοδοχείο. Ο υπεύθυνος λοιπόν με πληροφόρησε ότι αναχώρησε ο παίκτης Dan Zoler από το ξενοδοχείο των αγώνων, επιβεβαιώνοντας τους φόβους μου.
Έτσι δεν πρόλαβα να αποχαιρετήσω, όπως ήθελα, τον άνθρωπο αυτόν που σε τόσο δραματική συγκυρία γνώρισα κι εκτίμησα.
Θα επιχειρήσω λοιπόν να το κάνω …σκακιστικά.
Αφού πρώτα υπενθυμίσω ότι ο σκακιστής αυτός, ο 35ετής Διεθνής Μαίτρ από το Ισραήλ, έδειξε μεγάλη προθυμία να προσφέρη βοήθεια στον άτυχο αντίπαλό του και οτι δηλώνοντας από την πρώτη στιγμή την ιατρική του ιδιότητα κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να τον συνεφέρη ή έστω να τον κρατήση στην ζωή. Επίσης τον συνόδεψε μέχρι το Νοσοκομείο. Το ειλικρινές ενδιαφέρον του τον κράτησε εκεί για ώρα. Μόνο όταν είδε ότι δεν μπορούσε κάτι περισσότερο να προσφέρη, ζήτησε να επιστρέψη στο Ξενοδοχείο.
Θύμα κι αυτός της μοίρας θα συγκλονίσθηκε -αν και το είχε υποψιασθή- όταν αργότερα του μετέφεραν ως γεγονός το αποτρόπαιο νέο. Και γι’ αυτό, παρ’ όλο που μέχρι έξω από το Παλίρροια, μιλώντας για την διακοπή της παρτίδας, μου είχε ‘πή μόνο: «Κι ήμουν έτοιμος να εγκαταλείψω μετά την επόμενη κίνησί του!», μετά την είδησι θα το αποφάσισε αμετάκλητα. Και έτσι, όπως γράφει κι ο Γρίβας στο τέλος του σχολιασμού της «καταραμένης» εκείνης παρτίδας, ο αντίπαλος του Νίκου "kindly resigned the game, giving Nikolaos one important but useless win". Ήταν, στην συνέχεια, λογικό να αποχωρήση συνολικά από τους αγώνες, αφού «he could no longer felt like playing chess…».

Δικαια κερδίζει την εκτίμησί μας ο ξένος αυτός παίκτης, και κρίμα που δεν προβλέπεται από το Τουρνουά ένα κάποιο βραβείο ΗΘΟΥΣ, να είχαμε από τώρα μια ισχυρή υποψηφιότητα στο πρόσωπό του.
Εμείς θα προσπαθήσουμε να τον τιμήσουμε αναδημοσιεύοντας 2-3 παρτίδες –δείγματα της σκακιστικής του ισχύος- και σφίγγοντάς του νοερά το χέρι.

ΚΑΙ 3 ΠΑΡΤΙΔΕΣ ΤΟΥ ΖΟΛΕΡ (3 DAN ZOLER’S GAMES)
Sasha Kaplan vs. Dan Zoler
Vinter Schou vs. Dan Zoler
Δ. Μαστροβασίλης - Dan Zoler

Μία κάπως τυχερή από το Πρωτάθλημα της χώρας του (το 2004):



Μία απο το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ομάδων (στην Χαλκιδική το 2002):




Και μια νίκη του στο Τουρνουα Rapid για την Μάχη της Κρήτης (το 2001, όπου όμως είχε χάση από τον Χαλκιά και από τον Γρίβα):




Και μια και αναφερθήκαμε σε βραβεία και αξιέπαινες συμπεριφορές, δεν μπορώ να μην σχολιάσω κάτι που μ’ ενόχλησε σ’ εκείνο το τραγικό συμβάν με την τελευταία παρτίδα του Νίκου : την περίεργη συμπεριφορά (αυτιστική;) της Ινδής παίκτριας Χαρικά (Harika Dronavalli, IM 2445, η οποία, ενώ καθόταν πίσω ακριβώς από τον δυστυχή Έλληνα συμπαίκτη της που ίσως εκείνη την ώρα άφηνε την τελευταία του πνοή στην πλάτη της, αυτή συνέχιζε να κάθεται στην καρέκλα της προσπαθώντας να …αυτοσυγκεντρωθή στην παρτίδα της! Δεν σηκώθηκε ΚΑΘΟΛΟΥ! (Θα την είδαν, πιστεύω κι άλλοι. O αντίπαλός της, ο Σλοβένος Vospernik Andrej, elo 2170, σηκώθηκε ). Ούτε για να διευκολύνει την διακομιδή του ασθενούς κατά την άφιξι των νοσηλευτών του Πρώτων Βοηθειών. Παγερή στάσι, σε αντίθεσι με εκείνη των δύο παιδιών (Γιάννης Παπαδόπουλος και Κατερίνα Παυλίδου) στην αμέσως διπλανή της σκακιέρα που σηκώθηκαν αμέσως έντρομα και σπάραζαν, όπως και η μισή αίθουσα, από την αγωνία μπροστά στο θέαμα. Ας της δώσουμε αυτής της κοπέλλας ένα βραβείο …αυτοσυγκέντρωσης?!?

Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑ Ο ΜΑΙΤΡ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ. ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΙ ΣΤΟ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ. SUDDEN DEATH OF A CHESS MASTER AT ACROPOLIS OPEN. DRAMATIC MOMENTS

SUDDEN DEATH OF A GREEK CHESS MASTER DURING THE GAME. Nikolaos Karapanos lost his life winning his last chess game.
IL GRECO MAESTRO KARAPANOS E’ MORTO D’ ATTACCO CARDIACO DURANTE LA PARTITA 1mo giorno del Torneo Internazionale Akropolis..
Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΤΙΔΑ. ΘΡΗΝΟΣ ΚΑΙ ΦΡΙΚΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ.

ΧΑΛΚΙΔΑ. Υπέκυψε τελικά ο Υποψήφιος Μαίτρ Νίκος Καραπάνος που είχε διακομισθή εχθές το βράδι στο Νοσοκομείο της πόλης. Οι προσπάθειες των γιατρών απέβησαν άκαρπες με αποτέλεσμα να έχουμε μια από τις πιο τραγικές περιπτώσεις στην ιστορία του παραδοσιακού Τουρνουά Ακρόπολις και εν γένει στην Ιστορία του Ελληνικού σκακιού. Η Οργανωτική Επιτροπή γνωστοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες με την λιτή αυτή ανακοίνωσι την φοβερή είδησι του θανάτου του καλύτερου σκακιστή της Ένωσης Σκακιστών Αμφίσσης ο οποίος είχε υποστή ξαφνική αδιαθεσία κατά την διάρκεια των αγώνων.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
«Η Οργανωτική Επιτροπή του 24ου Διεθνούς Τουρνουά «Ακρόπολις 2009» θρηνεί την αιφνίδια απώλεια του σκακιστή Νίκου Καραπάνου, που συμμετείχε στο τουρνουά, και εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Λόγω του θλιβερού αυτού συμβάντος, η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε την αναβολή του δεύτερου (2ου) γύρου, που ήταν προγραμματισμένος για την Τρίτη 11 Αυγούστου (17:30)...»

Η κηδεία του άτυχου νέου θα πραγματοποιηθή την Τετάρτη, 12 Αυγούστου στην Πάτρα. Ο θρήνος όμως ήδη απλώνεται σ’ όλη την σκακιστική Ελλάδα…

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΤΙΔΑ. Δεν ήταν μια συνηθισμένη παρτίδα αυτή που κέρδιζε εχθές στο ήδη πολυσυζητημένο Ακρόπολις της Χαλκίδας, ο Νίκος Καραπάνος μέχρι να τον κτυπήση ύπουλα ο Χάρος. Επρόκειτο για μια θαυμάσια παιγμένη παρτίδα όπου ο λευκός είχε βγή πολύ καλά στο άνοιγμα (μια βαριάντα της καταλανικής) και φαινόταν οτι είχε -αν ήθελε- εξασφαλισμένη την ισοπαλία απέναντι στον ισχυρό αντίπαλό του (έναν γνωστό ΔΜ!).

[Τα μαύρα μόλις ξεφορτώθηκαν το καθυστερημένο τους πιόνι δ6 κι ετοιμάζονται (παίρνοντάς το πίσω με 21…,Αχδ5) να πάρουν βαθιά ανάσα…]

Όμως ο Νίκος σε μεγάλη φόρμα απέφυγε τα ήρεμα νερά και εξέπληξε τον αντίπαλό του με μια αλλαγή Βασίλισσας για Πύργο και Αξιωματικό στην 22η κίνησι!
[Το πιθανότερο να αιφνιδίασε τον αντίπαλό του ο Νίκος παίζοντας το 22.εχδ5!?, αντί του 22.Βγ2 ή 22.ζ4...]

[Η θέσι μετά τις αλλαγές των κομματιών, με τελευταία την κίνησι του λευκού 23.Πχε2. Ο Zoler υποθέτω πως θα ανέλυσε εδώ την κίνησι 23…, Ιχη3, αλλά δεν θα τον ικανοποιούσε η συνέχεια 24.Ιχη3, Βχη3 Μετά από την προφανή επέλασι του αλόγου και την προώθησι του πιονιού δ δεν βλέπω πώς μπορεί να πάρη κάτι περισσότερο από ισοπαλία ο μαύρος, ο οποίος σημειωτέον θα αναγκασθή να παίξη με την Βασίλισσα εναντίον τριών κομματιών! Για παράδειγμα, ας κοιτάξουμε την βαριάντα: 25. Ιγ6, Πζ8 26.δ6, θ6 27. δ7, Ιε6 28. ΠχΙε6!, ζχε6 29.δ8=Β, Πχδ8 30. Πχδ8+ +/=. Γι’ αυτό ίσως έπαιξε 23...,η6].

Στην συνέχεια ήταν ο Ζόλερ που απέφυγε την ισοπαλία και έπαιξε για νίκη. Με μια κίνησι θεαματική (28...,Ιχβ3, δίνοντας την διαφορά), σαν …Καραπάνος! Δεν διάλεξε όμως την καλύτερη συνέχεια και μετά από 2-3 κινήσεις βρέθηκε στριμωγμένος σε όλο και χειρότερη θέσι. Κι όταν ο Νίκος έπαιξε την 36η του κίνησι (τον Ίππο στο ε5) θα πρέπει να τον έλουσε κρύος ιδρώτας. Η θέσι ήταν χαμένη, αλλά αντί να εγκαταλείψη -όπως ίσως θα έκανε απέναντι σε ισχυρότερο ή και ισάξιο θεωρητικά αντίπαλό του- ο Ισραηλινός Διεθνής Μαίτρ έπαιξε μια κίνησι απελπισίας με τον έναν Ίππο του.






Η ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΘΕΣΙ
Η καθυστέρησι της εκτέλεσης της προφανούς κίνησης 37.Πxζ7 + από τον Έλληνα Μαίτρ, ίσως και να απέβη μοιραία. Ίσως όμως και να μην άλλαζε τίποτα η λεπτομέρεια αυτή. Μπορεί ο Νίκος να μην την έπαιζε για εκείνο το ατελείωτο δίλεπτο, επειδή ήδη ένιωθε δυσφορία. Ποτέ δεν θα μάθουμε.

Ξέρουμε μόνο πως ένα γεμάτο ζωή παλικάρι έφυγε ξαφνικά με τόσο τραγικό κι ανήκουστο τρόπο από κοντά μας. Δεν θέλουμε ούτε να αναλογισθούμε τον πόνο των αγαπημένων του. Αρχαία τραγωδία που οι πρώτες της πράξεις παίχθηκαν στην αίθουσα των σκακιστικών αγώνων χθές το βράδι στο Παλίρροια

.................................................................................
[Event "Akropolis 2009"]
[Site "Calkida"]
[Date "2009.08.10"]
[Round "1"]
[White "Karapanos, Nikolaos"]
[Black "Zoler, Dan"]
[Result "1-0"]
[ECO "E11"]
[WhiteElo "2208"]
[BlackElo "2472"]
[Annotator "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,ΣΟΪΛΕΜΕΖΗΣ"]
[PlyCount "72"]
[EventDate "2009.08.10"]
[SourceDate "2009.08.11"]

1. d4 Nf6 2. c4 e6 3. g3 Bb4+ 4. Bd2 c5 5. Bxb4 cxb4 6. Bg2 O-O 7. Nf3 d6 8.
O-O a5 9. a3 Na6 10. Nbd2 Qc7 11. h3 Rd8 12. e4 e5 13. Qe2 b6 14. a4 Bb7 15. b3
Re8 16. Rad1 Rad8 17. Rfe1 exd4 18. Nxd4 Nc5 19. f3 Nh5 20. Nf1 d5 21. cxd5
Bxd5 22. exd5 Rxe2 23. Rxe2 g6 (23... Nxg3 24. Nxg3 Qxg3 25. Nc6 Rf8 26. d6 Ne6
27. d7 h6 28. Rxe6! fxe6 29. d8=Q Rxd8 30. Rxd8+ =) 24. f4 Nf6
25. Nc6 Rd7 26. Ne5 Rd8 27. Nc6 Rd7 28. Ne5 Nxb3! 29. Nxd7 Nxd7 ? (29... Qxd7
30. d6 Nc5 31. Re7 Qxa4 -/+) 30. d6 ! Qc5+ 31. Kh2 Kg7 32. Re7 Qc8 33. Ne3 Nf6
34. d7 Qd8 35. Ng4 ! Kf8 (35... Nxg4+ 36. hxg4 Qxe7 37. d8=Q Qxd8 38. Rxd8 Nc5
39. Bc6 +-) 36. Ne5 Nc5 [interrupted?]+-

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 2009: ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΔΙΑΘΕΣΙΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΑ ΠΑΙΚΤΗ. ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ. ACROPOLIS 2009. SUDDEN HEALTH PROBLEM TO A GREEK CHESS PLAYER...

TORNEO ACROPOLIS 2009: GIOCATORE GRECO SUBITO UN MALORE. Situazione critica...
SUDDEN HEALTH PROBLEM TO A GREEK CHESS PLAYER.
(Possible heart attack?) ANXIETY ABOUT HIS CONDITION…
ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΔΙΑΘΕΣΙΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΑ ΠΑΙΚΤΗ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ. ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ [ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ]

Ένα τραγικό συμβάν πάει να επισκιάση την κατά τα άλλα επιτυχή έναρξι του Διεθνούς Τουρνουά Σκακιού Ακρόπολις που για πρώτη φορά φιλοξενείται στην Χαλκίδα.

[Αγαπητοί φίλοι, επιτρέψτε μου μια προσωπικότερη παρέμβασι. Είχα την ατυχία να παρευρεθώ ως αυτόπτης μάρτυρας στο τραγικό συμβάν και παραμερίζοντας την ταραχή μου (που εξακολουθεί να με συνοδεύειμέχρι τώρα που γράφω) υπακούω στην ψυχολογική μου ανάγκη της λεπτομερούς εξιστόρησης και λιγότερο στο καθήκον του «μπλόγκερ»]


ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ
Πηγαίνοντας στο κεντρικό ξενοδοχείο των αγώνων με κάποια καθυστέρησι (πήγα μετά τις 7.00 μμ, κυρίως λόγω της ζέστης) είχα την πρόθεσι να απολαύσω –λίγο πολύ όπως κάθε χρόνο που προσπαθώ να επισκέπτομαι το παραδοσιακό αυτό Τουρνουά- το κλίμα των ισχυρών αναμετρήσεων με σκάκι υψηλότατου επιπέδου και επιπλέον να παρακολουθήσω και τις επιδόσεις των ευβοέων σκακιστών που λαμβάνουν μέρος (και στο παράλληλα διεξαγόμενο ερασιτεχνικό Τουρνουά). Ειδικά εφέτος μπορεί κανείς να δή από κοντά πολλές και μεγάλες προσωπικότητες του παγκόσμιου σκακιού ((περισσότερες από πέρυσι και πρόπερσι: 77 τιτλούχοι από 24 χώρες και ανάμεσά τους 27 GM !) και να θαυμάση τις σκακιστικές τους δεξιότητες.

Όλα στην κύρια αίθουσα των αγώνων βαίναν καλώς μέχρι τις 9 παρά, περίπου. Οι μισές ή και περισσότερες παρτίδες είχαν τελειώση και επικέντρωνα την προσοχή μου σε 2-3 πιο ενδιαφέρουσες συναντήσεις λόγω παικτών και θέσεων. Μία από αυτές ήταν η παρτίδα Καραπάνος Νικόλαος – Dan Zoler (Israel, 2472).
Η θέσι που είχε καταφέρη να δημιουργήση ο Έλληνας παίκτης με τα λευκά και με το τακτικό του παιχνίδι στο μέσο της παρτίδας ήταν εμφανώς κερδισμένη.
Ο Ισραηλινός παίκτης μόλις είχε παίξη μια κίνησι απελπισίας (36..., Ιγ5) και ο Νίκος Καραπάνος που επέστρεψε (είχε σηκωθή για λίγο) βυθίστηκε στην σκέψι. Προφανώς μέτραγε την νικηφόρα συνέχεια 37. Πxζ7+ για να σιγουρευθή. Το χρονόμετρο κύλαγε για 2-3 λεπτά κι ο λευκός ακόμα δεν αποφάσιζε να δώση τέλος στην ανάλυσή του και να παίξη την από αρκετές κινήσεις σχεδιασμένη νικηφόρα του κίνησι.
Ξαφνικά, τον βλέπουμε να κάνει μια περίεργη κίνησι του χεριού του που απομακρύνθηκε από το τραπέζι τρέμοντας. Ταυτόχρονα άρχισε να γέρνει το κεφάλι του (προφανώς έχανε τις αισθήσεις του) και με έκφρασι απροσδιόριστης δυσφορίας να σωριάζεται όλο το σώμα του πάνω στην καρέκλα, η οποία άρχισε να μετακινείται κι αυτή από το βάρος του μετατοπιζόμενου σώματος που έπεφτε σχετικά αργά στο έδαφος. Σπεύσαμε μαζί με ένα άλλο από τους θεατές της παρτίδας να τον συγκρατήσουμε φωνάζοντας ταυτόχρονα "Βοήθεια! -Έναν Γιατρό, ένα γιατρό!" Στην άκαρπη προσπαθειά μου να τον πιάσω πριν πέση με ορμή στο πάτωμα κτύπησα το στήθος μου στο πάνω μέρος της καρέκλας. Αμέσως έσπευσε ο αντίπαλός του, ο Zoler, που κάνοντας χώρο μετακινώντας και το τραπέζι τους, φώναξε βοήθεια στα αγγλικά, ενώ χωρίς χρονοτριβή πλησίασε τον Νίκο και τον κοίταξε ανήσυχος θέλοντας να προσφέρη πρώτες βοήθειες. Οι υπεύθυνοι εν τω μεταξύ αντελήφθησαν το συμβάν και διώχνοντας τον κόσμο είπαν ότι υπάρχει γιατρός στην αίθουσα και συνιστούσαν ψυχραιμία. Πράγματι ο παρευρισκόμενος στην αίθουσα δημοτικός σύμβουλος και ιατρός, κ. Αναγνώστου Δημήτριος, είχε πλησιάση και φαινόταν να έχη εικόνα του περιστατικού, καθώς περιεργαζόταν με κινήσεις ψύχραιμες τον άτυχο παίκτη, ο οποίος όμως ακουγόταν να βγάζει από το στόμα κάτι σαν ρόγχο. Ανάμεσα στις φωνές που από πάνω από τον Νίκο ακούγονταν να λένε δυνατά για επιληψία και για τις σχετικές πρώτες βοήθειες (άνοιγμα του στόματος, ένα κλειδί κ.τ.ό.), ο Zoler (που όταν πήγαν στην αρχή να τον απομακρύνουν δήλωσε χωρίς δισταγμό γιατρός ) πιο ανήσυχος από όλους φώναζε συνεχώς -Call an ambulance! Κάποια στιγμή τον πληροφόρησαν ότι έχει ειδοποιηθή το Νοσοκομειακό και πως ερχόταν, (πράγματι δεν πρέπει να υπήρξε ολιγωρία), αλλά αυτός δεν σταμάταγε να παραμένει εξαιρετικά ανήσυχος και να προσπαθή –στην αρχή μόνος, σε λίγο και με την βοήθεια μιας νεαρής γυναίκας- να κάνη μαλάξεις στον δύστυχο Νίκο που δεν έδειχνε –όσο βλέπαμε από εκεί που ήμασταν- να έχη τις αισθήσεις του. Και η εμφάνισί του δεν μας έδειχνε σημεία ζωής –περα από τον ρόγχο που τώρα ακουγότανε από τις ισχυρές μαλάξεις στο στήθος. Κάποια στιγμή ο τρόμος μας αποκορυφώθηκε, όταν ο κ. Αναγνώστου πλησίασε και άρχισε να του δίνει το φιλί της ζωής! Εν τω μεταξύ κατέφθασε το Ασθενοφόρο των Α΄ Βοηθειών (υπολογίζω να έκανε να έλθη κάπου 10 λεπτά –που βέβαια μας φανήκαν αιώνας) και βοηθήσαμε τους νοσοκόμους να σηκώσουν τον ασθενή και να τον απομακρύνουν από την αίθουσα τον αγώνων. Στο Νοσοκομείο μαζί με το Ασθενοφόρο πήγαν για να συνεισφέρουν την μαρτυρία τους και οι δύο γιατροί, ο κ. Αναγνώστου και ο Zoler.
Οι εκ των υπευθύνων κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Τσουνής ευρίσκοντο συνεχώς στο Νοσοκομείο Χαλκίδος και μετά από τις 22.15΄ που έφυγα μαζί με τον στενοχωρημένο και ανήσυχο Dan Zoler. Ειδικά ο κ. Τσουνής έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν από την πρώτη στιγμή που αντιλήφθηκε το συμβάν και πάντα με προσωπική παρέμβασι για να το αντιμετωπίση υπεύθυνα.
ΚΡΙΣΙΜΗ; Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΙ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ
Τώρα το θέμα της κρισιμότητας της περίπτωσης. Δεν έχω επίσημη ενημέρωσι – από γιατρό του Νοσοκομείου Χαλκίδος.
Όμως μου περιόρισε την αισιοδοξία (που πήγε αρχικά να συνοδέψη το αίσθημα ασφαλείας από την διακομιδή στο κρατικό Νοσοκομείο) η συνεχιζόμενη μέχρι εκείνη την ώρα ανησυχία των υπευθύνων του Τουρνουά. Μάλιστα φεύγοντας από το Νοσοκομείο (μέχρι εκείνη την στιγμή συνεχιζόντουσαν οι εξετάσεις στο καρδιολογικό τμήμα) η σύντομη συζήτησι με τον Dan Zoler με αναστάτωσε και μου έριξε κι άλλο την ψυχολογία. Η εντύπωσί του είναι ότι δεν επρόκειτο για επιληψία, αλλά για καθαρά καρδιακό επεισόδιο. Θεωρεί (κι αυτός) πολύ κρίσιμη την κατάστασι…
Τον αποχαιρέτισα ευχόμενος να έχουμε καλά νέα το πρωί και να αποδειχθή τελικά κι αυτός ένας από τους σωτήρες του άτυχου Νίκου. Μακάρι!

Όλα τα άλλα, βεβαια, τα καθαρώς αγωνιστικά, σχετικά με την πρώτη μέρα διεξαγωγής του 24ου Διεθνούς Τουρνουά Σκάκι «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 2009», δεν έχουν παρά σχετική σημασία…

[Οι πρόχειρες φωτογραφίες είναι από την αίθουσα αναλύσεων, δίπλα στον κυρίως χώρο των αγώνων].

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ συμμετέχοντας στο πένθος για τον θάνατο του Αντιπροέδρου του Συλλόγου Αλέξη Κλαμαρή, αποφάσισε τα ακόλουθα:

1.Να εκπροσωπηθεί το ΔΣ του Συλλόγου στην νεκρώσιμη ακολουθία που θα γίνει αύριο Παρασκευή (ώρα 10.00 πμ) στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αθηνών.
2.Να γίνει κατάθεση στεφάνου εις μνήμην του.
3.Να κατατεθεί συμβολικό ποσό εις μνήμην του στο φιλόπτωχο ταμείο του Ι. Μητροπολιτικού Ν. Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος.

Η Γραμματεύς

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

ΠΕΝΘΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ, ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ, ΣΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ, ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ. MORTO ALEXIS: LUTTO NEL CIRCOLO, NEL BLOG, TRA I SUOI, NEL NOSTRO CUORE.

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ
Αγαπητά μέλη του Συλλόγου, φίλοι και επισκέπτες του Ιστολογίου, έγινε εχθές την νύκτα αυτό που από καιρό απευχόμαστε, αλλά που προσφάτως όλο και περισσότερο αγωνιωδώς περιμέναμε. Ο αγαπητός σε όλους Αντιπρόεδρος, ο φίλος μας Αλέξης Κλαμαρής έφυγε από κοντά μας πριν από μερικές ώρες μετά από πολύμηνη σθεναρή αντίστασι στην θανατηφόρο νόσο που τον είχε κτυπήση ξαφνικά στις αρχές του Μαΐου του 2008.
Από την πρώτη στιγμή μοιράστηκε μαζί μας το φοβερό νέο της βιοψίας που έδειξε προχωρημένο καρκίνο παχέως εντέρου. Με αξιοπρέπεια και απαράμιλλο θάρρος αντιμετώπισε όλες τις φάσεις της ταχέως εξελισσόμενης αρρώστιας. Μέχρι τον τελευταίο καιρό κράταγε ακλόνητος στην φοβερή μάχη, σε σημείου να στηρίζη και την ανησυχία και την συγκαλυμμένη απαισιοδοξία ημών των οικείων και φίλων του.
Μέχρι και την Μ. Παρασκευή που μας ανακοίνωσε πως του έλαχε το φρικτότερο σενάριο: η μετάστασι στο συκώτι. Η είδησι κάποιους από εμάς μας πότισε το φαρμάκι της πιο μαύρης απελπισίας, ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος αν και δεν παραδόθηκε πνευματικά, διαλύθηκε σωματικά. Καθηλωμένος στο κρεββάτι του Νοσοκομείου –ο οργανισμός του είχε ήδη καταβληθή από τις ακτινοβολίες και πριν την εγχείρισι- έλειωνε μέρα με την μέρα.
ΕΠ’ ΕΛΠΙΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΖΩΗΣ…
Έως εχθές την νύκτα μετά τις 23.00, που όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο αδελφός του Χρήστος, ο άλλος μικρός ήρωας της περίπτωσης, «έσβησε ο Αλέξης σαν πουλάκι»: Διαισθανθείς το τέλος κάλεσε μέσω του αδελφού του απ’ το πρωί τους γονείς του, και μέσα στην θαλπωρή των οικείων του - παρουσία και του ιερέα της ενορίας του που τον είχε κοινωνήση από την προηγούμενη - έκλεισε κάποια στιγμή απλά, χωρίς ίχνος ανησυχίας, τα μάτια κι έφυγε ήρεμα…

ΥΣΤΑΤΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
[Δεν πρόλαβα να τον αποχαιρετίσω, είχα – το ομολογώ- από μέρες αρχίση να λιποψυχώ. Απέφευγα να του τηλεφωνώ –όπως στην αρχή- συχνά και πίστεψα πως τον είδα για τελευταία φορά εκείνη την Κυριακή προ 3 εβδομάδων που τον επισκέφθηκα στο ΓΝΑ μαζί με δυό φίλους.
Του υποσχέθηκα να τον ξαναδώ όταν επέστρεφα από μια 15νθήμερη επαγγελματική απουσία. Επέστρεψα, αλλά δεν αποφάσιζα να τον ξαναεπισκεφθώ στο Νοσοκομείο. Στην πραγματικότητα αθέτησα την υπόσχεσί μου από δειλία, παρ' όλο που δυό φορές μου τηλεφώνησε ο ίδιος σε πολύ άσχημη κατάστασι για να μου πή να μην τον επισκεφθώ απροειδοποίητα. Μάλλον ήθελε να με αποχαιρετήση…]

Ο Αλέξης Κλαμαρής γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1961 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το 20ο (εξατάξιο) Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών και πτυχιούχος του Πολυτεχνείου Πατρών εργάστηκε στην Μέση Εκπαίδευσι ως Καθηγητής Πληροφορικής. Τελευταία χρόνια ήταν αποσπασμένος στο Πολυτεχνείο και εκπονούσε Διδακτορική Εργασία.
Έφυγε απο κοντά μας στα 48 του χρόνια γεμάτος αισθήματα, όνειρα, σχέδια και δημιουργικότητα...


Η πρώτη εντύπωσι (όπως επιτυχώς την διατύπωσε ο επιστήθιος φίλος του ο Δημήτρης Προβελέγγιος) ότι ο Σύλλογός μας ορφάνεψε, δεν είναι υπερβολική. Ο Αλέξης ήταν όχι τυπικά ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας, αλλά ένας δραστήριος διοικητικός παράγοντας σ’ εκείνο το παράτολμο εγχείρημα της παρέας μας στην Χαλκίδα, στο Αθλητικό-Εκπολιτιστικό Κέντρο μας το «ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ».

Μοιραζόμασταν μαζί –όπως και με τον Δημήτρη, τον τρίτο της παρέας- νεανικά βιώματα και δημιουργική δράσι στο ενοριακό περιβάλλον (βλ. Νεανικό Κέντρο) του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου οδού Αχαρνών και ειδικά συγκλίναμε (εκτός απο την αγάπη προς το παιχνίδι των Πεσσών) στην αξία της ανάπτυξης του σχολικού αθλητισμού ισότιμα με το μορφωτικό ιδεώδες.


Ενθουσιώδης, αλλά μεθοδικός, πλούσιος σε θεωρητική γνώσι, αλλά και με αξιοθαύμαστες πρακτικές – τεχνικές δεξιότητες, αποδείχθηκε ισοδύναμος του Προέδρου. Αν προσθέσουμε σε όλ’ αυτά την προθυμία, την νηφαλιότητα, την σεμνότητα, την εργατικότητα και την γενναιοδωρία, θα αντιληφθούμε το μέγεθος της απώλειας που μας βρήκε.
Στο Σκακιστικό Τμήμα είχε ορισθή μαζί με τον Δημήτρη Προβελέγγιο αντιπρόσωπος του Συλλόγου μας στην Σκακιστική Ομοσπονδία.
Στο Τμήμα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης ήταν υποψήφιος Αρχηγός του τμήματος και Προπονητής Αρχαρίων.
Ειδικά για το περιοδικό του Συλλόγου μας, τον Νέο Παλαμήδη, ο χαμός του είναι όντως κενό δυσαναπλήρωτο. Ο Αλέξης ήταν ο αρχισυντάκτης και η ψυχή του περιοδικού "Νέος Παλαμήδης¨.

Είχα καταλάβη από παλιά την ευστροφία και την όλη αξιωσύνη του φίλου και συνοδοιπόρου και από την προεργασία για το στήσιμο του Συλλόγου στην Χαλκίδα επιβεβαίωνα τις εντυπώσεις μου. Κι όταν μετά κι από την συνεργασία μας για το Σήμα, ανέλαβε σχεδόν μόνος του τις συνθέσεις για τις πρώτες αφίσσες τότε συνειδητοποίησα το μεγάλο του ταλέντο και το αξιοσημείωτο καλλιτεχνικό του αισθητήριο. Φθάνει να ξεφυλλίση κάποιος ένα από τα πέντε όλα κι όλα τεύχη του περιοδιού μας για να αντιληφθή με λίγη προσοχή το καλαισθητικό στοιχείο από την φροντίδα του Αλέξη επενδυμένη και στις μικρότερες λεπτομέρειες.

Ο Αλέξης επέδειξε υποδειγματικό ήθος και μοναδικό θάρρος στην πάλη του με τον καρκίνο. Το φοβερό πάθημά του δεν θέλησε ούτε να το κρύψη ούτε και να το εκμεταλλευθή για να εισπράξη κάποιο είδος κοινωνικής συμπαράστασης ή οίκτο.
Είναι αξιοσημείωτο ότι από το τεύχος 4 του περιοδικού αναλαμβάνει ο ίδιος να συντάξη το εισαγωγικό σημείωμα για να ζητήση προσωπικά συγγνώμη για την 4μηνη, σχεδόν πεντάμηνη, καθυστέρησι της έκδοσης. Γράφει συγκεκριμένα :
«Η αιτία είναι ότι δυστυχώς μέσα στον Μάιο πληροφορήθηκα από γιατρούς ότι πάσχω από την χειρότερη αρρώστια, τη γνωστή σε όλους… Η ζωή μου μάλλον δεν κινδυνεύει, αλλά θα πρέπει να κάνω μια βαριά εγχείρηση, σύντομα.
Σταμάτησα κάθε εργασία που έκανα ως εκείνη τη στιγμή, και αφοσιώθηκα στην μάχη με την ασθένειά μου. Αποτέλεσμα ήταν ν’ αρχίσω προεγχειρητικές χημειοθεραπείες τον Ιούλιο, που συνεχίζονται ακόμα.
Μου ήταν αδύνατο επομένως να ασχοληθώ με το περιοδικό αυτό το διάστημα. Σήμερα όμως, αισθάνομαι καλύτερα πια, και μπορώ να το κάνω αυτό…»

(Νέος Παλαμήδης, τ. 4, Απρίλιος-Μάιος 2008, σ. 3)
Με το ίδιο πνεύμα ευθύνης και αποφασιστικότητας γράφει το εισαγωγικό σημείωμα και στο επόμενο <τελευταίο του> τεύχος:
«Γειά σας και πάλι από τον ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ του Συλλόγου.
Όπως καταλαβαίνετε τα πλάνα μας για 8 τεύχη μέσα στο 2008 έτσι όπως τα παρουσιάσαμε στο προηγούμενο τεύχος…όχι μόνο δεν επιτεύχθηκαν, αλλά ακόμα και αυτό το 5ο τεύχος, που ήταν κατά 99% έτοιμο από τον Οκτώβρη, κυκλοφορεί τελικά ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 2009, μια καθυστέρηση υπερβολικά μεγάλη.
Αιτία είναι η ασθένειά μου που με καθήλωσε σε πλήρη αδράνεια. Οδεύω τώρα προς εγχείρηση μέσα στον μήνα ελπίζοντας πως όλα αυτά θα πάρουν ένα τέλος…»

(Νέος Παλαμήδης, τ. 5, Ιούνιος-Ιούλιος 2008, σ. 3)

Είναι, νομίζω, χαρακτηριστικό της ευθύνης, της ευαισθησίας του, αλλά τελικά και του συναισθηματικού του δεσίματος με το περιοδικό το εξής περιστατικό:
Τα πρώτα του λόγια όταν τον είδα στο θάλαμο του Νοσοκομείου προ 3 περίπου εβδομάδων, εκείνη την Κυριακή στην εκ των πραγμάτων αποχαιρετιστήρια συνάντησί μας (μου είχε πή στο τηλέφωνο πως άκουσε από τους γιατρούς πως έχει 2-3 εβδομάδες ζωή…) ήταν :
«Αλέξανδρε, πάει το Περιοδικό μας…»!
Η φωνή του ήταν σιγανή, σταθερή, αλλά και με μια θλίψι αρχαϊκή.
Τα λόγια του, που βγαίναν ήδη κάπως δύσκολα απ’ τα χείλη του, ήταν εκείνη την στιγμή μαχαιριά στην καρδιά μου. Αιφνιδιάστηκα! Προσπάθησα να αποφύγω το θεματικό κέντρο της φράσης του με την μοιρολατρική στόχευσι και με την βοήθεια των παρισταμένων φίλων προσπάθησα να τον παρηγορήσω και να αποδυναμώσω τα λεχθέντα, αλλάζοντας όπως όπως θέμα…

Για το Ιστολόγιο, τί να πώ; Ο Αλέξης Κλαμαρής, είναι –κατά παραγγελίαν μου, έστω- ο δημιουργός του παρόντος Ιστολογίου και ισάξιος συνδιαχειριστής του.
Οι αναρτήσεις του είναι σχετικά λίγες –δεν προλάβαινε περισσότερα και πρίν από την ασθένειά του- αλλά ποιοτικές. Οι παρεμβάσεις του πολλές και ουσιώδεις, τα σχόλιά του μπορεί να γίνονται συχνά σχοινοτενή, αλλά αποτελούν αδιάψευστα μνημεία διαλλακτικότητας και σεβασμού στον διάλογο.
Δεν πρέπει να παραλείψω να υπογραμμίσω και το στοιχείο της ελεύθερης γνώμης, της ανυπόκριτης ευθύτητας και της παρρησίας. Απόδειξι και οι καταγεγραμμένες διαφωνίες μας. Θα κρατήσω με ιδιαίτερη ευλάβεια τις μεγαλόψυχα ευμενείς αντιδράσεις του, την καλοσυνάτη χαρά του, όταν κάποτε, τελικά παραδέχθηκα το λάθος μου και του ζήτησα και συγγνώμη για την πεισματική μου στάσι σε ένα σπάνιο περιστατικό έντονης μεταξύ μας διαφωνίας για κάποιο θέμα με το περιοδικό –και το Ιστολόγιο.

Επιτρέψτε μου να κλείσω με μια τελευταία προσωπική γνώμη:
Δεν δέχομαι το «Ουδείς αναντικατάστατος».
Αντίθετα, πιστεύω ότι μπορεί μεν να αναπληρώνονται οι ρόλοι και οι θέσεις, οι άνθρωποι όμως, μέσα από την μοναδικότητα του προσώπου τους, είναι ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ.
Ειδικά για τους αγαπημένους μας ας κρατήσουμε στην καρδιά μας με ανεξίτηλο σεβασμό την θέσι τους και να φροντίζουμε να ανάβη το καντήλι της μνήμης, όσο ζούμε.

Ο Αλέξης έφυγε απο κοντά μας υπερβολικά νωρίς, αλλά πρόλαβε να μας αφήση ένα έστω μικρό μέρος από το γεμάτο φως πέρασμά του.

ΑΝΤΙΟ, ΑΛΕΞΙΕ, ΑΔΕΛΦΕ,
ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ,
ΚΙ ΑΝΤΡΕΙΩΜΕΝΕ ΦΙΛΕ!!
{Vox clamantis Alexandri }



Αλέξανδρος Σοϊλεμέζης