Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

ΤΕΤΑΡΤΟΣ Ο ΣΚΕΜΠΡΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ OPEN ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ. TORNEO "ADRIATICO IONIO MARE DI PACE" Il GM Skembris arrivato 4o.

Α ΝΕW INTERNATIONAL CHESS OPEN IN ANCONA (ITALY)
UN NUOVO OPEN INTERNAZIONALE (ad ANCONA) E LA PARTECIPAZIONE DI SPYRIDON SKEMBRIS

Από δεκαημέρου σχεδόν παρακολουθούσαμε τον έμπειρο (και συμπαθή σε μας) Σπύρο Σκέμπρη να αγωνίζεται πρωταγωνιστικά σε ένα Διεθνές Τουρνουά που διεξήχθη για πρώτη φορά στην ιταλική πόλι-λιμάνι Ανκόνα.

Ο τοπικός Σύλλογος Σκακιστική Ακαδημία της Ανκόνας (Accademia scacchistica Ancona) και ένας (ιδίου μικρού βεληνεκούς) γειτονικός, ονόματι Castelfidardo, εγκαινίασαν εφέτος ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον για την χώρα μας θεματικό Τουρνουά, υπο την επωνυμία 1ο Διεθνές Τουρνουά Σκακιού «Αδριατική-Ιόνιο Θάλασσα Ειρήνης».
Με περιορισμό θέσεων (20 παίκτες), επίπεδο δυναμικότητας ΕΛΟ (με βάσι το 2100), αλλά και προσκλήσεις σε επιλεγμένους ισχυρούς ξένους παίκτες, διοργανώθηκε το κυριότερο Τουρνουά της συνολικής εκδήλωσης, το Διεθνές Όπεν (1° Torneo Internazionale di Scacchi "Adriatico-Ionio Mare di Pace" ), σε 9 γύρους ελβετικού, από 2 έως 9 Ιαννουαρίου 2009 ! (Παράλληλα διοργανώθηκαν άλλα δύο τουρνουά για εγχώριους κυρίως παίκτες μικρής ισχύος).
Ενδεικτική η δήλωσι – μανιφέστο των διοργανωτών, πως «το Σκάκι αντιπροσωπεύει έναν πολιτιστικό παράγοντα ενοποίησης και ειρήνης, μια κοινή γλώσσα που ενώνει τους λαούς που βρέχονται από την Αδριατική και το Ιόνιο».
Ανάμεσα στους 10 και από διαφορετική χώρα ξένους, (οι 4 μάλιστα με τον τίτλο του Γκρανμαίτρ) ιδιαίτερη θέσι είχε και ο δικός μας εκ Κερκύρας Γκρανμαίτρ, Σπύρος Σκέμπρης, που πρόσφατα, όπως έχουμε αναφέρη, αγωνίστηκε σε άλλο ιταλικό τουρνουά στο Βορρά.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Νικητής του Όπεν με 6,5 βαθμούς ο Μολδαβός ΜΔΜ Βιορέλ Ιορντανέσκου (GM Viorel Iordachescu 2584). Στην δεύτερη και τρίτη θέσι ισοβάθμισαν ο Μαυροβούνιος ΜΔΜ Μίλαν Ντράσκο ( GM Milan Drasko 2533) και ο έχων 2 νόρμες ΜΔΜ Ιταλός Διεθνής, Φάμπιο Μπρούνο (IM Fabio Bruno 2461), αμφότεροι με 6 βαθμούς.
Στην αξιοπρεπέστατη 4η θέσι (ενθυλακώνοντας και τα σχετικά 400 ευρώπουλα) με ικανοποιητική εμφάνισι ο Κερκυραίος Πρωταθλητής μας με συγκομιδή 5,5 βαθμών (μετά από 2 πρώτες νίκες, 5 συνεχόμενες ισοπαλίες), αλλά αήττητος. Ισόβαθμοι αλλά με τα κριτήρια άρσης στις θέσεις 5-7, ακολούθησαν δύο Ιταλοί, Αλέσσιο Ντε Σάνκτις (FM Alessio De Santis 2278) και Φλάβιο Γκουίντο (FM Flavio Guido 2382), και μαζί τους -πάντα με 5,5 βαθμούς- ο Φιλιππινέζος Βιργκίλιο Βουελμπαν (FM Virgilio Vuelban 2411 ).
Και οι τρείς αυτοί Μαίτρ που ισοβάθμισαν μαζί με τον Σπύρο, κατέκτησαν αντίστοιχες νόρμες ΔΜ.
Ο άλλος ΜΔΜ της διοργάνωσης, ο Σέρβος Μίρολιουμπ Λάζιτς (GM Miroljub Lazic 2454) βρέθηκε με τους 5 βαθμούς και τα σχετικά κριτήρια στην άχαρη 10η θέσι.
Πρέπει να μεταφέρουμε και την πληροφορία, πως στην αρχή του εν λόγω Τουρνουά, ο Σκέμπρης επιλέχθηκε από τους διοργανωτές για την διεξαγωγή ενός (όχι ιδιαίτερα μεγάλου) σιμουλτανέ με έντονο τον εορταστικό τόνο, όπου ο Σπύρος έδωσε -ή υποχρεώθηκε- και δύο ισοπαλίες.
Είναι χρόνια που ο Έλληνας Γκρανμαίτρ περιδιαβαίνει τα ιταλικά τουρνουά. Και μάλιστα (εύγε του) όχι ως απλός τουρίστας! Προσθήκη  εικόνας
[Στην φωτογραφία διακρίνεται (στα δεξιά) ο Σπύρος σε παλαιότερη εμφάνισή του (Τσεζενάτικο, πέρυσι) στην Ιταλία.]


Δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε ΑΡΝΗΤΙΚΑ την ελλιπέστατη –έως προβληματική- πληροφόρησι που προσέφερε ο επίσημος Ιστοχώρος των διοργανωτών. Έχουν (;) το ελαφρυντικό του πρωτάρη…

Δεν υπάρχουν σχόλια: