Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Εκλογές Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: 27 τα ψηφοδέλτια των Κομμάτων στην Ελλάδα. Elezioni 2009 all'Europarlamento: i 27 partiti candidati in Grecia

Εκλογές Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα: Τα 27 (+1) ψηφοδέλτια .
The European Parliament election of 2009 in Greece: The 27 parties

Από καιρό και εν εν όψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θέλαμε να αποσαφηνίσουμε το ζήτημα του συνολικού αριθμού και της επωνυμίας των κομμάτων που θα συναντήσουμε στα εκλογικά τμήματα –όσοι προσέλθουμε στο πολιτικό μας καθήκον- την ώρα της εκτέλεσης του δικαιώματός μας. Αφού δεν το πράξαμε νωρίτερα, το κάνουμε τώρα, την τελευταία –ως συνήθως- στιγμή.
Σήμερα, λοιπόν, θα πρέπει να βρούμε προ της κάλπης 28 διαφορετικά ψηφοδέλτια. Τα 27 αφορούν στα κόμματα και τους συνδυασμούς κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο μας (μή σας φαίνεται μεγάλο το νούμερο, αφού 29 ήσαν τα κόμματα που έλαβαν μέρος στις εθνικές εκλογές του 2007) και ένα το εκ του νόμου προβλεπόμενο ΛΕΥΚΟ ψηφοδέλτιο.
Σημειώνουμε ξεκαθαρίζοντας το προς στιγμή συγκεχυμένο τοπίο, ότι περισσότερα από τριαντα τρία (33) ήσαν τα κόμματα (και οι συνδυασμοί) τα οποία είχαν υποβάλη αιτήσεις συμμετοχής στις σημερινές ευρωεκλογές κατά τα μέσα Μαϊου. Όπως προβλεπότανε, λοιπόν, το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου έλεγξε τη νομιμότητα των δηλώσεων τους και απεφάνθη (την Κυριακή, 24.05.09) σχετικά με την νομιμότητα και το νομότυπο των αιτήσεων. Τελικά, μόνο εικοσιεπτά (27) συνδυασμοί κομμάτων ανακηρύχθηκαν από τότε, πως έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009.
Τα υποψήφια προς εκλογή κόμματα (και αποκόμματα), λοιπόν, είναι τα εξής:

1) Νέα Δημοκρατία (Κ. Καραμανλής),
2) Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) (Γ. Παπανδρέου),
3) Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Α. Παπαρήγα),
4) Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) (Α. Τσίπρας),
5) Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ.) (Γ. Καρατζαφέρης),
6) Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο (ΠΑ.Μ.ΜΕ.) (Σ. Παπαθεμελής),
7) Δράση (Σ. Μάνος, Α. Αβραντίνης, Α. Αϊβαλιώτης, Α. Καρίπογλου. Ι. Κτιστάκης, Ι. Μπουτάρης,
8) Ένωση Κεντρώων (Β. Λεβέντης),
9) Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή (Ν. Μιχαλολιάκος,
10) Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (Α.Σ.Κ.Ε.) (Ν. Καργόπουλος, Ν. Λεοντόπουλος, Σ. Στενός),
11) Κόμμα Φιλελευθέρων (Εμμ. Καλιγιάννης),
12) Δημοσθένης Βεργής - Έλληνες Οικολόγοι (Δ. Βεργής),
13) Οικολόγοι Ελλάδας - Κ. Παπανικόλας - Πολιτική Κάθαρση (Κ. Παπανικόλας),
14) Οικολόγοι Πράσινοι (εκτελεστική επιτροπή Φ. Δραγούμης, Ε. Ζώτου, Ο. Κολοκούρης, Α. Λεμπέση, Ε. Μυριβήλη, Ν. Χρυσόγελος),
15) ΟΑΚΚΕ Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ (διοικούσα επιτροπή: Γ. Ζαφειρόπουλος, Ε. Κωνσταντινοπούλου, Δ. Γουρνάς),
16) Μαρξιστικό - Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (Αν. Παπαδόπουλος, Π. Κουφοβασίλης,
17) Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ Τροτσκιστές) (Σαμπετάι Μάτσας, Σάββας Μιχαήλ),
18) Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών (Γεωργ. Τσαγκανέλιας),
19) Φιλελεύθερη Συμμαχία (Φωτ. Περλικός),
20) Κοινωνία (Εμμ. Βολουδάκης),
21) Λευκό (Κ. Ντάλιος),
22) Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία - Ουράνιο Τόξο (Σ. Αναστασιάδης),
23) Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.) διοικούσα επιτροπή 13 ατόμων, 24) Πατριωτικό Ανθρωπιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΝΑ.Κ.) (Γ. Δόντας),
25) Κόμμα Νέων (Κ. Τοψόγλου),
26) Ελληνική Ενότητα (ΕΛ.ΕΝ.) (Β. Πρωτόπαπας) και
27) Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας (Γ. Κόκκας)

(Η σειρά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΗ. Είναι ακριβώς, όπως ανακοινώθηκε επισήμως δια του Τύπου).

............................................................
ΣΗΜ. Ειδικότερα, δεν ανακηρύχθηκαν, καθώς ο Α. Πάγος απέρριψε τις αιτήσεις τους, τα κάτωθι κόμματα:
1) Δημοκρατικοί (Μ. Μελετόπουλος),
2) Το Κόμμα του Υπεύθυνου Πολίτη (Κ. Σαρίνας),
3) Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος (ΠΑ.Ε.Κ.Ε.) (Μ. Τζαλαζίδης),
4) Οικολόγοι Εναλλακτικοί (Μιχ. Δερτούζος) και
5) Κομματικός Ξεσηκωμός Συνταξιούχων Ελλάδας.
Ακόμη, δεν ανακηρύχθηκαν, καθώς δεν υπέβαλαν συνδυασμούς τα εξής κόμματα:
1) Πολιτικό Ελληνοευρωπαϊκό Φιλοζωικό Κίνημα (Γ. Μαυρουδής) και 2) Οικολόγοι Ζωόφιλοι Ελλάδας (Αγγ. Κουτηλέκου).
Επίσης, από τον συνασπισμό των κομμάτων Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) (Α. Τσίπρας), δεν ανακηρύχθηκαν τα εξής κόμματα: 1) ΔΗΚΚΙ - Κεντρική Επιτροπή, 2) Κίνηση Ενεργών Πολιτών, 3) Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς, 4) Κόκκινο, 5) Ξεκίνημα, 6) Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας και 7) Ομάδα ΡΟΖΑ.

Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου , τα επτά αυτά κόμματα δεν μπορούν να συμμετέχουν στο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν κατέθεσαν τις ιδρυτικές πράξεις τους, ενώ διευκρινίστηκε ότι το γεγονός αυτό δεν εμποδίζει τους υποψηφίους των κομμάτων αυτών να συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Οι φανατικοί (μεταξύ αυτών και ο υπογράφων!) μπορούν, όπως πάντα, να παρακολουθήσουν απ’ ευθείας το συναρπαστικό «σπορ» της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων από το Υπουργείο Εσωτερικών. (Μετά τις 7 το βράδι, στην επίσημη διεύθυνσι).
Αξιοπερίεργο είναι, τέλος, πως υπάρχει έτοιμη και ειδική σελίδα στην αγγλική "Βικιπαιδεία" ( Wikipedia) για την σημερινή εκλογική αναμέρησι στην Ελλάδα. Κι όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, σ' αυτήν την σελίδα έχουν καταχωρηθή λεπτομερώς και τα αποτελέσματα των πρόσφατων σφυγμομετρήσεων (16 εν τω συνόλω τους δημοσκοπήσεις)στην χώρα μας! (Ως προς αυτό η αγγλική κρίνεται πληρέστερη απο την αντίστοιχη ελληνική έκδοσι).


Αντί επιλόγου

Ένα ταπεινό σχόλιο για το θέμα «Ευρωεκλογές»: Συνηθίζουν κάποιοι να υπερτονίζουν με στόμφο ότι οι Εκλογές αυτές είναι ο κολοφώνας της δημοκρατικής λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης «αφού το το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί το μοναδικό θεσμικό όργανο όπου τα μέλη του μπορούν εκλέγονται απ' ευθείας από τους Ευρωπαίους πολίτες». Μόνο, που για ανεξήγητο λόγο, ξεχνούν να αναφέρουν ότι οι Βουλευτές αυτοί, δεν εκλέγονται ακριβώς, αλλά διορίζονται από τις ηγεσίες των κομμάτων που έχουν συντάξη τον συνδυασμό τους με λίστα. Φροντίζοντας, ναι, πριν από ’μάς, για …μάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: