Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ στην ΧΑΛΚΙΔΑ."DOCFEST 2009": Greek Documentary Festival in Chalkis. Docfest 3; Festival di film documentarii a Calcide

Για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά διεξάγεται εδώ και 2 μέρες το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (με την επωνυμία 3ο Docfest, Χαλκίδα 2009) στην πόλι μας . Η διοργάνωσι (την ευθύνη της οποίας μοιράζονται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας και η εταιρία “Πορθμός”) και στην οποία είχαμε και πέρυσι αναφερθή, τείνει (όπως πολλοί εύχονται -και πρώτος και καλύτερος ο Νομάρχης Ευβοίας, κ. Μπουραντάς) να γίνη θεσμός.
Το εφετινό Φεστιβάλ σημειώνει ήδη επιτυχία (η προσέλευσι του κόσμου είναι ικανοποιητική) και θα διαρκέσει άλλες 2 ημέρες, σήμερα Σάββατο και αύριο, Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009.

Έχουν προγραμματιστή να προβληθούν 50 ντοκιμαντέρ παραγωγής 2008 - 2009, 32 μικρού μήκους και 18 μεγάλου μήκους. Μέσα από 50 ελληνικές παραγωγές, (οι οποίες καλύπτοντας ένα ευρύ θεματικό φάσμα «ξεχωρίζουν για την τεχνική αρτιότητα και την υψηλή τους αισθητική»), η προκριματική επιτροπή -αποτελούμενη από τους Στάθη Βαλούκο, Γιώργο Νικολακάκη και Σταύρο Ιωάννου- επέλεξε για το Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ 13 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 15 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

Θα απονεμηθούν 11 βραβεία ποιότητας καθώς και δύο βραβεία-υποτροφίες προσφορά της Σχολής κινηματογραφίας του ΙΕΚ ΔΟΜΗ. Επίσης το Φεστιβάλ θα καθιερώσει και ένα βραβείο στη μνήμη του ντοκιμαντερίστα Γιώργου Κολόζη.

Παραθέτουμε σε φωτογραφίες/σαρώσεις μας το σημερινό και το αυριανό πρόγραμμα προβολών στις δύο (όπως ακριβώς και πέρυσι) αίθουσες προβολών της πόλης μας.
.
.
PROGRAMMA DELLE PROIEZIONI
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
ΣΑΒΒΑΤΟ
Θέατρο "Πράξεις Ευρίπου"




Θέατρο "Παπαδημητρίου"


.


.
.
.
.
.
.
.
ΚΥΡΙΑΚΗ
Θέατρο "Πράξεις Ευρίπου"











Θέατρο "Παπαδημητρίου"








Ιδιαίτερα θετικά αξίζει να προσεγγισθούν οι πολλές παράλληλες εφετινές εκδηλώσεις. Απο την αρχή ξεχωρίσαμε από τις ανακοινώσεις των διοργανωτών μερικές:
1 Έκθεσι Βιβλίου = (Παρουσίαση Βιβλίων (σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Δημήτρη & Σταύρου Περγάμαλη)
2. Εκθέσεις Φωτογραφίας (Μία Έκθεση Φωτογραφικών Εκθεμάτων και μία Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο "Ο Πέτρος Πουλίδης και η εποχή του", αμφότερες από Το Ιστορικό Αρχείο της ΕΡΤ)
3. Κινηματογραφικό Αφιέρωμα στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία, με τίτλο: “Ελλήνων Πάθη”. (ανάμεσά τους ταινία με τίτλο “Ελ. Βενιζέλος” της Λίλας Κουρκουλάκου, “Μέγαρα” των Σ. Μανιάτη & Γ. Τσεμπερόπουλου, και “100 Ώρες του Μάη” των Δήμου Θέου & Φώτου Λαμπρινού)
4.Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον για εμάς κινηματογραφικό Αφιέρωμα με τίτλο “Ταινίες για την Εύβοια” (ανάμεσα τους οι ταινίες «Αντιά» του Σταύρου Ιωάννου, “Γιάννης Σκαρίμπας” του Γιάννη Σολδάτου,
Γιώργος Κόρος” του Γιάννη Κασπίρη και η ταινία “Ο Καβοντορίτης” του Γιάννη Φραγκουλάκη) και
5. Ένα αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο (με κύριο "μενού" τρία ντοκιμαντέρ που έχουν γυριστεί για το έργο του διεθνώς αναγνωρισμένου νεοέλληνα σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου – ο οποίος και προσεκλήθη να παρευρεθή στο Φεστιβάλ). Οι τίτλοι των ταινιών ντοκιμαντέρ: α.Ταξίδι μέσα στην Ιστορία, του Δημήτρη Μακρή , β. Η Άλλη Σκηνή του Μισέλ Δημόπουλου και γ. “Φλώρινα” του Χάρη Παπαδόπουλου.

Να σημειωθή πως για μια ακόμη φορά (ιδιαίτερα κατά την α΄ ημέρα του φεστιβάλ με την μεγάλη προσέλευσι του κοινού) η αίθουσα του «Θεάτρου Παπαδημητρίου», η μεγαλύτερη αίθουσα στην Χαλκίδα, αποδείχθηκε μικρή και ακατάλληλη για παρόμοιας απήχησης εκδηλώσεις.


Όλες οι πληροφορίες, (τεχνικά χαρακτηριστικά, βραβεία,τελικά αποτελέσματα), στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: