Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ Ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: ΔΥΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ (Σε βίντεο). Due canzoni di Kazantzidis.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ: «40 ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ» και «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ»

Πέρυσι κάτι λέγαμε στο αφιέρωμα για τον μεγάλο απόντα του λαϊκού μας τραγουδιού (σήμερα ο Καζαντζίδης θα ήταν 78 χρονών…).
Πάνω στο ίδιο θέμα του πατριωτισμού του ας ακούσουμε με την ανεπανάληπτη φωνή του αξέχαστου Στέλιου δύο τραγούδια: Ένα δημοτικό τραγούδι. το «Σαράντα παλικάρια», (πασίγνωστο μεν, αλλά μοναδικά ερμηνευμένο από τον εθνικό μας βάρδο), και ένα σχετικά άγνωστο κομμάτι, το «Κωνσταντινούπολη», που το συνέθεσε ο συνειδητοποιημένος Πόντιος πάνω σε στίχους του Κώστα Βίρβου .
Ά, κι επ’ ευκαιρία να θυμίσω πως ο Καζαντζίδης ενσάρκωσε στην φωνή του ένα καταπληκτικό πολιτιστικό δημιούργημα του ρωμαίικου – Βυζαντινού, όπως συνηθίσαμε να τον λέμε τον ελληνίζοντα πολιτισμό του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους- πολιτισμού: το βυζαντινό μέλος. Πράγμα που, φυσικά, το ακολουθούν και όλοι σχεδόν οι νεοέλληνες τραγουδιστές (& μουσικοί) στο Δημοτικό, το Λαϊκό και ακόμα, βεβαίως, στο ρεμπέτικο τραγούδι. Αλλά ο Στελάρας, ο μέγας δηλαδή Καζαντζίδης, το έκανε κατά τρόπο ιδανικό και κορυφαίο.
Τα τραγούδια:
«40 ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ»

«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ»

2 σχόλια:

george είπε...

Εξαιρετική εκτέλεση των τραγουδιών αυτών από τον Καζαντζίδη. Χίλιες ευχαριστίες για την ανάρτηση. ΝΑ είστε πάντα καλά κι επιτυχίες.

ΓΦ

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

Ευχαριστούμε για τις ευχές κι ευχαριστιόμαστε διπλά που -όπως φαίνεται- μοιραζόμαστε μαζί σου την εκτίμησι για το κεφάλαιο του νεοελληνικού μας πολιτισμού, που λέγεται Στέλιος Καζαντζίδης.