Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Φεστιβάλ Αφρατίου 2009: Δελτίο Τύπου και Φωτογραφίες. Festival 2009 ad Afrati (Calkida): Photos

Από τον αγαπητό συνάδελφο και φίλο του Ιστολογίου μας Γιώργο Πίσχινα, δεχθήκαμε ένα Δελτίο Τύπου και μια σειρά από φωτογραφίες σχετικά με το από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αφρατίου (του οποίου είναι Πρόεδρος ΔΣ) εκεί διεξαχθέν Πολιτιστικό διήμερο. (Έχουμε αναφέρη τις εντυπώσεις μας από το Σκακιστικό Τουρνουά και τα σχετικά με το «Φεστιβάλ 2009», σε άλλη ανάρτησι). Επιπλέον, με ιδιαίτερη χαρά δημοσιεύουμε σήμερα και την ομιλία (την βρήκαμε πολύ ενδιαφέρουσα -ειδικά τα όσα αναφέρη για την ιστορία του Κουκλοθέατρου και τις Μαριονέττες- και του την ζητήσαμε!), την οποία εκφώνησε ο ίδιος στο τέλος της εκδήλωσης και πρίν την απονομή των επάθλων. Τον συγχαίρουμε ξανά για την αξιοζήλευτη πολιτιστική εκδήλωσι και του ευχόμαστε, με το καλό, και του χρόνου!
..................................................................
ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αφρατίου, την Τρίτη 9 Και την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009, διοργάνωσε πολιτιστικό διήμερο στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου.

Οι εκδηλώσεις του διημέρου ήταν οι εξής:

α) Τουρνουά Σκάκι σε συνεργασία με την Ευβοϊκή Ένωση Σκακιστών στο οποίο συμμετείχαν εκτός από μαθητές του σχολείου μας και παιδιά από το Αθλητικό Πολιτιστικό Κέντρο ΑΒΑΞ και ΠΕΣΣΟΙ, β) Αγώνες βόλεϊ με μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης, γ) Τουρνουά τάβλι για τους γονείς, δ) Θέατρο Σκιών από τον καραγκιοζοπαίχτη Φ. Πλέσσα, ε) θεατρικό με μαριονέτες που σκηνοθέτησε η Κα Πετροπούλου Φρατζέσκα και τους ρόλους υποδύονταν μαθητές της Ε΄ Δημοτικού (Αγγελή Ζαχαρούλα, Δεληγιώργη Δήμητρα, Καραναστάση Ελένη, Καραναστάσης Δημήτρης , Μαντάς Βασίλής και Μαντάς Χαράλαμπος, Κατσαρή Κατερίνα και Νικολάου Αντριάννα), στ) παραδοσιακοί χοροί ζ) έκθεση ζωγραφικής/ χειροτεχνίας με έργα μαθητών της Α΄, Β, και Γ΄ Δημοτικού που κατασκεύασαν κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς και η) Παρουσίαση εργασιών ( με θέμα την πανίδα της περιοχής) στο Power – Point από τους μαθητές του τμήματος Η/Υ υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Κας Σταματίου Μαρίας .
Στο τουρνουά Σκάκι συμμετείχαν είκοσι οκτώ (28) παιδιά και οι αγώνες διεξήχθησαν σε τρεις ομίλους.

Στον πρώτο όμιλο διαγωνίστηκαν μαθητές και μαθήτριες της Α’ και Β΄ τάξης του σχολείου μας, αλλά και σχολείων της Χαλκίδας.

Στον δεύτερο όμιλο διαγωνίστηκαν μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ και της Δ΄ τάξης ενώ στον τρίτο όμιλο διαγωνίστηκαν μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης.

Στον πρώτο όμιλο διακρίθηκαν οι μαθητές ΚΑΜΙΝΑΡΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ της Β΄τάξης, ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ της Β΄τάξης και ΚΑΜΙΝΑΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Β΄ της τάξης.
Στον δεύτερο όμιλο διακρίθηκαν οι μαθητές ΣΟΙΛΕΜΕΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ της Δ΄τάξης, ΚΑΒΑΘΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ της Δ΄ τάξης και ΧΑΛΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ της Δ΄ τάξης και στον τρίτο όμιλο διακρίθηκαν οι μαθητές ΣΦΥΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ της ΣΤ΄ τάξης, ΡΑΚΑΝΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ της ΣΤ΄ τάξης και ΠΙΣΧΙΝΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ της Ε΄ τάξης.
Στους αγώνες Βόλεϊ νικήτριες αναδείχθηκαν οι ομάδες ΣΑΡΩΤΕΣ (ΤΖΑΧΟΛI ΜΑΡΙΟΣ, ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΥ ΑΝΝΑ, ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΝΤΟΡΙΑΝ ΠΙΡΟΛΙ, ΠΙΣΧΙΝΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, ΣΟΥΓΙΟΥΛΤΖΗΣ ΜΑΚΗΣ) και ΛΕΥΚΟΙ ΤΙΓΡΕΙΣ (ΒΑΣΙΛΑΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΦΡΑΤΖΗΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΚΑΝΑΝΙ ΚΩΣΤΑΣ, ΜΑΝΤΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Την Πέμπτη 11 Ιουνίου μαθητές και εκπαιδευτικοί του Σχολείου κατόρθωσαν να κάνουν το σχολείο μας σημείο αναφοράς, καθώς στα πλαίσια της Γιορτής Λήξης των μαθημάτων παρουσίασαν τον παραδοσιακό Αφρατέικο Γάμο.
Ταξίδεψαν τους 500 περίπου καλεσμένους μας περίπου έναν αιώνα πίσω ώστε να θυμηθούν το τελετουργικό και όσα γίνονταν πριν (προξενιό, συμπεθεριό, αρραβώνας, ετοιμασίες) και μετά το γάμο.
Ήταν μια σκέψη που ξεκίνησε από το δάσκαλό μας Δημήτρη Λιανοστάθη, εδώ και 4-5 χρόνια με τη βοήθεια των μαθητών του που τώρα είναι στο Γυμνάσιο και Λύκειο, αλλά και τους μαθητές της Στ τάξης οι οποίοι έκαναν καταγραφές, συνεντεύξεις τις οποίες και παρουσίασαν στο κοινό σε βίντεο προβολή.
Τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της εκδήλωσης ήταν ότι οι μαθητές ήταν ντυμένοι με παραδοσιακές στολές και το γάμο συνόδευε ζωντανή πενταμελής ορχήστρα δημοτικής μουσικής που ξεσήκωσε τον κόσμο που στο τέλος χόρεψε μαζί με τους μαθητές του σχολείου.

...........................................................

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Γ. ΠΙΣΧΙΝΑ (Τετάρτη, 10.06.09)

Σας καλωσορίζουμε στην αποψινή βραδιά που είναι αφιερωμένη στους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Αφρατίου.

Τη χρονιά που μας πέρασε ο σύλλογος γονέων ανέπτυξε τέσσερις εξωσχολικές δραστηριότητες οι οποίες ήταν: Παραδοσιακοί Χοροί, μαθήματα Σκάκι, μαθήματα Η/Υ και μαθήματα Ζωγραφικής - Χειροτεχνίας . Σκοπός μας ήταν να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών μας με δημιουργικές δραστηριότητες οι οποίες ασκούν το σώμα και το πνεύμα τους χωρίς να τα κουράζουν, αλλά δημιουργώντας τους την αίσθηση του ευχάριστου διαλείμματος ανάμεσα στις ώρες της απογευματινής μελέτης.

Η δημιουργική απασχόληση αναπτύσσει τις κοινωνικές σχέσεις , την φιλία , την συνεργασία, το ομαδικό πνεύμα αλλά και την άμιλλα, τις δεξιότητες, την ευφυΐα . Στόχοι υψηλοί, που δεν επιτυγχάνονται, όμως, όταν αφήνουμε τα παιδιά μας καθηλωμένα για ώρες μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή. Η πνευματική, ψυχική, αλλά και σωματική τους υγεία κινδυνεύει από τα ανεξέλεγκτα ερεθίσματα που δέχονται από τα μέσα αυτά, τα οποία όμως μπορούν να αποβούν ωφέλιμα μόνον όταν ο γονιός θέτει όρια στη χρήση τους και ελέγχει την ποιότητα των μηνυμάτων τους . Ο ρόλος του γονιού δεν είναι μόνο να προσκομίζει υλικά αγαθά και ανέσεις στα παιδιά του, αλλά επίσης να τα καθοδηγεί με σύνεση και αγάπη ώστε να αποκτήσουν μια υγιή προσωπικότητα.
Κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς υπήρχε πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των μελών του συμβουλίου, αλλά και μεταξύ εκπαιδευτικού προσωπικού και συλλόγου. Για το λόγο αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω:
Τα μέλη του συμβουλίου για την υπευθυνότητα που έδειξαν κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου, την Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου και το εκπαιδευτικό προσωπικό για την καλή συνεργασία που είχαμε σε όλες τις εκδηλώσεις της χρονιάς,
την Κ. Πετροπούλου Φρατζέσκα για τα μαθήματα ζωγραφικής και χειροτεχνίας που δίδαξε στα παιδιά μας όλο το χρόνο, αλλά και για την έκθεση ζωγραφικής που διοργάνωσε, καθώς και για το θεατρικό με μαριονέτες που αμέσως μετά θα σας παρουσιάσουν παιδιά του σχολείου μας,
τον Κ. Γιαννούτσο Παναγιώτη για τα μαθήματα Σκακιού, καθώς και την Ευβοϊκή Ένωση Σκακιστών για την συνεργασία κατά την συνδιοργάνωση του τουρνουά σκάκι
Την Κ. Σταματίου Μαρία για τα μαθήματα Η/Υ που παρέδωσε κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς και
την Κ. Ζαούρη Παναγιώτα για την διδασκαλία Παραδοσιακών Χορών και την οργάνωση της χορευτικής παράστασης που θα ακολουθήσει.
Τον Κο Φρατζή Χρήστο και τον Κο Σαμαρτζή Νίκο για σημαντική βοήθεια που μας προσφέρουν σε κάθε εκδήλωση του συλλόγου.
Επίσης ευχαριστούμε τους χορηγούς μας:
Ø Κο ΠΑΠΑΜΗΤΡΟ ΔΙΟΝΥΣΗ
Ø Το ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΓΓΛΙΚΩΝ «ΓΙΑΝΝΑΛΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ»
Ø Το ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ «ΑΓΓΕΛΟΥ»
Ø Τον γονέα που πρόσφερε Βιβλία με τους βίους των Αγίων που αντιστοιχούν στα ονόματα των μαθητών της ΣΤ΄ Δημοτικού και που επιθυμεί να μείνει ανώνυμος.
Ø Το βιβλιοπωλείο ΣΑΜΑΡΤΖΗ για τα 30 Μπλοκάκια και 30 μολύβια που πρόσφερε για όλα τα παιδιά που πήραν μέρος στο τουρνουά ΣΚΑΚΙ.
Ø Το βιβλιοπωλείο «ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ» για τα μπλοκάκια και τα στυλό «PARKER» που πρόσφερε για όλα τα παιδιά που πήραν μέρος στο τουρνουά ΣΚΑΚΙ.

Τέλος θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για την προσπάθεια που κατέβαλαν όλο το χρόνο και τις δεξιότητες και γνώσεις που απέχτησαν , δείγμα των οποίων θα παρακολουθήσουμε στην συνέχεια.

Οι μαθητές και μαθήτριες που παρακολούθησαν τα μαθήματα ζωγραφικής και χειροτεχνίας, με την καθοδήγηση της δασκάλας τους Κας Πετροπούλου Φρατζέσκας εκτός των έργων ζωγραφικής που μπορείτε να θαυμάσετε στην έκθεση, κατασκεύασαν 12 μαριονέτες για μια ξεχωριστή παράσταση που θα παρακολουθήσετε σε λίγο.
Πρώτα, όμως θα ήθελα να σας πω λίγα λόγια για την τέχνη της Μαριονέτας που γεννήθηκε στην Ελλάδα, περίπου τον 5ο αι. π.Χ. με την ονομασία «Αγάλματα – νευρόσπαστα».


Τα νευρόσπαστα και οι θεατρικές παραστάσεις ήταν της «μόδας» μεταξύ των αρχαίων Ελλήνων. Για πολλούς το θέατρο νευρόσπαστων ήταν το σύμβολο της αρχαίας μοίρας. Η λέξη νευρόσπαστον είναι συνώνυμη της λατινικής λέξης “marionette”. Ο Πλάτων στο βιβλίο του «ΟΙ ΝΟΜΟΙ» κάνει αναφορά στις μαριονέτες λέγοντας: «Ας υποθέσουμε ότι ο καθένας από εμάς είναι μια κινούμενη μαριονέτα στα χέρια των θεών για την δική τους διασκέδαση ή επειδή είχαν ένα σοβαρό σκοπό για μας για τον οποίο δε γνωρίζουμε τίποτα. Οι παρορμήσεις που μας κινούν μοιάζουν με κλωστές που τις τραβούν οι θεοί από διάφορες κατευθύνσεις
Οι αρχαίες Ελληνικές μαριονέτες κατασκευάζονταν από τερακότα (ψημένο χώμα - πηλός) , κερί, ελεφαντόδοντα ή ξύλο. Οι εξαιρετικές κατασκευές ήταν από ασήμι. Μια αρχαία Ελληνική κούκλα αποτέλεσε και την πηγή έμπνευσης για τη γέννηση του Φοίβου και της Αθηνάς, των δύο μασκότ των Ολυμπιακών αγώνων του 2004.
Η παράσταση που θα παρακολουθήσετε σήμερα είναι ένα σύγχρονο έργο γραμμένο από τη συγγραφέα Μαρία Γιακουμέλλου.
Η υπόθεση εκτυλίσσεται στον κήπο ενός πλούσιου σπιτιού μια ηλιόλουστη μέρα. Δύο παιδιά αναρωτιόνται πώς πήραν το όνομά τους τα λουλούδια του κήπου τους. Με ένα μαγικό τρόπο, τα λουλούδια ζωντανεύουν και αποκαλύπτουν την ιστορία του ονόματός τους. Η σκηνοθεσία έγινε από την Κα Πετροπούλου Φρατζέσκα και αυτοί που ζωντανεύουν τις μαριονέτες είναι μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ Δημοτικού.
ΑΓΓΕΛΗ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ
ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΛΕΝΗ
ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΑΝΤΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΜΑΝΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
Σας αφήνω να απολαύσετε τα παιδιά και σας εύχομαι καλό καλοκαίρι!

2 σχόλια:

Elias Thalassis είπε...

a sou alex. isos se endiaferi http://techxav.com/2009/06/16/play-chess-on-twitter-sounds-cool/

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

Ηλία,
συγγνώμη για την καθυστέρησι της απάντησης. Το είδα το site. Αλλά δεν μπόρεσα να παίξω με τον γιό μου για να το "τεστάρω".
Πάντως φαίνεται ενδιαφέρον (σαν να παίζεις δι' αλληλογραφίας, έτσι;)
Σ' ευχαριστώ!