Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Αφιέρωμα στον Richard Wright των Pink Floyd +3 video από το More. Ommaggio al Richard Wright, tastierista dei Pink Floyd + 1 video su “More”

Μια αφιερωματική ανάρτησι για τον Ρίτσαρντ Ράιτ (Richard Wright) – και εμμέσως για το θρυλικό συγκρότημα παγκόσμιας απήχησης, τους Πίνκ Φλόυντ - την θέλαμε από πέρυσι. Την κάνουμε –έστω με συνοπτικές διαδικασίες- εφέτος. Ήδη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον θάνατο του.
Ο Richard Wright, αυτοδίδακτος πιανίστας και οργανοπαίκτης (πλήκτρα, συνθεσάιζερ και λοιπά συναφή όργανα) ίδρυσε μαζί με δύο συμφοιτητές του (σχολή αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο Regent Street του Λονδίνου) τους Ρότζερ Γουότερς (Roger Waters) και Νικ Μέισον (Nick Mason) τον αρχικό πυρήνα των Πίνκ Φλόυντ το 1964. Ένα χρόνο αργότερα το συγκρότημα που λεγόταν The Tea Set μετονομάζεται από την καταλυτική επίδρασι ενός νέου μέλους του, του Syd Barrett, σε Πίνκ Φλόυντ (Pink Floyd, όνομα που ο Barrett συνέθεσε από τα μικρά ονόματα 2 παλαιότερων τραγουδιστών της μπλούζ) .
Ο Ράιτ πέθανε τις 15.09.2008 από καρκίνο.

Pink Floyd .
Το βρετανικό μουσικό αυτό συγκρότημα έμελλε να γράψη ιστορία στον χώρο της ροκ μουσικής, νέο είδος μουσικής που είχε παγκόσμια επιδρασι στο β΄μισό του 20ου αιώνα. Με τις τις πρωτοποριακές για την εποχή συνθέσεις τους, με ένα στυλ που συνδύαζε το ψυχεδελικό κλίμα και τους νεωτεριστικούς πειραματισμούς στον ηλεκτρονικό ήχο (με τα καινούργια τεχνολογικά μεσα στο μουσικό χώρο) με τους μοντέρνους ιδεολογικά και συγκινησιακά φορτισμένους στίχους της ρόκ μουσικής. Την παγκόσμια αναγνώρισι και αποδοχή της παραγωγής τους μεταξύ των νέων (στον Δυτικό και όχι μόνο κόσμο) την ακολούθησε και η εμπορική επιτυχία ιδίως μετά το υπερεκτιμημένο τους άλμπουμ The Wall. Ήδη στις νεώτερες γενιές ανάγεται στην σφαίρα του θρύλου ενώ θεωρείται ως ένα από τα εμπορικότερα μουσικά συγκροτήματα όλων των εποχών (Εκτιμάται ότι έχει πουλήσει γύρω στα 74,5 εκ άλμπουμ στις Η.Π.Α. και πάνω από 300 εκατομμύρια άλμπουμ σ’ ολόκληρο τον πλανήτη).

Σήμερα διαλέξαμε να παρουσιάσουμε (αποσπασματικά) ένα από τα λιγώτερο γνωστά έργα τους. Τρία κομμάτια από το άλμπουμ «Μόρ» (More), που αποτελέσθηκε απο μουσικές συνθέσεις για ένα ομώνυμο κινηματογραφικό έργο το 1969.
Ένα κακό ίσως φίλμ, αλλά ένα αριστουργηματικό άλμπουμ των Φλόυντ!
Τα κομμάτια έιναι "Cirrus Minor", "Green Is the Colour" και “Cymbaline". Ένα αρωματικό κρασί σαράντα ακριβώς χρόνων!
Κατά τα άλλα δεν έχω λόγια.
Μόνο αναμνήσεις κι αισθήματα…

"Cirrus Minor"
"Green Is the Colour"“Cymbaline".

Δεν υπάρχουν σχόλια: