Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Όγδοο αστέρι για τον Μπανίκα: Πρωταθλητής Ελλάδος 2009, και 3 Μινιατούρες.Campionato Greco assoluto; Banikas conquista il suo 8o titolo. + 3 Miniature

Είχαμε αναφερθή μόνο ακροθιγώς στο 59ο Ατομικό Πρωτάθλημα Ελλάδος Ανδρών, που εφέτος διεξήχθη από 7 έως 15 Δεκεμβρίου 2009 στο Κατάκολο της Ηλείας.
Στο σχετικό τουρνουά (σύστημα απλό πούλ ) που διεξήχθη στην σκιά αφ’ ενός των απουσιών μεγάλων ονομάτων, όπως του εφέτος εγκαταλείψαντα Κοτρωνιά, του πρώτου σε Elo Έλληνα GM Γιάννη Παπαϊωάννου που έλαβε μέρος και στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIDE, καθώς και του πολυπρωταθλητή Στράτου Γρίβα, αφ’ ετέρου του δυσάρεστου φαινομένου κάποιων πρόωρων εγκαταλείψεων, έλαβαν μέρος δέκα παίκτες. Εξ αυτών τέσσερις ήσαν Μεγάλοι Διεθνείς και τρείς Διεθνείς Μαίτρ.

ΝΕΟΣ «ΡΕΚΟΡΝΤΜΑΝ» ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ
Ο Χρήστος Μπανίκας, λοιπόν, ο κάτοχος και του περσινού τίτλου, κερδίζοντας το πρωτάθλημα αναδείχθηκε για 8η φορά πρωταθλητής Ελλάδος με 6,5 βαθμούς σε 9 αγώνες. Βάζοντας έτσι σοβαρή υποψηφιότητα να ξεπεράση στο μέλλον το ρεκόρ που μόνος αυτός μοιράζεται από εχθές με τον Βασίλη Κοτρωνιά.
Δευτεραθλητής, τερμάτισε μισό βαθμό πίσω ο σταθερά ανερχόμενος ΔΜ Γιάννης Γεωργιάδης ξεπερνώντας στα κριτήρια τον ισοβαθμήσαντα Γρανμαίτρ Στέλιο Χαλκιά.
(Πρωταθλητής και δευτεραθλητής θα φιλοξενηθούν το προσεχές Σάββατο σε αθλητική εκπομπή στο Ραδιόφωνο, για να μιλήσουν γι’ αυτό το εφετινό Πρωτάθλημα, μας πληροφορεί το Ιστολόγιο του Τάκη Δρεπανιώτη – όπου και οι λεπτομέρειες)
Τέταρτος ο πολύ σταθερός ΔΜ Κώστας Μουτούσης με 5,5 βαθμούς (ιδιαίτερη ανάρτησι για τον κορυφαίο παίκτη της ΑΕΚ – πρώτη ΕΛΛΗΝΙΚΗ σκακιέρα, μετά την μεταγραφή του Γρίβα- και φίλο του Ιστολογίου μας, Κώστα Μουτούση δήτε στο Ιστολόγιο της Ένωσης).
Στην υψηλή πέμπτη θέσι με 5 βαθμούς βρέθηκε ο 18άχρονος Γιώργος Κανακάρης (πρωταθλητής Νέων 2008!), ξεπερνώντας στα κριτήρια τον 6ο Γιάννη Νικολαΐδη και τον 7ο Θανάση Μαστροβασίλη, και με το εξ ίσου σημαντικό επίτευγμα: την Νόρμα Διεθνούς Μαίτρ!
Όγδοος κατετάγη ο Θανάσης Καραγιάννης με 3 βαθμούς (και με μια εγκατάλειψι στον τελευταίο γύρο), 9ος ο άλλος ΑΕΚτζής της συντροφιάς, ο Δημήτρης Κοσμάς – Λέκκας με μόλις 2 βαθμούς, αλλά με το αξιοποιήσιμο στο λαμπρό μέλλον του (μιλάμε για τον Πρωταθλητή Αττικής 2009 Κ – 16!) πολύτιμο φορτίο της αποκτηθείσης εμπειρίας, και δέκατος ο ισχυρός FM Χρήστος Γκορίτσας, ο οποίος αναγκάσθηκε όμως να εγκαταλείψη τους αγώνες στα μισά (μετά τον 5ο γύρο!?) λόγω σοβαρού προσωπικού προβλήματος.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (από το επίσημο site των αγώνων)
CLASSIFICA FINALE; CAMPIONATO GRECO 2009

.
.
.

ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΤΙΔΕΣ (ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ)
TRE PARTITE (Miniature!)
Από το εφετινό Πρωτάθλημα δεν έλειψαν και οι σύντομες παρτίδες. Όχι εκείνες οι συνήθεις των βιαστικών ισοπαλιών, οι άλλες, που συχνά το παρόν Ιστολόγιο ψαρεύει: οι μινιατούρες!

1.Goritsas, H. vs. Mastrovasilis, A.
ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ - ΜΑΣΤΡΟΒΑΣΙΛΗΣ



2.Kosmas-Lekkas, D. vs. Moutousis, K.
ΚΟΣΜΑΣ_ΛΕΚΚΑΣ - ΜΟΥΤΟΥΣΗΣ

Play online chess


3.Karagiannis, A. vs. Halkias, S.
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ - ΧΑΛΚΙΑΣ



2 σχόλια:

barbis είπε...

Αλέξανδρε δε νομίζω πως πρέπει να χαρακτηρίζεις τον Στράτο Γρίβα ως πολυπρωταθλητή με μόνο δύο πρωταθλήματα.Πολυπρωταθλητές είναι ο Μπανίκας,ο Κοτρωνιάς και εκείνος που τώρα είναι πρόεδρος στην ΕΣΟ.

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο, Θανάση!
Βέβαια ο δίς πρωταθλητής Ελλάδος στο ατομικό ανδρών, υπήρξε και πρωταθλητής παίδων (1981), εφήβων 1982, και άλλες δύο φορές πρωταθλητής στο ατομικό Open (1992, 2003). Επίσης κάτι που δεν ήξερα μέχρι σήμερα, ήταν και πρωταθλητής Ελλάδος στο «ACTIVΕ» (1996).
Επηρεάστηκα ίσως από το ότι ο Στράτος είναι πολύ πληθωρικός. Πολυγραφότατος, πολυδιοργανωτής, πολυπροπονητής (εσχάτως και της πολυδιαφημιζόμενης Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδος (η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, ελπίζω να καταλάβη την αδικία που έχει διαπράξη απέναντί μου και να με αναγνωρίση μια μέρα ως βιολογικό και πνευματικό πατέρα της, απονέμοντάς μου –αν δεν γίνεται την ίδια, έστω μια άλλη μέρα- και τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου).
Πολυπρωταθλητές, πράγματι, δικαιούνται να ονομάζονται ο Χριστόδουλος (ο Μπανίκας, όχι ο …μακαριστός), επί ίσοις όροις με τον Μεγάλο Βασίλειο και Πρωτόκλυτο Έλληνα Γκρανμαίτρ (Κοτρωνιά) και μετά έρχεται ο Γιώργος, όχι ο …Πολυχρονεμένος Πασάς, ο άλλος ο Πολυπρόεδρος(όχι απλός Πρόεδρος), ο φίλος σου, ο …Μακρο(βιό)πουλος.