Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

USA, 18.01.09: ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ 1 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ... I U2 a Washington: Commozione e Speranze…U2 (Pride) @ Lincoln Memorial: Commotion and Hope ...

ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ
U2 at Lincoln Memorial: Commotion and Hope in the Pre-Inauguration Concert

Η παρούσα ανάρτησι στοχεύει να αποτελέση σελιδοδείκτη στο ημερολόγιο του καιρού μας, επειδή πιστεύουμε πως το γεγονός της εκλογής αυτού του ηγέτη του μεγάλου υπερατλαντικού κράτους είναι ηδη – άσχετα με την συνέχεια, την επιβεβαίωσι των προσδοκιών ή την, πιθανότερη, διάψευσι των ελπίδων – σημαδιακό.
Ας ξανακοιτάξουμε (κι ας ξανακούσουμε):

Ήτανε κρύα η σημερινή-χθεσινή ημέρα στην Ουάσιγκτον. Μπροστά στο Μνημείο Λίνκολ (Lincoln Memorial ), στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της χολυγουντιανής τελετής- μουσική συναυλία που, ως είθισται, εορτάζει την (μετα από δύο μέρες) επίσημη εγκατάστασι στον Λευκό Οίκο του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, του Μπαράκ Ομπάμα, ανάμεσα στην πλειάδα των καλλιτεχνών το γνωστό (καί για τις ευαισθησίες του) ιρλανδέζικο ρόκ συγκρότημα των Γιου Του ( U2 ) καλωσορίζει τον νεοεκλεγέντα στο Προεδρικό μέγαρο.
Ο επικεφαλής του δημοφιλέστατου συγκροτήματος, Μπόνο, αφού έκανε ένα εισαγωγικό σχόλιο για την σημαντικότητα του χρόνου («…46 χρόνια πριν…») και του τόπου («σ’ αυτό το μέρος…», άρχισε να αναφέρεται στον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ και το Όνειρό του για έναν καλύτερο κόσμο. Σταμάτησε αμέσως. Κι άφησε το παλιό αριστουργηματικό τραγούδι του "PRIDE -In the name of Love" (που είχε γραφή για αυτό ακριβώς να τιμήση και να θυμήση) να μιλήση για «έναν άνθρωπο που ήλθε εν ονόματι της Αγάπης…».
Και, βέβαια, ο τροβαδούρος με το παρατσούκλι "The VOX" (= Η Φωνή, Bona Vox!) δεν μπόρεσε μέσα στην μελωδία των στίχων να κρύψει του την συγκίνησι από τον τόνο της φωνής.
Στην συνέχεια ανάμεσα στην εκτέλεσι των δυο τραγουδιών – αφιέρωμα στον τιμώμενο, και πριν εκφράση την συμπάθεια, την τιμή και την συγκίνησί του για λογαριασμό «των τεσσάρων Ιρλανδέζικων παιδιών από το Δουβλίνο»
ακούγεται να λέει: «Ένα όχι μόνο αμερικάνικο όνειρο. Επίσης ένα ιρλανδέζικο όνειρο, ένα ευρωπαϊκό όνειρο. Αφρικανικό όνειρο. Ισραηλινό όνειρο. Και επίσης, ένα ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΟΝΕΙΡΟ!», για να καταλήξη στην συνέχεια: «Ελευθερώστε τον δρόμο!»…
PRIDE, U2 - MARTIN LUTHER KING

Δεν υπάρχουν σχόλια: