Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

ΠΡΟΣΚΛΗΣΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΚΑΚΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ (+ Μία επιστολή)

« Η συστηματική καλλιέργεια και διάδοση του Σκακιού (αγωνιστικού και καλλιτεχνικού) γενικά και ειδικά η υποστήριξη και ανάπτυξη του Σχολικού Σκακιού, με στόχο την ουσιαστική αναγνώρισή του ως Πνευματικού Αθλήματος και την ένταξή του (ως μάθημα ισότιμο με την Γυμναστική) στην Εκπαίδευση».
Καταστατικό, ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ, Σκοποί, άρθρο 7

Έχοντας πολλαχού ομολογήση το καίριο ενδιαφέρον μας για το Σχολικό σκάκι (ενδιαφέρον που φθάνει μέχρι του σημείου να έχουμε ειδικό άρθρο στο ιδρυτικό κείμενο του Συλλόγου μας – πράγμα και ευεξήγητο, καθόσον αρκετά από τα μέλη μας έχουν και την ιδιότητα του εκπαιδευτικού) και έχοντας εστιάση αυτά τα 2 σχεδόν χρόνια λειτουργίας μας μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς μας στο Σχολικό σκάκι, δεν θα μπορούσαμε να μην εκλάβουμε ως καλή ευκαιρία να δημοσιοποιήσουμε κάποιες επιστολές γύρω από τις τις διοργανώσεις των εφετινών σχολικών, ως μια ευκαιρία για γόνιμο προβληματισμό.
Ιδανική αφορμή για πρόσκλησι σε εποικοδομητικό διάλογο ήταν το παρακάτω κείμενο που λάβαμε ηλεκτρονικά ήδη από το βράδι της 22/3/2009, από τον καλό φίλο eggellados, που όμως οι υποχρεώσεις –και η συσσωρευθείσα κόπωσι- δεν μας επέτρεψαν την πιο έγκαιρη δημοσιοποίησί του. Πρόκειται για επιστολή την οποία θεωρούμε οπωσδήποτε ακόμα επίκαιρη - ιδιαίτερα και μετά τα χθεσινά σχόλια στην τελευταία ανάρτησι - και με ενδιαφέροντα ερωτήματα, γι’ αυτό και –ζητώντας συγγνώμη από τον συντάκτη της για την καθυστέρησι – την δημοσιεύουμε πάραυτα:

"Καλησπέρα, Αλέξανδρε (…)

Αφορμή για όσα θα περιγράψω είναι το τελευταίο πρωτάθλημα σχολικού σκακιού στη Χαλκίδα. Ως γονιός παιδιών που πήραν μέρος σε αυτό θέλω μέσα από το φιλόξενο ιστολόγιο σας να καταθέσω τις δικές μου απόψεις και σκέψεις και ΝΑ ΚΑΛΕΣΩ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΓΟΝΙΟΥΣ ΝΑ ΠΟΥΝ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΨΕΙΣ.


1.Ο αριθμός των διαδοχικών αγώνων που έπρεπε να δώσουν τα παιδιά μέσα σε μια μέρα ήταν πολύ μεγάλος. Μετά πώς λες σ’ αυτά τα παιδιά να ξαναπάνε σε μια βδομάδα να ξαναδώσουν άλλους εφτά διαδοχικούς αγώνες σε άλλη πόλη; Μήπως θα έπρεπε να γίνονται οι αγώνες πιο αραιά χρονικά ή σε διήμερα ή να αλλάξει το σύστημα εκ θεμελίων; Πάντως το σύστημα στην πράξη είναι εξουθενωτικό για τα παιδιά και δεν προξενεί εντύπωση αυτό που είπε ο γνωστός παραμυθάς ΕυγένιοςΤριβιζάς (ΕΘΝΟΣ 21-3-09 ) ότι και οι σκακιστές ντοπάρονται ακόμα και σε σχολικά πρωταθλήματα (smart pills). Μετά την εθνική ξεφτίλα του Πεκίνου δεν πήραμε κανένα μήνυμα?

2. Η συμμετοχή 195 παιδιών απ όλη την Εύβοια δεν είναι ικανοποιητική όταν στο διαγωνισμό του παραρτήματος της μαθηματικής εταιρείας προσέρχονται σχεδόν πενταπλάσια παιδιά. Χρειαζόμαστε περισσότερες συμμετοχές όχι περισσότερες απονομές.

3.Το ενδιαφέρον των παιδιών για το πρωτάθλημα φθίνει από το γυμνάσιο και στο Λύκειο εξασθενεί πλήρως. Αυτό δε σημαίνει ότι όσα παιδιά γνώρισαν το σκάκι από μικρά το σνομπάρουν αργότερα . Απλώς αλλάζουν οι προτεραιότητές τους , όμως το πόσο σημαντικό ήταν να ασχοληθούν από μικρά με το άθλημα αυτό θα πρέπει να τα ρωτήσουμε αναδρομικά να μας το πουν. Ισως είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του αθλήματος για το αύριο. Τελικά όμως στην Εύβοια πού είναι τα φυτώρια μας ? Είναι δυνατόν για τόσο πολλά χρόνια τις πρωτιές στο σχολικό σκάκι να τις έχει ένα σχολείο μόνο ,το 20ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ??? "

eggelados


{Συνεχίζεται...}

1 σχόλιο:

Elias Thalassis είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΕΧΩ ΣΤΟ BLOG MOY ΟΠΩΣ ΉΘΕΛΑ