Κυριακή 31 Μαΐου 2009

ΛΗΞΗ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ: Μια όμορφη βραδιά. Fine lezioni x le scuole parrocchiali di catechismo dell' ecclesia metropolitana a Calkida.

Με μια υπαίθρια εορταστική εκδήλωσι εχθές το βράδι στην παραλία της Χαλκίδας έληξε η εφετινή χρονιά για τα Κατηχητικά Σχολεία της Μητρόπολής μας.



Στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο (που περιλάμβανε μικρή θετρική σκηνή, στερεοφωνική εγκατάστασι και οθόνη προβολής) μπροστά από το Κόκκινο Σπίτι και το Σπίτι με τ’ Αγάλματα, κι ενώπιον κοινού από λαϊκούς και κληρικούς, τα παιδιά και τα στελέχη των Κατηχητικών Σχολείων και των Συντροφιών της Μητροπόλεως ετοίμασαν και επιτυχώς παρουσίασαν μια όμορφη πολιτιστική βραδιά με ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από την εφετινή ενασχόλησί τους.
Το τρέχον έτος, 2009, η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, είχε εγκαίρως επιλέξη να τιμήση το έργο και την προσωπικότητα του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη (την μορφή του οποίου πρόβαλε όχι μόνον στο εκκλησιαστικό Ημερολόγιο, αλλά και στα εφετινά μαθήματα των κατηχητικών) και ως εκ τούτου κύριο μέρος της χθεσινής εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στην μνήμη του ελληνορθόδοξου σκιαθίτη λογοτέχνη.

Το ποικίλο και χορταστικό σε διάρκεια πρόγραμμα περιλάμβανε:
1. Προβολή εικόνων (φωτογραφικά στιγμιότυπα από την δραστηριότητα των κατηχητικών ομάδων)
2. Μικρό βιογραφικό αφιέρωμα-ομιλία για τον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη, με κείμενο & ταυτόχρονη προβολή εικόνων) επιμελημένο από τα κατηχητικά Νέας Αρτάκης και Ψαχνών .
3. Μια σειρά από ζωντανές εκτελέσεις Βυζαντινής μουσικής από ομάδα σπουδαστών της Σχολής Βυζαντνής Μουσικής της Μητροπόλεως: α. Υμνογραφήματα του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη μελοποιημένα (σε τονισμό του εκπαιδευτικού και ιεροψάλτη Άγγελου Μαντά), β. Τροπάρια του Αγίου Ελισσαίου (στιχηρά προσόμοια σε ήχο δ΄), γ. Μέλη από την λειτουργία του Αγίου Ελισσαίου* (από τον Κανόνα του όρθρου) και κράτημα Τεριρέμ.
4. Μικρή Θεατρική παράστασι, (σκηνές από το διήγημα του Μωραϊτίδη «Άρατε πύλας» )
5. Παραδοσιακοί χοροί (αλλεπάλληλα δείγματα της προσπάθειάς τους από τα παιδιά α. της ενορίας Αγίας Ελεούσας, β. της ενορίας Παναγίας Παραβουνιώτισσας από Ερέτρια και γ. της ενορίας Αγίου Ιωάννου Αμαρύνθου).


Την εκδήλωσι έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος.
Στην σύντομη αποχαιρετιστήρια παρέμβασί του ο τοπικός ποιμενάρχης με το χαρακτηριστικό μειλίχιο ύφος του ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης. Ιδιαίτερα συνεχάρη τους Κατηχητές, τις Κατηχήτριες και τους μαθητές των Κατηχητικών Σχολείων της Μητροπόλεως. Και αφού με δυο λόγια εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το έργο που συντελείται σ’ αυτόν τον χώρο, έκανε συγχαρητήρια αναφορά στην γόνιμη δραστηριοποίησι εκ των συνεργατών του κληρικών, του αρχιμανδρίτου π. Ιωάννη Καραμούζη (ως υπευθύνου νεολαίας και Κατηχητικών Σχολείων) και του αρχιμανδρίτη π. Φιλοθέου Θεοχάρη (ως υπευθύνου της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως).
Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχόμενος πνευματική πρόοδο στα παιδιά και απευθύνοντας πατρικές ευχές προς όλους.













*Να σημειώσουμε ότι ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, το 1925, τέσσερα χρόνια πριν πεθάνει, πρόλαβε και εξέδωσε την Ακολουθία του Αγίου Ελισσαίου.
Ως γνωστόν στο ομώνυμο εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου, στην Αθήνα (στην οδό Άρεως, περιοχή Πλάκα - Μοναστηράκι) εκκλησιάζονταν -και έψελναν!- ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο συνονόματος εξάδελφός του Μωραϊτίδης. Το ναϊδριο αυτό χρονολογείται στα μέσα του 16ου αιώνα και απετέλεσε στο παρελθόν (ειδικά από το 1885 έως την Κατοχή) «στέκι» νεοελλήνων λογοτεχνών και λογίων.

Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

29 ΜΑΪΟΥ, ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΛΩΣΕΩΣ: «ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΑΘΗΜΑ...». Η ΤΑΙΝΙΑ ΣΕ 8 ΜΕΡΗ. The russian film "The fall of an Empire-the Lesson of Byzantium" in 8 videos

Пропаст империје. Византијска лекција
The Russian film: The fall of an empire—the Lesson of Byzantium
29 ΜΑΪΟΥ 2009: 556η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΛΩΣΕΩΣ «ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΑΘΗΜΑ. Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ» Η ΡΩΣΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΣΕ 8 ΜΕΡΗ (=8 “βίντεο” από το “You Tube”).

Με αφορμή την σημερινή επέτειο της αποφράδας ημέρας της (δεύτερης) Άλωσης νομίζουμε πως δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερο θέμα για το Ιστολόγιό μας, που παραμένει -αιρετικά κατά πολλούς- προσανατολισμένο στον «ένδοξό μας βυζαντινισμό», από την πρόσφατη ταινία- ιστορικό ντοκυμαντέρ με τον τίτλο «Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ. ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΑΘΗΜΑ»
Πρόκειται για μια καλογυρισμένη –ώρες ώρες συγκλονιστική - ταινία που αποσπασματικά προβλήθηκε χθές/προχθές κατά την διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής «Ανιχνεύσεις» από την ΕΤ3.
Το βορειοελλαδίτικο κανάλι στην συνέχεια, μετά την όπως αναμενόταν πολύ ενδιαφέρουσα εκπομή του κ. Παντελή Σαββίδη, αργά την νύκτα πρόβαλε το εν λόγω ρωσσικό ντοκυμαντέρ ολόκληρο.
Απονέμοντας τα εύσημα στην διοίκησι του καναλιού και κυρίως στον υπεύθυνο της εκπομπής για την τόλμη των επιλογών του (σε θέματα και καλεσμένους) στην υψηλής ποιότητας εκπομπή του, προχωρούμε στην αναδημοσίευσι της ταινίας για ευρύτερο προβληματισμό.


«Το 1453 κατέρευσε η Βυζ αυτοκρατορία. Ας δούμε πως συνέβη αυτό»
Έτσι αρχίζει την αφήγησί του ο Αρχιμανδρίτης Τύχων (αφηγητής και σεναριογράφος ο π. Τύχων, φέρεται και ως πνευματικός του προέδρου Πούτιν). Ο ρώσσος αυτός ρασοφόρος στο πολυσήμαντο (και γενικά καλαίσθητο) Ντοκυμαντέρ του, μεσα σε κάτι περισσότερο από 1 ώρα αναφέρεται με πολύ σύγχρονη γλώσσα, αλλά και ιστορικά όχι αθεμελιωμένη ματιά, στο φαινόμενο Βυζάντιο (ή «Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Ελληνικού Έθνους»).
Δεν ισχυριζόμαστε, βεβαίως, οτι όλες οι απόψεις του είναι αλάνθαστες και ούτε θα αρνηθούμε κάποια σημεία υπεραπλούστευσης ή και αμφιλεγόμενης υποκειμενικότητας. Όμως θεωρούμε εξαιρετικά ενδιαφέρον -και σε κάποια σημεία πρωτότυπο- το προϊόν αυτό και πάρα πολύ χρήσιμο μέσον για βαθύτερο αναστοχασμό και προσωπική έρευνα όλων μας.
Μια ιδέα για τον γόνιμο διάλογο (μέσα απο θεμιτότατες αντιπαραθέσεις) που μπορεί να προκαλέση η προβολή και μελέτη του μπορεί κανείς να πάρη και απο τα εκατοντάδες (μέχρι στιγμής πανω απο 280!) σχόλια που πλαισίωσαν την εκπομπή και την επακόλουθη προβολή του στην ηλεκτρονική διεύθυνσι της εκπομπής.

ΜΕΡΟΣ Α’
ΜΕΡΟΣ Β’
ΜΕΡΟΣ Γ’
ΜΕΡΟΣ Δ’
ΜΕΡΟΣ Ε’
ΜΕΡΟΣ F’
ΜΕΡΟΣ Ζ’
ΜΕΡΟΣ Η’

Σημ. 1: Την με ελληνικούς υπότιτλους παραλλαγή του πέμπτου μέρους θα την βάλουμε αμέσως μόλις κατορθώσουμε να την εντοπίσουμε στο διαδικτυακό χάος.
Σημ. 2: Την παρακολούθησι ολόκληρου του ντοκυμαντέρ (με ελληνικό υποτιτλισμό) μπορεί κανείς να πραγματοποιήση είτε στον ιστότοπο που πρώτος το παρουσίασε στο ελληνόφωνο Διαδίκτυο, το Αντίφωνο, είτε στην ιστοσελίδα του «πόρταλ» των «Ανιχνεύσεων».

Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΚΑΚΙ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ, ΛΗΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. Α΄ ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΣΚΑΚΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΛΗΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ & [ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ]
Α΄ ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
SCACCHI SCOLASTICI: La Prima Scuola Elementare di Calkida
Finito il suo Campionato Interno

Η σχολική χρονιά κυλάει προς το τέλος της και μαζί με τα μαθήματα τερματίζονται η μία μετά την άλλη οι εξωσχολικές δραστηριότητες που κι εφέτος «φιλοξενήθηκαν» από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων.

Τα μαθήματα σκακιού βρίσκονται κι αυτά στην λήξι τους.
Το Ιστολόγιό μας παρακολουθεί στενά και την πορεία των μαθημάτων σε τρία συνεργαζόμενα Σχολεία της Χαλκίδας, αλλά (όπως ήδη έχει καταφανή από σχετικές αναρτήσεις) και την εξέλιξι των εσωτερικών πρωταθλημάτων σ’ αυτά.
Αρχίζουμε την τελική επισκόπησι του αγαπημένου μας θέματος με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδος.

Για το γενικό πλαίσιο των μαθημάτων σκακιού στο Σχολείο αυτό έχουμε άλλοτε αναφερθή.

ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΡΙΩΝ
Το Τμήμα Αρχαρίων με τα δέκα μικρά παιδιά, μαθητές της Α΄ και Β΄ Τάξης, ολοκλήρωσε το εσωτερικό πρωταθληματάκι του με απρόσμενα μεγάλο ενθουσιασμό.
Και παρ’ όλη την έλλειψι ομοιογένειας ως προς την δυναμικότητα. Από την αρχή μάλιστα είχε καταγραφή η υπεροχή δύο από τους διεκδικητές του τίτλου. Του Κωνσταντίνου Κακάτσου, τελικού νικητή με 14 βαθμούς, και του Νίκου Ντούρμα, (δεύτερος με 13).
Από κοντά όμως τερμάτισαν οι ισοβαθμίσαντες Βασίλης Δημητρός και Κωνσταντίνος Μπακρής (μαθητής Α΄ Δημοτικού!), αμφότεροι με 9 βαθμούς.
Η σειρά κατάταξης των υπολοίπων:
5.Λευτέρης Κατσούλης
6.Βαγγέλης Λειβαδιωτάκης
7.Παναγιώτης Μιχαλιέρης
8.Ζαζαρίας Παπαγεωργίου
9. Λεονάρντο Λεονάρντο
Και 10. Σωτήρης Λούταϊ
Μοναδικό παράδοξο της χρονιάς η μη συμμετοχή (έστω ενός) κοριτσιού.
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΩΝ
Σκληρότερος ο συναγωνισμός στο τμήμα των προχωρημένων και με ιδιαίτερα αξιοπρεπή εμφάνισι των 3 κοριτσιών που έλαβαν μέρος μαζί με τα υπόλοιπα 10 αγόρια στην γραμμή εκκίνησης του εσωτερικού πρωταθλήματος.
Την 1η θέσι μοιράζονται (όπως και τις νίκες στις δύο μεταξύ τους συναντήσεις) ο Χρήστος ο Κακάτσος και ο Δημήτρης ο Νείλας με 14 βαθμούς σε 16 αγωνιστικές.
Στην 2η θέσι ο προηγούμενος στην αρχή του 1ου γύρου Δημήτρης Κουκάς (με 12,5 βαθμούς) και στην τρίτη ο σταθερά ανερχόμενος Στάθης Τερερές (με 12 βαθμούς)
Με 11 βαθμούς στην 4η θέσι ο Αργύρης Κουνής (που είχε και 1 μηδενισμό λόγω απουσιών) και στην 5η θέσι η Αντωνία Παύλου με 10.
Ακολούθησαν κατά σειρά:
6. Βάλια (Βασιλική) Κηρύκου
7.Νίκος Σαραντίτης
8.Βίκτωρ Γκούβερης
9.Θεοδώρα Παρασκευά
10.Αντώνης Λυμπέρης
11.Σταμάτης Μανής
κ.α.

Προτάθηκαν για βράβευσι εκτός τους 3 πρώτους της Γενικής καί τα τρία κορίτσια.

Σάββατο 23 Μαΐου 2009

(Αποκλειστικό): ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΤΟ «ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ», ΣΤΗΝ ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΚΑΙ Η ΕΜΦΑΝΙΣΙ ΤΟΥ ΣΚΕΜΠΡΗ. SKEMBRIS ALL’ OPEN CAPO D'ORSO (PALAU, SS)

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΕΡΚΥΡΑΙΟ ΜΔΜ

Πολύ καλή εμφάνισι πραγματοποίησε ο Σπύρος Σκέμπρης στην Ιταλία, τερματίζοντας μέσα στην δεκάδα των ισχυρών σε μεγάλο διεθνές τουρνουά στην Σαρδηνία, που ολοκληρώθηκε σήμερα.

ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ
Από τις 16 Μαΐου μέχρι προ ολίγων ωρών, απόψε, διεξήχθη το Διεθνές Τουρνουά στην τουριστική περιοχή Capo d’ Orso (=Ακρωτήρι της Αρκούδας) στο Παλάου της Β. Σαρδηνίας, με την επωνυμία 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Capo d'Orso (3° Festival Internazionale Capo d'Orso).
Εφέτος έλαβαν μέρος 176 σκακιστές από 17 διαφορετικές χώρες, μεταξύ αυτών 11 ΜΔΜ, 12 ΔΜ και επιπλέον μία Γκρανμέτρ και μία ΔΜ γυναικών.

Πρόκειται όπως φαίνεται για ένα νέο τουρνουά, που όμως ήδη από την 1η διοργάνωσι, το 2007, είχε ξεκινήση πολύ δυνατά: με 7 ΜΔΜ και 12 ΔΜ από 16 χώρες.
Ένα ακόμη στατιστικό για την εφετινή έκδοσι, οι 141 «ελούχοι» της FIDE (με μέσο όρο 2042 Elo), οι 57 εκ των οποίων μη Ιταλοί.

Ισχυρό πλεονέκτημα του Τουρνουά η επιλογή της τοποθεσίας, αφού καί το Ξενοδοχειακό Συγκρότημα των αγώνων είναι πολύ υψηλών προδιαγραφών (Hotel Residence Porto Mannu) καί η περιοχή του "Ακρωτηρίου της Αρκούδας" (= Capo d’Orso) είναι ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.
Από την εικόνα καταλαβαίνετε την ονομασία του Ακρωτηρίου. [Κι αν θέλετε κάποιο μέτρο σύγκρισης για να απολαύσετε το αξιοθαύμαστο φυσικό αυτό έργο «γλυπτικής» στις διαστάσεις του, πρέπει να πατήσετε ΕΔΩ! (και να ξαναπατήστε για να έχετε ακόμα υψηλότερη ανάλυσι)]


Να υπογραμμίσουμε πως κατά την διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ, το εν λόγω "Torneo" ενσωμάτωνε ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις. Ακούστε:
1. Κύκλο βραδινών μαθημάτων από Γκρανμαίτρ (πρώτος διδάσκων ο Hillarp Persson Tiger
2. Διάλεξι για το σημαντικότερο Τουρνουά του κόσμου, το Κόρους, στο Wijk aan Zee: ( ομιλητής ο Jeroen van den Berg).
Και 3. (κι εδώ θα σταθούμε λίγο) το λίαν πρωτότυπο Κουιζ του Ρέικιαβικ (Reykjavik Quiz). Οι διοργανωτές αντέγραψαν, και είναι προς τιμήν τους, μια επιτυχημένη ιδέα των Ισλανδών στο πρόσφατο OPEN του Ρέικιαβικ: Τριάντα ερωτήσεις γνώσεων γύρω από την ιστορία του σκακιού!
Η συμμετοχή ήταν ελεύθερη (και δωρεάν!), αλλά υπήρχε αυστηρή προϋπόθεσι το να δηλωθούν οι ενδιαφερόμενοι θεατές/ επισκέπτες στους εκπροσώπους του διοργανωτή συλλόγου εγκαίρως και, το σημαντικότερο, να λάβουν μέρος ως ζευγάρια!
Τέλος, μετά το Τουρνουά, θα λάβη χώρα και ένα σπέσιαλ τετραήμερο Σεμινάριο Σκακιού (= "Scuola Superiore di Scacchi")!
Όλες οι λεπτομέρειες του Τουρνουά βρίσκονται στην γενική προκήρυξι των διοργανωτών, εδώ.

Ο ΣΚΕΜΠΡΗΣ ΑΗΤΤΗΤΟΣ
Στο τουρνουά με το κλασσικό Ελβετικό σύστημα των 9 γύρων, ο Σπύρος είχε πολύ ικανοποιητική εμφάνισι δοθέντος και του ισχυρού συναγωνισμού, και ευρισκόμενος σε όλη την διάρκεια των αγώνων κοντά στην κορυφή κατάφερε με τέσσερις συνολικά νίκες και αήττητος να τερματίση (ισοβαθμώντας με τους 6.5 βαθμούς του μαζί με άλλους 9 παίκτες, μόλις 0,5 βαθμό πίσω απ' τον νικητή) στην ζηλευτή 8η θέσι της γενικής.
Να σημειώσουμε ότι από τις 5 ισοπαλίες του, οι τρείς ήσαν απέναντι σε ισάριθμους γνωστούς και ισχυρότατους ΜΔΜ, τον Vadim Malakhatko (με έλο 2618, κατα τον 2ο γύρο), τον Sergei Tiviakov (ν. 32 στην παγκόσμια κατάταξι με Elo=2697!, κατά τον 4ο γύρο) και τον Artur Jussupow (Elo 2576, κατά τον 5ο γύρο).

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Μόνος στην πρώτη θέσι της τελικής βρέθηκε ο Stuart Conquest (Elo 2549) με 7 βαθμούς. Ο Άγγλος GM, νούμερο 8 στην λίστα εκκίνησης των αγώνων, νίκησε στην σημερινή αναμέτρησι τον Σουηδό GM Tiger Hillarp Persson .
Δεύτερος λογω κριτηρίων ο Tiviakov, επικεφαλής του ομίλου των ισοβαθμούντων στους 6,5 βαθμούς.
Και τρίτος ο ισχυρός Ρουμάνος Mihail Marin (2564) που έκανε με τα μαύρα ισοπαλία με τον Τιβιάκοβ στην αποψινή τους παρτίδα (μια πολύ μαχητική παρτίδα με μια κάπως ινδική παραλλαγή της Άμυνας Φιλιντόρ), σε 48 κινήσεις.
Καλύτερος Ιταλός ο ΙΜ Daniele Vocaturo (2480), ο οποίος με τους συνολικούς 6 βαθμούς του (ισοπαλία απόψε με τον Γερμανό IM Stefan Loeffler, 2412) κατέκτησε την αναμενόμενη (και) από εμάς τρίτη και «φαρμακερή» νόρμα του, προς μεγίστην ικανοποίησιν των Ιταλών φιλάθλων (και των διοργανωτών, βεβαίως).
Ο εικοσάχρονος Ρωμαίος παίζοντας εξαιρετικά σε όλο το Τουρνουά –έφερε 4 νίκες και έχασε μόνο απ’ τον Γαλλοελβετό Pelletier Yannick (2559), ενώ είχε αποσπάση ισοπαλίες καί από τον τελικό νικητή (στον 4ο γύρο) καί από το ν. 1 στα αρχικά έλο, τον «Ολλανδό» Sergei Tiviakov (Elo, όπως είπαμε, 2697)- είναι από σήμερα ένας νέος και φέρελπις «Γκράντε Μαέστρο» (Grande Maestro Internazionale = ΜΔΜ) για την γείτονα χώρα.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ (Οι 23 πρώτοι)











[Σημ. Για τις φωτογραφίες των παικτών -και όχι μόνο- ευχαριστούμε το φίλιο Ιστολόγιο Scacchierando]

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

ΜΟΤΣΑΡΤ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ (Βίντεο τηλεοπτικής διαφήμισης). MOZART IN A FINELY TUNED OFFICE! (a humoristic advertisement)

Μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τακτικότατα από 2-3 πολύ πιστούς φίλους του Ιστολογίου δεχόμαστε διάφορα όμορφα πράγματα και υλικό (μηνύματα, σχόλια, φωτογραφίες, φύλλα παρουσίασης κλπ) όλα άξια για δημοσίευσι. Συνήθως είναι η αντοχή που μας λείπει και ο απαιτούμενος για κατάλληλη επεξεργασία του υλικού χρόνος και γι’ αυτό δεν φτάνουμε μέχρι την παρουσίασι.
Αυτή την φορά ο φίλος Παναγιώτης Χαρατζόπουλος μας έστειλε ένα πολύ νόστιμο βιντεάκι, που –παρ’ όλο ότι αποτελεί διαφήμισι- μπορεί να μας προσφέρη ένα μειδίαμα θαυμασμού και μια στιγμή χαλάρωσης…
HaPpY is A Finely Tuned Business
[Καλοσυντονισμένη κι άψογα ενορχηστρωμένη] ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ!



............................

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ:
{Σε περίπτωση που κάποιος φίλος έχει δυσκολίες στην ανάγνωση του Ιστολογίου μέσω του Internet Explorer, τον παρακαλούμε να μας το αναφέρει στην διεύθυνση του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου (βλ. ¨Επαφή¨ στην "προβολή πλήρους προφίλ" ).
Σε κάθε περίπτωση ο Mozilla Firefox δεν έχει κανένα πρόβλημα και δεν υστερεί.}

Και για τους κλασσικά απαιτητικούς:

Η πάντα αγαπημένη μικρή νυχτερινή μουσική!

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Ο ΜΕΓΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ. Constantine the Saint and the Great. Costantino il Magno e il Santo.

Προ 1672 ετών απεβίωσε ο Αύγουστος και Αυτοκράτορας των Ρωμαίων (Augustus Imperator Romanorum), ο Flavius Valerius Constantinus ή Μέγας Κωνσταντίνος όπως είναι γνωστότερος ευρύτερα ο γιος του Καίσαρα Κωνστάντιου του Χλωρού και της μικρασιάτισας Ελένης εκ Βιθυνίας. Ο πρώτος αυτοκράτωρ του Βυζαντίου (κατά σύμπτωσιν συνονόματος και του τελευταίου Βυζαντινού αυτοκράτορα, του ηρωικού Έλληνα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου). Που από την Ιστορία αξιώθηκε τον τίτλο «μέγας» και από την χριστιανική Εκκλησία τον τίλο του ισαποστόλου Αγίου. Κάθε τέτοια μέρα, 21 Μαϊου, τιμάται η κοίμησί του. (Και γιορτάζει –μαζί με την Ελένη- η …μισή Ελλάδα!)


ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

In Hoc Vincas

Τούτω Νίκα

hoc signo victor eris


Aπολυτίκιο του Αγίου Κωνσταντίνου:

Του Σταυρού σου τον τύπον εν ουρανώ θεασάμενος,
και ως ό Παύλος την κλήσιν ουκ εξ ανθρώπων δεξάμενος,
ό εν Βασιλεύσιν Απόστολος σου Κύριε,
Βασιλεύουσαν πόλιν τη χειρί σου παρέθετο
ην περισώζε δια παντός εν ειρήνη,
πρεσβείαις της Θεοτόκου, μόνε Φιλάνθρωπε.


Aπολυτίκιο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης:
Πρώτος πέφηνας, εν Βασιλεύσι,
θείον έδρασμα, της ευσέβειας,
απ ουρανού δεδεγμένος τo χάρισμα
όθεν Χριστού τον Σταυρόν έφανέρωσας,
και την Όρθόδοξον πίστιν έφήπλωσας.
Κωνσταντίνε Ίσαπόστολε, συν Μητρί Ελένη θεόφρονι,
πρεσβεύσατε υπέρ των ψυχών ημών.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ
Έχουμε προσέξη πόσο αγαπημένο όνομα είναι μεταξύ των Ορθοδόξων χριστιανών και δή των Ελλήνων, το όνομα Κωνσταντίνος;
Αντίθετα σπανίζει μεταξύ των Ρωμαιοκαθολικών και εξίσου –αν όχι ακόμα περισσότερο- μεταξύ των Διαμαρτυρομένων.
Γνωρίζετε, αλήθεια, κάποιον από τους Πάπες να φέρει το όνομά του; Ένας και μόνος κατά το 700. Μετά το σχίσμα -ακόμα και του Φωτίου- μην …ψάξετε! Δεν υπάρχει. Θα αποδίδανε τέτοια τιμή σε κάποιον που εστράφη κατά της παλαιάς Ρώμης μεταφέροντας σε μία «Νέα» την πρωτεύουσα της κραταιάς Αυτοκρατορίας; (Εκεί στην ανατολική άκρη της Ευρώπης, πάνω στην μικρή αποικία των Μεγαρέων που μέχρι τότε έφερε το όνομα του επώνυμου οικιστή, του Βύζαντος)
Κι όμως όλοι γνωρίζουν την προέλευσι εκ της λατινικής γλώσσας του δημοφιλέστατου ανάμεσα στους σημερινούς Έλληνες ονόματος.
Κωνσταντίνος <> < πρβλ. constans ( = σταθερός) και constantia (= η σταθερότητα) όλα από την σύνθεσι της πρόθεσης cum + του ρήματος sto. Όμως ως παράγωγο του constare θα μπορούσε το Constantinus να σηκώση περισσότερες από μία σημασίες. Πέραν του συνηθέστερου «σταθερός», συμπαγής και ακλόνητος, πρβλ. το δικό μας Ευστάθιος, από την δεύτερη σημασία του cum (= μαζί, κοντά) + sto, η έννοια του συνθέτου θα μπορούσε να προσεγγίζει τον «παραστάτη», τον βοηθό, τον πιστό σύντροφο, τον συμπολεμιςτή. Τον Σύμμαχο και τον Κρατερό (ως προς τον χαρακτήρα).

Εν τούτοις η ετυμολογία για όσους θέλουν να αποφύγουν τα δεσμά της ινδοευρωπαϊκής θεωρίας πηγαίνει το λατινικό αυτό όνομα πιο πίσω (όπως μπορεί να γίνη με το σύνολο σχεδόν του γλωσσικού θησαυρού της γλώσσας αυτής, της οποίας ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΚΑΙ Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ είναι δάνεια. Και μάλιστα «made in Greece»).



Η σχέσι του cum με το συν και του sto με το ίστημι της ελληνικής είναι προφανής. Ακόμα και η κατάληξι –us για όσους δεν βάζουν τα προκρούστια φίλτρα της σανσκριτικής-ινδογερμανικής-ινδοευρωπαϊκής θεωρίας στην σκέψι τους είναι αυτή η ελληνική –ος, των αρσενικών ονομάτων. Εν πάσει περιπτώσει η συγγένεια είναι δεδομένη.

Το δυνατό αυτό όνομα Κωνσταντίνος αν δεν έχει αναμφίβολα εννοιολογική προέλευση από την αρχαία ελληνική, γεννήθηκε βεβαίως στο λατινόφωνο περιβάλλον, αλλά με τον χρόνο αποξενώθηκε από τους δυτικούς και σήμερα έχει αφομοιωθή πλήρως μέσα στο ελληνικό ιστορικό- γλωσσικό περιβάλλον. Κι έχει γίνει μαζί με τα άλλα γνησίως ελληνικά δημοφιλέστατα ονόματα Γιώργος, Δημήτρης, Νίκος, (μην ξεχάσουμε και το εκ της εβραϊκής Γιάννης) ίσως το πρώτο στις προτιμήσεις των ελλήνων ορθοδόξων.



(Συνεχίζεται…)

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

MNHMH ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ 1919. 90 Years since the Genocide against Pontian Hellenism

90 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

The Pontian Genocide 1914-1922


ΟΙ ΘΡΗΝΟΙ

Ν αϊλί εμάς και βάι εμάς
οι Τούρκ την Πόλ επαίραν
επαίραν το βασιλοσκάμ
κι ελάεν η Αφεντία

Μοιρολογούν τα εκκλησιάς
κλαίγνε τα μοναστήρα

κι ο Αι-Γιάννες ο Χρυσόστομον
κλαίει και δερνοκοπισκάται

--- Μη κλαις, μη κλαις, Αι-Γιάννε μου
και μη δερνοκοπάσαι

-- Η Ρωμανία πέρασεν
η Ρωμανία πάρθεν
--- Η Ρωμανία κι αν πέρασεν
ανθεί και φέρει κι άλλο.


ΠΟΝΤΟΣ -Η Ρωμανία κι αν' πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο!
(Ή "Πάλι με χρόνια και καιρούς...")
"Πάρθεν η Ρωμανία"
«Πατρίδα κί ανασπάλω σε»

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ! ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ «ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ» ΤΟΥ ΣΚΑΪ. ALEXANDER: 1rst among the great Greeks of SKY (Gr. TV). (+ IRON MAIDEN + Lyrics)

ΖΗ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ!
E’ vivo nel cuore dei Greci il “re Allessandro”!
Alessandro il Magno, vincitore del sondaggio della tv greca “Sky” (Skai) e del dibatito di ieri.

Νικητής στην πρωτότυπη ψηφοφορία που εδώ και ένα χρόνο διοργάνωσε με κολοσσιαία κινητοποίησι ανθρώπινου δυναμικού και με αφιέρωσι τεράστιου τηλεοπτικού χρόνου (για να μην αναφέρουμε και την σχετική διαφημιστική πλευρά) ο μεγάλος τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, ανεδείχθη ο άνθρωπος που σφράγισε με το όνομά του μια περίοδο της παγκόσμιας Ιστορίας. Ο μέγιστος στρατηγικός νούς και μόνος αήττητος στρατηλάτης. Ο θεμελιωτής της φωτοδότρας Αλεξάνδρειας και δεκάδων άλλων πόλεων στην Ανατολή. Ο σπορέας της ελληνικής γλώσσας μέχρι τα πέρατα της γής. Ο –μυστηριώδης- σκαπανέας και για την εξάπλωσι του χριστιανικού μηνύματος στην Οικουμένη. Αλέξανδρος ο Φιλίππου!
..........................
ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ
Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΝΑΝΩΝ
Η χώρα των μεγάλων, έλεγε ο Παλαμάς, είναι η χώρα των ίσων.

ΟΙ φιλότιμες προσπάθειες κάποιων (όχι μόνο στο «πάνελ» της πολύωρης εκπομπής) να απομακρύνουν όσους φήφιζαν από τον ΜΕΓΙΣΤΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (λέτε να χάρισαν κάποιοι για την ενίσχυσι του ποσοστού κάποιων εκ των υποδεέστερων –να μην πώ τίποτα χειρότερο- εκλεκτών τους και τίποτα τηλεκάρτες;) δεν καρποφόρησαν.

Η ώρα της ανάδειξης του Μεγαλύτερου Έλληνα όλων των εποχών ήλθε και ...πέρασε πρό ολίγων λεπτών, λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
Αποτέλεσμα:
1ος. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 127.011
2ος ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ 103.661
3ος ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 84.007
{Δυστυχώς το υπόλοιπο της δεκάδας μάλλον μας εκθέτει ως λαό –για τις ιεραρχήσεις και τις αξιολογήσεις μας}:
4ος (Ήμαρτον!) ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
5. ΣΩΚΡΑΤΗΣ
6. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
7. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
8. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
9. ΠΛΑΤΩΝΑΣ
10. ΠΕΡΙΚΛΗΣ

Η ψηφοφορία μπορεί ΕΥΤΥΧΩΣ να ανέδειξε τελικό νικητή έναν από τους Μεγίστους των μεγάλων του Έθνους μας, αλλά συνολικά (καί με την εκατοντάδα καί ΔΥΣΤΥΧΩΣ με τους 2-3 νάνους μέσα στην τελική δεκάδα των εψηφισμένων) έδειξε φυσικά όχι το ποιοι ήσαν οι μεγάλοι Έλληνες, όσο το ποιοι είμαστε εμείς σήμερα.

Μήπως δεν είμαστε οι κάτοικοι μιας χώρας με κοντή μνήμη και κρίσι;

…………………..
Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΦΙΕΡΩΣΙ
Από μέρες διαφημιζόταν πως απόψε (προ ολίγων ωρών) και σε απ’ ευθείας μετάδοση από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και την ιστοσελίδα του ΣΚΑΪ [με εικόνα High Resolution!], και με κεντρικό παρουσιαστή τον Αλέξη Παπαχελά θα διεξαγόταν ένα μεγάλο «debate», ως τελική πράξι για το πολυήμερο εγχείρημα της βαρύγδουπης ψηφοφορίας.
Παρ’ όλα αυτά στο Ιστολόγιο δεν προβλέπαμε να δώσουμε χώρο σε ιδιαίτερη κριτική και μάταιη γκρίνια.
Αηδιασμένος, όμως, ο υπογράφων (εννοείται ότι ΔΕΝ επέτρεψα στον εαυτό μου να νομιμοποιήσω με την συμμετοχή μου στην ψηφοφορία - μέχρι και την Δευτέρα 11/05, οπότε ολοκληρώθηκε ο κύκλος προβολής των 10 τηλεοπτικών αφιερωμάτων στους Μεγάλους Έλληνες, είχαν ψηφίσει πάνω από 530.000 άτομα - την πρωτοβουλία του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού, διαπιστώνοντας με φρίκη προ τριμήνου την καταγεγραμμένη προτίμησι των νεοελλήνων συμπατριωτών μου) από την επιλογική δήλωσι της πρώην Υπουργού Παιδείας, νύν επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου της κυβερνώσας πολιτικής παράταξης στο ελλαδικό κράτος, ότι, τάχατες: «Κανείς Στρατηλάτης ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ στις επιλογές των ξένων», κάνω την παρακάτω σκληρομεταλλική («Heavy Metall») αφιέρωσι, αναρτώντας το ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ των IRON MAIDEN σε βίντεο από το You Tube!

ALEXANDER THE GREAT (Somewhere in time...)

Και αντί για άλλο σχολιασμό σας προσκαλώ, αν όχι να μοιραστήτε μαζί μου τον ενθουσιασμό για τον επικό ρυθμό της μουσικής σύνθεσης και της εν γένει εκτέλεσης, (οι αισθητικές προτιμήσεις δεν επιβάλλονται), τουλάχιστον να διαβάσετε τους στίχους.
{Από δεκαετίας που πρωτο-άκουσα το κομμάτι (γραμμένο το 1986 - Μπορείτε να το ακούσετε κι εδώ σε full version ) δεν σταμάτησα να ζηλεύω που δεν τους έγραψα εγώ}:

ALEXANDER THE GREAT

"My son ask for thyself another Kingdom for that which I leave
Is too small for thee" (king Philip of Macedonia - 339 b.c.)

Near to the east
In a part of ancient Greece
In an ancient land called Macedonia
Was born a son
To Phillip of Macedon
The legend his name was Alexander

At the age of nineteen
He became the Macedon king
And he swore to free all of Asia Minor

By the Aegean sea
In 334 b.C.
He utterly beat the armies of Persia.

Alexander the great
His name struck fear into hearts of men
Alexander the great
Became a legend ‘mongst mortal men

King Darius the third
Defeated fled Persia
The Scythians fell by the river of Jaxartes
Then Egypt fell to the Macedon king as well
And he founded the city called Alexandria

By the Tigris river
He met king Darius again
And crushed him again at the battle of Arbela
Entering Babylon
And Susa treasures he found
Took Persepolis the capital of persia

Alexander the great
His name struck fear into hearts of men
Alexander the great
Became a God mongst mortal men

A Phrygian king had bound a chariot yoke
And Alexander cut the Gordian knot
And the legend said that who untied the knot
He would become the master of Asia

Hellenism he spread far and wide
The Macedonian learned mind
Their culture was a western way of life
He paved the way for Christianity

Marching on marching on

The battle weary marching side by side
Alexander’s army line by line
They wouldn’t follow him to India
Tired of the combat, pain and the glory

Alexander the great
His name struck fear into hearts of men
Alexander the great
He died of fever in Babylon…

IRON MAIDEN

ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ; THE TROJAN HORSE DEPICTED ON TURKISH SONG “DÜM TEK TEK” PRESENTATION

Κάτι είχαμε αναφέρει με σκωπτικό ύφος για τον εθνικισμό των τούρκων στην Eurovision στην προηγούμενη ανάρτησι. Ετοιμαζόμασταν να επανέλθουμε –βρίσκοντας και το απαραίτητο οπτικό-φωτογραφικό υλικό- σχετικά με την προκλητική παρουσίασι του τραγουδιού τους (το DÜM TEK TEK της HADISE) που χοντροκομμένα μέσα από μια απεικόνησι του Δούρειου Ίππου φαινόταν ότι αποπειρώταν να σφετερισθή τον τρωικό πόλεμο και τα σχετικά. Να αναφερθούμε δηλαδή στα μνημεία πολιτισμού που θέλησαν να απαθανάτισουν οι διοργανωτές (προφανώς επι τη υποδείξει των Τούρκων) πάνω στο κεφάλι της κοπέλας και τα οποία ως αντιπροσωπευτικές ιστορικές αναφορές στόχευαν να παρουσιάσουν την χώρα εκάστου τραγουδιού.
Από την στιγμή όμως που βρήκαμε το παρακάτω βιντεάκι, θεωρούμε ότι έχουμε σε ικανό βαθμό καλυφθή επι του συγκεκριμένου ζητήματος.

Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Επινίκια για το ¨Παραμύθι¨ του εφετινού διαγωνισμού της «Γιουροβιζιόν». Σχολιασμός με ένα στιχούργημα + 1 βιντεοτράγουδο. Fairytale + video & comment

Μετά από την λήξι του περιβόητου τελικού του διαγωνισμού της Eurovision στην Μόσχα (54ου στην ιστορία του θεσμού της E.B.U.), όπου νικητής με διαφορά αναδείχθηκε ο υπο σημαίαν Νορβηγίας Λευκορώσος Alexander Rybak με το τραγουδάκι Fairytale (= Παραμύθι. Βλ. το βίντεο και τους στίχους του τραγουδιού στο συγγενικό Ιστολόγιο του Ιλιντ Νταρά, την ανάρτησι: Fairytale + Lyrics), φάνηκε, μεταξύ άλλων, οτι παραμυθιαστήκαμε από τις προβλέψεις της σχετικής παραβιομηχανίας των ΜΜΕ. Όσοι υπεραισιόδοξοι είχαν ποντάρει στον Ρουβά πήγαν στο …ομοιοκαταληκτούν δοχείο. (Βλ. και τα πιο κάτω στιχάκια).
(Κι αυτή «η τρίχα απο το δοξάρι» φαίνεται ότι έκατσε στον λαιμό σ’ αμφότερες τις αφές Μαγγίρα)

Οι ψηφίσαντες ανα τον κόσμο θεατές-ακροατές διέψευσαν, λοιπόν, το νεογρεκικό «Δις ιζ άουρ νάιτ» (ασμάτιον με το οποίο οι πλούσια αμοιβόμενοι –και αποφασίζοντες για μας- σοφοί τσιφλικάδες της ΕΡΤ θέλησαν -για μια ακόμα φορά βαρβαριστί- να μας εκπροσωπήσουν), και ελάχιστα συγκινημένοι από τις εκχωρήσεις μας και τα προσόντα του αοιδού μας, μας παραχώρησαν την …έβδομη θέσι.
Παραμύθι αποδεικνύεται και ο περιορισμός του γεωπολιτικού παράγοντα (βλ. ακατάλυτες θρησκευτικοφυλετικές συμμαχίες) με τον συνυπολογισμό της ψήφου των επι μέρους κρατικών επιτροπών στην διαδικασία της ψηφοφορίας.
Όσο διεξάγεται με αυτό το σύστημα των τηλεψηφοφοριών (televoting) ο εν λόγω ευρω-διαγωνισμός, είναι περίπου αδιανόητο για τον εθνικισμό των απανταχού Τούρκων να μείνη εκτός εξάδας οποιοδήποτε συμμετέχον τουρκικό άσμα.
[Να, λοιπόν, μια σίγουρη επιλογή για τον εκάστοτε στοιχηματισμό και τους τροφίμους του]:
{Επιτέλους κάποιος δεν γινόταν να πή απ’ τους εγχώριους φαφλατάδες (κάτι σαν το κάτωθι τροπάρι;):}

«Meganeoellinorama to eurostichimation
ή Omerta gia megailitious ragiades»


(Σε άψογες ριμάδες)

Ανοίξτε τις φυλλάδες, σοφότατες κυράδες.
Κι εσείς οι μπουνταλάδες – πρώην φουστανελάδες-
αντι για φασολάδες: πίτσες, μακαρονάδες!

Κι άν θέλετε παράδες, μην μπήτε σε μπελάδες:
Μακριά από Ρουβάδες, σας ρίχνουν σε κουβάδες!

Στις εβροβιζιοκαντάδες
-βουτυρομαρμελάδες-
αφήστε τις Ελλάδες:
Ψηφίστε τουρκαλάδες!


…………………….
Τέτοιες μέρες το κρατικό μας κανάλι, ο εθνικός μας ραδιοτηλεοπτικός φορέας, είναι σαν να αντιφωνεί (ή ξεφωνίζει;) στον εθνικό μας ποιητή:
«Migar(ίζ)is - έχω άλλο στο νού μου πάρεξ Eurovision και Διαφημίσεις;»

Το ελλαδικό κράτος δια της κρατικοδίαιτης ΕΡΤ διαπράττει συστηματικά τα τελευταία χρόνια διακρίσεις σε βάρος της ελληνικής γλώσσας (πρβλ. ξενικές ονομασίες ραδιοφωνικών-τηλεοπτικών προγραμμάτων κι εκπομπών, μονόγλωσση <αγγλόφωνη> αναγραφή ελληνικών και ξένων αθλητικών διοργανώσεων, υπόθαλψι γλωσσικής ξενολατρίας από τους συνεργάτες της δημοσιογράφους και σχολιαστές κλπ) και σχεδόν πάντοτε υπέρ της αγγλοαμερικανικής γλώσσας.
Να μην μιλήσουμε για την προβολή ξένων προτύπων, από μια κρατική ΕΤαιρία η οποία από την αρχή της χρονιάς επαίρεται ότι ανανέωσε –αποικιοκρατικού τύπου - συνεργασία με την εταιρία κολοσσό Disney, η οποία αναλαμβάνει πια όχι μόνο την παιδική ζώνη, αλλά και την φροντίδα για τις ανάγκες και των άλλων ηλικιών.

Από την άλλη, για να μην πολυλογούμε, αν η «Γιουροβίζιον» είναι ένα μικροεπεισόδιο στην βασανιστική πορεία (και εφιαλτική για κάποιους σαν και μας, κολοσσιαίων διαστάσεων εκστρατεία) αποδόμησης της εθνικής μας ταυτότητας– στα μετερίζια της Ιστορίας, της Θρησκευτικής & πολιτιστικής παράδοσης, και φυσικά της Γλώσσας (κι αφού δεν μπορούμε σ’ αυτό το αλλοτριωμένο κράτος, ούτε αυτό να το αναγκάσουμε να αλλάξη το ιερό για μας τους πιστούς πανάρχαιο όνομά του –ρίχνοντας τις μάσκες- αλλά και ούτε κι εμείς να κάψουμε τις ταυτότητές μας), ας βρούμε έναν ισχυρό κοινωνικοπολιτικό φορέα – όσο είναι καιρός – να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας.
Ως μειονότητα!


Το παρακάτω βιντεοτράγουδο έτσι, για να μάθουμε πόσο εμπνέει τους Έλληνες του εξωτερικού ο …πολιτισμός –και μάλιστα η "παιδεία" - του σύγχρονου ελληνικού κρατιδίου:



Όλα ΤΑ ΑΛΛΑ εκτός από τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ στην EUROVISION! Sofia Sjunger "Alla"; A sweden song (in greek!?!) candidate for the Eurovision contest of 2009...

Λίγα λεπτά πριν την ...συγκλονιστική στιγμή για τους νεοέλληνες «φάνς» της «Γιουροβίζιον» ψηφοφορία του μουσικοχορευτικού αυτού διαγωνισμού -που μόνο κατ’ όνομα θα παραμένει σε λίγα χρόνια ευρωπαϊκός- αναλογιζόμαστε πως κι εφέτος εκεί που για μέρες ήταν συγκεντρωμένα τα φώτα της δημοσιότητας, με την συμμετοχή 42 (η ισοφάρισι του περσινού «ρεκόρ» ...απετράπη την τελευταία στιγμή απο την ματαίωσι της συμμετοχής του San Marino) χωρών ακούστηκαν τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Ρωσικά, τα Ισπανικά, Πορτογαλέζικα, τα Εβραϊκά, τα Σέρβικα, τα Εσθονικά, τα Γεωργιανά, τα Τουρκικά, ακόμα και τα Αλβανικά, αλλά δεν ακούστηκε ούτε μία λέξι στα ελληνικά.
Προφανώς δεν αναγνωρίζει αξία –ούτε και η παρούσα πρωταγωνιστικά – επίσημα «ελληνική» αποστολή στην «γλώσσα των Θεών».
Αναρωτιέμαι τί θα ψήφιζαν οι ευρωλάγνοι καταναλωτές, πολίτες της σύγχρονης «ελληνικής» κοινωνίας, αν είχε προκριθή το παρακάτω κομμάτι (στον κρατικό προκριματικό διαγωνισμό 2009) της Σουηδίας;

Πάρτε κι ένα βίντεο με τους στίχους του τραγουδιού με τον τίτλο "ALLA" στα λατρεμένα μεταξύ των ημεδαπών νεολαίων μας greeklish:

(Ά, και η κοπέλλα, ονόματι Σοφία, (Sofia) δεν είναι Ελληνίς!)

(Δεν πάμε γι΄ άλλα. Θα πούμε κι άλλα!)

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

ΓΚΑΤΣΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ (1+5 Τραγούδια στην μνήμη του). GATSOS THE GREEK (5 songs + 1 video). Nikos Gatsos il Greco (1+5 canzoni)

Παιδιά ίσως η μνήμη των προγόνων να είναι βαθύτερη παρηγοριά και πιο πολύτιμη συντροφιά από μια χούφτα ροδόσταμο ...

Εμείς που μείναμε

Εμείς που μείναμε στο χώμα το σκληρό
για τους νεκρούς θ' ανάψουμε λιβάνι
κι όταν χαθεί μακριά το καραβάνι
του χάρου του μεγάλου πεχλιβάνη
στη μνήμη τους θα στήσουμε χορό.

Εμείς που μείναμε θα τρώμε το πρωί
μια φέτα από του ήλιου το καρβέλι
ένα τσαμπί σταφύλι από τ' αμπέλι
και δίχως πια του φόβου το τριβέλι
μπροστά θα προχωράμε στη ζωή.

Εμείς που μείναμε θα βγούμε μια βραδιά
στην ερημιά να σπείρουμε χορτάρι
και πριν για πάντα η νύχτα να μας πάρει
θα κάνουμε τη γη προσκυνητάρι
και κούνια για τ' αγέννητα παιδιά.


.............. Ν. ΓΚΑΤΣΟΣ (Νύν και Αεί, 1974)

Είναι πολύ πρόσφατη η ανάρτησι σχετικά με ένα τραγούδι του Νίκου Γκάτσου, με εκείνη την χαρακτηριστική για τον μεγάλο δημιουργό –και βασιλιά της δισκογραφίας με τις τουλάχιστον 340 διακριτές εμφανίσεις των τραγουδιών- ποιημάτων του) συγκίνησι στην έκφρασι, την περιβεβλημένη με ιερότητα.
Η συμπλήρωσι όμως 17 χρόνων από την αναχώρησι του ποιητή της «Αμοργού»από αυτήν την μάνα γή, «γυρεύοντας του ονείρου την πηγή», -σαν σήμερα, 12 Μαίου 1992- μας υποχρεώνει να επανέλθουμε.
Σκεφτήκαμε εν τούτοις να τιμήσουμε την επέτειο απομακρυνόμενοι από την πεπατημένη, με τα συνήθους λυρικότητας –και δικαιολογημένης νοσταλγικότητας- αφιερώματα των μυριάδων θαυμαστών των χιλιοτραγουδισμένων και φυσικά πολυαγαπημένων του συνθέσεων.
Θέλουμε, σήμερα, να σταθούμε στην βαθειά ελληνικότητά του. Γιατι για μας ο Γκάτσος είναι Έλληνας, ένας συνειδητοποιημένος κληρονόμος του πολιτισμικού παρελθόντος αυτής εδώ της γενέθλιας γής που εκτείνεται στον χρόνο, αλλά και στον αείποτε ελληνικό χώρο.
Το δείχνει το ευτυχισμένα δημοσιευμένο έργο του (Το συγκεντρωτικό πόνημα των εκδόσεων Πατάκη –επιμέλεια Αγαθής Δημητρούκα.- ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ, "Όλα τα τραγούδια", προ δεκαετίας εκδοθέν, μετρά ήδη πάνω από επτά εκδόσεις).
Ο Γκάτσος πάει πέρα από το φοκλόρ, τον ήλιο, την θάλασσα και τα νησιά των ανέμελων ποιητών. Μπορεί να εκφράζει, στα γνωστότερα ιδίως τραγούδια του, τους καημούς και τα βάσανα του μέσου νεοέλληνα, αλλά αφυκτιά μέσα στην ελλαδική μιζέρια της εποχής του. Δεν συσχηματίζεται με την νεοελληνική παρακμή και αντιδρά στην κατάντια της πολιτικής και πολιτιστικής μετριότητας των καιρών του/μας.
Δεν περιορίστηκε στο να επιλέξη μόνο τον παραδοσιακό στίχο ως τεχνοτροπία. Αγκαλιάζει όλόκληρη την πολιτισμική παράδοσι της ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ, υπαρξιακά, διότι ζή και αισθάνεται τον ελληνισμό στην πνευματική του συνέχεια και την ιστορική του διαχρονία.
Καταφάσκοντας στην εθνική μνήμη, όχι μόνο δεν απεμπολεί την εθνική του ταυτότητα, αλλά ανεπιτήδευτα εκφράζει μέσα από το έργο του την πίστι του για την πατρίδα του Ελλάδα, την ιστορία της, την θρησκευτική της παράδοσι και μάλιστα την γλώσσα της.
Γκάτσος ο Έλληνας, συνεπώς!!
Αλλά, ας αφουγκραστούμε λίγους χαρακτηριστικούς στίχους του {και ...εδώ είμαστε πάλι!}:

Τούτος ο τόπος

Τούτος ο τόπος είν΄ ένας μύθος
από χρώμα και φώς
ένας μύθος κρυφός
με τον κόσμο του ήλιου δεμένος.
Κάθε αυγή ξεκινά
ν’ ανταμώσει ξανά
το δικό του αθάνατο γένος.

Τούτος ο τόπος είν’ ένας κήπος
με κλαμένα παιδιά
στη γαλάζια ποδιά
κάποιας μάνας για πάντα χαμένης
που συντρόφοι ορφανοί
καρτερούν να φανεί
στο κατώφλι μιας πόρτας κλεισμένης.

Τούτος ο τόπος είν’ ένας βράχος
σα σπαθί κοφτερός
που σοφός ο καιρός
θα τον κάμει τραγούδι μια μέρα –
και θα ΄ρθούν εποχές
που οι φτωχές μας ψυχές
το σκοπό του θ’ ακούν στον αγέρα.


Δώστε μου μια ταυτότητα

Δεν έχω σπίτι κι όνομα
και κώδικες και νόμους
αιώνες τώρα περπατώ
σε στοιχειωμένους δρόμους.

Την πίκρα έχω μάνα μου
γυναίκα την ανάγκη
στα χώματα που χόρεψαν
Αγαρηνοί και Φράγκοι.

Είν’ απ’ το δέντρο του Θεού
η ρίζα που κρατεί με.
Δώστε μου μια ταυτότητα
να θυμηθώ ποιος είμαι.


Μια γλώσσα μια πατρίδα

Μια χούφτα είν’ ο άνθρωπος
από στυφό προζύμι
γεννιέται σαν αρχάγγελος
πεθαίνει σαν αγρίμι.

Του μένει μόνο στη ζωή
μια γλώσσα μια πατρίδα
η πρώτη του παρηγοριά
και η στερνή του ελπίδα.

Όλο το βιός κι η προίκα του
ένας καημός στα στήθια
κι ο τόπος που τον γέννησε
η δυνατή του αλήθεια.

Για ιδέστε κείνο το παιδί
με τα γερά του χέρια
πώς οδηγεί τ’ αδέρφια του
ν’ ανέβουν ως τ’ αστέρια.

Κι απ’ τα βουνά της Ρούμελης
και τα νησιά του νότου
ένας πανάρχαιος παππούς
κοιτάει τον εγγονό του.


Οι ρήτορες

Έρημες κι άδειες οι πλατείες
τα καταστήματα κλειστά
Θέ μου σαν πόσες αμαρτίες
του ανθρώπου η μοίρα σου χρωστά.
Όλοι τραβάν στην αγορά
κι οι ρήτορες απ’ το μπαλκόνι
ποτίζουν τις ψυχές μ’ αφιόνι
και κόβουν χέρια και φτερά.

Άλλοι κοιτάν αριστερά
Άλλοι δεξιά γυρνάν το μάτι
Και περιμένουν όλοι κάτι
Σα στρατιωτάκια στη σειρά.
Και προχωρούν κι οι ποιητές
με χρώματα και ουράνια τόξα
να μοιραστούνε λίγη δόξα
με του λαού τους μαυλιστές.

Πότε θα βγεί να σκούξει κάποιος:
Αυτός ο κόσμος είναι σάπιος !


Μάνα μου Ελλάς
(Γύφτισσα μαϊμού)

Δεν έχω σπίτι πίσω για να 'ρθώ
ούτε κρεβάτι για να κοιμηθώ
δεν έχω δρόμο ούτε γειτονιά
να περπατήσω μια Πρωτοχρονιά.


Τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα
μου τα ’πες με το πρώτο σου το γάλα
Μα τώρα που ξυπνήσανε τα φίδια
εσύ φοράς τ’ αρχαία σου στολίδια
και δεν δακρύζεις ποτέ σου, μάνα μου Ελλάς 2x
που τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς 2x

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
μου τα ’πες με το πρώτο σου το γάλα
Μα τότε που στη μοίρα μου μιλούσα
είχες ντυθεί τ’ αρχαία σου τα λούσα
και στο παζάρι με πήρες, γύφτισσα μαϊμού 2x
Ελλάδα Ελλάδα μάνα του καημού. 2x

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
μου τά ’πες με το πρώτο σου το γάλα
μα τώρα που η φωτιά φουντώνει πάλι
εσύ κοιτάς τ’ αρχαία σου τα κάλλη
και στις αρένες του κόσμου, μάνα μου Ελλάς 2x
το ίδιο ψέμα πάντα κουβαλάς

Δεν έχω άγιο πια να προσκυνώ
ούτε καντήλι σε άδειο ουρανό
δεν έχω ήλιο ούτ’ αστροφεγγιά
να τραγουδήσω μια Πρωτομαγιά.

Νίκος ΓΚΑΤΣΟΣ - Σταύρος ΞΑΡΧΑΚΟΣ - Γιώργος ΝΤΑΛΑΡΑΣ:


Τα συντρίμμια του τόπου μου πατώ.
Χαμένα αδέρφια ίσκιοι λαβωμένοι
χαμένη Ελλάδα παντού σ’ αναζητώ…
(Ν. ΓΚΑΤΣΟΣ, Ο χορός των Κυκλάδων, 1991)

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑ: ΤΟ «ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ» ΤΗΣ Ι.Μ. ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΜΩΡΑΪΤΙΔΗ.UN ALMANACCO-CALENDARIO Χ ALEXANDROS MORAITIDIS

UN ALMANACCO-CALENDARIO PAROCCHIALE TASCABILE DEDICATO AD ALEXANDROS MORAITIDIS (Letterato Neogreco 1850-1929)
Ottanta anni dalla sua morte

Η πρώτη εντύπωσι που αποκομίζεις όταν το βλέπεις στο παγκάρι ή κι όταν το περιεργάζεσαι μέσα στα χέρια σου, καθώς χάνεται μέσα στις φούχτες σου, είναι ότι πρόκειται για ένα σύνηθες εκκλησιαστικό ημερολόγιο (παρ’ όλο το λιλιπούτειο – διαστάσεως πραγματικά τσέπης- σχήμα του).
Κι όμως με την δεύτερη κιόλας ματιά, κατά το ξεφύλλισμα των 128 σελίδων του, σου κερδίζει την συμπάθεια.
Με το μεγάλο α΄ μέρος του να είναι αφιερωμένο στην προσωπικότητα και το έργο του σημαντικού νεοέλληνα λογοτέχνη Αλέξανδρου Μωραϊτίδη, με την ευκαιρία της επετείου των ογδόντα (80) χρόνων από την αναχώρησί του από τα εγκόσμια, η συμπάθειά μας αναβαθμίζεται σε θαυμασμό και σε γενικότερη ικανοποίησι.
Στην διπλανή του εσωφύλλου σελίδα διαβάζουμε (στο πολυτονικό -όπως και τα υπόλοιπα κείμενα του εγκολπίου εν τω συνόλω του):
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ, ΙΣΤΙΑΙΑΣ & ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ: ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2009. Αφιερωμένο εις την μνήμην του Σκιαθίτη λογοτέχνη Αλεξάνδρου Μωραϊτίδη, επι τη συμπληρώσει 80 ετών από της μακαρίας του κοιμήσεως.
Ακολουθεί προτασσόμενο το αφιέρωμα: σε ένα σύνολο 50 σελίδων, μπορεί ο αναγνώστης – (πιστός και μη) χρήστης του να διαβάση σύντομα -αλλά περιεκτικά και λίαν ενδιαφέροντα-κείμενα, γύρω από τον τιμώμενο (και μάλλον αδικημένο ως προς την αναγνώρισι της αξίας του) ελληνορθόδοξο σκιαθίτη λογοτέχνη.

Ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, συντοπίτης, ομότεχνος και κυρίως ομόγνωμος στα πνευματικά ζητήματα με τον συνονόματο εξάδελφό του, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη,
[«Ο Θεός έπλασε δύο παράλληλα πρόσωπα εκεί στο όμορφο νησί τής Σκιάθου και πήρε μιά ψυχή, τη μοίρασε στα δύο και φύτεψε τη μισή στον έναν και την άλλη μισή στον άλλον Αλέξανδρο. Κι έτσι ό,τι λείπει απ' τον έναν Αλέξανδρο, τον Παπαδιαμάντη, το συναντούμε στον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη. Και το αντίστροφο», (Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος: «Τα πρόσωπα και τα κείμενα»)], ζωντανεύει μέσα από τα αντιπροσωπευτικά και ποικίλης θεματικής αποσπάσματα.
Παραθέτουμε ενδεικτικά τους τίτλους των ολιγοσέλιδων ενοτήτων/κεφαλαίων, που με λιτή, αλλά εύγλωττη εικονογράφησι συμπληρώνουν επιτυχώς το πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα:
Αλέξανδρος Μωραϊτίδης. Τόπος – Καταγωγή (σ. 4-5)
Παιδικά χρόνια (σ. 6-7)
Από την παιδική ηλικία στην εφηβεία (σ. 7-8)
Ξανά στην Αθήνα – Σπουδές (σ. 8-11)
Διορισμός ως καθηγητής (σ. 11-12)
Επιστροφή στο νησί (σ. 12-14)
Οι περιηγήσεις (σ. 14-15)
Επιστροφή στην Αθήνα (σ. 15-16)
Η σχέση του με τον Παπαδιαμάντη (σ. 16-18)
Πνευματικά πρόσωπα της εποχής του (σ. 18-21)
Ο γέροντας Δανιήλ Κατουνακιώτης (σ. 21-24)
Το μοναστηράκι του Αη-Γιάννη του Παρθένη στη Σκιάθο (σ. 24-25)
Ο γάμος του (σ. 26-29)
Στην Αθήνα ως ερημίτης (σ. 29-34)
Η εκπλήρωση του ονείρου – Το μακάριο τέλος του (σ. 35-38)
Υμνογραφικό έργο (σ. 38-42)
Το Πνευματικό Κέντρο Ιερών Ναών Σκιάθου – Ο χώρος όπου έζησε τις τελευταίες στιγμές του ως Ανδρόνικος Μοναχός ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης (σ. 43-48)
Με του βορηά τα κύματα (απόσπασμα, σ. 49-51).


Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται να αναφερθούμε επι μακρόν στο χρηστικό μέρος του φυλλαδίου, που καθώς εκτείνεται – μαζί με τον απαραίτητο χώρο των προσωπικών τηλεφωνικών ευρετηρίων και των σχετικών σημειώσεων- σε 50 και πλέον σελίδες, είναι στα συνήθη «στάνταρ» για τα ημερολόγια του είδους: πλήρες ημερολόγιο-ημεροδείκτης, με τους κυριότερους εορταζομένους Αγίους μας, (+ τα αναγνώσματα της εκάστοτε Κυριακής), πλήρης ονομαστικός κατάλογος τοπικών Αγίων, κατάλογοι με τους αριθμούς τηλεφώνων και τις αντίστοιχες διευθύνσεις των διοικητικών Γραφείων της Ι. Μητροπόλεως, των ενοριακών Ναών, (όλων των Περιφερειών), των Ι. Μονών, καθώς και των ποικίλων εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων της Μητροπόλεώς μας.
Βέβαια υπάρχει και σύντομο παράρτημα με τα Πασχάλια της επόμενης δεκαετίας και σύντομες πληροφορίες για τις νηστείες του εκκλησιαστικού μας έτους.

Κλείνουμε (συνυπογράφοντας) με την εύστοχη διαπίστωσι του Σαβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Χρυσοστόμου, από τον ένθερμο πρόλογο:
«Ο άνθρωπος που μαθήτευσε στην κολλυβάδικη παράδοση (…), ο εισηγητής του εορταστικού διηγήματος στη λογοτεχνία μας, ο πρόδρομος της νεώτερης ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, ο μεταφραστής και ερμηνευτής πατερικών κειμένων, ο υμνογράφος, ο ποιητής και πεζογράφος, έχει πολλά να διδάξη μέσα από’ τις γραφές του όλους μας…
Μένει να τον προσεγγίσουμε με αγάπη και ταπεινό πνεύμα μαθητείας…»

Εννοείται δεν θα παραλείψουμε να συγχαρούμε για την επιλογή του θέματος, αλλά και το τελικό αποτέλεσμα, όλους τους συντελεστές αυτού του όμορφου ημερολογίου αναφέροντάς τους ονομαστικώς,
[Κείμενα –Φωτογραφίες:
Κωνσταντίνος Κουτούμπας, Θεολόγος - Καθ. Μουσικής – Αγιογράφος
Ανθολόγησι Κειμένων:
Πρωτοπ. Γεώργιος Σταματάς, Αρχιερατικός Επίτροπος Σκιάθου
Γενική Επιμέλεια Ημερολογίου:
Αρχιμ. Νικηφόρος Ευσταθίου], αλλά και την δουλειά του χαλκιδέου εκδοτικού παραγωγού, Θοδωρή Περιστερίδη, για την καλαισθησία και την σοβαρότητά της.


Εύγε!

Κυριακή 10 Μαΐου 2009

ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΜΑΝΑ: ΓΚΑΤΣΟΣ + ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ + ΧΑΛΑΡΗΣ= 1 ΥΜΝΟΣ! Poesia (messa in musica) di N. Gatsos - inno x la festa della mamma. A Mother's Day music vid

Μάνα μου μάνα

Μάνα μου μάνα
στο δρόμο μου σπείρανε
πέτρα κι αψιθιά.
Μάνα μου μάνα
τα νιάτα μου γείρανε
κάτω απ’ τα σπαθιά.

Ουρανέ μου
στείλε μου νερό
να ποτίσω την έρημο
να φυτρώσει
λουλούδι δροσερό
στο κορμί μου τ΄ αέρινο
μάνα μου μάνα
την άνοιξη φέρε μου
πάνω στο σταυρό.

Μάνα μου μάνα
ηλιόλουστη μέρα μου
πότε θα σε βρώ.

Ουρανέ μου
διώχ’ τη συννεφιά
να περάσω τα σύνορα
κι ένα βράδυ
πάνω στα βουνά
να χτυπήσω τα σήμαντρα
μάνα μου μάνα
στα χέρια μου σήμερα
καίνε τα καρφιά.


Ουρανέ μου
στείλε μου νερό
να ποτίσω την έρημο
να φυτρώσει
λουλούδι δροσερό
στο κορμί μου τ΄ αέρινο
μάνα μου μάνα
τον ήλιο σου φέρε μου
πάνω στο σταυρό.


Νίκος Γκάτσος
(Όλα τα τραγούδια, 7η έκδ., 2004, σσ. 166-7)

..................................................

Ένας ποιητής, ένας συνθέτης και ένας ερμηνευτής μπορεί να συνεργασθούν επαγγελματικά, αλλά και να μην συνυπάρξουν δημιουργικά σε υψηλό επίπεδο.
Όμως, εδώ, ένα εμπνευσμένο κείμενο, μια φωνή όλο συναίσθημα και μια μουσική που ανανεώνει την χιλιόχρονη παράδοσι έπλασαν το παρακάτω αριστούργημα.
Με μια μαγική συνταγή, η ποίησι, η φωνή και η μουσική, μας έδωσαν (το 1975) όπως συμβαίνει όχι σπάνια στην Νεοελληνική μας μίζερη πραγματικότητα –όμως με την παγκόσμια πρωτοτυπία της μελοποιημένης ποίησης- ένα ακόμη άνθος. Ένα κομμάτι αειθαλές. Κατάλληλο να προσφερθή και στην σημερινή Γιορτή της μητέρας....


Νίκος Γκάτσος (1911; - 1992) αναγνωρισμένος στιχουργός, όσο κι αν έχει αγαπηθή από τα χιλιοτραγουδισμένα τραγούδια του, δεν έχει ευρύτερα καθιερωθή ως ποιητής, ενώ ξεχειλίζει η ποίησι από τις συνθέσεις του – και παρόλη την βαρύτητα της υπερρεαλιστικής του «Αμοργού» από το 1943 . Ίσως επειδή επέλεξε μέσω της στιχουργίας τον βιοπορισμό, αλλά ίσως και γιατί δεν το ‘παιξε εν τέλει κουλτουριάρης, δεν εντάχθηκε σε κάποιο κλάν πολιτικο-λογοτεχνικού περιοδικού και αποφεύγοντας τον συνωστισμό των νεοτερικών «ποιητών», συνέχιζε να γράφει με τον παραδοσιακό τρόπο. Προτίμησε τον ευδιάκριτο στίχο με την (ώρες – ώρες εκπληκτική) ομοιοκαταληξία...
Ο παραδοσιακός τραγουδιστής με την σχεδόν ένθεη φωνή είναι ο πόντιος Χρύσανθος Θεοδωρίδης. ( Όπως ο Γκάτσος τα τραγούδια του, έτσι κι ο Χρύσανθος μας άφησε (προ τετραετίας) παρηγοριά την φωνή του)
Ο συνθέτης με την πρωτότυπη δουλειά στον χώρο της αναπαραγωγής των μουσικών οργάνων του Βυζαντίου και της μελέτης της της κοσμικής βυζαντινής μουσικής, είναι ο Χριστόδουλος Χάλαρης].


Το κείμενο σας προτείνουμε να το διαβάσετε, να το ακούσετε από το άτεχνο βίντεο (το μοναδικό που βρήκαμε) και -γιατί όχι; - να το τραγουδήσετε!

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

ΤΟΥΡΝΟΥΑ Open στην ΑΙΔΗΨΟ: ΤΟ ΕΦΕΤΙΝΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΤΕΣΣΑΣ! Torneo (locale) Scacchi Open in Terme d' Edipso (Eubea)!

Σε δέκα μέρες από σήμερα φιλοξενείται στην Εύβοια μια σκακιστική διοργάνωσι που μπορεί να δημιουργήση κάποια νέα δεδομένα στην περιοχή μας.
Πρόκειται για το «Ανοικτό Ατομικό Πρωτάθλημα Ανατολικής Στερεάς Ανδρών-Γυναικών 2009», το οποίο ανέλαβε να διοργανώση ο ««ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ» κατά τα προσεχή 2 Σαββατοκύριακα 16-17 και 24-5 Μαΐου.
Με το σύνηθες ελβετικό σύστημα 6 γύρων προβλέπονται τρείς γύροι ανα Σαββατοκύριακο (2 το Σάββατο και ένας γύρος Κυριακή πρωί), σε ενιαίο όμιλο για Άνδρες και Γυναίκες, με ξεχωριστή κατάταξη και βράβευση.
Οι αγώνες θα γίνουν στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΔΗΨΟΥ .
Από το Τουρνουά λείπουν τα χρηματικά βραβεία, αλλά προβλέπονται ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ (με οικονομικά πλεονεκτήματα ) για το Ανοικτό Πρωτάθλημα Ελλάδος που θα γίνει στην Καβάλα, από 1 έως 8 Αυγούστου 2009.

Η συμμετοχή, (δηλώσεις συμμετοχής στον κ. Νίκο Πήττα τηλ.69774567788
ή κ. Γιώργο Σκουρτανιώτη τηλ. 6948087968 μέχρι τις 15/5/2009.
με ταυτόχρονη κοινοποίηση στην ΤΕΣΣΑΣ, e-mail : xemifarm@lam.forthnet.gr),
είναι φυσικά ελεύθερη για όλους τους σκακιστές/τριες, με θεωρημένο Αθλητικό Δελτίο της ΕΣΟ.

Την σχετική Προκήρυξι μπορείτε να την βρήτε κι εδώ, αλλά
για περισσότερες λεπτομέρειες θα πάτε στο Ιστολόγιο του διοργανωτή Συλλόγου:
http://giatoskaki.blogspot.com/2009/04/2009_09.html

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ:
Η απόφασι-έγκρισι της Τοπικής Επιτροπής Σκακιστικών Σωματείων Ανατολικής Στερεάς από την μια, να αναβαθμίση την διοργάνωσι σε Τουρνουά Open, και η επιλογή του Σ.Ο. Βορείου Ευβοίας από την άλλη, να διοργανώση τους αγώνες όχι στην Ιστιαία, αλλά στην Αιδηψό, συνιστούν κίνησι ΜΑΤ! (ή έστω …Σάχ, που οδηγεί σε κερδισμένη θέσι)!
Η πανελληνίως γνωστή περιοχή των Λουτρών Αιδηψού είναι δεδομένο ότι μπορεί να έχη μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα. Όχι μόνο έναντι άλλων περιοχών της Εύβοιας, αλλά και άλλων Νομών.
Είναι ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό η διεξαγωγή σκακιστικών (και όχι μόνο) συναντήσεων και αγώνων σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Αρκετά είναι και τα Διεθνή Τουρνουά που έχουν γίνη θεσμός βασιζόμενα στο ισχυρό ατού που προσφέρει η εκάστοτε επιλεγμένη για την φυσική ομορφιά και την ιδιαιτερότητά της τοποθεσία.
Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πως αυτό το Τουρνουά (ή έστω κάποιο παρεμφερές στον συγκεκριμένο τόπο) θα μπορούσε να έχη σημαντικότατες προοπτικές στο προσεχές μέλλον (εννοείται αναβαθμιζόμενο –γιατί όχι και σε ΔΙΕΘΝΕΣ- με χρηματικά έπαθλα).
Και μπορεί να υπάρχη ήδη κάποιος σκεπτικισμός ή και επιφύλαξι από ορισμένους, ως προς την επιλογή του χρόνου (ίσως μια ημερομηνία λίγο πιο καθυστερημένη να ήταν προτιμητέα), αλλά, νομίζουμε, ότι όλοι οφείλουμε αίροντας τις επιφυλάξεις μας, να στηρίξουμε την πρωτοβουλία του μικρού πλήν ενθουσιώδους συλλόγου της Ιστιαίας, να τον συγχαρούμε για την πρωτοβουλία του να αναλάβη μια τέτοια διοργάνωσι που θα μπορούσε να συμβάλη καί στην ανάπτυξη του Ευβοϊκού σκακιού καί στην τουριστική προβολή του Νομού μας,
και να του ευχηθούμε ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Κυριακή 3 Μαΐου 2009

ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: ΑΕΚ–ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 18–19 (4-4)!! 24ος ΤΙΤΛΟΣ ΓΙΑ ΟΣΦΠ ΣΤΑ «ΠΕΝΑΛΤΙ». CALCIO: INCREDIBILE FINALE x LA COPPA: Olimpiakos supero' AEK

INCREDIBILE FINALE x LA COPPA NEL CALCIO: Olimpiakos vincitore contro AEK (15-14 ai rigori dopo i suplementari). Partita pari al tempo regolare 4-4!!


Ο 67ος τελικός κυπέλλου Ελλάδος δεν ήταν ευτυχής για την Αθλητική Ένωσι Κωνσταντινουπόλεως, αφού μετά από συγκλονιστικό παιχνίδι, δεν κατάφερε να επιβληθή επι του μόνιμου Πρωταθλητή τα τελευταία χρόνια στο αλλοτριωμένο και ανυπόληπτο -όπως τόσα άλλα πράγματα στην πατρίδα μας- επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Ήταν όντως ένα μεγάλο παιχνίδι. Ίσως ο πιο αμφίρροπος τελικός στην σχεδόν ογδοντάχρονη ιστορία του θεσμού.
Ο Ολυμπιακός κατάφερε να επιβληθή χάρις στην ευστοχία του (χάρις στην τύχη, ίσως και χάρις στην ανωτερότητα της κλάσης του τερματοφύλακά του) στην διαδικασία από τα έντεκα βήματα, όπου επικράτησε με …15-14.
Ο Θρύλος με αυτό το Κύπελλο έφτασε την συγκομιδή του στα 24 και θα κατακτήση ένα ακόμη «ντάμπλ» (: το 4ο τελευταία 5 χρόνια).
Η Ένωσι θα μείνη η κάτοχος των πανελληνίων ρεκόρ στις σχετικές πρωτιές:
Πρώτο κύπελλο Ελλάδος στο ποδόσφαιρο (: 1931-2).
Πρώτο «ΝΤΑΜΠΛ» στο ποδόσφαιρο (: 1939, 70 χρόνια πρίν!).
(Ο Δικέφαλος έμεινε στο γρουσούζικο 13 στο σύνολο των τίτλων κυπέλλου -για να μην αναφερθούμε στην στατιστική με τα ...δοκάρια!)


Η εξέλιξι των τερμάτων του απίστευτου εφετινού τελικού στην κανονική διάρκεια
(Θυμίζουμε, η -μονίμως τελευταία χρόνια ΧΩΡΙΣ ΓΗΠΕΔΟ- ΑΕΚ ήταν τυπικά στην έδρα της):
1-0 Blanco 4'
2-0 Blanco 8'
2-1 Derbyshire 46'
2-2 Dudu 70'
3-2 Scocco 90'
3-3 Derbyshire 96'
3-4 Galletti 102'
4-4 Scocco 107' !!


Στην διαδικασία των «πεναλντι» πάλι η ΑΕΚ ξεκίνησε να εκτελεί, για να χάση τελικά με 14-15.
Ο αποψινός/χθεσινός τελικός μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού ήταν ο έκτος μεταξύ των δύο ομάδων σε 67 τελικούς Κυπέλλου Ελλάδος. Με την δίκαιη νίκη του ο Ολυμπιακός ισοφάρισε το «σκορ» 3-3 στις μεταξύ των ομάδων ομάδων αναμετρήσεις.

AEK - Olympiakos 4 - 4 [14-15 penalty] Greek Cup Final 2009 {Penalties}

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΟ:
Από την μια η χιτσκοκική εξέλιξι του κανονικού αγώνα, από την άλλη το δυσκατάρριπτο ρεκόρ στο σύνολο των τερμάτων, θα κάνουν όλους τους αθλητικογράφους να μιλήσουν (δικιολογημένα αυτή τη φορά) για διαφήμισι του ποδοσφαίρου.
Όμως ποιανού «ποδοσφαίρου»; Σίγουρα όχι του ελληνικού. Αφού στο σύνολο των 28 παικτών που χρησιμοποιήθησαν μόνο 9 (= ούτε το 1/3) ήσαν Έλληνες.
Και φυσικά κανείς τους δεν επέτυχε τέρμα στον κανονικό αγώνα.
Σας δίνουμε τις ελληνικές συνθέσεις του τελικού (όπου κι εκεί υπερτέρησε ο ΟΣΦΠ):
ΑΕΚ:
Νίκος Γεωργέας, Σωτήρης Κυργιάκος, Παντελής Καφές, Γιώργος Αλεξόπουλος

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ:
Αντώνης Νικοπολίδης, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Άντζας, Τοροσίδης, Πατσατζόγλου

Επιμύθιο:
Ως πότε παλικάρια (θα μας εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι);
Αν δεν μπορούμε όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι –κάθε ιστορικού συλλόγου- να αντιδράσουμε σε αυτόν τον προϊόντα αφελληνισμό στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, τουλάχιστον ας περιορίσουμε κι άλλο (κι όσοι μπορούμε να τον κόψουμε τελείως) κάθε συναισθηματικό δεσμό με αυτόν τον χώρο, όπου η διαφήμισι, τα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι πάσης φύσεως διαπλοκές τις τελευταίες δεκαετίες, μας έχουν ανηλεώς λεηλατήσει τα παιδικά φυλλοκάρδια μας.
Ας φέρουν (οι επιτήδειοι που λέγαμε) 10-20 ενδεκάδες (ή 16άδες) παρδαλών μισθοφόρων, ας τις ονοματίσουν και ας τις χρωματίσουν όπως θέλουν, κι ας αφήσουν ήσυχες τις αναμνήσεις και τους συναισθηματισμούς μας...