Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

ΣΚΑΚΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ …ΙΣΡΑΗΛ. Chess in Schools – the Shevah-Mofet Academy in Tel-Aviv: a ChessBase article. Commento personale su un recente articolo

SCACCHI ALLE SCUOLE DI TEL-AVIV # BOMBE ALLE SCUOLE DI GAZA
Σε πρόσφατη επίσκεψί μου στο παγκόσμιας εμβέλειας "site" της ChessBase βλέποντας μια κατά την γνώμη μου καθυστερημένη (: 07.01.2009 ) δημοσίευσι για το Τουρνουά του Reggio Emilia, ήμουνα έτοιμος να πανηγυρίσω και μάλιστα κράτησα μια σημείωσι για το πόσο απολαυστικό μπορεί να είναι το αίσθημα που σου δημιουργεί το γεγονός ότι ένας ιστότοπος-κολοσσός (της ChessBase) ασχολείται τέσσερις (4!) σχεδόν μέρες ΜΕΤΑ από εσένα και το μικρούλι σου Ιστολόγιο, με ένα πολύ μεγάλο Διεθνές Τουρνουά…

Κι όμως η μετά από ούτε δυο 24ωρα νέα μου επίσκεψι στο ίδιο σάιτ όχι μόνο μού κοψε κάθε διάθεσι ματαιόδοξης θριαμβολογίας, αλλά και με προσγείωσε απότομα γεμίζοντάς με με προβληματισμό και απορία.
Ο λόγος ήταν ένα καινούργιο δημοσίευμα. Το θέμα του: το Σχολικό Σκάκι στο κράτος του Ισραήλ. Για να ακριβολογήσω: Η πρότυπη Σκακιστική Ακαδημία ενός Σχολείου στο Τέλ-Αβίβ ( Chess in Schools – the Shevah-Mofet Academy in Tel-Aviv).
Το δημοσίευμα φέρει την βαριά υπογραφή ενός γνωστού Γκρανμαίτρ, του Μπόρις Άλτερμαν.
Ο Ουκρανο-Ισραηλινός Άλτερμαν (που όπως μας πληροφορούν, σήμερα παίζει στον Ισραηλινό Σύλλογο Rishon LeZion) με (δικαιολογημένη, πιθανόν) υπερηφάνεια μας παρουσιάζει το προπονητικό του έργο σε ένα πολύ εξελιγμένο Σχολείο του Τελ-Αβίβ.

Το άρθρο αυτό του GM Boris Alterman σχετικά με την ίδρυσι και την πρωτοποριακή λειτουργία μιας υπ’ αυτόν διοικούμενης Σκακιστικής Ακαδημίας στο Σχολείο Shevah-Mofet στο ΤΕΛ ΑΒΙΒ, είναι όχι μόνο εκτενές (το κείμενο συνοδεύεται από 17 –δεκαεπτά !- εύγλωττες φωτογραφίες), αλλά και γραμμένο σε ένα ανεπίκαιρα θριαμβικό ύφος.
Πόσο σοβαροφανή ή χαζοχαρούμενα μπορεί να ακούγονται λόγια σαν και τα παρακάτω τη σήμερον ημέρα και εν εκείνω τω τόπω:
«…Tests have shown that academic scores across the board went down dramatically in almost all countries. Unfortunately, the education systems are ignoring an important tool that could help students do better at school. Studies have proved that chess lessons improve students’ scores, help their social interaction, teach responsibility, and have a positive effect on their behavior.
According to my own experience, chess lessons dramatically change the attitude of students, and develop intuition and experience in modulating most practical solutions for similar tasks in their real lives. Chess lessons become the greatest tool for developing mind skills of students in the modern education systems…»


Και μετά την θεωρητική αυτή εισαγωγή, ακολουθεί αληθινή ομοβροντία για την πρωτοπορία και τα θέλγητρα αυτής της καταπληκτικής Σκακιστικής Ακαδημίας:

__Ειδική αίθουσα για τα μαθήματα σκακιού.
__Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ι.Σ.Ο. (Israeli Chess Federation) αναφέρεται ως προσωπικός υποστηρικτής της.
__Η αίθουσα διαθέτει οθόνες LCD, ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, πολύτομη Βιβλιοθήκη και, κρατηθείτε, πληθώρα σκακιστικών προγραμμάτων. Για να σημειώση ο Alterman με νόημα ότι το πανάκριβο αυτό σόφτγουερ είναι γενναία προσφορά της ίδιας της ChessBase!
__«Από την αρχή του έτους (Σεπτέμβριος) οι πόρτες της Ακαδημίας έχουν ανοίξη και κάθε πρωί τα παιδιά μαθαίνουν σκάκι σε καθημερινή βάσι. Οι προχωρημένοι μαθητές δουλεύουν με επαγγελματίες προπονητές Σκακιού και στα κορυφαία ταλέντα προσφέρεται διδασκαλία επιπέδου μαίτρ. (…) Ο διευθυντής του Σχολείου Δρ. Dov Orbach σκοπεύει να εντάξη το σκάκι στις τελικές εισαγωγικές εξετάσεις».
[Με τον ίδιο ενθουσιασμό και στην συνέχεια ο αρθρογράφος παρουσιάζει το μεγαλειώδες σκακιστικό Φεστιβάλ που διοργάνωσε το ελιτίστικο αυτό Σχολείο στις Διακοπές του Δεκεμβρίου (στο εβραϊκό Hanukah) με την συμμετοχή 200 παιδιών και μεγαλοτιτλούχων Σκακιστών….]
Απολαύστε και το επισυναπτόμενο (από το δημοσίευμα) βιντεάκι:




################################
++++++++++++++++++++++++++++++++
Την ...κατάλληλη στιγμή βρήκε ο Ιστοτόπος-Γολιάθ της ChessBase για να φιλοξενήση το συγκεκριμένο άρθρο απλώς για να δημοσιοποιήση την Σκακιστική δραστηριότητα αυτού του πρότυπου Σχολείου στο Ισραήλ!
Εδώ ο κόσμος καίγεται… Οι καρδιές όλων των απλών ανθρώπων στον πλανήτη έχουν, απο εκείνες τις μέρες των Χριστουγέννων, ραγίσει από τον πόνο. Το μακελειό διεξάγεται κάτω από τα βλέμματά μας. Ο φόβος για χειρότερο κακό μεγαλώνει…

Άν αυτό δεν είναι προπαγάνδα, είναι μια περίεργη σύμπτωσι και για κάποιους σαν κι εμάς εξοργιστικά ανεπίκαιρη.
(Φαντάζεστε να αφάνιζε ο στρατός του Χίτλερ τα Πολωνικά Γκέτο και να έβγαινε ένα Δυτικό Έντυπο με ενθουσιώδες αφιέρωμα για το σχολικό σκάκι και συναφείς δραστηριότητες στην Γερμανία της εποχής; Ή κάτι ανάλογο τις ημέρες της Γκουέρνικα;)

Εμείς, για να εξηγούμαστε, δεν θα θέλαμε να μιλάμε για Σκάκι ή γενικά για όμορφες ειρηνικές δραστηριότητες, όπως ο αθλητισμός εν γένει, την ώρα που διαδραματίζονται σε εκείνα τα μέρη ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΟΣ.
Οι πολίτες του Ισραήλ δεν είναι στον ίδιο βαθμό υπεύθυνοι, βέβαια, αλλά η ηγεσία του κράτους βαρύνεται (κι όχι μόνο γι’ αυτούς τους νεκρούς αμάχους) με εγκλήματα ΠΟΛΕΜΟΥ.
Τα μάτια μας, και περισσότερο ίσως το πνεύμα μας, είναι πλημμυρισμένα από αίμα και φρίκη.
Τι νόημα έχει να λέμε για σχολικό σκάκι και παιδικά-νεανικά πρωταθλήματα, σε τέτοια συγκυρία;
Αν μιλάμε για σκακιέρες στην Μ. Ανατολή, θα τις εννοούσαμε μόνο συνώνυμες των σφαγείων.
Η ωμή πραγματικότητα θα μας υπέβαλλε άλλο θέαμα: αντί για την ειδυλλιακή ατμόσφαιρα του δημοσιεύματος, εμείς νομίζουμε πως βλέπουμε εφιαλτικές εικόνες: Μακάβριες σκακιέρες-εκατόμβες, όπου σε κάθε σκακιέρα είναι πάνω σε κάθε τετράγωνο κι ένα σακατεμένο σώμα ή πτώμα παιδιού.
Και δυστυχώς ήταν πολλά τα πτώματα των παιδιών σ’ εκείνο το Σχολείο στην Γάζα, όπου φαντάζομαι θα λείπαν και τα πιο στοιχειώδη.

Προσβολή (έστω κι αθέλητη) στην μνήμη των αθώων υπάρξεων ή σαρκασμός, αυτή η στομφώδης αναφορά στην πολυτέλεια των Σχολείων του πανίσχυρου κράτους-θύτη για τις μεγαλο-χορηγούμενες Ακαδημίες για …Σκάκι.

1 σχόλιο:

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

Χρήσιμο και παντός καιρού υλικό για την Προπαγάνδα...

Καρφιτσώνω το πρόσφατο σχετικά ΒΙΝΤΕΟαπο το YouΤube:

https://www.youtube.com/watch?v=5mDuxFnn2RY

"...As weapons and propaganda become even more sophisticated, the nature of war is developing into an electronic battlefield in which journalists play a key role, and civilians are the victims. But who is the real enemy?..."
Written, Produced and Directed by John Pilger with Alan Lowery

This film is under a non-exclusive license from Sideways Films
#JohnPilger #freedocumentary