Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 2009: ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΔΙΑΘΕΣΙΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΑ ΠΑΙΚΤΗ. ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ. ACROPOLIS 2009. SUDDEN HEALTH PROBLEM TO A GREEK CHESS PLAYER...

TORNEO ACROPOLIS 2009: GIOCATORE GRECO SUBITO UN MALORE. Situazione critica...
SUDDEN HEALTH PROBLEM TO A GREEK CHESS PLAYER.
(Possible heart attack?) ANXIETY ABOUT HIS CONDITION…
ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΔΙΑΘΕΣΙΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΑ ΠΑΙΚΤΗ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ. ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ [ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ]

Ένα τραγικό συμβάν πάει να επισκιάση την κατά τα άλλα επιτυχή έναρξι του Διεθνούς Τουρνουά Σκακιού Ακρόπολις που για πρώτη φορά φιλοξενείται στην Χαλκίδα.

[Αγαπητοί φίλοι, επιτρέψτε μου μια προσωπικότερη παρέμβασι. Είχα την ατυχία να παρευρεθώ ως αυτόπτης μάρτυρας στο τραγικό συμβάν και παραμερίζοντας την ταραχή μου (που εξακολουθεί να με συνοδεύειμέχρι τώρα που γράφω) υπακούω στην ψυχολογική μου ανάγκη της λεπτομερούς εξιστόρησης και λιγότερο στο καθήκον του «μπλόγκερ»]


ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ
Πηγαίνοντας στο κεντρικό ξενοδοχείο των αγώνων με κάποια καθυστέρησι (πήγα μετά τις 7.00 μμ, κυρίως λόγω της ζέστης) είχα την πρόθεσι να απολαύσω –λίγο πολύ όπως κάθε χρόνο που προσπαθώ να επισκέπτομαι το παραδοσιακό αυτό Τουρνουά- το κλίμα των ισχυρών αναμετρήσεων με σκάκι υψηλότατου επιπέδου και επιπλέον να παρακολουθήσω και τις επιδόσεις των ευβοέων σκακιστών που λαμβάνουν μέρος (και στο παράλληλα διεξαγόμενο ερασιτεχνικό Τουρνουά). Ειδικά εφέτος μπορεί κανείς να δή από κοντά πολλές και μεγάλες προσωπικότητες του παγκόσμιου σκακιού ((περισσότερες από πέρυσι και πρόπερσι: 77 τιτλούχοι από 24 χώρες και ανάμεσά τους 27 GM !) και να θαυμάση τις σκακιστικές τους δεξιότητες.

Όλα στην κύρια αίθουσα των αγώνων βαίναν καλώς μέχρι τις 9 παρά, περίπου. Οι μισές ή και περισσότερες παρτίδες είχαν τελειώση και επικέντρωνα την προσοχή μου σε 2-3 πιο ενδιαφέρουσες συναντήσεις λόγω παικτών και θέσεων. Μία από αυτές ήταν η παρτίδα Καραπάνος Νικόλαος – Dan Zoler (Israel, 2472).
Η θέσι που είχε καταφέρη να δημιουργήση ο Έλληνας παίκτης με τα λευκά και με το τακτικό του παιχνίδι στο μέσο της παρτίδας ήταν εμφανώς κερδισμένη.
Ο Ισραηλινός παίκτης μόλις είχε παίξη μια κίνησι απελπισίας (36..., Ιγ5) και ο Νίκος Καραπάνος που επέστρεψε (είχε σηκωθή για λίγο) βυθίστηκε στην σκέψι. Προφανώς μέτραγε την νικηφόρα συνέχεια 37. Πxζ7+ για να σιγουρευθή. Το χρονόμετρο κύλαγε για 2-3 λεπτά κι ο λευκός ακόμα δεν αποφάσιζε να δώση τέλος στην ανάλυσή του και να παίξη την από αρκετές κινήσεις σχεδιασμένη νικηφόρα του κίνησι.
Ξαφνικά, τον βλέπουμε να κάνει μια περίεργη κίνησι του χεριού του που απομακρύνθηκε από το τραπέζι τρέμοντας. Ταυτόχρονα άρχισε να γέρνει το κεφάλι του (προφανώς έχανε τις αισθήσεις του) και με έκφρασι απροσδιόριστης δυσφορίας να σωριάζεται όλο το σώμα του πάνω στην καρέκλα, η οποία άρχισε να μετακινείται κι αυτή από το βάρος του μετατοπιζόμενου σώματος που έπεφτε σχετικά αργά στο έδαφος. Σπεύσαμε μαζί με ένα άλλο από τους θεατές της παρτίδας να τον συγκρατήσουμε φωνάζοντας ταυτόχρονα "Βοήθεια! -Έναν Γιατρό, ένα γιατρό!" Στην άκαρπη προσπαθειά μου να τον πιάσω πριν πέση με ορμή στο πάτωμα κτύπησα το στήθος μου στο πάνω μέρος της καρέκλας. Αμέσως έσπευσε ο αντίπαλός του, ο Zoler, που κάνοντας χώρο μετακινώντας και το τραπέζι τους, φώναξε βοήθεια στα αγγλικά, ενώ χωρίς χρονοτριβή πλησίασε τον Νίκο και τον κοίταξε ανήσυχος θέλοντας να προσφέρη πρώτες βοήθειες. Οι υπεύθυνοι εν τω μεταξύ αντελήφθησαν το συμβάν και διώχνοντας τον κόσμο είπαν ότι υπάρχει γιατρός στην αίθουσα και συνιστούσαν ψυχραιμία. Πράγματι ο παρευρισκόμενος στην αίθουσα δημοτικός σύμβουλος και ιατρός, κ. Αναγνώστου Δημήτριος, είχε πλησιάση και φαινόταν να έχη εικόνα του περιστατικού, καθώς περιεργαζόταν με κινήσεις ψύχραιμες τον άτυχο παίκτη, ο οποίος όμως ακουγόταν να βγάζει από το στόμα κάτι σαν ρόγχο. Ανάμεσα στις φωνές που από πάνω από τον Νίκο ακούγονταν να λένε δυνατά για επιληψία και για τις σχετικές πρώτες βοήθειες (άνοιγμα του στόματος, ένα κλειδί κ.τ.ό.), ο Zoler (που όταν πήγαν στην αρχή να τον απομακρύνουν δήλωσε χωρίς δισταγμό γιατρός ) πιο ανήσυχος από όλους φώναζε συνεχώς -Call an ambulance! Κάποια στιγμή τον πληροφόρησαν ότι έχει ειδοποιηθή το Νοσοκομειακό και πως ερχόταν, (πράγματι δεν πρέπει να υπήρξε ολιγωρία), αλλά αυτός δεν σταμάταγε να παραμένει εξαιρετικά ανήσυχος και να προσπαθή –στην αρχή μόνος, σε λίγο και με την βοήθεια μιας νεαρής γυναίκας- να κάνη μαλάξεις στον δύστυχο Νίκο που δεν έδειχνε –όσο βλέπαμε από εκεί που ήμασταν- να έχη τις αισθήσεις του. Και η εμφάνισί του δεν μας έδειχνε σημεία ζωής –περα από τον ρόγχο που τώρα ακουγότανε από τις ισχυρές μαλάξεις στο στήθος. Κάποια στιγμή ο τρόμος μας αποκορυφώθηκε, όταν ο κ. Αναγνώστου πλησίασε και άρχισε να του δίνει το φιλί της ζωής! Εν τω μεταξύ κατέφθασε το Ασθενοφόρο των Α΄ Βοηθειών (υπολογίζω να έκανε να έλθη κάπου 10 λεπτά –που βέβαια μας φανήκαν αιώνας) και βοηθήσαμε τους νοσοκόμους να σηκώσουν τον ασθενή και να τον απομακρύνουν από την αίθουσα τον αγώνων. Στο Νοσοκομείο μαζί με το Ασθενοφόρο πήγαν για να συνεισφέρουν την μαρτυρία τους και οι δύο γιατροί, ο κ. Αναγνώστου και ο Zoler.
Οι εκ των υπευθύνων κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Τσουνής ευρίσκοντο συνεχώς στο Νοσοκομείο Χαλκίδος και μετά από τις 22.15΄ που έφυγα μαζί με τον στενοχωρημένο και ανήσυχο Dan Zoler. Ειδικά ο κ. Τσουνής έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν από την πρώτη στιγμή που αντιλήφθηκε το συμβάν και πάντα με προσωπική παρέμβασι για να το αντιμετωπίση υπεύθυνα.
ΚΡΙΣΙΜΗ; Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΙ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ
Τώρα το θέμα της κρισιμότητας της περίπτωσης. Δεν έχω επίσημη ενημέρωσι – από γιατρό του Νοσοκομείου Χαλκίδος.
Όμως μου περιόρισε την αισιοδοξία (που πήγε αρχικά να συνοδέψη το αίσθημα ασφαλείας από την διακομιδή στο κρατικό Νοσοκομείο) η συνεχιζόμενη μέχρι εκείνη την ώρα ανησυχία των υπευθύνων του Τουρνουά. Μάλιστα φεύγοντας από το Νοσοκομείο (μέχρι εκείνη την στιγμή συνεχιζόντουσαν οι εξετάσεις στο καρδιολογικό τμήμα) η σύντομη συζήτησι με τον Dan Zoler με αναστάτωσε και μου έριξε κι άλλο την ψυχολογία. Η εντύπωσί του είναι ότι δεν επρόκειτο για επιληψία, αλλά για καθαρά καρδιακό επεισόδιο. Θεωρεί (κι αυτός) πολύ κρίσιμη την κατάστασι…
Τον αποχαιρέτισα ευχόμενος να έχουμε καλά νέα το πρωί και να αποδειχθή τελικά κι αυτός ένας από τους σωτήρες του άτυχου Νίκου. Μακάρι!

Όλα τα άλλα, βεβαια, τα καθαρώς αγωνιστικά, σχετικά με την πρώτη μέρα διεξαγωγής του 24ου Διεθνούς Τουρνουά Σκάκι «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 2009», δεν έχουν παρά σχετική σημασία…

[Οι πρόχειρες φωτογραφίες είναι από την αίθουσα αναλύσεων, δίπλα στον κυρίως χώρο των αγώνων].

1 σχόλιο:

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

ΑΠΟΦΡΑΔΑ ΜΕΡΑ (και νύκτα):
Μόλις είδα την ανακοίνωσι των διοργανωτών στην επίσημη ιστοσελίδα: http://acropolis.skakistikiakadimia.gr/default.asp που ανακοινώνει πως « θρηνεί την αιφνίδια απώλεια του σκακιστή Νίκου Καραπάνου…». Η Οργανωτική Επιτροπή συλλυπείται τους συγγενείς και αναβάλλει τον 2ο γύρο...

ΤΡΑΓΙΚΟ ΚΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!
Κρίμα το παλικάρι…